Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Simpozion „Religie și Politică” la Alba Iulia. Personalități din toată lumea dezbat pe tema relației dintre biserică și stat

Publicat

Alba Iulia va fi, pentru a doisprezecea oară, punctul de întâlnire al unor personalități din sfera teologică, academică, universitară, culturală și politică. Împreună, aceștia vor dezbate, timp de trei zile, tema „Religie şi politică. Relaţia dintre Biserică şi Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht”, în cadrul Simpozionului Internațional, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Simpozionul internațional „Religie şi politică. Relaţia dintre Biserică şi Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht” a fost prezentat joi, 9 mai, de către organizatorii săi, preoți și profesori la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. conf. univ. dr. Dumitru Vanca, pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi și pr. lect. univ. dr. Alexandru Moldovan.

„Este o premieră pentru noi în teologie să avem simpozioane deschise. Am lansat public o invitație și s-a înscris cine a dorit, s-au înscris foarte mulți laici, vom asculta opiniile tuturor, deși, desigur că Biserica are propria sa opinie. Vor fi, probabil, și opinii care nu vor concorda cu ale Bisericii, dar ne-am dorit să fie „open”, a explicat părintele

Vanca.

Cea de-a XII-a ediție a simpozionului internațional își propune să abordeze o temă actuală în viața oamenilor și are ca invitați persoanlități de cel mai înalt rang, din Stalele Unite ale Americii, Franța, Grecia, Cehia, Italia, România și nu numai.

Tema din acest an a simpozionului internațional se leagă de aniversarea a 1.700 de ani de când împăratul Constantin cel Mare a emis edictul care dădea libertate religioasă creștinilor, în 313. Simpozionul se va materializa și într-un volum editat în limba engleză, prin care se va promova facultatea albaiuliană și ideile tratate în cadrul evenimentului, pe plan internațional. Programul constă în sesiuni de comunicări științifice, la care 80 de participanți își vor prezenta lucrările, pe 5 secțiuni: Stat și Biserică – munca socială – Biserică și Societate, Teologie politică – Morala Politică, Stat și Religie, Cultură politică și religioasă, Secțiune pentru doctoranzi.

 

Iată câțiva dintre invitați:

ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului;

ÎPS Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei;

PS Gurie Georgiu, Episcopul Devei şi Hunedoarei;

PS Nicodim Nicolăescu, Episcopul Severinului şi Strehaiei;

PS Ignatie Trif, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei;

Victor Opaschi, Ministru Secretar de Stat pentru Culte;

Profesor Andrei Marga, Preşedintele Institutului Cultural Român;

Herman Tristram Engelhardt jr. Rice University, USA; Ryan Nash,

The Ohio State University, Wexner College of Medicine, Columbus, OH, USA;

Profesor Mark J. Cherry, St. Edward’s University Austin, Texas, USA;

Ana Iltis, Wake Forest University, Winston-Salem, North Carolina, USA;

Corinna Delkeskamp-Hayes, European Programs, International Studies in Philosophy and Medicine, Freigericht, Germany;

Tiziano Salvaterra, University Trento, Italia;

Roberto Giraldo, L’Istituto di Studi Ecumenici „San Bernardino”, Venezia, Italia;

Theodore Damian, Romanian Institute of Orthodox Theology and Spirituality, New York, USA;

Petr Balarek, Palacy University, Omolouc, Czech Republic.

Grégor Puppinck, Director of European Centre for Law and Justice, Strassbourg, France;

Pascal Hämmerli, University of Fribourg, Switzerland;

Nicolaos Koios, University Ecclesiastical Academy of Thessaloniki, Greece.

Cât despre absența ÎPS Andreicuț din rândul invitaților, organizatorii au motivat că invitațiile la evenimente la nivelul ierarhilor sunt o chestiune care îi depășește, din poziția lor de preoți: „Simpozioanele noastre, de la început, au avut două etape în ce privește invitații. Profesorii, doctoranzii și cercetătorii au rămas pe seama facultății noastre, iar invitații din rândul ierarhilor ne depășesc pe noi ca preoți. Nu se cuvine unui preot să invite un ierarh. Rămâne la latitudinea ierarhiei. Ierarhii se invită între ei. Acesta este protocolul”, a explicat părintele Himcinschi.

Partenerii Simpozionului Internaţional de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia sunt: Institutul Cultural Român, Secretariatul de Stat pentru Culte, Institutul de Studii Ecumenice „San Bernardino” din Veneţia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia, Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi; Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea Piteşti; Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, Şcoala Doctorală de Teologie din Alba, European Journal of Science and Theology.

În edițiile anterioare, simpozionul a tratat teme ca violența, globalizarea, cultura, desacralizarea, cosmologia, ecologia. Vedeți mai jos o mică galerie foto cu afișele simpozioanelor din 2001 până în prezent:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Nicolae

    joi, 09.05.2013 at 22:31

    Despre publicat MULT, PROST şi INUTIL cand fac o dezbatere???

  2. Fane Dan

    marți, 14.05.2013 at 22:18

    DE CE NU PARTICIPA IPF MITROPOLIT ANDREI ANDREICUT ?

  3. interesatu

    miercuri, 15.05.2013 at 20:48

    Esenta temei era de fapt cum sa prostesca popii politicienii sa mai suga cateva milioane de euro din visteria tarii. Dati-o mai pe fata !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax