Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De LUNI: „Şcoala Altfel” în județul Alba. Ce învaţă elevii şi preşcolarii săptămâna viitoare. Vezi programul stabilit de școli


Publicat

Pentru elevii din Alba, dar şi din ţară, de luni începe „Şcoala altfel”. Timp de o săptămână, în perioada 7 – 11 aprilie elevii vor participa la programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, care cuprinde activităţi extracurriculare şi extraşcolare. În săptămâna derulării programului, când se desfăşoară şi etapele naţionale la olimpiade, timp de cinci zile, copiii şi tinerii vor avea posibilitatea să-şi dezvolte aptitudinile. Au obligația de a participa la activitățile pentru care s-au înscris, absențele fiind înregistrate în catalog la rubrica “Purtare”. Mai jos puteţi vedea câteva exemple de activităţi propuse de unităţi de învăţământ din judeţul Alba în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”.

În perioada amintită nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ, iar programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” se va desfășura după un un orar special.

La Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, în săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, liceenii de clasa a IX-a vor vizita Lacul Iezer, Salina Turda şi vor afla despre problemele apei la Staţia Hidrologică Alba. De asemenea, vor participa şi la activitatea de intercunoaştere „Cunoaşte-te pe tine şi pe ceilalţi” şi vor cunoaşte care este potenţialul turistic al judeţului Alba.

Elevii de clasa a X-a vor face excursii la Deva (Hunedoara), Turda – Cheile Turzii, vizite la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi prin Cetatea Alba Carolina, la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Agenţia Hidrologică Alba. Pentru a-şi dovedi abilităţile fizice, aceştia se vor întrece la concursul de orientare turistică şi ecologizare a zonei Mamut. De asemenea, vor viziona un film documentar despre „Problemele omenirii”.

Elevii din clasele a XI-a vor merge în vizită de studii pentru orientare şcolară şi profesională. Pentru liceenii de clasa a XII-a,  activităţile sunt mai complexe, respectiv dezbateri pe tema „Calea spre succes” şi o masă rotundă „Eu şi cariera militară”, participarea la un workshop de creare a unei pagini web, dar şi la atelierul „Cum să treci cu succes examenele orale”. Pe lângă toate acestea sunt organizate şi competiţii sportive şi vor învăţa cum se elaborează un text literar.

Toţi elevii militari ai claselor a IX-a şi a X-a vor participa la atelierele de creaţie literar-artistică. Aceştia sunt şi membri ai unor formaţii artistice, cenaclu literar şi cerc de arte.

Liceul de Arte „Regina Maria” are în plan pentru elevii unităţii de învăţământ, atât cei de gimnaziu cât şi cei de liceu, ateliere de creaţie, iar la final produsele vor fi expuse spre vânzare la Alba Mall. Astfel, copiii îşi vor arăta talentul în confecţionarea unor accesorii vestimentare, pictură, joc şi desen, muzică şi dans, culoare, muzică şi cuvânt, desene pentru cei mici (invitaţi elevi din clasele primare de la diverse şcoli generale).

În ceea ce priveşte competiţiile, au fost pregătite pentru elevi concursuri de ciclism, aplicaţii ale matematicii în diverse domenii, jocuri logice, „Matematica distractivă”, „Chimia în bucătărie, „Cu atlasul sub braţ prin Europa” (concurs transdisciplinar: geografie-engleză), jocuri de echipă (fotbal, baschet), „Poveşti nemuritoare”.

Elevii vor face o vizită la Casa Copilului, Azilul de bătrâni, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, dar şi la grădiniţele de copii, în cadrul activităţii „Educaţie pentru valori, responsabilitate civică, toleranţă”. Vor vedea şi ce înseamnă meseria de pompier, în vizită la ISU Alba, unde la va fi prezentată şi tehnica de intervenţie în cadrul unei misiuni desfăşurate de pompieri.

La capitolul educaţie ecologică, elevii vor vizita Parcul dendrologic şi vor afla ce înseamnă voluntariatul şi care sunt beneficiile sale.

Elevii din clasele I-IV de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia vor desfăşura în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” următoarele activităţi:

„Ne plimbăm, învăţăm şi ajutăm”: excursii la Turda, Cluj Napoca, Blaj – Cetatea de Baltă, întâlnire cu elevii clasei pregătitoare de la Liceul de Muzică, „Simfonia Primăverii”, vizită la Centru de Zi; de asemenea, elevii vor învăţa cum sunt rezolvate situaţiile conflictuale, regulile de circulaţie, şi recunoaşterea semnelor şi a regulilor de circulaţie

„Vizionăm şi învăţăm”: film 3D la Alba Mall „Ştiu să fiu spectator?”

„Istorie şi spiritualitate”: activităţi în cadrul proiectelor cu Muzeul Unirii, vizitarea Cetăţii Alba Carolina, ateliere de lucru, „Valori spirituale – Paştele la români”.

Elevii de clasele a VIII-a vor merge în vizită la ISU Alba (orientare şcolară şi profesională), participă la concursuri sportive „Jocurile copilăriei” şi vor învăţa cum să acorde primul ajutor. Ziua de miercuri va fi alocată voluntariatului, „ Fii voluntar, implică-te!”, iar elevii vor fi implicaţi în două acţiuni „O şcoală mai frumoasă!” şi ecologizarea malului Mureş. Copiii vor avea parte şi de ateliere de origami şi felicitări cu tehnica şerveţelului, iar la final obiectele create vor fi etalate în cadrul unei expoziţii. Se vor bucura de un bal al primăverii în care elevii pot participa la un concurs de karaoke şi de bune maniere. În Ziua Explorării, respectiv în data de 11 aprilie, elevii vor merge în vizită la de studiu la Muzeul Astra din Sibiu.

Tot în cadrul acestei unităţi şcolare funcţionează şi structura Oarda, iar în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun” elevii, atât cei din învăţământul primar cât şi cei din gimnazial, în cadrul activităţii „Ne plimbăm şi învăţăm” vor vizita Muzeul Unirii, Catedrala Romano – Catolică şi Cetatea Alba Carolina. De asemenea vor învăţa cum se pot rezolva anumite situaţii conflictuale, reguli de circulaţie rutieră. La capitolul „Istorie şi spiritualitate” copiii vor merge într-o excursie la Castelul Corvinilor, Hunedoara – Mănăstirea Prislop. Totodată învaţă tehnica de încondeiere a ouălor şi vor participa cu cele mai frumoase la un concurs pe clase ,,Coșul cu ouă’’.

Chiar dacă unii dintre ei sunt mici şi nu ştiu încă ce şi-ar dori să ajungă în viaţă, la activitatea „Secretele unor meserii” elevii se întâlnesc reprezentanţi ai Jandarmeriei Alba, Unitatea de Pompieri Alba şi la o societate comercială din zona Oarda de Jos.

Pentru o minte sănătoasă şi un corp sănătos copiii se vor întrece la concursuri sportive, vor fi creativi în cadrul atelierelor de lucru şi vor participa la o acţiune de ecologizare.

La Şcoala Generală „Mihai Eminescu” pentru prima si din cadrul „Şcolii altfel” profesorii au propus pentru elevi activităţi atât în interiorul unităţii de învăţământ, cât şi în afară. Elevii claselor I- VIII vor desfăşura în şcoală activităţi precum Şezătoare literară,vizionare de filme educativ, „Să creştem sănătos”, „Talente în devenire”, vizionare filme Comenius,concurs de cultură generală pe echipe.

De asemenea vor începe şi activităţile practice de Paşte unde copiii vor pregăti ornamente specifice. Vor fi organizate şi concursuri precum ”Fii inteligent”, “Talentul mă reprezintă”, şi dezbateri legate de alegerea unei profesii.

Cei care vor ieşi în aer liber vor merge la drumeţii pe Mamut, în Parcul Dendrologic, îi vor vizita pe pompieri la sediul ISU Alba, vor trece şi pe la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” şi vor ajunge şi la cursuri de fittnes, dar şi în Cetatea Alba Carolina.

În cadrul acestei săptămâni elevii vor mai vizita Traseul celor Trei fortificaţii, Muzeul Naţional al Unirii, Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, Jandarmerie Alba, ISU Alba, societăţi comerciale din judeţ, centrul de plasament,Grădiniţa „Riţa Gărgăriţa”, Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, otipografie, lăcaşuri de cult şi vor merge în drumeţii în zona Schit cu bicicletele. Nici excursiile nu sunt nelipsite din activităţile lor, iar în agenda şcolii sunt nominalizate oraşul Sibiu, Petreşti, Lancrăm şi vor ajunge şi la Rîpa Roşie şi Rimetea.

Pentru că sănătatea este printre cele mai importante în viaţa de zi cu zi, copiii vor învăţa cum să mănânce sănătos, se vpr întâlni cu medicii şcolii, şi vor afla care este alfabetul sănătăţii. De asemenea pentru cei cu talent şi nu numai vor fi organizate audiţii muzicale în cadrul activităţii „Drag mi-e cîntecul şi jocul romănesc” şi se vor întrece în concursul „Ştiu mai mult“ şi „Cine ştie, cîştigă!”.

Cei mici vor fi implicaţi şi într-o acţiune caritabilă la Azilul de bătrâni, dar şi de ecologizare la Parcul Dendrologic, în zona Schit. Pentru că programul „Să ştii mai multe să fii mai bun” este desfăşurat în perioada celui mai mare Post, cel al Paştelui, elevii vor afla şi care sunt tradiţiile şi obiceiurile specifice acestei sărbători.

Drumeţiile şi vizitele elevilor continuă şi în restul zilelor din cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”. De asemenea de-a lungul celor cinci zile vor mai fi organizate şi alte concursuri şi competiţii sportive pentru elevii de la Şcoala „Mihai Eminescu”.

La Şcoala Gimnazială din Daia Română, elevii de clasele I-IV vor fi implicaţi în concursuri precum cel „Ortografie şi Comunicare”, „Fii inteligent la matematică”, „Pe aripile cuvintelor”. Vor recita poezii,  vor viziona filme istorice, da şi în limba în engleză. Pentru a-şi pune în „priză” creativitatea, copiii vor realiza şi obiecte ornamentale la atelierul de origami, se vor întrece la competiţii sportive şi vor dansa, dar vor pregăti şi mâncare în cadrul atelierului „Să pregătim un meniu sănătos”, unde vor reliza şi un colaj al „Piramidei alimentelor sănătoase”. La atelierul „Învăţăm să fim gazde primitoare”, elevii vor învăţa cum se organizează o masă festivă, dar şi care sunt bunele maniere la un astfel de eveniment. Şi pentru că acest program se desfăşoară  în apropierea sărbătorilor de Paşte, elevii vor participa la ateliere de lucru cum ar fi cel de încondeiere al ouălor, vor realiza felicitări tematice şi vor viziona un documentar despre semnficaţia sărbătorii.

În cazul elevilor de clasele V-VIII vor viziona un documentar despre Primul Război Mondial, vor învăţa care sunt cauzele şi consecineţele încălzirii globale, dar şi cât de creativă poate fi reciclarea. Nu vor lipsi competiţiile sportive, concursurile de cultură generală, jocurile matematice, atelierele de origami şi vor învăţa şi ce presupune activitatea de cercetaş. Icoane pictate, ornamente de Paşte, care sunt tradiţiile şi obiceiurile europene sau cât de mult înseamnă să mânânce sănătos sunt alte activităţi organizate pentru ei în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Normal din Daia Română sunt şi ei angrenaţi în diferite activităţi de educaţie pentru sănătate și stil de viață sănătos, pentru cetățenie democratică, pentru reacții corecte în situații de urgență, cultural-artistice, dar şi de inters cultural. Vor participa la o simulare de incendiu, vor face o vizită la colegii lor mai mari la Şcoala Gimnazială din Daia Română, vor trece şi pe la dispensarul din zonă şi vor merge la Biblioteca comunală.

Ce presupune programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun”

Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preșcolari, elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor preșcolari/elevilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale, după cum se arată într-un ordin al ministrului Educaţiei.

În perioada 7–11 aprilie 2014, Ministerul Educației Naționale organizează, de regulă, etapele naționale ale olimpiadelor școlare pe discipline de învățământ și, după caz, ale concursurilor școlare.

În programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, elaborat și organizat de fiecare unitate de învățământ, vor fi incluși toți copiii preșcolari/elevii și toate cadrele didactice care nu participă la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare.

Pentru planificarea și aprobarea programului de activităţi, în timpul primului semestru, elevii, părinţii şi profesorii au putut formula şi dezbate propuneri, în aşa fel încât acestea să fie agreate de majoritatea participanţilor la sistemul de învăţământ.

Activitățile vor fi organizate în fiecare zi lucrătoare a săptămânii menționate, acoperind cel puțin numărul de ore prevăzut în orarul obișnuit al școlii, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.

Atât elevii, cât și cadrele didactice au ales activitățile la care doresc să participe, din lista celor propuse. De asemenea, se va avea în vedere posibilitatea implicării părinților care doresc acest lucru, precum și a altor parteneri.

În ceea ce priveşte activităţile la care participă elevii, fiecare unitate de învățământ poate selecţiona o singură activitate, cu care să participe la competiția celor mai interesante activități desfășurate la nivel județean în cadrul săptămânii „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”. Şcoala va încărca pe site-ul inspectoratului școlar, la rubrica dedicată competiției, dosarul activității propuse.

Competiția își propune să selecteze și să promoveze cele mai interesante 10 activități care s-au desfășurat. Selecția activităților se va face în baza unor criterii stabilite de inspectoratul școlar. Apoi, acestea vor participa la competiția organizată la nivel național, de Ministerul Educației Naționale, conform unei proceduri ce va fi transmisă inspectoratelor școlare, până la data de 11 aprilie.

După „Săptămâna altfel” elevii și preșcolarii vor intra în vacanța de primăvară în perioada 12 — 22 aprilie. Tezele din semestrul al II-lea le vor susține până la data de 23 mai. Vacanța de vară va începe sâmbătă, 21 iunie, și se va încheia duminică, 14 septembrie.

În cadrul programului “Şcoala altfel” organizat anul trecut, şcolile din Alba au organizat activităţi precum vizite la Muzeul Unirii, Arhivele Naţionale, întâlniri cu reprezentanţi ai ISU Alba, jandarmi şi poliţişti, activităţi de protejare a mediului încojurător, concursuri de sport, activități educative dedicate patrimoniului local și tradițiilor şi altele.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Peste 12,3 milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor și planșeelor la corpurile Palatului Principilor din Alba Iulia

Publicat

Acoperișurile și planșeele peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G din cadrul ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 12,3 milioane de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 18 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiție „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia – reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G”.

Citește și VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Valoarea totală estimată este de 12.398.647,95 de lei, fără TVA. 

Intervențiile propuse la corpurile A, B, C, D, F si G ale Palatului Principilor, se referă la:

  • eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitori , înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc.),
  • eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale,
  • reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei,
  • înlocuirea planșeelor din lemn degradate,
  • reabilitarea acceselor și scărilor din pod.

Necesitatea realizării acestei investiții rezultă din starea tehnică actuală a acoperișurilor și implicit a elementelor arhitecturale și de rezistență asupra cărora nu s-a mai intervenit de o perioadă mare de timp.

Pentru reabilitarea/restaurarea acoperișurilor prin proiect se propun următoarele lucrări principale de bază:

  • eradicarea atacurilor biologice
  • consolidarea elementelor structurale existente
  • demolarea parțială a unor elemente structurale existente
  • introducerea unor elemente structurale suplimentare

Potrivit caietului de sarcini, în prezent starea de conservare a șarpantei la diferite corpuri prezintă diferențieri semnificative. Corpurile C, G și F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi și apar cu precădere în zona doliilor și hornurilor.

La corpurile A și B se întâlnesc cele mai extinse zone degradate produse de fungi. Lipsa de ventilație și de încălzire din aceste spații a contribuit la evoluția atacurilor și a dus la prăbușirea planșeelor. De la nivelul planșeelor atacul s-a extins în zidăria de cărămidă situată sub cosoroabe și apoi la lemnul din cosoroabe, grinzișori, capete de corzi. Cosoroabele sunt cele mai afectate elemente ale șarpantei, iar modul lor de așezare pe zidăria de cărămidă și esența din care sunt confecționate le-a crescut vulnerabilitatea.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia revine la viață: Concerte în aer liber, Legiunea XIII-a Gemina, garda austriacă și alte activități culturale

Publicat

Rexarea restricțiilor impuse de autorități pentru stoparea pandemiei de COVID înseamnă treptat o întoarcere la normalitate. Relaxările vin în același timp cu începerea sezonului turistic.

La Alba Iulia, după ce în anul 2020, nu au existat aproape deloc evenimente artistice sau culturale din cauza pandemiei, autoritățile au schițat un prim program al activităților pentru localinici și turiști. 

Într-un interviu realizat de alba24.ro, primarul Gabriel Pleșa a anunțat primele evenimente care vor anima Cetatea Alba Carolina în 2021.

VEZI ȘI: VIDEO INTERVIU cu primarul Gabriel Pleșa: Cum va arăta sezonul turistic la Alba Iulia. Evenimente și reprezentații artistice

Concerte și activități culturale

Un milion și jumătate de lei sunt dedicați din bugetul pe anul 2021 pentru evenimente culturale în Alba Iulia, însă acesta se poate rectifica în funcție de evoluția situației generate de pandemia de COVID-19.

În 29-30 iulie, în șanțurile Cetății, mai exact în zona grădinii japoneze va avea loc un festival culinar.

Pentru luna august este programat un concert de muzică populară susținut de Ioan Bocșa alături de ansamblul ”Icoane”.

Pe 14 august, va avea loc un un eveniment artistic susținut de Transilvania Art Tango.

De asemenea, elevii Liceului de Artă ”Regina Maria”, vor susține concerte în prima și a treia zi de miercuri a fiecărei luni, de la 1 iunie, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina.

Proiectul cu trupa de teatru de amatori ”Skepsis” va avea patru reprezentații pe perioada sezonului turistic.

Spre sfârșitul verii, la început de toamnă, dacă va fi posibil, se ia în calcul și organizarea Festivalului de Muzică.

Cel mai probabil, în fiecare weekend va fi organizat câte un eveniment, de mai mică sau mai mare anvergură, a mai declarat primarul Gabriel Pleșa în timpul interviului.

Mai mult de atât, este luat în calcul și organizarea festivalului ”Alba Fest”, care de obicei avea loc în luna mai, dar situația epidemiologică actuală nu permite acest lucru. Însă, în perioada 1-15 septembrie, dacă situația cauzată de pandemia de COVID-19 va permite, primăria ia în calcul organizarea ”Alba Fest”.

Garda austriacă, trupele de daci și romani, Garda Unirii, plus o nouă reprezentație din perioada medievală

Potrivit primarului Pleșa, evenimentele săptămânale de reconstituire istorică din perioada romană vor continua la sfârșit de săptămână. De asemenea, garda austriacă a Cetății, (schimbul de gardă) va avea loc în weekend în jurul după-amiezii. Mai mult de atât, primăria vrea să realizeze și un eveniment de reconstituire din perioada medievală.

Din câte se pare, pe piața din Alba Iulia de reconstituire istorică au apărut mai mulți ofertanți.

Garda Unirii va fi o altă reprezentanție artistică care cel mai probabil va activa în această vară. În total, potrivit primarului Pleșa, turiștii vor avea la dispoziție patru evenimente de reconstituire istorică care se vor desfășura săptămânal la Alba Iulia.

Evenimentele ar urma să înceapă în cursul lunii iunie. Vineri seara, vor avea loc reprezentații ale dacilor și romanilor, sâmbata și duminică va activa garda austriacă, iar pentru cele două reprezentația medivală și Garda Unirii moementan nu a fost fixată o zi sau oră anume.

Mai mult de atât, în șanturile Cetății sub podul Porții a III-a, autoritățile doresc să amenajeze mai multe ateliere: confecții de monezi, țesături, tir cu arcul, dansuri romane la care turiștii să participe.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO INTERVIU cu primarul Gabriel Pleșa: Cum va arăta sezonul turistic la Alba Iulia. Evenimente și reprezentații artistice

Publicat

Garda austriacă, trupele de daci și romani, la care se mai adaugă o nouă reprezentație din perioada medievală, câteva evenimente culturale și artistice, ateliere în aer liber, plus o încercare de a revitaliza șanțurile Cetății – planurile primăriei Alba Iulia pentru sezonul turistic 2021. 

Am stat de vorbă cu primarul Gabriel Pleșa despre cum are de gând noua administrație locală să primească turiștii în această vară, după ce anul trecut a fost unul ratat din punct de vedere turistic din cauza pandemiei de COVID-19.

Acum cu relaxarea restricțiilor, însoțită de campania de vaccinare, turiștii sunt așteptați la Alba Iulia. Am vrut să aflăm de la primarul Pleșa dacă vor exista evenimente, reprezentații artistice și cum va fi animată Cetatea pe toată perioada turistică.

Mai mult de atât, am vorbit cu Gabriel Pleșa despre investiții în zona turistică, cum vede turistul Alba Iulia și mai planurile de viitor ale primăriei pentru dezvoltarea serviciilor pentru cei care vizitează orașul.

Garda austriacă, trupele de daci și romani, Garda Unirii, plus o nouă reprezentație din perioada medievală 

Potrivit primarului Pleșa, evenimentele săptămânale de reconstituire istorică din perioada romană vor continua la sfârșit de săptămână. De asemenea, garda austriacă a Cetății, (schimbul de gardă) va avea loc în weekend în jurul după-amiezii. Mai mult de atât, primăria vrea să realizeze și un eveniment de reconstituire din perioada medievală.

Din câte se pare, pe piața din Alba Iulia de reconstituire istorică au apărut mai mulți ofertanți.

Garda Unirii va fi o altă reprezentanție artistică care cel mai probabil va activa în această vară. În total, potrivit primarului Pleșa, turiștii vor avea la dispoziție patru evenimente de reconstituire istorică care se vor desfășura săptămânal la Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: Alba Iulia revine la viață: Concerte în aer liber, Legiunea XIII-a Gemina, garda austriacă și alte activități culturale

Evenimentele ar urma să înceapă în cursul lunii iunie. Vineri seara, vor avea loc reprezentații ale dacilor și romanilor, sâmbata și duminică va activa garda austriacă, iar pentru cele două reprezentația medivală și Garda Unirii moementan nu a fost fixată o zi sau oră anume.

Mai mult de atât, în șanturile Cetății sub podul Porții a III-a, autoritățile doresc să amenajeze mai multe ateliere: confecții de monezi, țesături, tir cu arcul, dansuri romane la care turiștii să participe.

Declarațiile despre reprezentațiile istorice pot fi văzute de la minutele 2.00 și 13.00 a interviului.

Evenimente în Cetatea Alba Carolina

Un milion și jumătate de lei sunt dedicați din bugetul pe anul 2021 pentru evenimente culturale în Alba Iulia, însă acesta se poate rectifica în funcție de evoluția situației generate de pandemia de COVID-19.

În 29-30 iulie, în șanțurile Cetății, mai exact în zona grădinii japoneze va avea loc un festival culinar.

Pentru luna august este programat un concert de muzică populară susținut de Ioan Bocșa alături de ansamblul ”Icoane”.

Pe 14 august, va avea loc un un eveniment artistic susținut de Transilvania Art Tango.

De asemenea, elevii Liceului de Artă ”Regina Maria”, vor susține concerte în prima și a treia zi de miercuri a fiecărei luni, de la 1 iunie, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina.

Proiectul cu trupa de teatru de amatori ”Skepsis” va avea patru reprezentații pe perioada sezonului turistic.

Spre sfârșitul verii, la început de toamnă, dacă va fi posibil, se ia în calcul și organizarea Festivalului de Muzică.

Cel mai probabil, în fiecare weekend va fi organizat câte un eveniment, de mai mică sau mai mare anvergură, a mai declarat primarul Gabriel Pleșa în timpul interviului.

Mai mult de atât, este luat în calcul și organizarea festivalului ”Alba Fest”, care de obicei avea loc în luna mai, dar situația epidemiologică actuală nu permite acest lucru. Însă, în perioada 1-15 septembrie, dacă situația cauzată de pandemia de COVID-19 va permite, primăria ia în calcul organizarea ”Alba Fest”.

Despre evenimentele programate în acest an, Gabriel Pleșa a discutat cu reporterul alba24.ro, de la minutul 10 al interviului.

Planuri pentru șanțurile Cetății

Marea problemă a șanțurilor care înconjoară Cetatea Alba Carolina este aceea că nu sunt puse în evidență. Mai exact, nu există facilități, nu există operatori economici care să aibă spre vânzare macar un minim de produse, iar despre o terasă în zona de est a cetății nici nu a fost pusă problema până acum.

Însă, Gabriel Pleșa a făcut în timpul interviului o serie de declarații referitoare la planurile pentru punerea în valoare a șanțurilor.

Mai exact, acesta a declarat că după votarea bugetului, a fost realizat un PUZ pentru șanțuri: ”vrem să le dam viață, să le punem în evidență”.

Din punct de vedere turistic, aceasta a declarat că au fost identificate 10-12 puncte care ar putea fi amenajate în puncte de alimentație publică. În zonele respective există utilități, la care puncte de vânzare similare ca cele din interiorul cetății se pot racorda.

Va fi realizat un regulament ca în punctele respective să fie instalate rulote sau locații în care să se servească mâncare sau diferite produse aliementare sau chiar să fie amenajate standuri cu suveniruri.

Gabriel Pleșa a declarat că la nivelul administrației sunt multe cereri din partea operatorilor economici de a activa în zona șanțurilor. Mai mult de atât, primarul a declarat că în maxim o lună ar putea pătrunde primii comercianți în șanțurile Cetății.

De asemenea, spațiile din interiorul șanțurilor care momentan sunt într-o stare precară, vor fi scoase din nou la licitație pentru concesionare.

Tot în planurile primăriei pentru a da viață șanțurilor se află și ideea de a muta o bună parte din terasele sezoniere în interiorul acestora.

Planurile primarului Pleșa despre șanțurile Cetății pot fi ascultate și văzute de la minutul 4.00 al interviului.

Cât stă un turist la Alba Iulia

În ultima vreme, expresia ”la Alba Iulia sunt vizitatori nu turiști” a început să fie din ce în ce mai folosită, în special din partea celor cu afaceri în domeniul HoReCa. Aceștia spun că cei care vin la Alba Iulia sunt doar în vizită: se plimbă prin Cetatea Alba Carolina pentru câteva ore, poate servesc o băutură la terasele din Cetate, dar mare parte dintre ei nu rămân peste noapte.

Potrivit primarului Gabriel Pleșa, un turist care vine la Alba Iulia nu stă mai mult de 24 de ore, ceea ce nu este un lucru pozitiv a specificat acesta. Planurile primăriei sunt acelea de a suplimenta atracțiile turistice din oraș în așa fel încât cei care ajung la Alba Iulia să stea două zile.

”Eu cred că oamenii vor rămâne în Alba Iulia, se vor caza, dacă vor avea ce să facă efectiv două zile. Eu zic că dacă pe lângă Cetate, care în sine care este punctul principal, vom avea și servicii de calitate din partea operatorilor economici, iar noi ca administrație să ajutam la organizare și a evenimente, e imposibil ca oamenii să nu se cazeze și a doua zi să participe la un concert”, a precizat Gabriel Pleșa, de la minutul 17.00 al interviului.

Trei aspecte pentru îmbunătățirea serviciilor turistice la Alba Iulia

Îmbunătățirea infrastructurii turistice, înmulțirea punctelor de atracții turistice ( indiferent de domeniul acestora) și nu în ultimul rând, implicarea activă a autorităților locale în turism, sunt punctele pe care Gabriel Pleșa le-a precizat ca fiind aspecte care necesită îmbunătățiri.

Strategia de dezvoltare a Cetății pe termen mediu și scurt

Întrebat de reporterul alba24.ro care sunt primele trei puncte care îi vin în minte când este vorba despre strategia de dezvoltare a Cetății, Gabriel Pleșa a specificat: continuarea investițiilor în conservarea Cetății Alba Carolina, convingerea Ministerului Apărării de a ceda pavilioanele din Cetate.

De asemenea, în zona Cetății ar putea exista un teatru de iarnă și vară. Finalizarea Casei Velican din partea de jos a orașului este o altă investiție pe care primăria vrea să o realizeze.

Legat de preluarea clădirilor care aparțin MApN, Gabriel Pleșa a declarat că momentan sunt în discuții cu reprezentații armatei, iar săptămâna viitoare o delegație a acestora va ajunge la Alba Iulia pentru a discuta cu autoritățile locale.

Dacă spațiile care acum aparțin armatei vor fi preluate, în viziunea primarului Pleșa, ar putea fi realizată o deschidere pe ravelin, iar clădirile pot avea diferite destinații culturale, artistice.

În curtea actualei unități militare, Gabriel Pleșa, a declarat în închiere că a văzut un proiect al unui arhitect din Alba Iulia, proiect care propune construirea unui teatru în aer liber.

Despre strategia de dezvoltare a turismului în Cetatea Alba Carolina, primarul Pleșa a discutat alături de reporterul alba24.ro, de la minutul 21.00 al interviului.

Un interviu realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Inundațiile fac prăpăd la Arieșeni după ce Arieșul Mare a ieșit din matcă. 50 de familii din satul Galbena, izolate

Publicat

Apele fac prăpad, marți, 18 mai, în mai multe localități din Arieșeni. Mai multe sate aflate pe cursul Arieșului Mare au fost afectate de inundațiile provocate de precipitațiile din ultimele ore dar și dezghețarea zăpezii de pe versanți. 

În jurul orei 17.30, albia Arieșului Mare era ieșită din matcă și și-a schimbat cursul. În satul Islaz apa trece prin gospodăriile oamenilor și a afectat deja mai multe locuințe.

CITEȘTE ȘI: AVERTIZARE COD GALBEN și COD PORTOCALIU de INUNDAȚII pe mai multe râuri, în Alba și alte 14 județe. COD ROȘU în Bihor și Cluj

De asemenea, vremea nu dă semne că s-ar potoli, ba mai mult în zona respectivă plouă torențial.

În satul Galbena, în urma distrugerii podului care face legătura între DN 75 și satul respectiv, 50 de familii sunt momentan izolate și nu mai au pe unde să iasă pe DN75, au declarat reprezentații autorităților locale pentru alba24.ro.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Un pod a fost distrus de inundații în Apuseni. Circulația între DN 75 și satul Galbena, ÎNCHISĂ

De asemenea aceștia au precizat că zonă nu au mai fost de foarte multă vreme inundații de asemenea amploare.

La fața locului intervin pompierii militari ai ISU Alba alături de reprezentanții autorităților locale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate