Eveniment
De LUNI: „Şcoala Altfel” în județul Alba. Ce învaţă elevii şi preşcolarii săptămâna viitoare. Vezi programul stabilit de școli
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2012/04/IMG_0886.jpg)
În perioada amintită nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ, iar programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” se va desfășura după un un orar special.
Elevii de clasa a X-a vor face excursii la Deva (Hunedoara), Turda – Cheile Turzii, vizite la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi prin Cetatea Alba Carolina, la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Agenţia Hidrologică Alba. Pentru a-şi dovedi abilităţile fizice, aceştia se vor întrece la concursul de orientare turistică şi ecologizare a zonei Mamut. De asemenea, vor viziona un film documentar despre „Problemele omenirii”.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tobimar-Angajari.gif)
Elevii din clasele a XI-a vor merge în vizită de studii pentru orientare şcolară şi profesională. Pentru liceenii de clasa a XII-a, activităţile sunt mai complexe, respectiv dezbateri pe tema „Calea spre succes” şi o masă rotundă „Eu şi cariera militară”, participarea la un workshop de creare a unei pagini web, dar şi la atelierul „Cum să treci cu succes examenele orale”. Pe lângă toate acestea sunt organizate şi competiţii sportive şi vor învăţa cum se elaborează un text literar.
Toţi elevii militari ai claselor a IX-a şi a X-a vor participa la atelierele de creaţie literar-artistică. Aceştia sunt şi membri ai unor formaţii artistice, cenaclu literar şi cerc de arte.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/02/artinstall4.gif)
În ceea ce priveşte competiţiile, au fost pregătite pentru elevi concursuri de ciclism, aplicaţii ale matematicii în diverse domenii, jocuri logice, „Matematica distractivă”, „Chimia în bucătărie, „Cu atlasul sub braţ prin Europa” (concurs transdisciplinar: geografie-engleză), jocuri de echipă (fotbal, baschet), „Poveşti nemuritoare”.
Elevii vor face o vizită la Casa Copilului, Azilul de bătrâni, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, dar şi la grădiniţele de copii, în cadrul activităţii „Educaţie pentru valori, responsabilitate civică, toleranţă”. Vor vedea şi ce înseamnă meseria de pompier, în vizită la ISU Alba, unde la va fi prezentată şi tehnica de intervenţie în cadrul unei misiuni desfăşurate de pompieri.
La capitolul educaţie ecologică, elevii vor vizita Parcul dendrologic şi vor afla ce înseamnă voluntariatul şi care sunt beneficiile sale.
„Ne plimbăm, învăţăm şi ajutăm”: excursii la Turda, Cluj Napoca, Blaj – Cetatea de Baltă, întâlnire cu elevii clasei pregătitoare de la Liceul de Muzică, „Simfonia Primăverii”, vizită la Centru de Zi; de asemenea, elevii vor învăţa cum sunt rezolvate situaţiile conflictuale, regulile de circulaţie, şi recunoaşterea semnelor şi a regulilor de circulaţie
„Vizionăm şi învăţăm”: film 3D la Alba Mall „Ştiu să fiu spectator?”
„Istorie şi spiritualitate”: activităţi în cadrul proiectelor cu Muzeul Unirii, vizitarea Cetăţii Alba Carolina, ateliere de lucru, „Valori spirituale – Paştele la români”.
Elevii de clasele a VIII-a vor merge în vizită la ISU Alba (orientare şcolară şi profesională), participă la concursuri sportive „Jocurile copilăriei” şi vor învăţa cum să acorde primul ajutor. Ziua de miercuri va fi alocată voluntariatului, „ Fii voluntar, implică-te!”, iar elevii vor fi implicaţi în două acţiuni „O şcoală mai frumoasă!” şi ecologizarea malului Mureş. Copiii vor avea parte şi de ateliere de origami şi felicitări cu tehnica şerveţelului, iar la final obiectele create vor fi etalate în cadrul unei expoziţii. Se vor bucura de un bal al primăverii în care elevii pot participa la un concurs de karaoke şi de bune maniere. În Ziua Explorării, respectiv în data de 11 aprilie, elevii vor merge în vizită la de studiu la Muzeul Astra din Sibiu.
Tot în cadrul acestei unităţi şcolare funcţionează şi structura Oarda, iar în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun” elevii, atât cei din învăţământul primar cât şi cei din gimnazial, în cadrul activităţii „Ne plimbăm şi învăţăm” vor vizita Muzeul Unirii, Catedrala Romano – Catolică şi Cetatea Alba Carolina. De asemenea vor învăţa cum se pot rezolva anumite situaţii conflictuale, reguli de circulaţie rutieră. La capitolul „Istorie şi spiritualitate” copiii vor merge într-o excursie la Castelul Corvinilor, Hunedoara – Mănăstirea Prislop. Totodată învaţă tehnica de încondeiere a ouălor şi vor participa cu cele mai frumoase la un concurs pe clase ,,Coșul cu ouă’’.
Chiar dacă unii dintre ei sunt mici şi nu ştiu încă ce şi-ar dori să ajungă în viaţă, la activitatea „Secretele unor meserii” elevii se întâlnesc reprezentanţi ai Jandarmeriei Alba, Unitatea de Pompieri Alba şi la o societate comercială din zona Oarda de Jos.
Pentru o minte sănătoasă şi un corp sănătos copiii se vor întrece la concursuri sportive, vor fi creativi în cadrul atelierelor de lucru şi vor participa la o acţiune de ecologizare.
La Şcoala Generală „Mihai Eminescu” pentru prima si din cadrul „Şcolii altfel” profesorii au propus pentru elevi activităţi atât în interiorul unităţii de învăţământ, cât şi în afară. Elevii claselor I- VIII vor desfăşura în şcoală activităţi precum Şezătoare literară,vizionare de filme educativ, „Să creştem sănătos”, „Talente în devenire”, vizionare filme Comenius,concurs de cultură generală pe echipe.
De asemenea vor începe şi activităţile practice de Paşte unde copiii vor pregăti ornamente specifice. Vor fi organizate şi concursuri precum ”Fii inteligent”, “Talentul mă reprezintă”, şi dezbateri legate de alegerea unei profesii.
Cei care vor ieşi în aer liber vor merge la drumeţii pe Mamut, în Parcul Dendrologic, îi vor vizita pe pompieri la sediul ISU Alba, vor trece şi pe la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” şi vor ajunge şi la cursuri de fittnes, dar şi în Cetatea Alba Carolina.
În cadrul acestei săptămâni elevii vor mai vizita Traseul celor Trei fortificaţii, Muzeul Naţional al Unirii, Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, Jandarmerie Alba, ISU Alba, societăţi comerciale din judeţ, centrul de plasament,Grădiniţa „Riţa Gărgăriţa”, Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, otipografie, lăcaşuri de cult şi vor merge în drumeţii în zona Schit cu bicicletele. Nici excursiile nu sunt nelipsite din activităţile lor, iar în agenda şcolii sunt nominalizate oraşul Sibiu, Petreşti, Lancrăm şi vor ajunge şi la Rîpa Roşie şi Rimetea.
Pentru că sănătatea este printre cele mai importante în viaţa de zi cu zi, copiii vor învăţa cum să mănânce sănătos, se vpr întâlni cu medicii şcolii, şi vor afla care este alfabetul sănătăţii. De asemenea pentru cei cu talent şi nu numai vor fi organizate audiţii muzicale în cadrul activităţii „Drag mi-e cîntecul şi jocul romănesc” şi se vor întrece în concursul „Ştiu mai mult“ şi „Cine ştie, cîştigă!”.
Cei mici vor fi implicaţi şi într-o acţiune caritabilă la Azilul de bătrâni, dar şi de ecologizare la Parcul Dendrologic, în zona Schit. Pentru că programul „Să ştii mai multe să fii mai bun” este desfăşurat în perioada celui mai mare Post, cel al Paştelui, elevii vor afla şi care sunt tradiţiile şi obiceiurile specifice acestei sărbători.
Drumeţiile şi vizitele elevilor continuă şi în restul zilelor din cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”. De asemenea de-a lungul celor cinci zile vor mai fi organizate şi alte concursuri şi competiţii sportive pentru elevii de la Şcoala „Mihai Eminescu”.
În cazul elevilor de clasele V-VIII vor viziona un documentar despre Primul Război Mondial, vor învăţa care sunt cauzele şi consecineţele încălzirii globale, dar şi cât de creativă poate fi reciclarea. Nu vor lipsi competiţiile sportive, concursurile de cultură generală, jocurile matematice, atelierele de origami şi vor învăţa şi ce presupune activitatea de cercetaş. Icoane pictate, ornamente de Paşte, care sunt tradiţiile şi obiceiurile europene sau cât de mult înseamnă să mânânce sănătos sunt alte activităţi organizate pentru ei în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”.
Preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Normal din Daia Română sunt şi ei angrenaţi în diferite activităţi de educaţie pentru sănătate și stil de viață sănătos, pentru cetățenie democratică, pentru reacții corecte în situații de urgență, cultural-artistice, dar şi de inters cultural. Vor participa la o simulare de incendiu, vor face o vizită la colegii lor mai mari la Şcoala Gimnazială din Daia Română, vor trece şi pe la dispensarul din zonă şi vor merge la Biblioteca comunală.
Ce presupune programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun”
Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preșcolari, elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor preșcolari/elevilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale, după cum se arată într-un ordin al ministrului Educaţiei.
În perioada 7–11 aprilie 2014, Ministerul Educației Naționale organizează, de regulă, etapele naționale ale olimpiadelor școlare pe discipline de învățământ și, după caz, ale concursurilor școlare.
În programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, elaborat și organizat de fiecare unitate de învățământ, vor fi incluși toți copiii preșcolari/elevii și toate cadrele didactice care nu participă la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare.
Pentru planificarea și aprobarea programului de activităţi, în timpul primului semestru, elevii, părinţii şi profesorii au putut formula şi dezbate propuneri, în aşa fel încât acestea să fie agreate de majoritatea participanţilor la sistemul de învăţământ.
Activitățile vor fi organizate în fiecare zi lucrătoare a săptămânii menționate, acoperind cel puțin numărul de ore prevăzut în orarul obișnuit al școlii, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.
Atât elevii, cât și cadrele didactice au ales activitățile la care doresc să participe, din lista celor propuse. De asemenea, se va avea în vedere posibilitatea implicării părinților care doresc acest lucru, precum și a altor parteneri.
În ceea ce priveşte activităţile la care participă elevii, fiecare unitate de învățământ poate selecţiona o singură activitate, cu care să participe la competiția celor mai interesante activități desfășurate la nivel județean în cadrul săptămânii „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”. Şcoala va încărca pe site-ul inspectoratului școlar, la rubrica dedicată competiției, dosarul activității propuse.
Competiția își propune să selecteze și să promoveze cele mai interesante 10 activități care s-au desfășurat. Selecția activităților se va face în baza unor criterii stabilite de inspectoratul școlar. Apoi, acestea vor participa la competiția organizată la nivel național, de Ministerul Educației Naționale, conform unei proceduri ce va fi transmisă inspectoratelor școlare, până la data de 11 aprilie.
După „Săptămâna altfel” elevii și preșcolarii vor intra în vacanța de primăvară în perioada 12 — 22 aprilie. Tezele din semestrul al II-lea le vor susține până la data de 23 mai. Vacanța de vară va începe sâmbătă, 21 iunie, și se va încheia duminică, 14 septembrie.
În cadrul programului “Şcoala altfel” organizat anul trecut, şcolile din Alba au organizat activităţi precum vizite la Muzeul Unirii, Arhivele Naţionale, întâlniri cu reprezentanţi ai ISU Alba, jandarmi şi poliţişti, activităţi de protejare a mediului încojurător, concursuri de sport, activități educative dedicate patrimoniului local și tradițiilor şi altele.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2021/09/sigla_alba24_300-x-92-1.png)