Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dermatita atopică în România: Numărul pacienților crește din cauza poluării și a alimentației. Medic: Prevalența e de 10%

Publicat

Dermatita atopică în România: Numărul pacienţilor cu dermatită atopică este în creştere, din cauza poluării excesive şi a alimentaţiei tot mai conservate.

Prevalenţa acestei maladii în România este de aproape 10%, potrivit unui studiu al Societăţii Române de Dermatologie, a atras atenţia preşedintele acestui for profesional, prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.

El a declarat că un factor genetic există la cei mai mulţi dintre pacienţii cu această maladie şi că un rol important îl joacă componentele din mediul înconjurător, transmite Agerpres.

„Poluarea excesivă face să crească numărul pacienţilor cu dermatită atopică, alimentaţia, care a devenit tot mai conservată (…), factorul infecţios este foarte important, stafilococul auriu fiind unul dintre elementele care sunt luate în discuţie (…).

Aproape unul din zece români are tendinţa de a face dermatită atopică, copii au mai mult, cam 20%”, a spus Călin Giurcăneanu.

Dermatita atopică în România: afecțiune grea pentru pacienți

La rândul său, dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie, a semnalat că dermatita atopică este „o afecţiune extrem de grea” pentru pacienţi.

Boala ridică foarte multe probleme legate de sănătate şi integrare socială.

„Multă vreme a fost şi s-ar putea încă să fie desconsiderată, a fost tratată ca o simplă eczemă, a fost tratată ca alergie sau ca mai ştiu eu ce altceva, nefiind aşa ceva şi o afecţiune pentru care s-au dezvoltat (…) numeroase terapii avansate”, a adăugat Alin Nicolescu.

Ce este dermatita atopică

Potrivit unui comunicat al Societăţii Române de Dermatologie, dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin prurit intens, erupţii cutanate roşii, uscate şi crăpate.

„Dacă în cazul unei forme moderate a dermatitei atopice riscul de a dezvolta alte afecţiuni, precum astmul bronşic sau rinita alergică, cuantifică un procent de 20%, în cazul unei forme severe a acestei afecţiuni riscul este de patru ori mai mare.

Evitarea medicului dermatolog poate conduce la complicaţii extrem de grave, alterând serios starea de sănătate a pacienţilor, mai ales că dermatita atopică este un imitator perfid al altor boli, în cazul în care nu este diagnosticată complet şi corect”, a afirmat Alin Nicolescu.

Dermatita atopică. Factori declanșatori:

Dermatita atopică are o componentă genetică puternică, iar cei care o dezvoltă pot avea un istoric familial de alergii sau alte boli atopice.

Factori precum expunerea la alergeni, stresul, schimbările climatice sau contactul cu substanțe iritante (săpunuri, detergenți, parfumuri) pot agrava simptomele.

Dermatita atopică. Tratament:

  • Hidratarea pielii este esențială pentru a menține bariera protectoare a pielii.
  • Corticosteroizi topici sau alte creme antiinflamatorii pot fi prescrise pentru a reduce inflamația.
  • Antihistaminice pot fi recomandate pentru a controla mâncărimea severă
  • În cazurile severe, medicul poate recomanda terapie cu lumină UV sau alte medicamente sistemice pentru a controla simptomele.

Vezi și: O femeie de 42 de ani din Alba, diagnosticată cu o boală gravă, are nevoie de sprijinul comunității. Apel la donare de sânge

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate