Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DGASPC Alba: Peste 170 de copii au fost abuzaţi, exploataţi sau neglijaţi de familie, în primele 9 luni ale anului. Măsuri şi prevederi din lege


Publicat

copii abuz muncaÎn primele 9 luni ale anului, au fost confirmate şi înregistrate 173 de cazuri de abuz, neglijare, exploatare a copilului. Majoritatea provin din mediul urban, iar 126 dintre aceşti copii au fost preluaţi în sistemul social, de urgenţă.

În 19 şi 20 noiembrie, sunt marcate două evenimente la nivel mondial, pentru a atrage atenţia asupra importanţei protecţiei copiilor: Ziua Internațională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului şi Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului. Cu această ocazie, DGASPC Alba reaminteşte situaţia din judeţ şi măsurile care pot fi luate.

Din cele 173 de cazuri confirmate și  înregistrate în primele nouă luni ale anului 2016 de către DGASPC Alba,  168 au reprezentat cazuri de neglijare în familie,  2 cazuri de abuz sexual, 2 cazuri de exploatare pentru comitere infracţiuni și  un (1) caz de abuz fizic. Dintre aceștia, 126 de copii au fost preluați în regim de urgență, iar 47 de copii au rămas în familie și beneficiază de servicii în familie sau cazurile sunt monitorizate de către autorităţile publice locale.

Serviciile de care beneficiază copiii abuzaţi şi/sau neglijaţi se acordă în baza Planului individualizat de protecție (PIP) și se referă la: servicii de reabilitare – consiliere psihologică, psihoterapie; servicii medicale; servicii educaționale – reintegrare școlară, orientare și pregătire profesională; servicii de consiliere/asistență juridică.

Din cei 173 de copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi, 116 copii provin din mediul urban și 57 copii provin din mediul rural.

”Numărul copiilor abuzaţi, neglijaţi, exploataţi  este mult mai mare, iar pentru a cunoaște toate situațiile disperate în care sunt mulți dintre copiii județului este nevoie de un efort comun al tuturor cetățenilor județului. Orice persoană: copil; membrii ai familiei sau ai comunităţii; profesionişti din sistemul de sănătate publică (medici de familie, asistente medicale comunitare, mediatori sanitari, medici pediatri etc.) şi din sistemul de educaţie (educatori, învăţători, consilieri şcolari, profesori, psihopedagogi, mediatori şcolari etc.); preoţi; personal din alte instituţii/organizaţii care vin în contact cu copiii, inclusiv din serviciile organizaţiilor neguvernamentale; personalul SPAS (lucrători sociali comunitari, asistenţi sociali); profesionişti din mass-media care au cunoștință de un posibil act de abuz, neglijență sau exploatare la care este supus un copil trebuie să sesizeze DGASPC. În urma sesizării, personalul DGASPC (asistenţi sociali, psihologi etc.)va întreprinde imediat verificări și va interveni prin metode specifice, inclusiv prin scoaterea copilului din mediul nociv. Personalul DGASPC se poate autosesiza ca urmare a vizitelor efectuate în zonele cu risc, dar asta nu poate garanta acoperirea tuturor situațiilor. Rugămintea noastră nu este un îndemn spre delațiune, ci un îndemn spre un comportament civic în raport cu cele mai vulnerabile persoane care sunt copiii”, susţine directorul DGASPC Alba, Sorin Chirilă.

La inițiativa fundației ”The Women’s World Summit Foundation”- fundație care își desfășoară activitatea prin lansarea la nivel mondial de inițiative, campanii, zile mondiale și premii pentru prevenirea, reabilitarea și aplicarea drepturilor femeilor și a copiilor, Ziua Internațională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului (World Day for Prevention of Child Abuse) se marchează, în fiecare an, la 19 noiembrie, pentru a face cunoscută această problemă la nivel mondial, abuzul asupra copiilor fiind din păcate și astăzi o temă tabu în foarte multe comunități.

În data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, această zi  devenind Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului în întreaga lume. Convenţia reprezintă un set de standarde şi obligaţii universal valabile. Copiii din lumea întreagă au dreptul la supravieţuire, la dezvoltare la un potenţial maxim, la protecţie împotriva oricărei influenţe negative, abuz şi exploatare şi la participare deplină la viaţa familială, culturală şi socială. De asemenea, adulții și guvernele au responsabilități și obligații pentru a se asigura că drepturile tuturor copiilor sunt respectate. Convenția cu privire la Drepturile Copilului este acordul semnat de cele mai multe țări de pe acest glob.

În România, Convenţia a fost ratificată prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.  Prevederile Convenţiei au stat la baza elaborării Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile şi libertăţile de care trebuie să se bucure fiecare copil. Cele 4 principii de bază ale convenţiei sunt: non-discriminarea; urmărirea celor mai bune interese ale copilului; dreptul la viaţă, supraviețuire și dezvoltare; respect faţă de părerile copilului.

Marcarea acestor zile este un bun prilej de a reaminti că, în cadrul DGASPC Alba funcționează Biroului telefonul copilului, violenţa în familie, prevenirea şi combaterea exploatării prin muncă.

Personalul specializat din cadrul Biroului telefonul copilului, violenţa în familie, prevenirea şi combaterea exploatării prin muncă îşi desfăşoară activitatea pe ture, 24 de ore din 24, 7 zile din 7 şi poate fi contactat, de orice persoană (copil sau adult) la următoarele numere de telefon gratuite: Telefonul Copilului – 08008 200 10 şi Telefonul Victimelor Violenţei în Familie – 08004 101 50

”Prin abuz asupra copilului se înţelege orice acţiune voluntară a unei persoane care se află într-o relaţie de răspundere, încredere sau de autoritate faţă de acesta, prin care sunt periclitate viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, şi se clasifică drept abuz fizic, emoţional, psihologic, sexual şi economic” –  Art. 94, alin (1) din Legea nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

”Prin neglijarea copilului se înţelege omisiunea, voluntară sau involuntară, a unei persoane care are responsabilitatea creşterii, îngrijirii sau educării copilului de a lua orice măsură pe care o presupune îndeplinirea acestei responsabilităţi, care pune în pericol viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului şi poate îmbrăca mai multe forme: alimentară, vestimentară, neglijarea igienei, neglijarea medicală, neglijarea educaţională, neglijarea emoţională sau părăsirea copilului/abandonul de familie, care reprezintă cea mai gravă formă de neglijare.” –  Art. 94, alin (2) din Legea nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

”Sunt interzise săvârşirea oricărui act de violenţă, precum şi privarea copilului de drepturile sale de natură să pună în pericol viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, atât în familie, cât şi în instituţiile care asigură protecţia, îngrijirea şi educarea copiilor, în unităţi sanitare, unităţi de învăţământ, precum şi în orice altă instituţie publică sau privată care furnizează servicii sau desfăşoară activităţi cu copii.”. –  Art. 95 din Legea nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Neglijarea și/sau abuzul, fizic sau emoţional, asupra copilului au consecinţe dramatice asupra dezvoltării psiho-sociale ulterioare ale acestuia. De aceea: ”Orice persoană care, prin natura profesiei sau ocupaţiei sale, lucrează direct cu un copil şi are suspiciuni în legătură cu existenţa unei situaţii de abuz sau de neglijare a acestuia este obligată să sesizeze serviciul public de asistenţă socială sau direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv.” – Art. 96 din Legea nr. 272 din 21 iunie 2004.



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi a scăzut cu 25,3% de la începutul anului. Dacia, Renault și Skoda, în top preferințe

Publicat

masini

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi a scăzut în România cu 25,3%, în primele 11 luni ale anului, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2019, în timp ce pe segmentul second hand declinul a fost de 15%, la nivel comparativ, potrivit unei analize a Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), bazată pe statistica Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Conform datelor centralizate de APIA, în intervalul ianuarie – noiembrie 2020, au fost înmatriculate pe plan local 110.377 de autoturisme noi, în comparaţie cu cele 147.789 unităţi, în primele 11 luni din 2019.

În funcţie de numărul autoturismelor înmatriculate, cele mai multe solicitări au vizat mărcile: Dacia – cu 34.577 de unităţi, în scădere cu 23,7% faţă de intervalul ianuarie – noiembrie 2019, Renault (8.849 unităţi, -27,8%), Skoda (8.628 unităţi, -24,7%), Volkswagen (8.454 unităţi, -15,1%), Hyundai (6.296 unităţi, -14,2%) şi alte mărci 43.573 unităţi.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii noiembrie a acestui an, în România au fost înmatriculate 14.897 autovehicule noi (autoturisme şi autovehicule comerciale, autocare şi speciale), în creştere cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Dintre acestea, 13.253 au fost autoturisme noi, a căror creştere faţă de luna noiembrie 2019 (când au fost înmatriculate doar 13.091 unităţi) este de 1,2%.

La capitolul autoturisme rulate, în intervalul ianuarie – noiembrie 2020, au fost înmatriculate în România 347.321 de unităţi, în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

În luna noiembrie, au fost înmatriculate 34.172 de autoturisme rulate, cu doar 9,2% mai puţine decât în luna similară din 2019.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Voucherele de vacanță vor fi doar pe suport electronic, anul viitor. Ce valoare vor avea acestea. Proiect

Publicat

Anul viitor, voucherele de vacanță pentru bugetari vor fi emise exclusiv pe suport electronic. Un proiect de ordonanță de urgență a fost formulat în acest sens.

Voucherele de vacanță vor fi în cuantum de 1.450 lei/salariat și în 2021. Acestea se vor acorda începând cu 1 ianuarie.

Potrivit actului normativ, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță, emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019 și ianuarie 2020 – noiembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 31 decembrie 2021.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Redeschiderea piețelor la interior din Alba Iulia, programată după carantină. Ce se întâmpla cu târgul de vechituri din oraș

Publicat

Piețele interioare din Alba Iulia se vor redeschide marți, 8 decembrie, odată cu ieșirea din carantină a orașului, au precizat pentru alba24.ro reprezentanții primăriei. 

În țară, piețele interioare se vor redeschide la sfârșitul săptămânii, potrivit declarației președintelui Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului deschiderea piețelor la interior se datorează faptului că: ”în ultimele săptămâni numărul de persoane nou infectate zilnic a scăzut semnificativ. E adevărat ca s-a testat un pic mai puțin de sărbători, dar scăderea e clară”.

CITEȘTE ȘI: Președintele Iohannis a anunțat redeschiderea piețelor la sfârșitul săptămânii. Motivul: Scăderea numărului zilnic de infectări

În schimb la Alba Iulia nu s-a luat nici o decizie referitoare la o posibilă redeschidere a târgului de vechituri. Momentan sunt discuții pe tema redeschiderii talciocului din Alba Iulia, au mai precizat reprezentanții primăriei.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Patru cazuri de muncă nedeclarată și amenzi de 80.000 de lei, după controale la firme din județ

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii ITM Alba au depistat 4 persoane aflate în situație de ”muncă nedeclarată” și au dat amenzi în valoare de 80.000 de lei și21 de avertismente, după controale la zeci de angajatori din județ, săptămâna trecută.

Potrivit ITM Alba, în perioada 23 –27 noiembrie, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlați 39 de agenți economici, cu un număr total de 2.998 angajați.

Inspectorii au constatat 78 de nereguli și au aplicat șase sancțiuni, din care două amenzi în valoare de 80.000 lei pentru muncă nedeclarată. Au fost descoperite patru persoane cu muncă nedeclarată. De asemenea, ITM Alba a dat și 4 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă

– netransmiterea în termenul legal a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariaților

– neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale

– neplata drepturilor salariale la termenul prevăzut în contractul individual de muncă

– neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent

– neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat

– netransmiterea în termenul legal în Revisal a modificarilor intervenite in executarea contractelor individuale de muncă.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 21 de unități și constatate 52 de nereguli. Au fost sancționați 13 angajatori cu 17 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate

– lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

– organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006

– lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate

– desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate