Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Despre Legea privind darea în plată: Se referă şi la contractele în derulare. Patronatele bancare spun că vor creşte comisioanele și dobânzile

Publicat

bloc apartament Legea privind darea în plată va crește comisioanele bancare și dobânzile în sistemul bancar, după ce instituțiile de credit vor absorbi impactul, a declarat, joi, într-o conferință de presă, Oana Petrescu, director executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Tot joi, deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat că proiectul legii privind darea în plată se referă atât la contractele în curs de derulare cât și la contractele încheiate după ce legea va intra în vigoare.

„Nu ar fi nicio problemă dacă nu ar crește toate costurile sectorului bancar. Faptul că tu ai avantajul acesta costă pe altcineva. Dacă statul român vrea să-ți dea ție avantajul asta să stai cu chirie sau să dai casa în plată problema e că băncile vor absorbi în primul an impactul privind provizioanele și așa mai departe dar începând cu al doilea sau al treilea, ei sunt intermediari, vor include în prețul tuturor celorlalte servicii costul acestui produs pe pierdere. Vor crește inevitabil comisioanele bancare, dobânzile în întregul sistem bancar pentru că vom avea un produs subvenționat. Nu subvenționat de stat cum ar fi în regulă, va fi subvenționat de bănci”, a spus Petrescu.

Potrivit acesteia, niciun operator privat nu poate fi obligat să-și mențină în costuri nedefinit un asemenea produs.

„Băncile sunt intermediari. Dacă vrem să-și mențină capitalul în România vor trebui să producă randamente egale cu celelalte bănci, cu celelalte sisteme bancare. Randamentele tuturor sistemelor bancare din jur, cele cu care ne comparăm, Cehia, Polonia sunt peste 10%, România trebuie să ajungă acolo. Vom continua să avem dividende de 10% la bănci la 2-3 ani dar cu costuri mult mai mari pentru populație. Dacă asta vor parlamentarii României, asta o să se întâmple. Asta este trist, că nu s-a făcut dezbaterea asta”, a explicat oficialul CPBR.

La rândul său, Bogdan Preda, director executiv Relații Publice și Instituționale a afirmat că legea are probleme de constituționalitate.

„Legea are probleme de constituționalitate, pe lângă faptul că nu respectă propria expunere de motive. Cele de neconstituționalitate țin de retroactivitate și dreptul de proprietate al băncii asupra banilor pe care i-a împrumutat”, a explicat directorul executiv Relații Publice și Instituționale.

Preda consideră că oamenilor cu probleme sociale le va fi cel mai greu să plece din apartamente, pentru că nu au unde să se ducă.

„Noi ne gândim să încercăm să punem la punct un sistem legal, oficial, cât se poate de transparent, să existe un registru de evidență a celor care vor să beneficieze de această lege. Este foarte important să se știe acest lucru. Atât pentru a dovedi sau a înțelege exact pentru ce a fost nevoie de această lege cât și pentru a înțelege care sunt efectele ei pe termen lung”, a mai afirmat Bogdan Preda.

Acesta a precizat că CPBR va trimite o scrisoare către președintele țării în care îi va semnala problemele ce țin de constituționalitate.

„Au apărut în spațiul public informații neadevărate în legătură cu legea noastră pe care vrem să le clarificăm. Legea spune foarte clar că ea se aplică atât contractelor aflate în derulare în momentul intrării sale în vigoare cât și contractelor încheiate după această dată. Pașii pe care trebuie să-i urmeze cei interesați sunt aceștia: în situația în care omul nu-și mai poate achita rata la bancă notifică printr-un executor judecătoresc, notar sau avocat banca spunându-i că nu își mai poate achita creditul, are termen de 15 zile să se prezinte împreună la notar și să facă transferul de proprietate. În situația în care banca nu ar fi de acord, persoana respectivă dă în judecată banca și obligă să preia bunul în proprietate cu acest prilej fiind stinsă creanța și se suspendă orice procedură de executare”, a spus deputatul PNL Daniel Zamfir într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

Deputatul a adăugat că legea nu are criterii de aplicare și nu are restricții pentru că dacă ar fi avut aceste elemente ar fi existat riscuri de discriminare.

„Legea se aplică tuturor persoanelor care au un credit cu ipotecă. De această lege vor beneficia peste 800.000 de oameni care sunt în situația să nu își poată plăti rata la bancă. Pot fi două, trei, cinci cazuri în care, așa cum au invocat băncile, persoane cu Ferrari pot să-și depună cheile la bancă sau de la scara de bloc pe care au ipotecat-o când s-au dus să-și ia un creditul. Dacă există asemenea cazuri, eu nu știu, dar asta e problema băncilor, ele trebuie să se întrebe cum au ajuns să dea asemenea credite. Băncile să se întrebe cum au dat credit doamnei Udrea, domnului Truică, șoferului domnului Truică, pentru că atunci când le-au dat le-au dat în mod clar pentru o afacere. Dacă acea afacere nu a reușit e foarte bine să plătească”, a mai menționat deputatul liberal.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, cu 233 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva. Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect de lege.

Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax