Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Descoperire pe un șantier arheologic din Alba Iulia: ”Medusa Apulensis”, fata cu păr bogat în care mișunau șerpi veninoși

Publicat

Arheologii au făcut recent o nouă descoperire spectaculoasă pe un șantier din zona centrală a municipiului Alba Iulia. Este vorba despre un antefix cu reprezentarea Gorgonei Medusa, un tip specific pentru Apulum, așa-numita ”Medusa Apulensis”.

Potrivit arheologilor, descoperirile făcute în cursul cercetării arheologice preventive din sectorul Sud-Estic al așezării civile a castrului pot constitui exemple ”de manual” privind tehnicile de construcție romane, de la etapele zidăriei, amenajările interioare cu podele și pavimente diverse, tencuieli, până la elementele folosite în mod obișnuit pentru acoperiș, precum țiglele (tegulae) și olanele (imbrices).

Vezi și VIDEO O parte din orașul roman Apulum descoperită pe locul unde se ridică un hotel. Săpături arheologice de amploare la Alba Iulia

„După olanul de ventilație ornamental (coșul de fum roman), ne-am bucurat să descoperim un antefix cu reprezentarea Gorgonei Medusa, un tip specific pentru Apulum, așa-numita ”Medusa Apulensis”.

Fața ei rotundă, cu pomeții proeminenți și privirea ascuțită, este încadrată de un păr bogat în care mișunau șerpi veninoși. Potrivit mitului, Medusa a fost transformată într-o fiinţă monstruoasă pierzând tot ce era mai de preț: statutul în societate și frumuseţea. Nu va mai putea privi pe nimeni fără a-l ucide…

Adevărata poveste a Medusei începe însă după blestem, când devine magică, deci foarte puternică. Reprezentările capului protector al Gorgonei Medusa (gorgoneion) erau extrem de populare în lumea greco-romană, atât în mediul civil, cât și în cel funerar sau militar, de fapt, peste tot unde superstiţiile și teama de nenorociri sau deochi (oculus malignus) determinau utilizarea simbolurilor care fereau de rău (apotropaice). Astfel, nu este întâmplătoare apariția chipului ei și pe antefixe.

Aceste elemente decorative, fixate la capătul unui șir de olane pe acoperișurile templelor sau ale caselor, erau foarte variate ca forme și reprezentări, fiind deja utilizate de greci, de etrusci sau în spațiul microasiatic.

Pentru Dacia romană, Apulum deține recordul ca număr și tipologie. Muzeului Național al Unirii Alba Iulia păstrează în colecția sa antefixe romane reprezentând divinități (Iupiter, Bacchus), personificări (Boreas, Vântul de Nord), figure tragice (măști), personaje mitologice (Medusa), dar și animale (un antefix cap de leu, descoperit în castrul legiunii a XIII-a Gemina)”, a scris dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, pe pagina de Facebook.

sursa, foto: Anca Timofan

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 04.11.2022 at 15:59

    Iaca, încă o temă pentru un doctorat în arheologie . Cred că toţi de la muzeu au doctorate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax