Actualitate
Dan Simedru susţine că va cere ministerului Muncii rezolvarea situaţiei angajaţilor UM Cugir, care nu sunt incluşi la condiţii speciale în Legea pensiilor
Deputatul PNL Dan Coriolan Simedru susţine că se va adresa ministrului Muncii, Rovana Plumb, pentru a fi rezolvată situaţia angajaţilor de la UM Cugir, care nu sunt trecuţi la categoria celor care au muncit în condiţii speciale, la fel ca alţi salariaţi din acelaşi segment.
Politicianul a transmis că în legislaţia pensiilor există o lacună ce afectează negativ situaţia angajaţilor de la Uzina Mecanică Cugir. În Anexa 3 a legii care cuprinde unităţile care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, nu figurează uzina din Cugir.
„Pe acest aspect îmi propun să îmi concentrez activitatea în perioada următoare şi să reuşesc să o conving pe doamna ministru Rovana Plumb că sutele de angajaţi de la Cugir trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi cei din unităţile prinse în anexa legii.
Am avut o iniţiaţivă legislativă prin care includeam Cugirul cu cele două unităţi economice în această listă, dar nu a avut susţinerea majorităţii parlamentare şi nici a Guvernului. Această situaţie nu mai suportă amânare având în vedere că de anul viitor se încep procedurile pentru recalcularea pensiilor pentru grupe care cel mai probabil vor intra în plată în anul 2017”, a transmis Simedru, într-un comunicat de presă.
Acesta a amintit că, în luna iunie, Parlamentul a adoptat două acte normative care modifică Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ambele acte vin în sprijinul persoanelor care au lucrat în grupele 1 şi 2 de muncă.
„Prin Legea nr 155/2015 se unifică perioadele de reducere a vârstei de pensionare atât pentru grupa I, cât şi pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă. Dacă, până la apariţia acestei legi existau diferenţe mari în redicerea vârstelor standard de pensionare între cei care au lucrat în grupa 1 şi cei care au activat în grupa 2, noul proiect adoptat vizează unitar toate cazurile (grupa I, condiţii deosebite, condiţii speciale).
În vechea formă a legii, doar după 6 ani lucraţi în grupa I de muncă se beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu: 3 ani. Noul proiect elimină aceste inechităţi şi recunoaşte grupa I de muncă pentru toate persoanele care au cel puţin doi ani lucraţi în această grupă, ca fiind activitate desfăşurată în condiţii speciale.
A urmat apoi o altă lege, nr. 192/3015, care modifică actul de bază al sistemului unitar de pensii în sensul creşterii punctajelor anuale cu 25% pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa 2 şi cu 50% pentru cei încadraţi în grupa 1 de muncă, cu condiţia ca aceste drepturi de pensie să fie stabilite înainte de 1 ianuarie 2011. Recalcularea acestor drepturi se va face începând cu 1 ianuarie 2016 şi se efectuează în termen de 24 de luni”, transmite deputatul Dan Coriolan Simedru.
În opinia sa, cele două acte normative conţin prevederi cu caracter reparatoriu pentru o categorie de angajaţi „cărora trebuie să le fie recunoscută valoarea muncii, cu atât mai mult cu cât activitatea lor s-a desfăşurat în condiţii deosebite şi speciale”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News