Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Din 30 noiembrie, românii vor plăti 50 de bani în plus la cumpărarea unei băuturi, pe care îi vor recupera când returnează sticla

Publicat

Din 30 noiembrie românii vor plăti 50 de bani în plus atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase), pe care îi vor recupera când vor returna sticla. Sistemul de garanție-returnare se va aplica pentru ambalaje primare nereutilizabile, din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv.

Lansarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), cel mai mare proiect de economie circulară al României, va avea loc în mai puțin de o săptămână. Astfel, începând cu 30 noiembrie, românii vor putea cumpăra din magazine și supermarketuri băuturi cu simbolul „Ambalaj cu garanție” pe etichetă, pe care vor plăti o garanție de 0,50 lei. Aceste ambalajele vor putea fi ulterior returnate la orice punct de colectare din magazine, în schimbul garanției.

„Începând cu 30 noiembrie, o să iasă treptat din fabrici ambalajele cu simbolul Ambalaj cu garanție pe etichetă și o să apară la raft. Acestea vor putea fi ulterior returnate la orice punct de colectare din magazine și veți primi înapoi garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător”, a transmis ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În sistem vor fi incluse băuturi comercializate în ambalaje cu un volum între 0,1 și 3 litri. Este vorba despre ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic și metal, care conțin sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, apă plată, apă minerală sau cu arome, bere, mixuri de bere, cidru, vinuri, spirtoase, mixuri de băuturi alcoolice. 

Acestea vor putea fi returnate la orice punct de returnare din magazine, manual – direct la vânzător, sau automat – la automatele de preluare a ambalajelor.

Doar ambalajele goale, neturtite, cu eticheta intactă vor fi acceptate la returnare.

Cetățenii vor primi astfel înapoi garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător.

Ambalajele returnate vor fi reciclate și transformate în ambalaje noi pentru băuturi.

Toate ambalajele, exceptând cele din categoriile ulei, produse cosmetice și produse lactate, vor putea fi reciclate.

Potrivit autorităților, pentru băuturile de orice fel, ce sunt depozitate în magazine sau supermarketuri în recipiente cu gramaj de 5 litri nu va trebui achitată niciun fel de garanție.

Întrebări frecvente

Care este scopul sistemului?

Scopul acestui sistem este de a colecta din piață și de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european.

Acestea cer ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%.

De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea și chiar depășirea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030.

Care sunt beneficiile sistemului de garanție-returnare (SGR )?

În primul rând, sistemul de garanție-returnare va contribui la protejarea mediului înconjurător, ambalajele colectate prin SGR fiind redirecționate de la groapa de gunoi sau din natură. Astfel, ele vor fi introduse într-o economie cu adevărat circulară, iar atât noi, cât și generațiile viitoare, vom reuși să ne bucurăm de un mediu mai curat și mai verde.

Pe lângă aceste beneficii, SGR reprezintă un instrument care poate crește țintele de colectare a deșeurilor de ambalaje de băuturi și poate ajuta România să atingă obiectivele noilor reglementări europene care impun procente ridicate.

Ținta de colectare a plasticului impusă este de 77% până în 2025 și de 90% până în 2029. În plus, SGR va oferi producătorilor acces la rPET (ambalaje din pet reciclat) și reprezintă o soluție prin care aceștia pot atinge țintele de 25% până în 2025 și 30% până în 2030 de ambalaje realizate din materiale reciclate.

Care va fi valoarea garanției plătite la raft?

Sistemul de garanție-returnare este unul cu totul nou pentru consumatorii români. Fiind un sistem nou, consumatorul trebuie să se obișnuiască cu acesta, astfel că în primii 2-3 ani, garanția ar trebui să rămână la o valoare fixă.

Astfel, garanția a fost setată în mod uniform la 0,50 lei, indiferent de tipul ambalajului sau conținutul acestuia.

Valoarea a fost aleasă astfel încât să fie suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajele, dar suficient de mică pentru a nu fi percepută ca o majorare semnificativă a prețului. O valoare unitară asigură simplitate, cel puțin in faza inițială a sistemului, fiind dificil să operăm cu mai multe valori, dar valoarea garanției poate fi ajustată în timp, odată ce consumatorii se acomodează cu sistemul.

Unde vor putea fi returnate ambalajele?

După golirea ambalajului, consumatorul îl va putea returna în orice punct special amenajat de către comercianți, adică în orice magazin din România.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi nevoie ca acesta să prezinte bonul fiscal sau să returneze produsul în magazinul din care a fost inițial achiziționat.

De asemenea, comercianții vor avea libertatea de a decide asupra tipului de colectare: automat sau manual, în funcție de fluxul de consumatori al fiecăruia.

Ce se va întâmpla cu ambalajele odată ce sunt colectate?

Centrele de colectare vor fi organizate de toți comercianții indiferent de mărimea acestora. Ei vor avea obligația de a organiza câte un punct de returnare unde consumatorii vor putea aduce ambalajele, însă colectarea ambalajelor nu trebuie să blocheze activitatea de bază a comerciantului.

După colectarea ambalajelor, administratorul sistemului de garanție-returnare va avea obligația de a organiza un sistem eficient, care să preia cât mai repede ambalajele goale, astfel încât să nu permită aglomerarea spațiilor în care comerciantul le va depozita.

Implementarea SGR va ajuta la dezvoltarea pieței de reciclare, reciclatorii având acces la materie primă de calitate pentru reciclare. Astfel, producătorii vor avea acces mai ușor la rPET de calitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Danny

    sâmbătă, 25.11.2023 at 17:54

    Genial! Dacă trebuie să umilești pe cineva, asta e cea mai bună metodă, nu că poporul român nu ar fi umilit și încă va mai fi. Păi măi fraților adică dacă vreau să beau un suc trebuie să plătesc cu 50 de bani în plus și pe urmă să umblu cu doza în buzunar ca să îmi recuperez banii? Acum nu plătim ambalajele? Sunt incluse în preț. Asta e ideea: nu umbla la prețuri și motivează cumpărătorul. Numai la noi se poate întâmpla așa ceva. Dezamăgit…

  2. vaile

    sâmbătă, 25.11.2023 at 18:48

    comercianul este obligat,comercianul este obligat,comercianul este obligat, bai da cand este obligat si statul ca in tara asta doar privatul are obligatii statul adica bugetarii nimic, va spun eu ca nu intra nimic din 30 deoarece nimeni nu stie cum functioneaza sistemul nu este implementat nimic in afara de supermarkerile multinationale. stiti cat costa un container de colectare 12-20 mii euro, stiti cat costa un angajat sa faca colectare manual 10 000 euro pe an, si atunci despre ce vorbim , ca privatii tiparesc banii, eu propun sa se privatizeze si bugetarii sa vada cum scot acesti bani sa plateasca impozite, salarii si sa mai si traiasca. cred ca e timpul ca si privatii sa faca greva ca este la moda, sa inchida tot sa vedem de unde mai traieste statul

  3. Cristina Tutulus

    miercuri, 17.04.2024 at 23:23

    La sat când se vor face ?
    Și acolo sunt magazine… daca oamenii sunt obligați să plătească 0,5 bani pt ambalaj, și voi la rândul vostru sunteți obligați să puneți la dispoziție spații special amenajate pt reciclare, sau asta cu bănuții înapoi sunt doar pt cei din orașe ? Unii oameni nu au posibilitatea să meargă până în oraș că sa recicleze…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax