Eveniment
Deputații și senatorii care absentează nemotivat vor fi sancționați mai aspru. Ce procent li se va reține din indemnizație

Deputații și senatorii care absentează nemotivat vor fi sancționați mai aspru. Camera Deputaților și Senatul au votat în ședința comună de marți un proiect de lege care prevede majorarea sancțiunilor pentru parlamentarii care lipsesc nemotivat la activitățile din legislativ, respectiv reținerea a 5% din indemnizația lunară brută, față de 1% cât era până acum.
Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor a fost înregistrată la Senat pe 10 martie.
Potrivit inițiatorilor, proiectul vizează o creștere a procentului reținut din indemnizația lunară brută de la 1% la 5% pentru a crește responsabilitatea și disciplina parlamentară.
„Se dorește încurajarea deputaților și senatorilor pentru a își îndeplini obligațiile funcției în care au fost aleși pentru că cetățenii doresc o implicare activă a acestora în activitățile parlamentare. Prin majorarea la 5% se reflectă mai bine gravitatea absenței și faptul că lipsa de participare la ședinte ar trebui să aibă consecințe mai semniticative pentru că participarea la ședințele Camerei Deputaților sau ale Senatului este o datorie fundamentală iar neglijarea acesteia ar putea afecta procesul legislativ, lipsa cvorumului sau chiar întârzierea dezbaterii și votului asupra unor legi importante”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive.
Deputații și senatorii care absentează nemotivat vor fi sancționați mai aspru
Proiectul a fost adoptat în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților din 25 martie.
Astfel, neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau Senatului, după caz, în cadrul programului și ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absență nemotivată și are drept consecință reținerea a 5% din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepția motivării absențelor în conformitate cu prevederile legale.
Cum își pot parlamentarii motiva absențele
Potrivit legii, deputatul sau senatorul poate solicita în scris liderului grupului parlamentar din care face parte permisiunea de a absenta de la lucrările Camerei pentru rezolvarea unor probleme legate de exercitarea mandatului sau pentru rezolvarea unor probleme personale.
În situația în care deputatul sau senatorul absentează de la lucrările Camerei datorită apariției unor situații neprevăzute, acesta se poate adresa în scris Biroului permanent pentru a solicita motivarea respectivelor absențe.
Se consideră absent motivat deputatul sau senatorul care:
- este membru al Guvernului;
- participă la activități stabilite prin decizia Birourilor permanente reunite ale celor două Camere sau a Biroului permanent al Camerei din care face parte ori la invitația Guvernului sau a Președintelui României;
- este în concediu medical;
- are aprobată motivarea absenței de către liderul de grup sau de către Biroul permanent, după caz.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News