Actualitate
De la Radio Orion Sebeș, director la MApN și consilieră personală a Elenei Udrea: Albaiulianca Luminița Kohalmi AUDIATĂ de DNA în dosarul ”Gala Bute”
Fosta consilieră a Elenei Udrea, albaiulianca Luminiţa Kohalmi- a fost audiată, luni, în calitate de martor, de procurorii DNA, în dosarul „Gala Bute”, ea declarând că nu ştie nimic despre posibilele ilegalităţi pe care le-ar fi comis fostul ministru. Luminița Kohalmi- este din Alba Iulia unde a locuit până în anul 2006 când, imediat după numirea în funcția de ministru al Apărării a șefului PNL Alba Teodor Atanasiu, a fost numită într-o funcție de director în cadrul MApN. Dealtfel Kohalmi a fost și asociată cu Atanasiu într-o firmă care deținea licența Radio Orion Sebeș. După schimbarea lui Atanasiu din funcția de ministru , Kohalmi s-a transferat la Ministerul Dezvoltării într-un post de consilier al ministrului Elena Udrea, nu înainte de a rupe prietenia și legătura de afaceri pe care a avut-o cu cel care i-a construit o nouă carieră, la București.
După schimbarea Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltării, Kohalmi a fost luată sub aripa consilierului prezidențial pe probleme de apărare Iulian Fota. În perioada de tranzit dintre MApN și MADRT, Luminița Kohalmi a reușit să fructifice un pont preluând printr-o firmă a soțului baza de agrement a Romtelecom din Stațiunea Vața – jud Hunedoara. Baza era folosită de MApN pentru odihnă și recuperare fizică a soldaților români aflați în teatrele de luptă din Irak și Afganistan.
Fosta consilieră a Elenei Udrea a fost audiată de anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), luni, în dosarul Gala Bute împreună cu alți trei martori.
Potrivit surelor citate, aceştia nu sunt martori propuşi de apărare, ci persoane a căror audiere a reieşit ca fiind necesară pe parcursul anchetei făcute de procurori- potrivit unor surse judociare citate de agenția Mediafax.
Astfel, anchetatorii au chemat-o la audieri pe fosta consilieră a Elenei Udrea, Luminţa Kohalmi, care a arătat, la ieşirea din sediul instituţuiei, că ea nu a deţinut informaţii confidenţiale şi că nu avea acces la acestea, dat fiind faptul că a avut funcţia de purtător de cuvânt.
Întrebată dacă i s-au cerut de către anchetatori lămuriri privind pretinsa primire de către Udrea a unei genţi cu 900.000 de euro, fosta consilieră a declarat că nu are cunoştinţe despre aşa ceva.
„Am fost purtător de cuvânt, nu aveam acces la informaţii confidenţiale. Am avut cu doamna Udrea o relaţie foarte bună şi corectă de serviciu”, a mai arătat aceasta.
Fostul ministru Elena Udrea este în arest din 25 februarie, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.
Echipa de comunicare a Elenei Udrea anunţa recent, într-un mesaj postat pe Facebook, că avocaţii fostului ministru au depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care sesizează nereguli comise de procurorii care derulează ancheta în dosarul „Gala Bute”.
„Subliniem de la început faptul că nu avem de-a face cu orice anchetatori în acest dosar, ci vorbim de consilierii personali ai procurorului şef DNA. Practic, Laura Codruţa Koveşi conduce, de fapt, ancheta în acest dosar”, a scris echipa de comunicare a Elenei Udrea, în mesajul postat pe Facebook.
În sprijinul acestor afirmaţii, fostul ministru prezintă, prin echipa sa de comunicare, „câteva elemente punctuale şi perfect demonstrabile”.
Astfel, Elena Udrea susţine că „toţi oamenii care sunt chemaţi la DNA sunt întrebaţi, într-o formă sau alta, dacă ştiu ceva ce ar putea să o incrimineze”, scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi şi noi dosare penale, fără să se ţină cont de probe sau de faptul că „toate aceste denunţuri ar fi făcute sub presiune”.
„Pentru că am vorbit de presiuni, luni (23 martie, n.r.), la judecarea mandatului de prelungire a arestului preventiv în «Gala Bute», ceilalţi doi inculpaţi aflaţi în arest, Rudel Obreja şi Tudor Breazu, au declarat că asupra lor s-au făcut presiuni din partea procurorilor pentru a declara împotriva Elenei Udrea. Au existat chiar şi promisiuni privind eliberarea. Asta arată că nu se doreşte adevărul sau dreptatea, ci incriminarea lui Udrea. Se generează percepţia publică (reală!) că oricine declară împotriva fostului ministru al Dezvoltării este liber”, potrivit mesajului postat pe Facebook.
Udrea mai arăta că „procurorii DNA au lăsat-o liberă pe Ana Maria Topoliceanu (pusă sub control judiciar), deşi există probe foarte clare depuse la dosar că aceasta a încercat să-l influenţeze şi constrângă pe Tudor Breazu” să dea o declaraţie împotriva sa.
Totodată, fostul ministru preciza că momentul în care s-a făcut prelungirea mandatului de arestare „a fost special ales astfel încât cazul să pice la un anumit judecător”, încălcându-se „foarte grav principiul ca dosarul să intre în sarcina unui judecător independent”.
„E clar că luni s-a venit cu o soluţie în plic”, a mai scris echipa de comunicare a Elenei Udrea, care menţionează că procurorii nu i-au permis fostului ministru sau avocaţilor acesteia să pună anumite întrebări relevante.
În 19 martie, Elena Udrea a fost dusă din arest la DNA, pentru a fi confruntată, la cererea ei, cu denunţătorii Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Adrian Gărdean.
Evoluția Luminiței Kohalmi- de la Radio Orion și Cielo, la MApN și Stațiunea Vața
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News