Connect with us
Advertisement

Actualitate

Spectacol pe cer „la pachet”: Superluna şi Perseidele. Ploaie de meteori, la mijlocul lunii august

Publicat

La mijlocul lunii august, pasionaţii de astronomie şi nu numai au parte de un adevărat spectacol ceresc. În noaptea de 10 august, Luna ajunge la apogeu, în faza de Lună Plină, astfel că devine Superlună. Până pe 13 august, ca în fiecare an, sunt vizibile Perseidele. Pământul intră în zona reziduurilor cometei Swift-Tuttle.

Cu puţin noroc de cer senin şi vreme bună, din acest weekend, aveţi parte de “reprezentaţie” astronomică. Fenomenul celei mai mari “ploi” de meteoriţi va fi însoţit de Superlună, momentul în care astrul apare mai strălucitor şi mai mare decât de obicei.
Perseidele apar în fiecare an, la coada cometei Swift-Tuttle. La sfârşitul lui iulie, Pământul intră în zona acestor reziduuri. Swift-Tuttle, cu un ciclu de 133 de ani, e cel mai mare obiect stelar care trece pe lângă Pământ şi lasă în urmă Perseidele, cei mai strălucitori meteori de pe cer. De asemenea, Perseidele au şi cel mai mare număr de meteori din toate ploile de meteoriţi. Meteorii pot fi înţeleşi ca bile de foc ce circulă cu 200.000 de kilometri pe oră, potrivit Societăţii Americane a Meteorilor.

Anul acesta, Perseidele – Ploaia de stele,  se vor vedea cel mai bine pe 11, 12 şi 13 august, la momente de vârf fiind vizibile şi 100 de stele căzătoare pe oră.

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 11.00 şi 05.00 (ora României), a declarat, pentru Mediafax, Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori.

„Anul acesta, maximul de activitate la curentul de meteori Perseide va pica în noaptea de 12 spre 13 august. Observaţiile se pot face după ora 11.00, când se ridică şi radiantul (locul de unde radiază meteoritul) deasupra orizontului, şi până dimineaţa în zori, în jur de ora 05.00. Activitatea va fi toată noaptea, dar, din păcate, din cauză că pe data de 10 va fi lună plină, care va fi foarte strălucitoare pe cer, se vor vedea meteorii care sunt mai strălucitori. Deci nu se vor vedea meteori slabi. Se vor vedea mai puţini meteori, cei mai spectaculoşi”, a explicat Grigore.

Acesta a spus că meteorii se pot observa cu ochiul liber. „Observaţiile se pot face cu condiţia să se facă din afara oraşelor unde avem poluare mare. Trebuie să fie făcute observaţiile de undeva de la marginea oraşelor, de la ţară, de la munte”, a spus Valentin Grigore.

El a mai spus că Perseidele se pot observa şi în nopţile de dinainte şi după noaptea de activitate maximă. „Activitatea este tot în creştere. Ei se observă o lună şi ceva, dar activitatea este tot în creştere (până în noaptea de 12 spre 13 august, n.r.)”, a mai spus Valentin Grigore.

Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia este o „perseidă”, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte „meteorit”.

“Cometa Swift-Tuttle are un nucleu uriaş, de aproximativ 26 de kilometri în diametru. Datorită dimensiunii ei imense, apar numeroşi meteoriţi, iar mulţi dintre aceştia sunt suficient de mari pentru a se crea aceste mingi de foc”, a spus William Cooke de la Centrul Marshall Space Flight al NASA.

surse: adevărul, mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement