Connect with us
Publicitate

Actualitate

De ASTĂZI: Conflictul de interese dispare din Codul Penal. Cum este redenumită infracţiunea, care sunt pedepsele şi cum se aplică

tribunal

Publicat

tribunal 1 De vineri, 28 iulie, se aplică modificări în Codul Penal prin care infracţiunea de conflict de interese devine “folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Potrivit Legii 193/2017, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane reprezintă fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

Aceasta se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani.

Excepţii sunt cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situații:

– emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;

– exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligații impuse de lege, cu respectarea condițiilor și limitelor prevăzute de aceasta.

Astfel, conflictul de interese devine “folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”, pedeapsa va fi aceeaşi (1-5 ani). Dar, în actuala formă, interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică este generală, fără referinţe către o anumită perioadă de timp, însă de mâine aceasta va fi temporară, dispusă pe o perioadă de 3 ani.

În noua legislaţie, se pedepseşte doar îndeplinirea unui act prin care s-a obţinut un folos patrimonial, nu şi participarea la luarea unei decizii prin care s-a obţinut un folos patrimonial.

Nu se mai pedepseşte infracţiunea dacă folosul patrimonial a fost obţinut pentru o altă persoană cu care funcţionarul public s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură.

Aplicare.

Dispoziţiile nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate