Connect with us
Advertisement

Eveniment

Descoperire uriașă la Șibot: Arheologii au scos la lumină o întinsă așezare romană și alte două orașe antice

Publicat

Recentele săpături la Autostrada Sibiu-Deva au scos la iveală trei așezări antice, la Șibot, Turdaș și Cristian. Prima a fost construită în perioada ocupației romane, a doua este datata cu mai bine de 2.000 de ani înaintea piramidelor din Egipt și a treia este din perioada neolitică, informează Pro TV.

La Sibot, județul Alba, arheologii au descoperit o întinsă așezare romană, unde nivelul de trai al locuitorilor era foarte ridicat. Este vorba despre o așezare romană de secol II cu un ansamblu de locuit și clădiri cu caracter public. Acestea aveau un sistem de podele suspendate pe sub care circula aerul cald, iar accesul în încăperi se făcea pe trepte.

Orașul Roman avea edificii somptuoase și un sistem de fortificații, și este considerat cel mai vechi din Transilvania.

Arheologii inclină să creadă că locuitorii acestei asezări erau mesteșugari. Mărturie stau numărul mare de cuptoare în care se ardeau lutul și artefactele descoperite în zonă.

La nici 20 de kilometri depărtare de Șibot, la Turdaș, în Hunedoara, cercetătorii au descoperit un alt oraș fortificat, construit în anul 4.200 înainte de Cristos, adică mai vechi decât piramidele din Egipt.

Iar o așezare neolitică unică în Europa a fost scoasă la lumină pe tronsonul patru al Autotrăzii Sibiu-Orăștie, la Cristian.

Siturile arhelogice nu vor întârzia lucrările la autostradă, potrivit autoritatilor. Specialiștii vor lua obiectele de preț și le vor duce la muzeu.

 

Sursa Info & foto: Pro TV

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dorel Fleseriu

    luni, 08.10.2012 at 15:46

    Va contraziceti stimatilor o descoperire uriasa nu este tratata de genul ,,siturile arheologice nu vor intarzia constructia autostrazii .Specialistii vor lua obiectele de pret si le vor duce la muzeu” .Daca descoperirile arheologice sant atat de importante de ce nu gasim resurse sa le conservam,sa le punem in valoare in locul respectiv,nu prin cateva exponate duse intr-un colt de muzeu.De ce stim sa gasim tot felul de resurse pentru apararea drepturilor mai stiu caror minoritati ,si nu putem sa ne punem in valoare istoria si continuitatea noastra pe aceste meleaguri.Dar nu ,noi trecem cu buldozerele de la STRABAG peste ele ca apoi sa ne minunam ca nu exista nici un fel de marturii ale trecutului nostru.Ganditi-va cum ar fi tratat grecii ( si nu numai)aceste comori si poate o initiativa de genul <> gestionata corect ar gasi destui romani sa ajute la protejarea si punerea in valoare a descoperirilor arheologice.Cu multumiri,
    Un bucurestean din Balomir care a trecut poate de sute de ori peste aceste
    locuri

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement