Connect with us
Publicitate

AIUD

Decizie ciudată a unui polițist din Aiud într-un caz de violență în familie, finalizat cu o condamnare


Publicat

tribunal-justitie-decizie-instanta-e

Reacția unui polițist care a intervenit în urma unui apel 112, la un caz de violență în familie, a fost criticată de un magistrat de la  Judecătoria Aiud: ” în esenţă sunt probleme de familie care trebuie rezolvate în familie”, a fost opinia polițistului asupra cazului.

”Această atitudine poate avea urmări deosebit de grave, cum de altfel s-au întâlnit în practica judiciară. De aceea, riposta autorităţilor trebuie să fie deosebit de fermă, cu atât mai mult cu cât acest tip de fapte tinde să devină o normalitate în familia contemporană şi să fie şi perceput ca atare”, se arată în motivarea judecătorului.

Bărbatul care și-a agresat fizic soţia în repetate rânduri a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu executare și daune morale de 10.000 de lei.

Violenţa în familie afectează în mod negativ societatea. Din punct de vedere statistic, în 2017, au fost raportate Poliţiei un număr de 20.531 de fapte de loviri şi alte violenţe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliţiei Române. În unele situaţii, instanţele pronunţă chiar pedepse cu executare.

Majoritatea agresorilor sunt adulţi de sex masculin (92%) iar majoritatea victimelor sunt adulţi de sex feminin (76%), dar şi minori. Numărul faptelor este, cu siguranţă, mai mare pentru că multe victime refuză să depună plângere.

În cazurile care ajung în justiţie, magistraţii pronunţă chiar şi sentinţe la închisoare cu executare. Este cazul unui dosar în care Judecătoria Aiud a aplicat pedeapsa de 8 luni de închisoare cu executare pentru un bărbat în vârstă de 56 de ani din Aiud. De asemenea, acesta mai trebuie să plătească daune morale de 10.000 de lei fostei soţii.

Inculpatul (C. Martin) este acuzat că, pe un fond al neînţelegerilor conjugale, la data de 4 ianuarie 2016, în timp ce se afla la domiciliu, ar fi lovit-o pe soţia sa în zona toracică, în zona spatelui şi a membrelor superioare şi inferioare, cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat 16-18 zile îngrijiri medicale.

O altă agresiune pentru care a fost trimis în judecată a avut loc în 30 decembrie 2016, când ar fi devenit din nou violent, prinzând de gât persoana vătămată şi apoi aplicându-i mai multe lovituri acesteia, cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat 5-6 zile îngrijiri medicale.

La momentul acestei din urmă fapte, inculpatul şi persoana vătămată se aflau în proces de divorţ. Bărbatul a negat constant săvârşirea faptelor, dar, în final, a fost trimis în judecată pentru ”violenţă în familie”.

”Observăm poziţia complet nesinceră a inculpatului, care cu nonşalanţă, în declaraţia dată în faţa instanţei, arată că a văzut-o lovită, cu vânătăi pe mâini şi pe picioare pe soţia sa, însă nu cunoaşte în ce mod s-a lovit şi concluzionează că «este ea mai sensibilă».

Inculpatul a lovit în mod direct persoana vătămată, urmărind a-i provoca suferinţe fizice şi a o intimida”, se precizează în sentinţa de condamnare aplicată de Judecătoria Aiud. Magistratul a apreciat că în cauză este necesară aplicarea unei pedepse a închisorii, cu executare efectivă.

”Argumentele ţin în primul rând de atitudinea de care a dat dovadă inculpatul pe tot parcursul procesului penal, de modul în care a înţeles să minimalizeze consecinţele faptelor, de lipsa oricărei empatii faţă de persoana vătămată şi nu în ultimul rând faţă de conduita pe care a adoptat-o inclusiv după ce a fost cercetat penal.

Nu numai că a încercat să ascundă adevărul, dar instanţa apreciază că nu are un minim regret pentru situaţia în care la acest moment se regăseşte persoana vătămată. Apreciem noi, că pentru o persoană credincioasă, aşa cum rezultă din declaraţiile martorilor că ar fi persoana vătămată, situaţia în care s-a găsit, fiind nevoită să meargă la locul de muncă şi să încerce să ascundă vânătăile provocate de agresiunile soţului, jignirile la care a fost supusă, au constituit un factor de profund stres psihic, pe lângă suferinţele fizice de care instanţa este convinsă, audiind în mod direct atât persoana vătămată cât şi martorii şi văzând certificatele medico legale. În plus, după depunerea plângerii penale, inculpatul a continuat să agreseze psihic persoana vătămată prin intermediul paginii de socializare facebook”, se susţine în document.

Poliţistul care a intervenit, criticat de judecător

Instanţa a constatat că, deşi cercetat penal, deşi trimis în judecată, bărbatul a adoptat aceeaşi atitudine agresivă faţă de persoana vătămată, încercând a plasa culpa în sarcina acesteia:

”Această conduită este o caracteristică agresorilor propriiilor membri de familie: pe lângă violenţa fizică uzează de violenţă psihică, de încercarea de a culpabiliza victima în aşa fel încât aceasta să considere că este singura vinovată pentru situaţie.

În plus, pentru a se exonera de răspundere, şi-a determinat propria mamă, persoană în etate, la fel ca şi mătuşa sa de altminteri, de a da declaraţii neconforme adevărului”.

Judecătorul critică în motivare şi intervenţia poliţistului, atunci când a fost semnalată agresiunea prin 112. ”Vom mai observa, analizând declaraţia martorului C., poliţist care a intervenit urmare apelului la 112 al persoanei vătămate, atitudinea membrilor societăţii faţă de astfel de fapte: în esenţă sunt probleme de familie care trebuie rezolvate în familie. Instanţa apreciază că nici un act de agresiune nu poate şi nu trebuie «să rămână în familie».

Această atitudine poate avea urmări deosebit de grave, cum de altfel s-au întâlnit în practica judiciară. De aceea, riposta autorităţilor trebuie să fie deosebit de fermă, cu atât mai mult cu cât acest tip de fapte tinde să devină o normalitate în familia contemporană şi să fie şi perceput ca atare”, se mai susţine în motivarea magisratului de la Aiud. Dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel unde se va pronunţa sentinţa definitivă.

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Simulările examenelor naționale, anulate. Școala online va fi reglementată prin lege

Publicat

examen

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat luni că simulările examenelor naţionale au fost anulate, fiind înlocuite cu testele de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a.

„Simulările sunt anulate. Nu mai putem susţine simulările, însă aceste simulări le-am înlocuit cu acele teste de antrenament pe care le-am pus la dispoziţia elevilor de clasa VIII-a şi a XII-a.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Primele teste de antrenament pentru elevi, publicate de minister. Modele pentru Română și Matematică

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Bareme pentru testele de antrenament, publicate de minister. Model de notare pentru clasa a VIII-a

Vom pune săptămânal câte cinci teste de antrenament. Vineri vom publica baremul iar în emisiunile realizate la TVR vor fi explicate rezolvările acestor modele sau teste de antrenament, cum le-a numit Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Aceste teste este bine să fie rezolvate în parteneriat cu cadrul didactic de la clasă. (…)

Citește și BACALAUREAT 2020: Teste de pregătire pentru clasa a XII-a, publicate de minister. Vezi modelele de subiecte, pe discipline

Vezi și BACALAUREAT 2020: Baremele testelor de pregătire, publicate de Ministerul Educației. Repere de autoevaluare pentru liceeni

MEC pune la dispoziţie baremul şi elevul se poate şi autoevalua. Simulările le-am anulat şi am înlocuit simularea cu aceste teste de antrenament tocmai pentru faptul că elevul trebuie să se pregătească în continuare pentru examenele naţionale”, a precizat Anisie la Realitatea Plus.

Ea a spus că le-a recomandat cadrelor didactice ca în perioada vacanţei 3-21 aprilie să intre în concediu de odihnă.

„Pentru că oricum este vacanţă. Ca urmare, în această perioadă îşi pot lua concediul de odihnă”, a afirmat ministrul.

Cursurile online pentru învățământul preuniversitar vor fi reglementate printr-un act normativ, convenit de către Ministerul Educației cu profesorii, părinții și elevii, a mai spus ministrul.

”Este necesar ca din partea Ministerului Educaţiei să se realizeze un act normativ şi pentru acest tip de învăţare – învăţarea online. (…) Vom reglementa în mod clar care sunt parametrii în care trebuie să se desfăşoare şi aceste lecţii online, pentru că este necesară o metodologie în acest sens, un act normativ care să stipuleze ceea ce este un răspuns la întrebările venite atât din partea părinţilor, cât şi din partea elevilor.

După această perioadă de vacanță vom veni și cu reglementări ca toate aspectele pe care le-am identificat în această perioadă de situație de urgență, să găsim răspunsuri la toate întrebările pe care ni le-au pus atât părinții cât și elevii, dar și cadrele didactice și să ajutăm la menținerea acestei legături dintre elevi și profesori.

În această perioadă, lecţiile online au fost lecţii de fixare a cunoştinţelor, de recapitulare a cunoştinţelor de până la momentul suspendării cursurilor. Nu au fost lecţii de predare, nu au fost notaţi elevii. MEC a făcut această precizare în sensul în care trebuie să găsim soluţii şi pentru acei copii care nu au acces la aceste lecţii online.

Suntem conştienţi că nu toţi elevii au posibilitatea de a avea acces la învăţarea online şi studiile pe care le-au făcut chiar şi reprezentanţii elevilor în ultima perioadă, dar şi cele realizate de către Ministerul Educaţiei arată că peste 60% dintre elevi îşi continuă învăţarea de acasă în spaţiul online. Este o provocare atât pentru profesori, cât şi pentru elevi. (…) Sunt şi elevi care nu au acces la acest tip de învăţare. (…) Şi pentru aceştia MEC a luat în calcul un parteneriat cu Televiziunea Română pentru ca aceştia să îşi continue învăţare. (…) Fac un apel la colegii mei profesori ca după reluarea propriu-zisă a perioadei în care sunt suspendate cursurile să participe activ la această legătură cu elevii, şi anume, să încerce să găsească soluţii astfel încât legătura cu elevul să fie stabilită pentru fiecare profesor”, a spus Monica Anisie, la Realitatea Plus.

surse: agerpres.ro, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Încă 8 decese în România din cauza coronavirus. Doi dintre pacienți aveau 41, respectiv 42 de ani

Publicat

Alte 8 decese ale unor persoane infectate cu COVID-19 au fost raportate, luni seara, prin Grupul de Comunicare Strategică. Potrivit sursei citate, este vorba despre pacienți din Suceava, Satu-Mare și Bistrița-Năsăud. Doi dintre ei aveau 41 de ani, respectiv 42 de ani.

Numărul total de decese a ajuns la 176.

Deces 169: Bărbat, 78 ani din jud. Suceava. Internat în SJU Suceava în 29.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 31.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 03.04.2020. Dată deces: 05.04.2020. Comorbidități: Cancer laringian, traheostoma, amputatie ambele picioare.

Deces 170: Femeie, 79 ani din jud. Suceava. Internata în SJU Suceava în 31.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 31.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 03.04.2020. Dată deces: 05.04.2020.

Deces 171: Femeie, 65 ani din jud. Suceava. Internata în SJU Suceava în 17.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 25.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 31.03.2020. Dată deces: 05.04.2020.

Deces 172: Bărbat, 41 ani din jud. Suceava. Internat în SJU Suceava în 30.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 30.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 3.04.2020. Dată deces: 01.04.2020. Comorbidități: sarcoidoza.

Deces 173: Bărbat, 66 ani din jud. Suceava. Internat în SJU Suceava în 30.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 25.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 28.03.2020. Dată deces: 31.03.2020. Comorbidități: Insuficiență renală cronică-dializă, Vasculita autoimună, Afecțiune respiratorie cronică.

Deces 174: Bărbat, 42 ani din  jud. Satu Mare. Internat în 22.03.2020 în Secția de Psihiatrie a SJU Satu Mare. Debut în 28.03.2020 în timpul internării. Transferat în 29.03.2020 în ATI, intubat și ventilat. Confirmat în 31.03.2020. Contact caz confirmat. Decedat în 03.04.2020. Comorbidități: Alcoolism cronic.

Deces 175: Bărbat, 66 ani din jud. Satu Mare. Internat în 01.04.2020 în SJU Satu Mare-ATI cu Pneumonie interstitiala, intubat și ventilat. Probe recoltate pentru COVID-19 în 02.04.2020. Confirmat în 04.04.2020. Decedat în 06.04.2020. Comorbidități: Diabet zaharat

Deces 176: Bărbat, 83 ani din jud. Bistrița-Năsăud. Internat în 31.03.2020 în SJU Bistrița BI. Probe recoltate pentru COVID-19 în 31.03.2020. Confirmat în 01.04.2020. Decedat în 06.04.2020. Comorbidități: Diabet zaharat tip II, HTA, Cardiopatie ischemica-protezata stent coronarian, Arteriopatie obliteranta membre inferioare cu by pass femuro-popliteu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zece bebeluși născuți la Spitalul Municipal Timișoara, infectați cu coronavirus. Rezultatele testelor pentru mame, negative

Publicat

bebelus copilas nou nascut

Zece nou-născuți la Spitalul Municipal Timișoara au fost depistați ca fiind pozitivi pentru COVID-19. Ministrul Sănătății a cerut demararea unor anchete epidemiologice.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, din primele informații, la spitalul municipal au fost recoltate probe de la 49 de mame și tot atâția nou născuți în data de 1 aprilie 2020. Testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie 2020.

Rezultatele testelor arată un număr de 10 nou născuți pozitiv la COVID-19, iar testele mamelor acestor nou născuți sunt negative.

Un număr de 9 mame împreună cu nou-născuții lor au fost externate deja, în perioada 2-4 aprilie 2020, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă.

Ministrul Nelu Tătaru a solicitat Direcției de Sănătate Publică Timișoara să demareze de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou născuți depistați pozitiv la COVID 19. De asemenea, a cerut demararea de urgență a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea tuturor persoanelor.

Reamintim că Maternitatea Odobescu din Timișoara a fost în carantină, iar 25 de cadre medicale și de paciente internate acolo au fost confirmate cu coronavirus.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ratele la bănci pot fi amânate. Cei care întâmpină greutăți pot face sesizări pe o platformă online

Publicat

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat luni seară, după ședința de guvern, că de astăzi românii pot cere amânarea ratelor la credite.

Tot astăzi au fost publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare a ordonanței pentru suspendarea plății ratelor până la 9 luni.

Citește și Amânarea ratelor la bănci. Ce prevăd normele de aplicare a OUG 37/2020, publicate în Monitorul Oficial

„În următoarele 45 de zile, românii au timp să depună cereri pentru amânarea ratelor”, a mai adăugat ministrul Finanțelor. El le cere băncilor să analizeze cu prioritate aceste solicitări venite de la clienții aflați în dificultate de a plăti ratele creditelor, afectați de criza cauzată de coronavirus.

Tot luni, ministrul Finanţelor a anunţat că românii care nu știu cum să aplice pentru amânarea ratelor pot accesa, începând de marţi, un portal online pentru a semnala problemele cu care se confruntă și a cere lămuriri.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate