Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Despre Legea privind darea în plată: Se referă şi la contractele în derulare. Patronatele bancare spun că vor creşte comisioanele și dobânzile


Publicat

bloc apartamentLegea privind darea în plată va crește comisioanele bancare și dobânzile în sistemul bancar, după ce instituțiile de credit vor absorbi impactul, a declarat, joi, într-o conferință de presă, Oana Petrescu, director executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Tot joi, deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat că proiectul legii privind darea în plată se referă atât la contractele în curs de derulare cât și la contractele încheiate după ce legea va intra în vigoare.

„Nu ar fi nicio problemă dacă nu ar crește toate costurile sectorului bancar. Faptul că tu ai avantajul acesta costă pe altcineva. Dacă statul român vrea să-ți dea ție avantajul asta să stai cu chirie sau să dai casa în plată problema e că băncile vor absorbi în primul an impactul privind provizioanele și așa mai departe dar începând cu al doilea sau al treilea, ei sunt intermediari, vor include în prețul tuturor celorlalte servicii costul acestui produs pe pierdere. Vor crește inevitabil comisioanele bancare, dobânzile în întregul sistem bancar pentru că vom avea un produs subvenționat. Nu subvenționat de stat cum ar fi în regulă, va fi subvenționat de bănci”, a spus Petrescu.

Potrivit acesteia, niciun operator privat nu poate fi obligat să-și mențină în costuri nedefinit un asemenea produs.

„Băncile sunt intermediari. Dacă vrem să-și mențină capitalul în România vor trebui să producă randamente egale cu celelalte bănci, cu celelalte sisteme bancare. Randamentele tuturor sistemelor bancare din jur, cele cu care ne comparăm, Cehia, Polonia sunt peste 10%, România trebuie să ajungă acolo. Vom continua să avem dividende de 10% la bănci la 2-3 ani dar cu costuri mult mai mari pentru populație. Dacă asta vor parlamentarii României, asta o să se întâmple. Asta este trist, că nu s-a făcut dezbaterea asta”, a explicat oficialul CPBR.

La rândul său, Bogdan Preda, director executiv Relații Publice și Instituționale a afirmat că legea are probleme de constituționalitate.

„Legea are probleme de constituționalitate, pe lângă faptul că nu respectă propria expunere de motive. Cele de neconstituționalitate țin de retroactivitate și dreptul de proprietate al băncii asupra banilor pe care i-a împrumutat”, a explicat directorul executiv Relații Publice și Instituționale.

Preda consideră că oamenilor cu probleme sociale le va fi cel mai greu să plece din apartamente, pentru că nu au unde să se ducă.

„Noi ne gândim să încercăm să punem la punct un sistem legal, oficial, cât se poate de transparent, să existe un registru de evidență a celor care vor să beneficieze de această lege. Este foarte important să se știe acest lucru. Atât pentru a dovedi sau a înțelege exact pentru ce a fost nevoie de această lege cât și pentru a înțelege care sunt efectele ei pe termen lung”, a mai afirmat Bogdan Preda.

Acesta a precizat că CPBR va trimite o scrisoare către președintele țării în care îi va semnala problemele ce țin de constituționalitate.

„Au apărut în spațiul public informații neadevărate în legătură cu legea noastră pe care vrem să le clarificăm. Legea spune foarte clar că ea se aplică atât contractelor aflate în derulare în momentul intrării sale în vigoare cât și contractelor încheiate după această dată. Pașii pe care trebuie să-i urmeze cei interesați sunt aceștia: în situația în care omul nu-și mai poate achita rata la bancă notifică printr-un executor judecătoresc, notar sau avocat banca spunându-i că nu își mai poate achita creditul, are termen de 15 zile să se prezinte împreună la notar și să facă transferul de proprietate. În situația în care banca nu ar fi de acord, persoana respectivă dă în judecată banca și obligă să preia bunul în proprietate cu acest prilej fiind stinsă creanța și se suspendă orice procedură de executare”, a spus deputatul PNL Daniel Zamfir într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

Deputatul a adăugat că legea nu are criterii de aplicare și nu are restricții pentru că dacă ar fi avut aceste elemente ar fi existat riscuri de discriminare.

„Legea se aplică tuturor persoanelor care au un credit cu ipotecă. De această lege vor beneficia peste 800.000 de oameni care sunt în situația să nu își poată plăti rata la bancă. Pot fi două, trei, cinci cazuri în care, așa cum au invocat băncile, persoane cu Ferrari pot să-și depună cheile la bancă sau de la scara de bloc pe care au ipotecat-o când s-au dus să-și ia un creditul. Dacă există asemenea cazuri, eu nu știu, dar asta e problema băncilor, ele trebuie să se întrebe cum au ajuns să dea asemenea credite. Băncile să se întrebe cum au dat credit doamnei Udrea, domnului Truică, șoferului domnului Truică, pentru că atunci când le-au dat le-au dat în mod clar pentru o afacere. Dacă acea afacere nu a reușit e foarte bine să plătească”, a mai menționat deputatul liberal.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, cu 233 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva. Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect de lege.

Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

sursa: agerpres.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Situația la Ocna Mureș: Două persoane infectate cu coronavirus, o familie ar prezenta simptome. Mesajul primarului

Publicat

La data de 7 aprilie 2020, în orașul Ocna Mureș sunt 74 de persoane aflate în izolare la domiciliu, o persoană se află în carantină și două persoane sunt confirmate pozitiv.

De asemenea, cinci șoferi de TIR se află în autoizolare, iar o familie aflată în izolare prezintă simptome.

”Exceptând această familie, toate persoanele aflate în izolare sau în carantină sunt afebrile, asimptomatice și cu stare generală bună.

Rugăm și pe această cale locuitorii orașului să respecte cu strictețe restricțiile impuse la deplasarea persoanelor.
Evitați deplasările care nu sunt neapărat necesare.

Dacă totuşi deplasarea este absolut necesară, respectați legislatia referitoare la documentele pe care trebuie să le aveți asupra dumneavoastră, conform Ordonanțelor militare.

Deplasările se fac numai având asupra dumneavoastră documentele doveditoare necesare.

Protejându-ne îi protejăm pe cei din jurul nostru, pe cei dragi” a declarat într-o postare pe Facebook, primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Secţia de Gastroenterologie a Spitalului din Alba Iulia, RESTRÂNSĂ. Patru cadre medicale infectate cu COVID 19

Publicat

Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia a fost închisă, după ce un medic și două asistente au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, potrivit unor surse Alba24. Cele trei cadre medicale nu au simptome și se află în prezent, în carantină.

Autoritățile din Alba nu au făcut public acest lucru.

UPDATE 22.30: După publicarea știrii obținută pe surse de Alba24.ro, managerul instituției a venit cu o serie de precizări.

Potrivit Dianei Mîrza, secția nu este închisă ci funcționează cu program restrâns. Diana Mîrza a explicat ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la restrângerea activtății pe secție. La sfârșitul săptămânii trecute, s-a prezentat la UPU, un bărbat de circa 40 de ani, cu grave probleme de sănătate, care a fost trecut pe secţia de Gastroenterologie.

Vineri testul pentru coronavirus a ieșit pozitiv, iar în acel moment personalul care a fost pe tura respectivă a fost testat. Din cele șase cadre medicale testate, patru au fost pozitive: un medic, două asistente și un infirmier. De asemenea au mai fost testați și alți pacienți de pe secție dar rezultatul a fost negativ.

La scurt timp a fost trimis și un comunicat de presă:

Secția de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia nu a fost închisă. Activitatea a fost restrânsă, la fel ca la toate celelalte secții ale SJU Alba Iulia, conform dispozițiilor autorităților implicate în combaterea pandemiei de COVID-19. Din personalul medical care a intrat în contact cu un pacient pozitiv, un medic, două asistente și o infirmieră, s-au infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Cadrele medicale sunt asimptomatice și izolate încă de la întâmplarea acestui caz. S-au prelevat probe biologice de la alte 28 de cadre medicale și de la 7 pacienți din cadrul secției, iar rezultatele sunt negative. Astfel, nu a fost dispusă închiderea secției. În cursul zilei de mâine așteptăm și alte rezultate, au transmis reprezentanții spitalului, au transmis reprezentanții spitalului.

Este dificil, aproape imposibil ca populația să obțină informații despre cazurile noi din fiecare localitate, din județ.

De cele mai multe ori presa este nevoită să ofere informații pe surse, pentru a determina autoritațile să vină cu precizări clare despre locurile unde a lovit virusul.

Într-un con de umbră este ținută de autorități și situația de la Ciuruleasa, unde au fost anunțate oficial, doar 11 cazuri de coronavirus, în raportarea de duminică, 5 aprilie, când în Alba erau 33 de cazuri confirmate.

CITEȘTE ȘI: Din cele 33 de cazuri confirmate în Alba, 11 sunt din Ciuruleasa. Măsuri speciale pentru evitarea răspândirii virusului

Între timp, situația de la Alba a escaladat: luni au fost declarate 49 de cazuri, iar marți, 7 aprilie, au fost comunicate 71 de cazuri și un deces.

Sursele Alba24.ro susțin că în cele două zile, luni și marți, printre cazurile raportate, o bună parte dintre ele sunt de la Ciuruleasa, însă autoritățile nu comunică acest lucru.

De asemenea, autoritățile din Alba nu informează deloc populația din județ despre situația de la Ciuruleasa, nici ce măsuri s-au luat la nivel local, nici dacă va fi declarat focar și nici dacă localitatea va intra în carantină.

La Centrul de Dializă din Alba Iulia situația este gravă după ce au fost confirmate oficial, până în prezent, zece cazuri de infectare cu noul coronavirus. Este vorba despre trei cadre medicale și șapte pacienți.

CITEȘTE ȘI: Noi cazuri de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Personal medical și pacienți, INFECTAȚI cu noul virus

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Prima victimă a COVID-19, în rândul cadrelor medicale: Un ambulanțier din Suceava a decedat

Publicat

Un ambulanțier în vârstă de 53 de ani, de la Serviciul de Ambulanță din Suceava, este prima victimă din rândul cadrelor medicale a noului coronavirus.

Bărbatul a prezentat simptomatologie COVID 19 în data de 24 martie 2020. A fost testat și a primit rezultatul pozitiv in data de 30 martie 2020. Acesta a fost internat la domiciliu și nu a acceptat internarea. A decedat la domiciliu astăzi, 7 aprilie 2020.

În prezent, conform raportărilor din teritoriu la INSP, un număr de 699 cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

De miercuri, locuitorii din Abrud, OBLIGAȚI să poarte măști de protecție. Măsuri pe durata stării de urgență

Publicat

Locuitorii din Abrud sunt obligați să poarte mască de protecție începând de miercuri, 8 aprilie, în urma unei hotărâri luate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU).

Măsura a fost anunțată de primarul din Abrud, Nicolae Simina, pe Facebook.

”Având în vedere faptul că în ultimele 3 zile au fost confirmate pozitiv COVID-19, 7 persoane de pe raza UAT Abrud, astăzi am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență Abrud”, a scris primarul pe rețeaua de socializare.

”Am luat toate măsurile legale. Am dezinfectat căile de acces, vom intensifica această acțiune.
Peroanele care au fost confirmate pozitiv sau incerte, au fost izolate imediat. Există o metodologie care trebuie respectată. Nu avem voie să dăm numele celor depistați pozitiv sau incerți. Colaborăm foarte bine cu Poliția orașului Abrud, Spitalul Abrud, medicii de familie, Direcția de Sănătate Publică Alba”, a mai declarat acesta.

De aemenea, de marți 7 aprilie, în fiecare noapte de la ora 22.00, vor fi dezinfectate trotuarele și zonele din fața magazinelor.

Mai mult, accesul în blocuri și casă scărilor vor fi dezinfectate în fiecare zi de miercuri și sâmbătă, de la ora 19.00.

O măsură similară a fost luată și la Câmpeni.

CITEȘTE ȘI: Purtarea măștilor de protecție, OBLIGATORIE începând de astăzi, la Câmpeni. Măsuri pe durata stării de urgență

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate