Actualitate
De la 1 iulie, formularele trimise de ANAF contribuabililor privind deciziile de impunere anuală conţin informaţii noi pentru plata obligaţiilor fiscale
Formularele privind deciziile de impunere anuală pentru venituri realizate de persoane fizice și pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate de acestea, transmise contribuabililor începând cu 1 iulie 2014, vor conține o serie de informații care să faciliteze plata obligațiilor fiscale, transmite Ministerul Finanţelor.
Fiecare decizie de impunere va conține informații privind: codul de identificare fiscală a beneficiarului, contul de venituri bugetare corespunzătoare obligației de plată, codul IBAN în care trebuie efectuată plata, suma pe care contribuabilul o are de plătit și o rubrică de explicații.
De asemenea, pe decizia de impunere vor fi incluse informații privind modalitățile de plată:
– în numerar, la Trezorerie;
– prin mandat poștal, la subunitățile poștale ale CN Poșta Română S.A;
– prin virament, utilizând ordinul de plată, din contul propriu deschis la o instituție de credit din România, inclusiv cel emis prin sisteme de plată electronică de tip „internet banking”;
– prin virament, utilizând contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finanțelor Publice. Nomenclatorul conturilor de venituri bugetare în care pot fi achitate sume prin intermediul contului tranzitoriu de către persoanele fizice se regăsește pe site-ul ANAF.
Măsura face parte din strategia Ministerului Finanțelor Publice și ANAF de îmbunătățire a relației cu contribuabilului și de încurajare a conformării la plată.
„Avem o nouă abordare în relația contribuabilului cu administrația fiscală, bazată pe deschidere instituțională, respect și flexibilitate. Prin măsurile de simplificare a modalităților de plată și încurajarea utilizării mijloacelor alternative, moderne, de plată a obligațiilor fiscale suntem consecvenți strategiei stabilite la începutul mandatului de promovare a unei relații corecte cu contribuabilul”, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Aceste reglementări fac referire la următoarele formulare:
250 „Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice”
251 „Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din străinătate de persoanele fizice”
260 „Decizie de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit/ contribuții de asigurări sociale de sănătate, precum și privind obligațiile de plată cu titlu de contribuții de asigurări sociale”
630 „Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”
650 „Decizie de impunere privind plățile anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor”.
Modificările introduse vizează îmbunătățirea relației cu contribuabilul și simplificarea modalităților de plată, potrivit Ministerului Finanţelor.
În acest context, a fost promovată de MFP, OUG 40/2014, care stabilește premisele comunicării în format electronic între contribuabil și autoritățile fiscale. În scopul dezvoltării unui sistem de comunicare electronică între contribuabili şi organele fiscale, actul normativ introduce posibilitatea emiterii şi comunicării actelor administrative fiscale şi a altor acte procedurale (notificări, înştiinţări, certificate de atestare fiscală, etc.) şi în formă electronică.
Un alt element de noutate al actului normativ vizează transmiterea, în format electronic, de către ANAF, la solicitarea altor autorităţi publice, a documentelor privind situaţia fiscală a contribuabililor. Astfel, nu va mai fi necesară deplasarea contribuabilului pentru preluarea şi depunerea documentelor solicitate de autorităţile publice. De exemplu, în anul 2013, administraţiile fiscale au eliberat contribuabililor aproximativ 5,5 milioane de adeverinţe de venit tiparite. Printre efectele acestei măsuri se regăsesc reducerea costurilor de administrare fiscală şi asigurarea celerităţii în soluţionarea cererilor contribuabililor.
MFP și ANAF au în lucru, de asemenea, un proiect care să permită accesul rapid și fără costuri al persoanelor fizice la propriile informații fiscale virtuale, prin intermediul unei aplicații care va fi pusă la dispoziția contribuabilului. Într-o primă etapă, va fi implementat un proiect-pilot pentru regiunea București-Ilfov, urmând ca ulterior acesta să fie extins la nivel național. Prin intermediul acestei aplicații, contribuabilul – persoană fizică va putea afla obligațiile de plată către fisc și, în același timp, va avea posibilitatea de a verifica dacă angajatorul a declarat sumele datorate către bugetele de asigurări sociale aferente nivelului veniturilor pe care le-a primit.
Până în acest moment, accesarea propriilor informații fiscale virtuale se putea face utilizând certificatele digitale calificate.
sursa: mfinante.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Problema
sâmbătă, 03.01.2015 at 21:18
Am explicat situatia pe blog:
Trebuie vazut cate persoane sunt in aceasta situatie si facuta o contestatie.amoproblema.blogspot.ro