Connect with us
Publicitate

Economie

Curentuț, „curentat” de creditori. Compania lui Daniel Oros, cel mai mare trader de energie din Alba, hărțuită cu procese și cereri de insolvență

Publicat

daniel oros Romenergy Industry SRL, o companie din Alba Iulia care a ajuns să aibă o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro în 2014, cu mai puțin de 10 angajați, pare să aibă mari probleme cu creditorii. Societatea care se ocupă de comerţ cu energie electrică a adunat datorii de de zeci de milioane de lei la furnizorii de energie. Firma lui Daniel Oros, cunoscut ca și „Curentuț”, trebuie să plătească la Transelectrica 12 milioane de lei, iar compania de stat mai are încă două procese cu Romenergy Industry în care cere, în total, încă 3,5 milioane de lei. Compania are mai multe procese cu societăți care cer să fie despăgubite.

Compania albaiulianului Daniel Oros are probleme după ce o parte din foştii parteneri de afaceri au ales varianta procedurilor de executare silită, anul trecut. Romenergy Industry a achitat însă sumele restante, obiect al dosarelor respective de executare silită.

Spre exemplu, în decembrie 2015, judecătorii Tribunalului Alba au decis poprirea conturilor Romenergy, la cererea Allegro SRL.

„Admite cererea creditoarei SC ALLEGRO SRL (…), în contradictoriu cu debitoarea SC ROMENERGY INDUSTRY SRL (…). Dispune instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitoarei, precum şi a propririi asiguratorii, până la concurenţa sumei de 564.300,86 lei. (…) Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţa publică din data de 7.12.2015”, potrivit deciziei instanţei.

dd în noiembrie 2015, Tribunalul Alba Iulia a admis altă cerere de poprire a conturilor celor de la Romenergy, făcută de Arv Gold Technology SRL pentru suma de 342.590,33 lei.

În ianuarie 2016, tot Tribunalul a admis o altă poprire a conturilor: „Admite cererea de instituire a popririi asigurătorii formulată de creditoarea S.C. A ENERGY IND S.R.L. în contradictoriu cu debitoarea S.C. ROMENERGY INDUSTRY S.R.L. şi în consecinţă: Dispune înfiinţarea popririi asiguratorii bancare asupra sumelor de bani datorate de terţe persoane sau pe care le vor datora în viitor debitoarei S.C. ROMENERGY INDUSTRY S.R.L. în temeiul unor raporturi juridice existente, până la concurenţa sumei de 452612,40 lei”.

Sumele restante pentru care Allegro a iniţiat procedurile de executare au fost achitate integral de către Romenergy Industry, astfel procesele au rămas fără obiect.

Aceeași instanță trebuie să se pronunțe pe 29 iunie în procesul deschis de Arv Gold Technology contra Romenergy și care are ca miză recuperarea de către Arv Gold a trei creanțe. În afară de suma deja poprită în procesul din noiembrie 2015 mai sunt sunt în discuție o creanță de 47.762,61 lei și una de 6847,81 lei.

Şi Arv God SRL se află în aceeaşi situaţie, respectiv dosarele menţionate au rămas fără obiect, pentru că au intervenit tranzacţii de soluţionare pe cale amiabilă.

ccc Cel mai important proces pierdut de Romenergy este cel cu Transelectrica.

„Admite acţiunea civilă formulată de reclamanta CNTEL Transelectrica SA(…) împotriva pârâtei SC Romenergy Industry SRL şi în consecinţă: Obligă pârâta să plătească în favoarea reclamantei suma de 10.608.353,71 lei cu titlu de pretenţii. Obligă pârâta să plătească în favoarea reclamantei suma de 122419,53 lei, cu titlu de cheltueli judiciare. Cu apel în 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din data de 9 iunie 2016”, se arată în decizia Tribunalului Alba.

Dosarul a fost soluţionat doar în fond, mai există şi calea de apel, dar cu toate acestea Romenergy a trimis o propunere de soluţionare pe cale amiabilă a litigiului, prin instituţia eşalonării de plată.

Untitled

Încă de pe 12 aprilie, Blue Line Energy, dar și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei au depus la Tribunalul Alba o cerere de deschidere a procedurii insolvenței la Romenergy, cerere care a primit termen de soluționare pentru 30 iunie.

Acţiunea respectivă ar putea fi interpretată- susțin avocații- drept o cale de a pune presiune pe Romenergy, pentru a-i genera noi pierderi. Relaţiile dintre cele două societăţi au un lung şi profitabil istoric.

Cu toate că restanţele Romenergy au fost mari și destul de multe, îndeplinind condiţiile pentru deschiderea procedurii insolvenţei, doar două astfel de cereri au fost înregistrate pe rolul instantelor. Acestea au rămas fără obiect după achitarea creanţelor şi retragerea cererii de către creditori.

Practic, Romenergy Industry SRL justifică întârzierile prin faptul că ar fi intenţionat să achite cu prioritate creanţele către instituţiile statului şi apoi creanţele către producători. Unii dintre aceştia nu au mai avut răbdare și așa cum susțin surse apropiate acționarilor ”au acţionat concertat împotriva Romenergy Industry pentru a destabiliza potenţialul de creştere a acestei societăţi”.

Între timp, Romenergy Industry SRL a apelat la instanţă, tocmai pentru a se pune la adăpost faţă de valul de presiuni generate de executările care în mare parte presupuneau şi penalităţi foarte mari de întârziere.

Astfel mai multe cereri de chemare în judecată formulate de diverse societăţi au fost respinse de instanţă, pentru că nu îndeplineau condiţiile legale.

Într-unul dintre dosare, Tribunanul Alba a decis astfel: “Respinge cererea de emitere a ordonanţei de plată formulată de creditoarea (…), în contradictoriu cu debitoarea S.C. ROMENERGY INDUSTRY SRL. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 6.04.2016. Document: Hotarâre 592/2016)”.

Daniel Oros a înființat compania, Romenergy, în anul 2009, firma care în 2015 avea o cifră de afaceri de aproximativ 70 de milioane de euro, potrivit administratorului.

În 2013, Romenergy Industry SRL a avut afaceri de 160 de milioane de lei (36 milioane de euro) şi un profit de 4,9 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Evoluţia economică a firmei a fost constantă, de la afaceri de 49 de milioane lei în 2010 la 251 de milioane lei în 2014.

Acum, societatea a ajuns să fie hărţuită de foşti parteneri de afaceri, prin diverse tipuri de cereri şi acţiuni. Conducerea companiei spune că încearcă să-şi achite creanţele restante la bugetul statului, dar şi către foştii parteneri de afaceri.

 

Vezi Cum a intrat Daniel Oros în lumea ”Băieților deștepți” vedeți în: Un albaiulian face milioane de euro din afaceri cu energie. Cum a reușit „Curentuț” să intre pe o piață controlată de „băieții deștepți”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. kretzu

    marți, 21.06.2016 at 21:31

    curentuț s-a curentat singur. cand nu-ti platesti partenerii de afaceri este usor sa te lauzi ca ai profit, situatia reala fiind de fapt exact inversa. omul a mers din succes in succes pana la faliment si pe deasupra a mai lasat in gaura si pe altii – poate mai seriosi ca el

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate