Connect with us
Publicitate

Uncategorized

De la 1 Mai se deschide Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” din Alba Iulia. Care este programul pe timpul verii

Publicat

Primăria Alba Iulia inaugurează joi, 1 mai, de la ora 10.00, Parcul Dendrologic, „Dr. Ioan Vlad”. Locaţia adăposteşte 1.100 de specii de plante din toate colțurile lumii, dispune de o parcare de 600 mp, alei pietonale, coșuri de gunoi, locuri de odihnă, podețe și alte amenajări. Programul de funcționare pe durata acestei veri este între orele 9-21.oo. Intrarea este gratuită toată luna mai. Din iunie intrarea va fi 1 leu pentru copii şi 2 lei pentru adulţi.

„Parcul Dendrologic <Dr. Ioan Vlad> se deschide pentru public. Astfel, municipiul Alba Iulia va oferi locuitorilor și turiștilor o varietate mai mare de oportunități de petrecere a timpului liber, combinând două avantaje majore: Cetatea Alba Carolina și ecoturismul în zona ambientală naturală a Parcului Dendrologic și Vârful Mamut.

Alba Iulia înregistrează o nouă premieră, prin cel mai amplu proiect de punere în valoare și utilizare ca atracție turistică și de agrement, respectiv educație pentru natură și cicloturism a unei bogății naturale locale, Parcul Dendrologic <Dr. Ioan Vlad> (cu o suprafață totală de peste 21 de hectare), o resursă care să devină complemntară atracțiilor turistice localizate în Cetatea Vauban”, transmit reprezentanţii primăriei.

Parcul dispune de o parcare de 600 mp, alei pietonale, coșuri de gunoi, locuri de odihnă, podețe și alte amenajări. Programul de funcționare pe durata acestei veri este între orele 9-21, intrarea fiind gratuită.

„Vă invit să vă bucurați de una dintre cele mai frumoase zone de agrement și de relaxare din România, Parcul Dendrologic – Dr. Ioan Vlad. Pentru pasionații de mișcare în aer liber sau pentru cei care vor să evadeze din oraș, deschidem porțile singurului parc dendrologic construit în inima păduri, care adăpostește peste 1100 de specii de plante din toate colțurile lumii. O minune peisagistică desfașurată pe o suprafață de 21ha, cel mai amplu proiect de transformare în atracție turistică a unei bogății naturale locale”, a declarat primarul Mircea Hava.

Vedeţi AICI galerie foto din Parcul dendrologic şi detalii despre investiţie şi speciile de arbori.

Accesul în parcul dendrologic se face din drumul național care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Micești, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit și apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

În apopiere există o parcare gratuită. Drumul poate fi parcurs și pe jos în mai puțin de o oră sau cu bicicleta, urmând aceleași indicații.

Amenajările la parcul dendrologic au început în iarna 2001-2002, prin tăierea lemnului pe picior în anumite zone şi apoi împrejmuirea locaţiei cu gard din plasa de sârmă, pe un traseu de 2560 metri. În 2002 a fost amenajat drumul principal de acces în interiorul parcului, în lungime totală de 1,5 km, cu partea carosabilă de 2,5 metri. Potrivit site-ului de prezentare a parcului, coroanele arborilor din zona drumului se închid deasupra, ceea ce îi creează vizitatorului o senzație extraordinară.

În anul 2003 a fost înființată pepiniera de repopulare și s-a construit fântâna dotată cu pompă manuală şi a continuat pietruirea drumului cu balast până la prima serpentină, apoi lucrările au fost oprite din lipsă de fonduri. Tot acum 10 ani au fost instalate 80 de cuiburi artificiale, pentru combaterea biologică a insectelor dăunătoare.

În anul 2004 s-a conturat pe teren rețeaua de poteci pentru vizitare, a fost terasată cu excavatorul balta din proiectul parcului, inclusiv digul și s-au instalat podețe carosabile la porțile de acces din Valea Popii și la intersecția aleilor carosabile din mijlocul parcului.

Ulterior, au fost aduse specii noi, s-a construit o pepinieră și multe altele, prin grija inginerului silvic Nicolae Pătrânjan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax