Connect with us
Publicitate

Economie

Un albaiulian face milioane de euro din afaceri cu energie. Cum a reușit „Curentuț” să intre pe o piață controlată de „băieții deștepți”

Publicat

daniel oros Cu mai puțin de zece angajați, o companie din Alba Iulia a ajuns să aibă o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro în 2014, iar anul acesta va ajunge la 70 de milioane de euro. Este vorba despre o societate care se ocupă de comerţ cu energie electrică, unul dintre cele mai profitabile domenii de afaceri din țară. Romenergy Industry SRL aparține albaiulianului Daniel Oros și este una din puținele companii cu acționariat românesc care are o cotă de peste 1% pe piața energiei.

Omul care a reușit să intre în grupul ”băieților deștepți din energie”și care s-a conectat la afaceri de zeci de milioane de euro spune că a început activitatea treptat, în timp, răbdare, dar și pasiune. Încă de la vârsta de 14 ani a început „să se joace cu curentul”, iar la 20 de ani avea deja experienţă.

Daniel Oros a terminat studiile tot în domeniul energetic, la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și „la 25 de ani puteam proiecta și executa un cartier întreg”. Prietenii îl alintă cu porecla ”Curentuț”, iar pasiunea pentru acest domeniu se vede și în numărul mașinii pe care o conduce (MWH).

După anii de experiență acumulați, în 2006, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică pentru persoanele juridice din România, a început să se ocupe de consultanță în acest domeniu, mai exact încerca reducerea cheltuielilor de energie la anumite companii, după care a trecut la furnizorii de energie.

„Fiind o piață nouă, informațiile erau limitate, nu le învățai la școală sau la facultate. Informațiile și reglementările erau noi pentru marea majoritate. Nu există o strategie energetică. Având puține informații, le-am învățat pas cu pas”, spune Daniel Oros.

Doi ani mai târziu, sfătuit de alte persoane din același domeniu, și-a depus documentația pentru a obține licență de la ANRE și înființarea unei companii de furnizare energie electrică. „Am stat șase luni, în care am fost monitorizat”, spune acesta.

Pe lângă condiţii de studii în domeniu și experiență, pentru o astfel de licență, la momentul respectiv, mai era necesară disponibilitate financiară de 500.000 de euro. Acum, suma a ajuns la un milion de euro.

În 2008 împreună cu omul de afaceri Dorin Mateiu- patronul companiei Elit  a înființat Energo Trans. În 2009, Daniel Oros a înființat o nouă companie, Romenergy, firma de care se ocupă în prezent și care va avea, în 2015, o cifră de afaceri de aproximativ 70 de milioane de euro.

În 2013, Romenergy Industry SRL a avut afaceri de 160 de milioane de lei (36 milioane de euro) şi un profit de 4,9 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Evoluţia economică a firmei a fost constantă, de la afaceri de 49 de milioane lei în 2010 la 251 de milioane lei în 2014.

Aceste performanţe economice de invidiat au fost obţinute cu un număr de nouă angajaţi și într-un oraș cu mai puțin de 65.000 de locuitori, asta în condițiile în care în proporție de 90% din companiile care se ocupă de comerț cu energie electrică sunt din București. Profitul net al firmei a fost în 2014 cifrat la aproximativ 3 milioane de lei (aproape 700.000 de euro) iar cifra de afaceri estimată pentru 2015 este de 70 milioane de euro. Ca o comparație, o altă firmă din Alba, compania Supremia, lider național pe piața condimentelor, care are 260 de angajați și investiții de zeci de milioane de euro în tehnologie și logistică a avut o cifră de afaceri de 35 milioane euro în 2014 și profit de 1,1 milioane euro.

Pe siteul propriu „Societatea comercială Romenergy Industry este unul dintre furnizorii importanţi de energie electrică de pe piaţa românească şi garantează succesul relaţiei cu orice tip de consumator. Obţinând licenţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul energiei (ANRE) nr. 930/2009, compania deţine deja un portofoliu important de clienţi şi îşi propune să construiască parteneriate pe termen lung. La ora actuală furnizăm peste 60GWh lunar din care 30GWh doar clienţilor noştri eligibili şi asigurăm preluarea energiei pentru mare parte din producătorii de energie regenerabilă din România. Portofoliul de clienţi este de peste 500, respectiv pe piaţa contractelor bilaterale OPCOM avem achiziţii de peste 120 MWh/h”.

curent Obiectul de activitate oficial al societăţii din Alba Iulia este „comerţul cu energie”. Mai exact, această companie cumpără curent de la furnizorii din România și îl distribuie la consumatori.

„Chiar dacă zâmbesc, eu știu ce înseamnă presiunea, știu ce înseamnă să cazi, de accea lucrurile acestea se fac cu mâinile curate”, mărturiseşte omul de afaceri.

Cu toate că anul acesta compania estimează că va avea o cifră de afaceri de 70 milioane de euro, profitul a scăzut din cauza secetei prelungite din vară, care a crescut prețul energiei electrice. Compania a menținut același preț la consumatorii mari, spune Daniel Oros.

Acesta a mai precizat că societatea din Alba Iulia este una din puținele de acest profil cu acționariat românesc care au peste 1% cotă de piață iar, începând cu anul 2016, Romenergy Industry va căuta să își mărească numărul de consumatori casnici pe care-i va avea drept clienţi.

„În capitalism este un lucru normal să ai cel puțin două variante și să o alegi pe cea pe care o consideri convenabilă”, spune omul de afaceri.

Pentru că este vorba de unul dintre domeniile care au cunoscut o dezvoltare accelerată în ultima perioadă, Daniel Oros, la fel ca și cea mai mare parte dintre oamenii care sunt în spatele companiilor cu genul acesta de activitate, preferă să fie rezervat în apariții în tot ce înseamnă mass-media. Potrivit unor surse, acesta face destul de des donații în diferite domenii, de la caritate până la sport, dar nu le mediatizează.

„Am intrat în acest domeniu, dur, alunecos și cu o presiune foarte mare. (…) Energia electrică este ultimul lucru de care te poți atinge. Oamenii din acest domeniu nu ies în față, devenim o vulnerabilitate pentru pentru cei din domeniu ”, a explicat acesta.

Daniel Oros este din Alba Iulia, iar pe lângă Romenergy Industry mai are o serie de afaceri în alte domenii. Nu are cont de facebook și nici imagini cu el nu se prea găsesc pe internet. Este poate unul din cei mai discreţi oameni de afaceri din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. andrei

    miercuri, 09.09.2015 at 21:58

    il gasiti pe curentut, la cazino-ul de la mall. acolo nu da dovada deloc de discretie 🙂

  2. Anonim

    joi, 10.09.2015 at 10:56

    Un om de milioane din punct de vedere moral….Este de o onestitatae iesita din comun, nu prea des intalnita in randul afaceristilor. Acest om merita tot ceea ce are.

  3. Anonim

    luni, 15.02.2016 at 06:39

    Mai Andrei, sigur ai cerșit și tu de la el măcar odată și sigur ai primit asta, dacă nu ai făcut din cerșit o meserie și nu ești un cafengiu moca de „casino” și în plus oamenii cu bani tre sa învârta banii căci altfel sistemul financiar se blochează. Dar pt o persoana ca tine nu merita sa scriu rândurile acestea oricum invidia Îți va roade sufletul Andrei dar voi bea un Moet în cinstea ta poate taci și tu așa 🙂

  4. Razvan Nicusor Blahuianu

    miercuri, 09.11.2016 at 17:29

    nicusorblahuianu94@yahoo.it daca mar contacta As vrea sa vorbesc cu El de un start up de fotovoltaic

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate