Connect with us
Publicitate

Eveniment

UPDATE DEFINITIVAT 2016: Peste 130 de candidaţi din Alba, aşteptaţi la proba scrisă. Centru de examen, la Colegiul „HCC” din Alba Iulia

Publicat

hcc_sediu4 Peste 130 de candidaţi din judeţul Alba sunt aşteptaţi să participe la proba scrisă din 4 august, în cadrul examenului naţional de Definitivat 2016. Aceştia vor susţine testarea la centrul de examen organizat la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia. Primele rezultate vor fi cunoscute în 11 august.

UPDATE: Inspectorul şcolar general adjunct IŞJ Alba, Dan Cherecheş, a precizat pentru Alba24 că la proba scrisă au fost înscrişi 131 de candidaţi, dintre care 41 pentru învăţământul preşcolar, 25 pentru învăţământul primar, 12 pentru specialitatea Limba engleză, 10 pentru Educaţie fizică şi sport. Pentru restul disciplinelor, sunt mai puţini candidaţi (în 12 dintre cazuri, doar un singur candidat). În total, la Alba Iulia, proba scrisă este organizată pentru 25 de discipline, în funcţie de opţiunile candidaţilor, din cele 101 tipuri de subiecte disponibile la nivel naţional.

Pot participa lan examenul scris de definitivat profesorii care, la inspecții, au media cel puțin 8 și care au predat cel puțin 1 an. Examenul scris de definitivat durează 4 ore.

Potrivit metodologiei, examenul include susţinerea a cel puţin două inspecţii speciale la clasă şi o probă scrisă. Inspecţiile la clasă s-au desfăşurat până la data de 17 iunie, iar proba scrisă va fi susţinută joi, 4 august. AICI, metodologia de examen, integral.

Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 11 august 2016, iar cele finale (după rezolvarea contestaţiilor) – pe 18 august 2016.

Nota obţinută la proba scrisă va reprezenta, practic, nota la examen.

Candidații vor avea acces în sala de examen cel mai devreme la ora 8.00 și cel mai târziu la ora 8.45, având asupra lor un act de identitate valabil.

După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce poate fi depășit doar în cazul candidaților cu cerințe speciale.

Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităților nationale și baremele de evaluare pentru cele 101 discipline de examen sunt asigurate de Centrul Național de Evaluare și Examinare și vor fi publicate, după susținerea probei scrise, la ora 16.00, pe site-ul subiecte2016.edu.ro.

Lucrările scrise vor fi evaluate în șase centre organizate la nivel național.

Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, se arată în comunicat.

După definitivare, evoluția în carieră se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I. Profesorii se pot prezenta de maximum trei ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți.

Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar.

Drepturile salariale se acordă cadrelor didactice care au promovat examenul, începând cu data de 1 septembrie a anului şcolar următor celui în care s-a desfăşurat examenul.

Un număr de 145 de profesori și-au depus dosarele pentru a intra la această sesiune a examenului de Definitivat. Dintre aceștia 14 au fost declarați respinși sau nu au fişele validate. AICI, lista publicată de Ministerul Educaţiei.

Majoritatea dau examen pentru posturi din învăţământul preşcolar sau primar. De asemenea, discipline căutate sunt Engleza, Educaţia Fizică, Muzica, Limba română şi Matematica. Mai puţini candidaţi dau examen la discipline ca Psihologie, Fizică, Arte Vizuale, Istorie, Logică/Filosofie, Economie, Biologie, Mecanică.

Calendar Definitivat 2016:

– până la 17 iunie 2016: Efectuarea inspecțiilor la clasă
– 17 – 30 iunie 2016: Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația electronică
– 4 august 2016: Susținerea probei scrise
– 11 august 2016: Afișarea rezultatelor
– 11 – 12 august 2016: Înregistrarea contestațiilor și transmiterea acestora la centrele de evaluare/ contestații
– 12 – 17 august 2016: Soluționarea contestațiilor
– 18 august 2016: Afișarea rezultatelor finale
– 19 – 30 august 2016: Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu candidații admiși și validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate