Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Curentuț, „curentat” de creditori. Compania lui Daniel Oros, cel mai mare trader de energie din Alba, hărțuită cu procese și cereri de insolvență


Publicat

daniel orosRomenergy Industry SRL, o companie din Alba Iulia care a ajuns să aibă o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro în 2014, cu mai puțin de 10 angajați, pare să aibă mari probleme cu creditorii. Societatea care se ocupă de comerţ cu energie electrică a adunat datorii de de zeci de milioane de lei la furnizorii de energie. Firma lui Daniel Oros, cunoscut ca și „Curentuț”, trebuie să plătească la Transelectrica 12 milioane de lei, iar compania de stat mai are încă două procese cu Romenergy Industry în care cere, în total, încă 3,5 milioane de lei. Compania are mai multe procese cu societăți care cer să fie despăgubite.

Compania albaiulianului Daniel Oros are probleme după ce o parte din foştii parteneri de afaceri au ales varianta procedurilor de executare silită, anul trecut. Romenergy Industry a achitat însă sumele restante, obiect al dosarelor respective de executare silită.

Spre exemplu, în decembrie 2015, judecătorii Tribunalului Alba au decis poprirea conturilor Romenergy, la cererea Allegro SRL.

„Admite cererea creditoarei SC ALLEGRO SRL (…), în contradictoriu cu debitoarea SC ROMENERGY INDUSTRY SRL (…). Dispune instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitoarei, precum şi a propririi asiguratorii, până la concurenţa sumei de 564.300,86 lei. (…) Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţa publică din data de 7.12.2015”, potrivit deciziei instanţei.

ddîn noiembrie 2015, Tribunalul Alba Iulia a admis altă cerere de poprire a conturilor celor de la Romenergy, făcută de Arv Gold Technology SRL pentru suma de 342.590,33 lei.

În ianuarie 2016, tot Tribunalul a admis o altă poprire a conturilor: „Admite cererea de instituire a popririi asigurătorii formulată de creditoarea S.C. A ENERGY IND S.R.L. în contradictoriu cu debitoarea S.C. ROMENERGY INDUSTRY S.R.L. şi în consecinţă: Dispune înfiinţarea popririi asiguratorii bancare asupra sumelor de bani datorate de terţe persoane sau pe care le vor datora în viitor debitoarei S.C. ROMENERGY INDUSTRY S.R.L. în temeiul unor raporturi juridice existente, până la concurenţa sumei de 452612,40 lei”.

Sumele restante pentru care Allegro a iniţiat procedurile de executare au fost achitate integral de către Romenergy Industry, astfel procesele au rămas fără obiect.

Aceeași instanță trebuie să se pronunțe pe 29 iunie în procesul deschis de Arv Gold Technology contra Romenergy și care are ca miză recuperarea de către Arv Gold a trei creanțe. În afară de suma deja poprită în procesul din noiembrie 2015 mai sunt sunt în discuție o creanță de 47.762,61 lei și una de 6847,81 lei.

Şi Arv God SRL se află în aceeaşi situaţie, respectiv dosarele menţionate au rămas fără obiect, pentru că au intervenit tranzacţii de soluţionare pe cale amiabilă.

cccCel mai important proces pierdut de Romenergy este cel cu Transelectrica.

„Admite acţiunea civilă formulată de reclamanta CNTEL Transelectrica SA(…) împotriva pârâtei SC Romenergy Industry SRL şi în consecinţă: Obligă pârâta să plătească în favoarea reclamantei suma de 10.608.353,71 lei cu titlu de pretenţii. Obligă pârâta să plătească în favoarea reclamantei suma de 122419,53 lei, cu titlu de cheltueli judiciare. Cu apel în 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din data de 9 iunie 2016”, se arată în decizia Tribunalului Alba.

Dosarul a fost soluţionat doar în fond, mai există şi calea de apel, dar cu toate acestea Romenergy a trimis o propunere de soluţionare pe cale amiabilă a litigiului, prin instituţia eşalonării de plată.

Untitled

Încă de pe 12 aprilie, Blue Line Energy, dar și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei au depus la Tribunalul Alba o cerere de deschidere a procedurii insolvenței la Romenergy, cerere care a primit termen de soluționare pentru 30 iunie.

Acţiunea respectivă ar putea fi interpretată- susțin avocații- drept o cale de a pune presiune pe Romenergy, pentru a-i genera noi pierderi. Relaţiile dintre cele două societăţi au un lung şi profitabil istoric.

Cu toate că restanţele Romenergy au fost mari și destul de multe, îndeplinind condiţiile pentru deschiderea procedurii insolvenţei, doar două astfel de cereri au fost înregistrate pe rolul instantelor. Acestea au rămas fără obiect după achitarea creanţelor şi retragerea cererii de către creditori.

Practic, Romenergy Industry SRL justifică întârzierile prin faptul că ar fi intenţionat să achite cu prioritate creanţele către instituţiile statului şi apoi creanţele către producători. Unii dintre aceştia nu au mai avut răbdare și așa cum susțin surse apropiate acționarilor ”au acţionat concertat împotriva Romenergy Industry pentru a destabiliza potenţialul de creştere a acestei societăţi”.

Între timp, Romenergy Industry SRL a apelat la instanţă, tocmai pentru a se pune la adăpost faţă de valul de presiuni generate de executările care în mare parte presupuneau şi penalităţi foarte mari de întârziere.

Astfel mai multe cereri de chemare în judecată formulate de diverse societăţi au fost respinse de instanţă, pentru că nu îndeplineau condiţiile legale.

Într-unul dintre dosare, Tribunanul Alba a decis astfel: “Respinge cererea de emitere a ordonanţei de plată formulată de creditoarea (…), în contradictoriu cu debitoarea S.C. ROMENERGY INDUSTRY SRL. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 6.04.2016. Document: Hotarâre 592/2016)”.

Daniel Oros a înființat compania, Romenergy, în anul 2009, firma care în 2015 avea o cifră de afaceri de aproximativ 70 de milioane de euro, potrivit administratorului.

În 2013, Romenergy Industry SRL a avut afaceri de 160 de milioane de lei (36 milioane de euro) şi un profit de 4,9 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Evoluţia economică a firmei a fost constantă, de la afaceri de 49 de milioane lei în 2010 la 251 de milioane lei în 2014.

Acum, societatea a ajuns să fie hărţuită de foşti parteneri de afaceri, prin diverse tipuri de cereri şi acţiuni. Conducerea companiei spune că încearcă să-şi achite creanţele restante la bugetul statului, dar şi către foştii parteneri de afaceri.

 

Vezi Cum a intrat Daniel Oros în lumea ”Băieților deștepți” vedeți în: Un albaiulian face milioane de euro din afaceri cu energie. Cum a reușit „Curentuț” să intre pe o piață controlată de „băieții deștepți”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. kretzu

    marți, 21.06.2016 at 21:31

    curentuț s-a curentat singur. cand nu-ti platesti partenerii de afaceri este usor sa te lauzi ca ai profit, situatia reala fiind de fapt exact inversa. omul a mers din succes in succes pana la faliment si pe deasupra a mai lasat in gaura si pe altii – poate mai seriosi ca el

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

În ce condiții va fi decontată naveta elevilor. Ordonanța de Urgență, adoptată de Guvern

Publicat

Guvernul a adoptat miercuri ordonanța de urgență care prevede decontarea transportului elevilor între ​localitatea de domiciliu și localitatea în care învață. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că este alocată suma de 100 de milioane de lei, estimându-se că vor fi 130.000 de elevi beneficiari.

„Spre exemplu, în anul 2019, naveta elevilor a necesitat o sumă de aproape 80 de milioane de lei. Anul acesta, Ministerul Educaţiei are în buget 100 de milioane de lei pentru decontul navetei, 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimaţi, vreme de 34 de săptămâni, ar trebui, asta este durata cursurilor într-un an calendaristic, a rămas mai puţin, din păcate, cu o valoare medie de 770 de lei/elev pentru cele 34 de săptămâni”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de guvern.

El a susținut până acum nu a fost plătită naveta elevilor „din cauza unor neclarităţi legislative”.

Cîmpeanu a spus că una dintre noutăți este că naveta va putea fi decontată și pentru distanțe de peste 50 de kilometri.

În ce condiții va fi decontată naveta elevilor:

  • Decontarea va fi asigurată la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km. Va putea fi decontată lunar numai suma aferentă avansului primit în luna precedentă.
  • Pentru distanțele ce vor depăși 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /lună se va suplimenta cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.
  • În situația în care sunt elevi care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km și nu locuiesc la internat sau gazdă li se va deconta suma aferentă distanței de 50 km, la care se va adauga 1 leu/km/lună, pentru distanțele ce depășesc 50 de km.
  • Operatorii de transport rutier vor avea obligația de a emite documente lunare de transport cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună.
  • Mecanismul de decontare va fi reglementat prin Metodologia ce va fi aprobată prin ordin al ministrului educației, în maximum 30 de zile de la emiterea ordonanței de urgență.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Percheziții în județul Alba, acasă la angajații unei stații de carburanți. Sunt suspecți de furt de combustibil

Publicat

mascati, politie

Poliţiştii din Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, efectuează 8 percheziţii la persoane bănuite de furt de combustibil.

Având complicitatea șoferilor unor camioane, angajații unei stații de carburanți ar fi sustras peste 1.000 de litri de motorină.

La data de 17 iunie 2021, poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, efectuează 8 percheziţii, toate în județul Alba, la o stație de carburanți și la domiciliile a 6 persoane, angajați ai stației, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Din cercetări a rezultat că, în perioada 14 – 28 aprilie 2021, angajații unei stații de carburanți, având complicitatea unor șoferi de camioane care ar fi intrat în stație pentru a alimenta, ar fi sustras peste 1.000 de litri de combustibil pe care, ulterior, l-ar fi depozitat în bidoane și l-ar fi comercializat către diverse persoane.

La percheziţii, alături de polițiștii de investigații criminale, participă și polițiști din structurile de investigare a criminalității economice, criminalistic și acțiuni speciale.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Au început lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale „Ioan Micu Moldovan” din Blaj. Valoarea investiției

Publicat

În aceste zile se lucrează intens pentru reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale „Ioan Micu Moldovan”, aflată în cartierul Izvoarele (mai demult Ciufud) din Blaj, investiție derulată pe fonduri europene. Potrivit primarului Gheorghe Rotar, în cadrul investiției este inclusă și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Petru Pavel Aaron” din cartierul Veza.

Valoarea totală a investiției: 7.315.169,11 lei, din care valoarea lucrărilor la Școala Gimnazială „Ioan Micu Moldovan” este de 2.568.792,90 lei (+TVA).

Perioada de execuției este de 6 luni de la începerea lucrărilor, ordinul de începere fiind dat în data de 26 aprilie 2021.

Până acum, la Școala Gimnazială „Ioan Micu Moldovan” s-a turnat placa peste extindere, s-a executat zidăria de la etaj și se efectuează lucrări de cofrare și turnare pentru centurile și stâlpii de la etaj, precum și pentru centurile superioare.

La interior, s-a încheiat compartimentarea, s-a executat sistemul de termoizolare și s-a turnat placa în 7 săli de clasă. De asemenea, s-au poziționat sub placă cablurile electrice.

La finalul lucrărilor, la Școala Gimnazială ,,Ion Micu Moldovan” vom asigura condiții europene pentru un număr de 187 elevi de etnie romă, din categorii dezavantajate sau cu cerințe educaționale speciale.

Vezi și VIDEO: Cum arată curtea Colegiului IM Clain din Blaj, cea mai modernă curte a unui colegiu din țară. Stadiul lucrărilor

În ceea ce privește reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale „Petru Pavel Aaron”, investiția se află în stadiul de licitație.

sursa, foto: Facebook, Gheorghe Rotar

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

17 iunie: Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei. Tema din acest an

Publicat

seceta floare pixabay

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a hotărât, în 1994, marcarea la 17 iunie a Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei.

Tema din acest an este „Restaurare. Teren. Recuperare. Reconstruim mai bine cu un teren sănătos” (Restoration. Land. Recovery. We build back better with healthy land).

Potrivit ONU, deşertificarea este fenomenul care afectează terenurile în zone aride, semiaride şi uscate. Este cauzată în principal de activităţile umane şi de variaţiile climatice. Deşertificarea nu se referă la extinderea deşerturilor existente. Aceasta se întâmplă deoarece ecosistemele uscate, care acoperă mai mult de o treime din suprafaţa funciară a globului, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatarea şi utilizarea inadecvată a terenurilor. Sărăcia, instabilitatea politică, despăduririle, supraaglomerarea şi practicile de irigare necorespunzătoare pot submina productivitatea terenului.

Ziua mondială de combatere a deşertificării şi secetei este marcată în fiecare an în vederea promovării eforturilor internaţionale de combatere a deşertificării, pentru conştientizarea publică. De asemenea, marcarea acestei zile este un prilej pentru a reaminti tuturor că neutralizarea degradării terenurilor este realizabilă prin rezolvarea problemelor, implicarea puternică a comunităţii şi cooperarea la toate nivelurile.

Decizia marcării Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei a fost luată în vederea conştientizării publice a acestei probleme, precum şi pentru promovarea punerii în aplicare a Convenţiei Naţiunilor Unite pentru combaterea deşertificării (UNCCD) în ţările care se confruntă cu o gravă secetă şi/sau deşertificare, în special în Africa, conform ONU.

Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru combaterea deşertificării (UNCCD) la 17 iunie 1994.

UNCCD abordează în special zonele sub-umede aride, semiaride şi uscate, cunoscute sub numele de zonele uscate, unde se găsesc unele dintre cele mai vulnerabile ecosisteme. 195 de părţi ale Convenţiei colaborează pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă pentru persoanele din zonele uscate, pentru a menţine şi a restabili productivitatea solului şi pentru a atenua efectele secetei. UNCCD se angajează în mod special să adopte o abordare de jos în sus, încurajând participarea localnicilor la combaterea deşertificării şi a degradării terenurilor, potrivit ONU.

Dat fiind că dinamica terenului, a climei şi a biodiversităţii este strâns legată, UNCCD colaborează îndeaproape cu celelalte două convenţii de la Rio; Convenţia privind diversitatea biologică (CBD) şi Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (CCONUSC), pentru a răspunde acestor provocări complexe printr-o abordare integrată şi o utilizare cât mai bună a resurselor naturale.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate