Connect with us
Publicitate

Administrație

De ce nu au sunat, în Alba, sirenele de avertizare a populației, duminică înainte de furtună. Justificarea prefectului Dănuț Hălălai

Publicat

sirena alertare populatie Sistemele de avertizare a populației nu au pornit, duminică, înainte de începerea furtunii, cu toate că de câteva luni se fac exerciții de tastare a acestora, în județul Alba și în toată țara. Motivul pentru care populația nu a fost alertată prin această metodă este faptul că autoritățile au fost luate prin surprindere, potrivit prefectului de Alba, Dănuț Hălălai. 

VEZI:  FOTO-VIDEO: TOATE informațiile despre furtuna care a măturat, duminică, județul Alba. IMAGINILE vijeliei și urmările ei la Alba Iulia

„A fost o chestiune imediată, s-a întâmplat de pe un minut pe altul, nu am știut și nu am fost pregătiți pentru asta. Nu am fost informați, a fost un nor la o altitudine de 10.000 de metri care a coborât brusc. De acolo a scăzut temperatura de la 30 la 16 grade și s-a produs vijelia” spune prefectul județului Alba, Dănuț Hălălai.

În urma vijeliei de duminică, în județul Alba au fost șase persoane rănite, peste 15.000 de oameni fără curent electric, zeci de copaci doborâţi, cel puţin 10 acoperişuri prăbuşite sau desprinse de pe blocuri (la Alba Iulia) şi mai multe maşini avariate.

Potrivit prefectului, la această oră (nr. luni la ora 11.00) încă se intervine în teritoriu pentru a remedia situația lipsei de curent.

„În acest moment se lucrează la alimentarea cu energie electrică, drumurile sunt toate deblocate și nu avem școli închise. Avem 21 de echipe în teren care lucrează la reabilitarea energiei, asta vrem să rezolvăm acum” a mai precizat prefectul.

La nivel național vijelia a fost o reală catastrofă, iar pe lângă pagubele materiale au fost înregistrați peste 100 de răniți și 8 decese.

Fenomenul a luat prin surprindere și meteorologii, care spun că totul s-a petrecut foarte repede.

„Săptămâna trecută când a fost acel ciclon format, noi ne-am aflat la graniță și România nu a fost afectată. Am avut în acea perioadă o informare în partea de vest, și chiar și în sudul și estul țării au fost intensificări ale vântului de 55-60 de km/oră. În partea de vest s-a format fiind un nor de furtună de tip supercelular cu caracter distructiv. Practic, ce s-a întâmplat? O linie de vijelie, în condițiile în care masa de aer cald, pentru că în zona Banatului am avut 30-31 de grade, practic în mai puțin de jumătate de oră temperatura a scăzut brusc la 16 grade, la jumătate, și a fost înlocuit destul de violent cu o masă de aer rece, fapt care a determinat ca înălțimea norului de la 10.000 de metri în coborâre a avut o viteză foarte mare de deplasare, baza norului formându-se la 600 de metri deasupra pământului, a determinat aceste intensificări ale vântului, cu viteze de peste 30 de metri pe secundă, 108 km la oră. Noi vorbim de o supercelulă de tip furtună, care poate să genereze viteze foarte mari. În condițiile în care cea pâlnie s-ar fi format, am fi putut vorbi de tornadă” spune  Elena Mateescu, director executiv ANM

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Tara lui Papura Voda

    luni, 18.09.2017 at 12:11

    Sa va luati toti de mana impreuna cu meteorologii si sa sariti cu capul in sirene!

  2. Alex

    luni, 18.09.2017 at 12:46

    Dl. Sasu sunteti Șef Serviciu Situații de Urgență la Primăria municipiului Alba Iulia, cum puteti spune ca nu trebuia actionat sistemul de alarmare? Daca nu in situatii de urgenta, atunci cand? Ar trebui sa faceti un exercitiu de instruire a populatiei sa se evite situatiile de panica. Cat despre cutremure, mi-e greu sa cred ca ati putea sa le semnalizati inainte de producere cu mai mult de 5 minute. Aceasta furtuna a lovit intai vestul, deci se stia cu mult inainte de ea si se putea face anuntul si prin canalele media locale. Cat despre dl. „perfect” Dănuț Hălălai cred ca si acum ii inca luat prin surprindere…asa ii cand sunt numite politic anumite functii.

    • Sasu

      luni, 18.09.2017 at 16:40

      Eu cred că am fost destul de explicit și coerent în ceea ce am susținut. Despre cutremur am vorbit ca exemplu, nu cu cât timp înainte se poate prognoza. Nu am susținut niciodată că alarmare populației nu ar fi necesară și oportună. Dar toate masurile trebuie luate în funcție de situație și evoluția acesteia. Asta pentru a nu face mai mult rău decât bine.

  3. 0ltean

    luni, 18.09.2017 at 18:20

    Furtuna nu a fost miercuri intre orele 10.00-11.00.

  4. dorinteodor

    marți, 19.09.2017 at 08:55

    evident ca onoratul domn Sasu nu are dreptate. populatia trebuie instruita si avertizata astfel ca sa reactioneze optim in cazuri speciale. panica este efectul lipsei de informatii si lipsei de incredere in oficialitati trebuie inceput.cu informare corecta si cu actiuni ale oficialitatilor pentru ca populatia sa aiba incredere, ca oficialitatile chiar doresc si pot sa o protezeze.

  5. Milu

    marți, 19.09.2017 at 10:00

    Care meteorologi? Habar n-aveau de ce se intampla, probabil sistemele de avertizare meteo nici macar nu erau functionale. Bine ca au reusit americaniis a prevada ce va urma cu taifunul Irma, cu 3 zile inainte ca acesta sa loveasca SUA, iar ai nostri habar n-aveau in ziua in care s-a produs furtuna. Nu zic ca eram in Cluj si circulam prin oras, iar in masina au anuntat cod galben pe Arad si Timisoara ca sa ma pomenesc in mijlocul furtunii in Cluj! Ce ar zice minunatii „perfecti” sau personalul ISU despre „exemplara” lor mobilizare / avertizare / cum vreti sa-i ziceti?
    I-a laudat klingonianul prim-ministru pe cei din Timis, in afara de … ENEL… Bravo mai, klingonianule! Cine dracu a privatizat ENEL-ul ? Eu ? Astia care comentam aici sau partidele voastre politice si acum va plangeti ca nu actioneaza ENEL-ul, cel privatizat de voi! Ca nu mai aveti raspundere, ati privatizat tot, ati luat banii si i-ati dat la salarii, pensii si asistatii sociali. Nu aveti nici un drept sa va plangeti, ca nici noi nu ne putem plange, acum ca sunteti voi la guvernare, doar „noi” v-am ales!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate