Eveniment
Daune de 150.000 de euro după moartea în spital a unei femei din Alba. Malpraxis la spitalele din Alba Iulia și Cluj Napoca
După zece ani de procese, Tribunalul Alba a dat o sentință în urma unui caz grav de malpraxis petrecut în două spitale. Este vorba despre decesul unei femei care a ajuns la Spitalul din Alba Iulia, iar apoi a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență Cluj, unde a fost operată la mandibulă, deși ea în realitate avea probleme cardiace. Aceasta a decedat la spitalul din Cluj, în urma unui infarct.
A fost vorba despre o serie de evenimente care au dus la decesul femeii. Magistrații au decis că moartea femeii a venit în urma unor inacțiuni venite din partea medicilor.
S-a întâmplat în 2014. De atunci, soțul femeii, s-a luptat în instanță cu cele două spitale, dar și cu doi medici. Dosarul în care bărbatul a cerut daune pentru el, dar și pentru cei doi copiii, s-a judecat pe mai multe instanțe de judecată din Alba. A fost vorba despre un proces în civil.
Deși familia a făcut și o plângere penală în urma decesului femeii pe patul de spital, procurorii nu au investigat cazul. Singurul mod în care soțul și cei doi copii și-au putut căuta dreptatea a fost acțiunea în civil.
Zece ani de procese
Cel mai recent proces s-a sfârșit în data de 22 iulie 2024, la Tribunalul Alba, după zece ani de procese. Magistrații au decis ca cele două spitale, și cei doi medici să plăteasccă fiecare, către soțul femeii și cei doi copii câte 25.000 de euro. Adică o sumă totală de 150.000 de euro.
Nici spitalele, dar nici medicii nu vor scoate din buzunar nici un ban. Instanța de judecată a admis chemarea în garanție a unor firme de asigurări care vor plăti banii către familie, dar și cheltuielile de judecată.
Decizia a venit după ce în 2022, familia a mai avut câștig de cauză la Tribunal și a obținut daune morale de 90.000 de euro. Însă, dosarul a mers în recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, iar magistrații au decis ca dosarul să se judece pe fond, înapoi la Tribunal.
CITEȘTE ȘI: Daune morale de 90.000 de euro, pentru o familie din Alba în urma unui caz de malpraxis la spitalele din Alba Iulia și Cluj Napoca
Acum decizia de la Tribunalul Alba, din 22 iulie 2024, nu este definitivă și poate fi atacată în apel, la Curtea de Apel Alba Iulia.
Malpraxis și fișe schimbate la UPU. Cum a murit femeia
Cazul s-a petrecut în urmă cu zece ani. În 12 martie 2014, M. B. o femeie de 45 de ani a simţit la un moment dat o durere puternică în piept şi şi-a pierdut cunoştinţa. Era acasă cu cei doi copii, care l-au chemat pe tatăl lor.
Femeia îşi revenise când a ajuns acasă, dar soţul a insistat să meargă la spital. La UPU Alba Iulia, femeia a fost consultată pentru afecţiunea pe care o avea la mandibulă, medicul susţinând că de acolo provine durerea. Nu i s-a făcut niciun consult cardiologic.
Trimisă de la Alba Iulia, la Spitalul din Cluj
În noaptea respectivă, femeia a fost trimisă la Spitalul de Urgenţă din Cluj-Napoca. Aici a ajuns la clinica maxilo-facială unde, în cursul dimineţii de 13 martie, a fost operată la mandibulă, deși acuza în continuare dureri toracice. Starea acesteia s-a înrăutățit, iar la ora 14.29 a decedat. Necropsia realizată a arătat că M.B. a murit în urma unui infarct.
Fișele medicale au fost modificate
Ulterior, fişele medicale ale femeii au fost modificate. La UPU Alba, în loc de dureri abdominale, cum aparea iniţial, s-a corectat şi s-a scris dureri mandibulare. Au fost modificate şi valorile tensiunii arteriale, care iniţial erau foarte mari, cu unele normale. Medicii de la Cluj au scris că i-au administrat un medicament care nu apărea în prima variantă.
Mai mult de atât, pe fişa medicală de la Cluj au fost modificate orele la care s-au realizat unele intervenţii. De asemenea, trupul femeii a fost mutat imediat la IML şi abia după două zile a fost arătat soţului. Tot după două zile a fost anunţată şi poliţia, lucru care ar fi trebuit să se întâmple în ziua când a decedat.
Cum s-a petrecut cazul din punctul de vedere al magistraților
”Fără a se erija în medic şi fără a specula cu privire la ceea ce s-ar fi întâmplat dacă numita M.B. nu se prezenta în data de 12.03.2014 la Unitatea de primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţe Alba, instanţa de control judiciar nu poate face abstracţie de faptul că decesul susnumitei a survenit tocmai în aceste condiţii.
Adică, serviciile medicale au fost prestate la cererea pacientului care s-a prezentat la Unitatea de primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţe Alba Iulia cu anumite simptome iar în ciuda tratamentului oferit, a survenit decesul.
Desigur, că obligaţia medicului este una de diligenţă iar nu de rezultat, în sensul că prin tratamentul oferit şi serviciile medicale prestate nu se garantează însănătoşirea sau supravieţuirea pacientului, însă îi revine medicului sarcina de a dovedi că a făcut în concret tot ceea ce era posibil din punct de vedere medical raportat la situaţia particulară a pacientului.
Atâta timp cât prin ultimul raport de expertiză medico legală întocmit în cauză, s-a stabilit că diagnosticarea mai rapidă a infarctului şi aplicarea tratamentului cardiologic corespunzător ar fi oferit şanse suplimentare de supravieţuire, iar medicii nu au făcut dovada unei cauze exoneratoare de răspundere din cele prevăzute la Codul Civil, se impune atragerea răspunderii acestora.
Decesul petrecut din cauza unor inacțiuni a medicilor
Este evident faptul că decesul pacientei M.B. nu a fost determinat de acţiunile celor doi medici, în împrejurările cauzei fiind vorba în special despre inacţiunile celor doi medici.
Adică despre ceea ce aceştia ar fi trebuit şi ar fi putut să facă, având la dispoziţie şi aparatura medicalpă necesare şi posibilitatea de a trimite pacienta la medici de specialitatea cardiologie pentru a depista la timp situaţia pacientei, dar nu au făcut”, au precizat magistrații instanței.
”(…) Instanţa de apel constată că, s-a stabilit cu autoritate de lucru judecat, si cu privire la medicul, fapta ilicită şi culpa în ceea ce priveşte modul necorespunzător de acordare a asistentei medicale de specialitate cu privire la pacienta M.B. în faza postoperatorie în data de 13 martie 2014.
Sunt dovedite astfel faptele ilicite ale fiecăruia dintre cei doi medici şi culpa lor în producerea prejudiciului, respectiv decesul pacientei. Cei doi medici au acordat îngrijire medicală pacientei la momente diferite, fără a lua în considerare în mod complet starea pacientei şi fără a dispune toate măsurile de pe care le puteau lua. Instanţa de apel apreciază că sunt concurente culpele celor doi medici, nu se exclud una pe cealaltă, dar nici nu se confundă una cu cealaltă”, au mai precizat magistrații.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News