Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Dezvoltatorii imobiliari nu mai pot vinde locuințe fără branșamente la utilități. Efectele noii legi inițiate de Florin Roman

Publicat

Parlamentul României a adoptat o nouă lege inițiată de deputatul Florin Roman, în domeniul construcțiilor. Aceasta vine în completare la “Legea debirocratizarii”.

Sunt două efecte deosebit de importante ale acestei legi: dezvoltatorii imobiliari nu mai pot vinde locuințe fără toate branșamentele în funcțiune, iar autoritățile nu mai pot emite autorizație de construire în zone fără utilități.

”Sunt 60.000 de cumpărători de bună credință pe an, în România. Mulți ajung în situații imposibile după ce cumpără. Sunt trimiși de dezvoltatori să rezolve ei utilitățile, nu au drum de acces…” a declarat Florin Roman pentru Alba24.

Principalele prevederi ale noii legi sunt:

Investitorii au următoarele obligaţii principale referitoare la calitatea construcţiilor:

  • ​obţinerea acordurilor şi a avizelor prevăzute de lege, precum şi a autorizaţiei de construire și acordului/autorizației administratorului drumului pentru realizarea branșamentelor la rețelele de utilități ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente branșamentelor;
  • efectuarea recepției la terminarea lucrărilor de construire pentru lucrările prevăzute în autorizația de construire, numai împreună cu recepția la terminarea lucrărilor a branșamentelor la infrastructura tehnico – edilitară și, pentru ansamblurile de locuințe individuale și colective, precum și pentru construcțiile de utilitate publică, inclusiv a căilor de acces.
  • predarea către proprietar a construcției numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții și punerea în funcțiune a branșamentelor autorizate și definitive la rețelele de utilități publice ale infrastructurii edilitare, atât în cazul investițiilor noi, cât și în cazul intervențiilor la construcțiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuției lucrărilor de construcții.

Proprietarii construcţiilor au următoarele obligaţii principale:

  • ​darea în folosință a construcției numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor și punerea în funcțiune a branșamentelor autorizate și definitive la rețelele de utilități publice ale infrastructurii edilitare, atât în cazul investițiilor noi, cât și în cazul intervențiilor la construcțiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuției lucrărilor de construcții, preluarea acesteia și obținerea autorizațiilor potrivit legii;
  • permiterea utilizării construcției numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor și preluarea construcției, având puse în funcțiune și recepționate, de către proprietarul investitor/proprietarul inițial, toate branșamentele la utilitățile edilitare corespunzător avizelor furnizorilor de utilități anexă la autorizația de construire.

Executarea unei construcții noi, a unei intervenții la o construcție existentă, precum și desființarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la documentația de execuție constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei.

”Cererea tot mai mare de locuințe noi, precum și lacunele legislative permit dezvoltatorilor să introducă în piața imobliară spații cu destinația de locuințe la standarde necorspunzătoare privind echiparea cu utilități, care să corespundă condițiilor și exigențelor d ecalitate a vieții, punând chiar în pericol siguranța și viața locatarilor” se arată în expunera de motive a legii inițiate de Roman.

Se pot executa fără autorizație de construire:

  • lucrări de branșamente aeriene în zonele în care nu sunt interzise prin regulamentul local de urbanism;
  • lucrări de branșamente și racorduri executate pe domeniul public la infrastructura tehnico-edilitară existentă în zonă, cu acordul/autorizația administratorului drumului;
  • montarea pe clădiri a sistemelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice şi/sau panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde, cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale şi cu respectarea legislaţiei în vigoare. Sistemele fotovoltaice vor fi susţinute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu, să preia încărcările din greutatea proprie și a panourilor, precum şi din acţiunea vântului.

Diminuarea amenzilor de la 50.000 lei la 100.000 lei la 5.000 lei la 20.000 lei pentru:

– menţinerea după expirarea termenului prevăzut prin autorizaţie sau după terminarea lucrărilor autorizate ori adaptarea în alte scopuri faţă de cele prevăzute în autorizaţie a construcţiilor, lucrărilor şi amenajărilor cu caracter provizoriu;
​- neaducerea terenului la starea iniţială de către investitor, după terminarea lucrărilor, precum şi nerealizarea lucrărilor de curăţare, amenajare ori degajare, după caz, a amplasamentului şi/sau a terenurilor adiacente ocupate temporar pe durata execuţiei, o dată cu încheierea lucrărilor de bază;
​- neîndeplinirea obligaţiei de repunere în starea anterioară a terenurilor care au făcut obiectul contractelor de închiriere de către titularii de licenţe/permise/autorizaţii, la desfiinţarea acestora.

Pe bază de protocoale încheiate între autoritățile administrației publice locale și emitenții de avize și acorduri, C.A.U. se compune din:

​​- specialişti provenind din structura proprie a aparatului administraţiei publice locale care asigură și secretariatul comisiei;
​​- reprezentanţii delegaţi ai tuturor societăţilor care administrează și/sau furnizează utilitățile urbane -avizatori;
​​- reprezentanţii împuterniciţi ai serviciilor descentralizate ale administraţiei publice centrale în domeniile prevenirii şi stingerii incendiilor, apărării civile şi al protecţiei sănătăţii populaţiei, prevăzute de lege;
​​- reprezentanții altor instituții emitente de avize și acorduri relevante, după caz.
​- Secretariatul C.A.U. organizat în cadrul structurii de specialitate, preia documentațiile și verifică respectarea condițiilor din certificatul de urbanism depus de solicitanți.
​- În situația în care documentația depusă nu respectă cerințele urbanistice care să permită continuarea procedurii de avizare- autorizare, returnează solicitantului documentația neconformă.
​- În situația respectării cerințelor urbanistice, transmite documentațiile de avizare, prin intermediul punctului unic de contact https://www.edirect.e-guvernare.ro/ către fiecare reprezentant al avizatorilor prevăzut în certificatul de urbanism.

Secretariatul C.A.U. urmărește emiterea avizelor în termenele prevăzute de lege, iar în cazul depășirii acestora, sesizează Inspectoratul de Stat în Construcții – I.S.C. pentru aplicarea sancțiunilor conform legii.

– Solicitantul achită la casieria primăriei/consiliului județean sau prin intermediul https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public taxele pentru avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism în baza dispozițiilor de plată emise de către secretariatul C.A.U. în ziua depunerii documentelor, chitanțele atașându-se la cererea pentru obținerea avizelor și acordurilor prin intermediul C.A.U.
​- Taxele intră într-un cont colector (sume de mandate) de unde se virează către emitenții avizelor/acordurilor în maximum 24 de ore de la primire.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax