Connect with us
Advertisement

Eveniment

Decizii importante așteptate miercuri la CCR și Camera Deputaților. Ce autoritate va mai avea guvernul la sfârșitul zilei

Publicat

Zi crucială pentru Guvern în ceea ce privește gestionarea epidemiei de coronavirus în România.

Curtea Constituţională trebuie să decidă miercuri asupra sesizării făcute de Avocatul Poporului privind Ordonanţa care reglementează starea de alertă şi tot miercuri, Camera Deputaţilor urmează să adopte legea propusă de Guvern privind starea de alertă.

Modul în care principalii actori politici (partide, CCR dar și alte instituții) au gestionat acest moment, i-ar putea pune pe români în fața a trei zile de totală libertate, așa cum aveau înainte de apariția pandemiei. Nimeni nu i-ar mai putea opri să iasă din case și să meargă oriunde vor vrea.

Starea de urgență expiră joi la miezul nopții, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că ea nu va mai fi prelungită, ci va fi înlocuită cu starea de alertă.

Această stare de alertă, însă, nu este însă clară. Ea face obiectul unei contestări constituționale și al unor definiri legislative, riscând să nu fie aplicabilă.

Cel puțin până luni, Guvernul s-ar putea găsi în imposibilitatea de a menține anumite măsuri luate pe timpul pandemiei, inclusiv restricțiile referitoare la deplasarea cetățenilor.

Este vorba despre amenzi, în primul rând, care nu mai pot fi date într-un interval de câteva zile. Guvernanții contează, pur și simplu, pe responsabilitatea cetățenilor și pe presiunea lor, a celor corecți, asupra semenilor care ar fi tentați să nu respecte regulile.

Premierul Ludovic Orban i-a solicitat, luni, ministrului de interne, Marcel Vela, să pregătească „o replică legală, constituţională şi faptică” în cazul unei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR) privind legislaţia pentru starea de alertă.

  • „Domnul ministru Vela, să ţineţi cont de faptul că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională şi în privinţa reglementărilor care afectează starea de alertă şi aici trebuie să fim pregătiţi, pentru că termenul de judecare la Curtea Constituţională este miercuri, pe 13 (mai – n.r.), şi aici trebuie să fim pregătiţi pentru orice modificare care este necesară, pentru a putea da replica legală, constituţională şi faptică, astfel încât să avem un cadru normativ foarte clar privitoare la activitatea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență şi a altor entităţi în cadrul stării de alertă”, a declarat Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

„Suntem pregătiţi şi joi vă prezentăm formula de abordare”, a răspuns Marcel Vela.

Anterior, premierul Ludovic Orban anunţase că, în cazul în care Curtea Constituţională a României va declara neconstituţională legislaţia privind starea de alertă, Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă.

Avocatul Poporului: Președintele ar putea să-și asume prelungirea stării de urgență
Miercurea trecută, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement