Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DESCENTRALIZARE: Guvernul va consulta autorităţile locale pentru reorganizarea poliţiei. Ce se întâmplă cu reţeaua de cinematografe

Publicat

Guvernul Ponta III reia discuţiile despre descentralizare. Ministrul Liviu Dragnea susţine că vor fi consultaţi reprezentanţii administraţiilor locale pentru reorganizarea poliţiei, iar reprezentanţii UDMR reiterează ideea transferării unor cinematografe în teritoriu. Dacă deocamdată, cel puţin, nu s-a stabilit cum vor continua formalităţile pentru aplicarea descentralizării, un termen avansat a fost 1 ianuarie 2015.

Unul dintre punctele trecute în acordul încheiat între PSD şi UDMR pentru colaboarea în noul Guvern se referă la problema reorganizării administrative-teritoriale a României, ținând cont de cultura, tradițiiile și istoria diferitelor zone ale țării. Dacă aplicarea descentralizării s-a blocat anul trecut după ce liberalii nu au fost de acord cu reorganizarea poliţiei, iar Curtea Constituţională a decis că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL, acum noul Guvern o repune în discuţie.

Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului pentru descentralizare, a explicat pentru “Gândul” că procesul va fi continuat, urmând să se decidă dacă se va merge pe ideea unei singure legi sau cu un proiect legislative pe fiecare domeniu în parte. Planul este ca legislaţia să fie aprobată în 2014, iar din 1 ianuarie 2015 să intre, operaţional, în vigoare.

La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor susţine că dacă nu se poate face descentralizarea global, se poate merge “pe bucăţi” şi că nu se va renunţa la acest proiect.

Despre transferul la nivel judeţean al poliţiei, se va discuta cu autorităţile locale.

Ce prevedea proiectul iniţial pentru descentralizarea poliţiei

“În interiorul localităţilor urbane aplicarea măsurilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii se realizează de către autorităţile administraţiei publice locale prin servicii de ordine publică organizate în subordinea acestora”, prevedea proiectul iniţial privind descentralizarea.

Cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de ordine publică, aflate în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, se asigură din bugetele locale, cu avizul  Inspectoratelor de poliţie judeţene, în condiţiile legii, se mai propunea în proiectul descentralizării.

De asemenea, bunurile mobile şi imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Inspectoratelor judeţene de Poliţie, folosite de compartimentele/serviciile de ordine publică, reorganizate ca Servicii de ordine publică trec în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază funcţionează şi în administrarea consiliilor locale, cu păstrarea destinaţiei, conform prevederilor legale.

Directorii executivi ai acestor servicii de ordine publică vor fi numiţi de primar, cu avizul Inspectoratelor de poliţie judeţene, în condiţiile legii.

“Suplimentarea numărului de personal din cadrul Serviciului rutier şi Serviciul de ordine publică din cadrul poliţiei locale se poate realiza prin transfer de la Ministerul Afacerilor Interne sau prin repartizarea de la instituţiile de învăţământ din subordinea Ministerului Afacerilor Interne’’, se arată în documentul realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Despre cinematografe

În ceea ce priveşte transferul cinematografelor către autorităţile locale, vicepremierul Kelemen Hunor spune că trebuie păstrată o reţea de 40-50 cinematografe pe lângă Ministerul Culturii, astfel încât fiecare oraş reşedinţă de judeţ să aibă un cinema administrat de stat care să difuzeze filme româneşti şi europene. Iniţial, Liviu Dragnea dorea păstrarea a maximum 4-5 cinematografe care să fie administrate de la nivel central. „Cinematografele în acest moment nu funcţionează ca cinematografe. Cine vorbeşte de cinematografe vorbeşte pe lângă subiect. Vorbim de clădiri, pentru că nu există distribuţie de film şi nu există cinematografe. Din păcate”, a declarat ministrul Culturii.

Potrivit proiectului iniţial, Consiliile locale din Alba Iulia, Aiud, Cugir şi Zlatna urmau să preia cinematografele din oraşe, cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare. Pe lista cinematografelor care erau prevăzute pentru a trece în subordinea Consiliilor locale din Alba se aflau “Dacia” Alba Iulia (clădire din 1978, în suprafaţă de 848 mp), “Columna” Alba Iulia (clădire din 1970, în suprafaţă de 860 mp), “Progresul” Aiud (clădire din 1968, în suprafaţă de 530 mp, teren 619 mp), “Muncitorul” Zlatna (clădire din 1899, în suprafaţă de 192 mp), “Patria” Cugir (clădire din 1985, în suprafaţă de 945 mp).

Vezi AICI situaţia cinematografelor din Alba Iulia.

Vicepremierul Liviu Dragnea a spus că multe din imobilele în care funcţionau sălile de cinema sunt în instanţă, prin procedură “inteligentă” generată de “sistemul centralizat”, în sensul în care o firmă care a închiriat sala pentru a face o cofetărie a făcut aşa-zise investiţii în imobil şi a cerut, ulterior, ca RADEF, care administrează clădirile, să-i plătească investiţiile făcute.

Ce ar mai cuprinde descentralizarea

În administrarea autorităţilor publice locale ar urma să intre, potrivit consultărilor anterioare în cadrul USL şi cu consultarea grupului parlamentar al UDMR:

– serviciile de sănătate publică la nivel judeţean;

– administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pârâurilor;

– administrarea sistemelor de gospodărire a apelor;

– protecţia mediului, pescuit şi acvacultură;

– administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare,  centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local;

– dezvoltarea şi promovarea turistică;

– activităţi educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;

– protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului;

– implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului.

AICI, mai multe detalii despre descentralizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax