Connect with us
Publicitate

AIUD

Decizie ciudată a unui polițist din Aiud într-un caz de violență în familie, finalizat cu o condamnare


Publicat

tribunal-justitie-decizie-instanta-e

Reacția unui polițist care a intervenit în urma unui apel 112, la un caz de violență în familie, a fost criticată de un magistrat de la  Judecătoria Aiud: ” în esenţă sunt probleme de familie care trebuie rezolvate în familie”, a fost opinia polițistului asupra cazului.

”Această atitudine poate avea urmări deosebit de grave, cum de altfel s-au întâlnit în practica judiciară. De aceea, riposta autorităţilor trebuie să fie deosebit de fermă, cu atât mai mult cu cât acest tip de fapte tinde să devină o normalitate în familia contemporană şi să fie şi perceput ca atare”, se arată în motivarea judecătorului.

Bărbatul care și-a agresat fizic soţia în repetate rânduri a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu executare și daune morale de 10.000 de lei.

Violenţa în familie afectează în mod negativ societatea. Din punct de vedere statistic, în 2017, au fost raportate Poliţiei un număr de 20.531 de fapte de loviri şi alte violenţe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliţiei Române. În unele situaţii, instanţele pronunţă chiar pedepse cu executare.

Majoritatea agresorilor sunt adulţi de sex masculin (92%) iar majoritatea victimelor sunt adulţi de sex feminin (76%), dar şi minori. Numărul faptelor este, cu siguranţă, mai mare pentru că multe victime refuză să depună plângere.

În cazurile care ajung în justiţie, magistraţii pronunţă chiar şi sentinţe la închisoare cu executare. Este cazul unui dosar în care Judecătoria Aiud a aplicat pedeapsa de 8 luni de închisoare cu executare pentru un bărbat în vârstă de 56 de ani din Aiud. De asemenea, acesta mai trebuie să plătească daune morale de 10.000 de lei fostei soţii.

Inculpatul (C. Martin) este acuzat că, pe un fond al neînţelegerilor conjugale, la data de 4 ianuarie 2016, în timp ce se afla la domiciliu, ar fi lovit-o pe soţia sa în zona toracică, în zona spatelui şi a membrelor superioare şi inferioare, cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat 16-18 zile îngrijiri medicale.

O altă agresiune pentru care a fost trimis în judecată a avut loc în 30 decembrie 2016, când ar fi devenit din nou violent, prinzând de gât persoana vătămată şi apoi aplicându-i mai multe lovituri acesteia, cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat 5-6 zile îngrijiri medicale.

La momentul acestei din urmă fapte, inculpatul şi persoana vătămată se aflau în proces de divorţ. Bărbatul a negat constant săvârşirea faptelor, dar, în final, a fost trimis în judecată pentru ”violenţă în familie”.

”Observăm poziţia complet nesinceră a inculpatului, care cu nonşalanţă, în declaraţia dată în faţa instanţei, arată că a văzut-o lovită, cu vânătăi pe mâini şi pe picioare pe soţia sa, însă nu cunoaşte în ce mod s-a lovit şi concluzionează că «este ea mai sensibilă».

Inculpatul a lovit în mod direct persoana vătămată, urmărind a-i provoca suferinţe fizice şi a o intimida”, se precizează în sentinţa de condamnare aplicată de Judecătoria Aiud. Magistratul a apreciat că în cauză este necesară aplicarea unei pedepse a închisorii, cu executare efectivă.

”Argumentele ţin în primul rând de atitudinea de care a dat dovadă inculpatul pe tot parcursul procesului penal, de modul în care a înţeles să minimalizeze consecinţele faptelor, de lipsa oricărei empatii faţă de persoana vătămată şi nu în ultimul rând faţă de conduita pe care a adoptat-o inclusiv după ce a fost cercetat penal.

Nu numai că a încercat să ascundă adevărul, dar instanţa apreciază că nu are un minim regret pentru situaţia în care la acest moment se regăseşte persoana vătămată. Apreciem noi, că pentru o persoană credincioasă, aşa cum rezultă din declaraţiile martorilor că ar fi persoana vătămată, situaţia în care s-a găsit, fiind nevoită să meargă la locul de muncă şi să încerce să ascundă vânătăile provocate de agresiunile soţului, jignirile la care a fost supusă, au constituit un factor de profund stres psihic, pe lângă suferinţele fizice de care instanţa este convinsă, audiind în mod direct atât persoana vătămată cât şi martorii şi văzând certificatele medico legale. În plus, după depunerea plângerii penale, inculpatul a continuat să agreseze psihic persoana vătămată prin intermediul paginii de socializare facebook”, se susţine în document.

Poliţistul care a intervenit, criticat de judecător

Instanţa a constatat că, deşi cercetat penal, deşi trimis în judecată, bărbatul a adoptat aceeaşi atitudine agresivă faţă de persoana vătămată, încercând a plasa culpa în sarcina acesteia:

”Această conduită este o caracteristică agresorilor propriiilor membri de familie: pe lângă violenţa fizică uzează de violenţă psihică, de încercarea de a culpabiliza victima în aşa fel încât aceasta să considere că este singura vinovată pentru situaţie.

În plus, pentru a se exonera de răspundere, şi-a determinat propria mamă, persoană în etate, la fel ca şi mătuşa sa de altminteri, de a da declaraţii neconforme adevărului”.

Judecătorul critică în motivare şi intervenţia poliţistului, atunci când a fost semnalată agresiunea prin 112. ”Vom mai observa, analizând declaraţia martorului C., poliţist care a intervenit urmare apelului la 112 al persoanei vătămate, atitudinea membrilor societăţii faţă de astfel de fapte: în esenţă sunt probleme de familie care trebuie rezolvate în familie. Instanţa apreciază că nici un act de agresiune nu poate şi nu trebuie «să rămână în familie».

Această atitudine poate avea urmări deosebit de grave, cum de altfel s-au întâlnit în practica judiciară. De aceea, riposta autorităţilor trebuie să fie deosebit de fermă, cu atât mai mult cu cât acest tip de fapte tinde să devină o normalitate în familia contemporană şi să fie şi perceput ca atare”, se mai susţine în motivarea magisratului de la Aiud. Dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel unde se va pronunţa sentinţa definitivă.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Colegiul Militar din Alba Iulia își completează efectivul la clasa a XI-a: 8 locuri sunt disponibile prin transfer. DETALII

Publicat

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia își completează efectivul la clasa a XI-a. Potrivit reprezentanților instituției de învățământ, sunt disponibile 8 locuri prin transfer, pentru elevi care au absolvit clasa a X-a în anul şcolar 2019-2020. 

Termenul limită până la care se pot depune dosarele de transfer este 25 august, ora 14:00.

Elevii care doresc să se înscrie pot opta pentru transmiterea dosarului în format electronic sau îl pot depune direct la sediul colegiului.

În perioada 26 – 30 august, elevii înscriși trebuie să susțină probele de selecţie prevăzute pentru candidaţii la înmatricularea în colegiile naţionale militare.

„Poți afla mai multe detalii accesând link-ul: https://bit.ly/3h0FJH7 sau adresându-te Birourilor Informare-Recrutare”, au mai precizat reprezentanții Colegiului Militar, pe pagina de Facebook.

Vezi AICI – Metodologia privind transferul elevilor în colegiile naționale militare din unitățile de învățământ liceal din rețeaua Ministerului Educației și Cercetării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de vreme rea în Alba. Ploi torențiale, grindină și vijelii. ZONELE VIZATE

Publicat

Mai multe localități din județul Alba se află miercuri, sub un Cod Portocaliu de vreme rea. Mai exact, până la ora 15.30  se vor semnala: averse ce vor depăși 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelii.

Zonele vizate: Zlatna, Abrud, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Sohodol, Almașu Mare, Bucium, Ciuruleasa, Mogoș, Blandiana, Întregalde, Ceru-Băcăinți;

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Atac dur al lui Marcel Ciolacu la PNL: Plecați acasă sau la pușcărie. Odată cu pierderea puterii, pierdeți și libertatea

Publicat

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, la dezbaterea din Parlament la care participă premierului Ludovic Orban, că social-democrații vor depune moțiunea de cenzură în 17 august.

Ciolacu a acuzat guvernarea liberală că a distrus economia, „a vămuit sănătatea românilor” și nu a făcut nimic pentru deschiderea școlilor în siguranță, iar acum a pasat responsabilitatea pe primari și directorii de școli, potrivit G4Media.ro.

Principalele declarații: 

„Ați scăpat total situația de sub control, ați eșuat în gestionarea economiei, ați încălcat toate promisiunile făcute românilor. Acestea sunt rezultatele guvernării PNL. V-au interesat doar alegerile, furturile și cât mai multe funcții pentru prieteni. Nu v-a păsat nicio secundă nici de sănătate românilor, nici de traiul de zi cu zi.  Ați avut o singură obsesie: alegerile anticipate.

O țeapă pentru stat dar o mare afacere pentru clientela liberală. Vă dau ca exemplu doar celebrul butic din Giurgiu care a reușit să câștige un mega contract de la bugetul României, contract încheiat ilegal, așa cum spune Curtea de Conturi, prin care ați cumpărat măști cu 32 de lei bucata.

Toate achizițiile din starea de urgență au respectat același tipar: de cea mai proastă calitate, dar la prețuri umflate de zeci, sute de ori și multe din aceste echipamente nu au ajuns nici acum în România. Unde sunt cele 400 de ventilatoare pe care le-ați comandat în Coreea de Sud și ați plătit un avans de 2,5 milioane de dolari? E criminal ceea ce ați făcut. Ați sabotat cu bună știință sănătatea românilor. Ați subfinanțat secțiile ATI. Ar trebui să vă crape obrazul de rușine. Ați vămuit sănătatea românilor.

Marcel Ciolacu a spus că, potrivit Curții de Conturi, prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 650 milioane de lei.

Vreți alegeri cu orice preț pentru că știți că orice amânare va duce la pierderea puterii, iar odată cu pierderea puterii vă veți pierde și libertatea. Noi nu ne opunem organizării acestor alegeri, dar sunteți în stare să protejați sănătatea românilor? Românii trebuie să știe ce veți face pentru ca după alegeri să nu avem un  val de decese.

Cum îi veți îndemna pe români să iasă la vot? Cum vor vota pacienții cu COVID? Cum veți face din școli secții de votare? Cum veți face ca să dezinfectați secțiile de vot, ștampilele, buletinele? Azi trebuie să veniți și să vă asumați clar și răspicat organizarea alegerilor în condiții de siguranță.

Cu sprijinul constant al președintelui Iohannis, timp de 9 luni ați distrus România pas cu pas. Dar gata, vă ajunge, s-a umplut paharul. PSD nu va permite ca România să se scufunde în incompetența și prostia Guvernului pe care îl conduceți. E timpul să plecați acasă sau la pușcărie, în funcție de ce ați făcut fiecare”.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenințări cu greva foamei în fața Prefecturii Alba. Zeci de asistenți ai persoanelor cu handicap din Șpring, fără salarii

Publicat

Aproape 50 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap din Șpring au rămas fără salarii din luna iulie. Mai exact, primăria din localitate nu mai are bani pentru plata acestora, asta în condițiile în care instituția a plătit din fonduri proprii salariile în ultimele luni. 

Potrivit primarului Daniel Gheorghe Rusu, statul trebuie să acopere 90% din salariile asistenților personali, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat de luni bune la Șpring. Singurele fonduri care au mai venit pentru plata salariilor au fost de 50%, iar diferența a fost acoperită din bugetul primăriei.

Rusu a mai declarat pentru alba24.ro că a semnalat de mai multe ori problema către instituțiile abilitate, dar fără rezultat. Mai mult, acesta a declarat că, dacă situația nu se va rezolva, alături de alte persoane,  intenționează să intre în greva foamei, în fața clădirii Prefecturii și a Consiliului Județean Alba.

Aparținătorul unei persoane cu handicap din localitate a declarat că salariul pe care îl primește este în jur de 1.800 de lei, în care intră și bonuri de masă în valoare de 300 de lei. Asta în condițiile în care unii pacienți au nevoie de medicamente care săptămânal costă peste 250 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate