Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Un albaiulian face milioane de euro din afaceri cu energie. Cum a reușit „Curentuț” să intre pe o piață controlată de „băieții deștepți”


Publicat

daniel orosCu mai puțin de zece angajați, o companie din Alba Iulia a ajuns să aibă o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro în 2014, iar anul acesta va ajunge la 70 de milioane de euro. Este vorba despre o societate care se ocupă de comerţ cu energie electrică, unul dintre cele mai profitabile domenii de afaceri din țară. Romenergy Industry SRL aparține albaiulianului Daniel Oros și este una din puținele companii cu acționariat românesc care are o cotă de peste 1% pe piața energiei.

Omul care a reușit să intre în grupul ”băieților deștepți din energie”și care s-a conectat la afaceri de zeci de milioane de euro spune că a început activitatea treptat, în timp, răbdare, dar și pasiune. Încă de la vârsta de 14 ani a început „să se joace cu curentul”, iar la 20 de ani avea deja experienţă.

Daniel Oros a terminat studiile tot în domeniul energetic, la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și „la 25 de ani puteam proiecta și executa un cartier întreg”. Prietenii îl alintă cu porecla ”Curentuț”, iar pasiunea pentru acest domeniu se vede și în numărul mașinii pe care o conduce (MWH).

După anii de experiență acumulați, în 2006, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică pentru persoanele juridice din România, a început să se ocupe de consultanță în acest domeniu, mai exact încerca reducerea cheltuielilor de energie la anumite companii, după care a trecut la furnizorii de energie.

„Fiind o piață nouă, informațiile erau limitate, nu le învățai la școală sau la facultate. Informațiile și reglementările erau noi pentru marea majoritate. Nu există o strategie energetică. Având puține informații, le-am învățat pas cu pas”, spune Daniel Oros.

Doi ani mai târziu, sfătuit de alte persoane din același domeniu, și-a depus documentația pentru a obține licență de la ANRE și înființarea unei companii de furnizare energie electrică. „Am stat șase luni, în care am fost monitorizat”, spune acesta.

Pe lângă condiţii de studii în domeniu și experiență, pentru o astfel de licență, la momentul respectiv, mai era necesară disponibilitate financiară de 500.000 de euro. Acum, suma a ajuns la un milion de euro.

În 2008 împreună cu omul de afaceri Dorin Mateiu- patronul companiei Elit  a înființat Energo Trans. În 2009, Daniel Oros a înființat o nouă companie, Romenergy, firma de care se ocupă în prezent și care va avea, în 2015, o cifră de afaceri de aproximativ 70 de milioane de euro.

În 2013, Romenergy Industry SRL a avut afaceri de 160 de milioane de lei (36 milioane de euro) şi un profit de 4,9 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Evoluţia economică a firmei a fost constantă, de la afaceri de 49 de milioane lei în 2010 la 251 de milioane lei în 2014.

Aceste performanţe economice de invidiat au fost obţinute cu un număr de nouă angajaţi și într-un oraș cu mai puțin de 65.000 de locuitori, asta în condițiile în care în proporție de 90% din companiile care se ocupă de comerț cu energie electrică sunt din București. Profitul net al firmei a fost în 2014 cifrat la aproximativ 3 milioane de lei (aproape 700.000 de euro) iar cifra de afaceri estimată pentru 2015 este de 70 milioane de euro. Ca o comparație, o altă firmă din Alba, compania Supremia, lider național pe piața condimentelor, care are 260 de angajați și investiții de zeci de milioane de euro în tehnologie și logistică a avut o cifră de afaceri de 35 milioane euro în 2014 și profit de 1,1 milioane euro.

Pe siteul propriu „Societatea comercială Romenergy Industry este unul dintre furnizorii importanţi de energie electrică de pe piaţa românească şi garantează succesul relaţiei cu orice tip de consumator. Obţinând licenţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul energiei (ANRE) nr. 930/2009, compania deţine deja un portofoliu important de clienţi şi îşi propune să construiască parteneriate pe termen lung. La ora actuală furnizăm peste 60GWh lunar din care 30GWh doar clienţilor noştri eligibili şi asigurăm preluarea energiei pentru mare parte din producătorii de energie regenerabilă din România. Portofoliul de clienţi este de peste 500, respectiv pe piaţa contractelor bilaterale OPCOM avem achiziţii de peste 120 MWh/h”.

curentObiectul de activitate oficial al societăţii din Alba Iulia este „comerţul cu energie”. Mai exact, această companie cumpără curent de la furnizorii din România și îl distribuie la consumatori.

„Chiar dacă zâmbesc, eu știu ce înseamnă presiunea, știu ce înseamnă să cazi, de accea lucrurile acestea se fac cu mâinile curate”, mărturiseşte omul de afaceri.

Cu toate că anul acesta compania estimează că va avea o cifră de afaceri de 70 milioane de euro, profitul a scăzut din cauza secetei prelungite din vară, care a crescut prețul energiei electrice. Compania a menținut același preț la consumatorii mari, spune Daniel Oros.

Acesta a mai precizat că societatea din Alba Iulia este una din puținele de acest profil cu acționariat românesc care au peste 1% cotă de piață iar, începând cu anul 2016, Romenergy Industry va căuta să își mărească numărul de consumatori casnici pe care-i va avea drept clienţi.

„În capitalism este un lucru normal să ai cel puțin două variante și să o alegi pe cea pe care o consideri convenabilă”, spune omul de afaceri.

Pentru că este vorba de unul dintre domeniile care au cunoscut o dezvoltare accelerată în ultima perioadă, Daniel Oros, la fel ca și cea mai mare parte dintre oamenii care sunt în spatele companiilor cu genul acesta de activitate, preferă să fie rezervat în apariții în tot ce înseamnă mass-media. Potrivit unor surse, acesta face destul de des donații în diferite domenii, de la caritate până la sport, dar nu le mediatizează.

„Am intrat în acest domeniu, dur, alunecos și cu o presiune foarte mare. (…) Energia electrică este ultimul lucru de care te poți atinge. Oamenii din acest domeniu nu ies în față, devenim o vulnerabilitate pentru pentru cei din domeniu ”, a explicat acesta.

Daniel Oros este din Alba Iulia, iar pe lângă Romenergy Industry mai are o serie de afaceri în alte domenii. Nu are cont de facebook și nici imagini cu el nu se prea găsesc pe internet. Este poate unul din cei mai discreţi oameni de afaceri din Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. andrei

  miercuri, 09.09.2015 at 21:58

  il gasiti pe curentut, la cazino-ul de la mall. acolo nu da dovada deloc de discretie 🙂

 2. Anonim

  joi, 10.09.2015 at 10:56

  Un om de milioane din punct de vedere moral….Este de o onestitatae iesita din comun, nu prea des intalnita in randul afaceristilor. Acest om merita tot ceea ce are.

 3. Anonim

  luni, 15.02.2016 at 06:39

  Mai Andrei, sigur ai cerșit și tu de la el măcar odată și sigur ai primit asta, dacă nu ai făcut din cerșit o meserie și nu ești un cafengiu moca de „casino” și în plus oamenii cu bani tre sa învârta banii căci altfel sistemul financiar se blochează. Dar pt o persoana ca tine nu merita sa scriu rândurile acestea oricum invidia Îți va roade sufletul Andrei dar voi bea un Moet în cinstea ta poate taci și tu așa 🙂

 4. Razvan Nicusor Blahuianu

  miercuri, 09.11.2016 at 17:29

  nicusorblahuianu94@yahoo.it daca mar contacta As vrea sa vorbesc cu El de un start up de fotovoltaic

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Un şofer i-a cerut lui Moş Nicolae permisul suspendat: ”Să știți că mi-am făcut și ghetele”. Ce răspuns a primit de la polițiști

Publicat

Un șofer i-a cerut lui Moș Nicolae să îi aducă în dar permisul luat de polițiști pentru 90 de zile. Răspunsul Ministerului Afacerilor Interne a devenit viral: „Cu un amendament: permisul dumneavoastră îl va aduce Iepurașul de Paște”.

MAI publlică o întrebare primită pe Facebook: „- Eu am permisul suspendat 3 luni. Că tot vine Moș Nicolae, dorința mea este să mi-l aducă. Îmi puteți confirma dacă mi-l aduce? Să știți că mi-am făcut și ghetele!”.

Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

Răspunsul MAI publicat duminică seara a devenit viral: „Confirmăm că astă seară vine Moș Nicolae. Confirmăm că dorința dumneavoastră a fost auzită. Confirmăm că ea va fi și îndeplinită… cu un amendament: permisul dumneavoastră îl va aduce Iepurașul de Paște! Mulțumim pe această cale Moșului, care a înțeles că trebuie să vă dea un timp de 90 de zile să conștientizați că puteți pune în pericol atât viața dumneavoastră, cât și a celorlalți participanți la trafic”.

Polițiștii au și un sfat pentru cei care mai au astfel de dorințe: „Cei care au astfel de dorințe de la Moș Nicolae și și-au făcut și ghetele, sunt rugați să doarmă încălțați. Cu siguranță Moșul nu va putea onora așa ceva”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Pensiile cresc cu 10% de la 1 ianuarie. Companiile mari vor fi taxate cu 1% din cifra de afaceri. Anunțul lui Marcel Ciolacu

Publicat

Pensiile urmează să crească cu 10% de la 1 ianuarie, creșteri salariale fiind posibile și în sectorul sanitar și în învățământ, a anunțat duminică liderul PSD Marcel Ciolacu. Acesta a vorbit și de introducerea unei taxe de solidaritate, pentru companiile cu cifră mare de afaceri.

Ciolacu a dat asigurări că sumele necesare majorărilor vor fi găsite. „Vom găsi soluții, veți vedea în bugetul de stat. Important este cum îți echilibrezi veniturile. Avem cele mai mici venituri din PIB din toată Europa. Noi nu ne gândim să fim mai eficienți la colectare, noi ne gândim cum îi lăsăm pe oameni să moară de foame. Pensia minimă crește la 1.000 de lei, nu este o extravaganță”, a spus politicianul.

Ciolacu a spus că 80% din români trăiesc cu o pensie de până în 2.000 de lei. „Categoric”, a răspuns Ciolacu, întrebat dacă în ianuarie oamenii vor primi pensii mai mari. „Este un lucru convenit, bugetat, deja ministrul Finanțelor își face datoria”.

Companiile cu cifră de afaceri mai mare de 100 milioane lei vor fi taxate

În context, Marcel Ciolacu a avansat ideea unei taxe de solidaritate pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de lei. „O taxă de 1% din cifra de afaceri, o taxă de solidaritate. Am discutat cu prim-ministrul că trebuie găsită o destinație clară, numai pentru sănătate și învățământ… Le dai destinație prin bugetul de stat”.

„Nu sunt de vină românii că tu ai o guvernare ineficientă, că tu nu eşti în stare să opreşti hoţia din vamă sau neplata TVA-ului. Românii îşi plătesc impozite. Nu înţeleg de ce e această reticenţă, am văzut că a abordat-o şi domnul Kelemen Hunor, pentru companiile care au cifră de afaceri peste 100 de milioane, indiferent care este capitalul, românesc, multinaţional, să vină o taxă de 1 la sută, găsită destinaţie clară pentru sănătate şi învăţământ”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu spune că există o reținere din partea PNL la acest proiect, dar s-a declarat convins că va fi găsit un compromis.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

De marți: Test obligatoriu la intrare în Marea Britanie. Măsură valabilă şi pentru persoanele vaccinate

Publicat

Marea Britanie va cere teste COVID pentru călătorii care intră în ţară, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi. Măsura se aplică pentru toate persoanele cu vârsta de cel puţin 12 ani şi intră în vigoare de marţi.

Marea Britanie va înăspri măsurile de călătorie pentru persoanele care intră în ţară. Începând de marţi, toţi călătorii cu vârsta de peste 12 ani vor fi nevoiţi să facă un test COVID înainte de îmbarcarea în avion, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi.

„Ştiam că iarna aceasta va fi dificilă, dar apariţia unei noi variante înseamnă că trebuie să luăm măsuri suplimentare”, a spus Sajid Javid, ministrul Sănătăţii din Marea Britanie.

Regatul Unit va accepta teste antigen şi PCR făcute cu maximum 48 de ore înainte de plecare. Măsura temporară va fi revizuită pe 20 decembrie.

Anglia a descoperit primele cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronaviruslui săptămâna trecută. Peste 100 de cazuri au apărut în ţară de atunci.

Un comunicat oficial al guvernului britanic spune că majoritatea cazurilor de infectare cu varianta Omicron sunt „clar legate” de călătoriile din ţări precum Africa de Sud sau Nigeria.

sursă: Mediafax

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, 6-12 decembrie: Iarna pregătește artileria grea. Unde vor fi ninsori și viscol. Prognoza meteo pe zile

Publicat

zapada viscol munte ninsoare

Iarna pare că își trimite artileria grea în această săptămână, mai ales peste zona Moldovei, unde sunt anunțate ninsori și viscol. În restul țării, vor fi ploi, dar și ninsori – zonele montane, Transilvania, Maramureș.

Potrivit prognozemeteo.ro, săptămâna aceasta aduce în zona țării noastre o dinamică sinoptică extrem de interesantă, cu persistența unor câmpuri de presiune scăzută, asociată unor depresiuni mediteraneene.

Va fi o variație de la fronturi calde, la reci. Cel care pare a câștiga această bătălie, cel puțin în această săptămână, este aerul cald.

Prognoza meteo – 6-12 decembrie – temperaturi

Principala caracteristică a regimului termic al săptămânii care urmează este: alternanța. Alternanță care înseamnă și diferențe importante de temperatură de la o regiune la alta.

Ziua de luni aduce maxime de 12 – 14, chiar 15 grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea. În restul țării se vor atinge maxime de 5 – 7 grade, valorile cele mai scăzute urmând să le avem pe crestele montane și în nordul Moldovei (2 – 3 grade).

Marți avem parte de o răcire în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, zone unde abia mai urcăm spre 3 – 4 grade. În zonele montane vor predomina temperaturile negative (-1 spre –3 grade, cu valori de –5, –6 grade prin Orientali). În Oltenia și Muntenia avem parte de maxime spre 8 – 10 grade, în timp ce Dobrogea va rămâne regiunea cea mai caldă, cu 12 – 14 grade.

Miercuri, prin zonele montane, Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana, izolat și prin nordul Dobrogei avem parte de maxime negative, –0 spre –2 grade. În nordul Moldovei, prin zonele montane, chiar valori spre –4, –5 grade. În Banat, Oltenia, Muntenia, mare parte din Dobrogea se vor atinge 2 – 4, 5 grade.

De joi temperaturile încep să crească, astfel că în cea mai mare parte a țării vorbim de valori în jurul a 5 – 7, 8 grade. Excepție va fi zona Moldovei, dar și regiunile montane, unde rămânem cu valori de temperatură  ușor negative, spre –1, –2 grade.

Situația din weekend

Weekendul începe cu temperaturi de primăvară prin estul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei, regiuni unde putem atinge și temperaturi de 14 – 15 grade. În Oltenia, bună parte din Transilvania, Moldova, Maramureș, Crișana ne oprim la 7 – 9 grade. Banatul și sudul Crișanei au parte de maxime normale pentru data din calendar, de 3 – 4 grade.

Și ziua de sâmbătă păstrează aceleași valori termice și aceeași distribuție pe regiuni, pentru ca ziua de duminică să vină cu un nou val de aer rece., Maximele din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, zonele montane nu vor mai trece de 2 – 3 grade. Oltenia și Muntenia se vor bucura de 8 – 9 grade, iar în Dobrogea va fi din nou cel mai cald, cu 11 – 12 grade.

Temperaturi minime

În ceea ce privește regimul termic al nopților, dimineața zilei de joi este de interes pentru nordul Moldovei și al Orientalilor, unde vom putea vorbi de primul episod de ger din această iarnă, cu minime și spre –10, –12 grade. În restul săptămânii, mai ales prin sudul și sud-estul țării, vom avea chiar temperaturi minime ce ar fi ridicate și ca valori maxime, de 8 – 10, 11 grade.

Prognoza meteo – 6-12 decembrie – precipitații

Ziua de luni vine cu precipitații prin bună parte din țară, lapoviță și ninsori în zonele montane, respectiv ploi în restul zonelor. Cantități mai importante se pot acumula în Oltenia (10 – 15 l/mp).

Ziua de marți este una cu adevărat bogată în precipitații. Ninsorile (chiar moderate și abundente cantitativ) își fac apariția prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei, zonele montane, în timp ce ploile predomină în rest. Vorbim de cantități care pot ajunge, prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, estul Banatului, zonele montane, nordul Moldovei și la 20 – 25 de l/mp, izolat 30.

Miercuri ninsorile vor continua prin Transilvania, zonele montane, se extind la nivelul întregii regiuni a Moldovei. Ploile sunt prezente prin Muntenia, Dobrogea. În Moldova se pot acumula 15 – 20, 25 de l/mp, la fel ca și prin Muntenia.

Ziua de joi aduce ceva ploi doar prin Banat și Crișana (7 – 10 l/mp), pentru ca vineri precipitațiile să cuprindă din nou aproape toată țara (vor predomina ploile, iar prin zonele montane, dar și prin Crișana, la finalul zilei, sunt posibile lapovițe și ninsori). Cantitățile de precipitații pot ajunge la 5 – 10 l/mp.

Precipitații în weekend

Sâmbătă avem parte de ninsori prin nordul Transilvaniei, Maramureș, Orientali, iar seara ploi prin Oltenia, sudul Munteniei, al Banatului, respectiv ninsori în Meridionali.

Încheiem săptămâna cu un nou episod de iarnă prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul Moldovei. În restul țării va ploua. Se pot acumula, din nou, mai ales prin zonele montane, nordul Munteniei, Dobrogea și Moldova, 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

Avem parte de o săptămână extrem de bogată în precipitații, astfel că, la nivelul întregii țări, se vor acumula între 25 – 30 l/mp, izolat, mai ales prin zona Meridionalilor, 50 – 60 de l/mp. Iar din toate aceste precipitații, mai ales prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, Moldova, vorbim și de ninsori (între 20 și 30 de mm).

Prognoza meteo – 6-12 decembrie – vânt și strat de zăpadă

Și vântul va prezenta intensificări pe parcursul săptămânii care urmează, iar de interes vor fi mai ales zilele de marți, miercuri, când prin Moldova am putea vorbi de viscol, cu rafale de 50 – 60 de km/h, care vor viscoli și troieni zăpadă.

Episodul de iarnă din săptămâna care urmează face ca și Moldova să primească un strat de zăpadă promițător, care ar putea ajunge, prin nordul și sudul regiunii, chiar la 12 – 15 cm. Strat de zăpadă se va depune și în Transilvania, Maramureș (5 – 7 cm), iar în zonele montane vorbim deja de peste 40 – 50 cm.

sursa: Prognoza Meteo este oferită de Prognoze Meteo – Vremea în România

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate