Educație
DOCUMENT: Bursele școlare vor fi majorate. Care va fi suma minimă alocată pe fiecare tip de bursă și modul în care se cumulează
Autoritățile pregătesc o nouă grilă de acordare a burselor pentru elevi, odată cu schimbarea Legii Educației.
Cele mai mari burse școlare vor fi cele pentru excelență olimpică internațională, de 1.000 de lei pe lună. Cele mai mici burse vor fi cele sociale și profesionale, de 300 de lei.
Criteriile de acordare a burselor sociale, dar și valoarea finală a bursei sociale vor fi stabilite anual la nivelul fiecărei unități de învățământ.
DOCUMENT: Proiectul noii legi a educației, AICI.
Cuantumul minim al burselor
Art. 90: (1) Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat beneficiază de burse.
De bursele de excelență olimpică (I) beneficiază și elevii din învățământul preuniversitar particular acreditat. Cuantumul minim al burselor este definit după cum urmează:
- 1.000 lei/lună – bursa de excelență olimpică I/internațională;
- 700 lei/lună – bursa de excelență olimpică II/națională;
- 500 lei/lună – bursă de performanță școlară;
- 300 lei/lună – bursă profesională;
- 300 lei/lună – bursă socială pentru elevii cu situații sociale vulnerabile.
Acestea sunt valori minime. De exemplu, criteriile de acordare a burselor sociale, dar și valoarea finală a bursei sociale vor fi stabilite anual la nivelul fiecărei unități de învățământ, ceea ce înseamnă că acestea ar putea crește.
Bursele se pot cumula
Bursele se vor putea și cumula. Astfel, bursa socială se va putea cumula cu orice tip de bursă, bursa de excelență olimpică (I și II) se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială, iar bursa de performanță se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială.
Valoarea cumulată a burselor plătite elevilor înmatriculați în forma de învățământ dual de către operatorii economici se deduce din impozitul pe profit al acestora.
Tipurile de burse și modul în care se acordă
Bursele de excelență olimpică
a) Bursa de excelență olimpică (I) se acordă elevilor care obţin distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației.
Bursele de excelență olimpică (I) se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, din bugetul Ministerului Educației, și se păstrează pe toată durata studiilor preuniversitare și universitare, în universitățile de stat din România.
b) Bursa de excelență olimpică (II) se acordă elevilor care obţin distincții (premiile I ,II, III , mențiune) la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.
Bursele de excelență olimpică (II) se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, din bugetul Ministerului Educației, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.
Excepție fac elevii din ultimul an de studii liceale care primesc, un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.
Bursa de performanță școlară
(3) Bursa de performanță școlară reprezintă o formă de stimulare a elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură. Bursa de performanță școlară se poate cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială.
Criteriile de acordare a burselor de performanță școlară, precum și cuantumul final al bursei de performanță școlară se stabilesc anual, cu respectarea prevederilor alin. (1), la nivelul fiecărei școli de consiliul de administrație, cu încadrare în buget.
Bursa profesională
(4) Bursa profesională reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul profesional.
Bursa profesională se acordă tuturor elevilor din învățământul liceal profesional, cu condiția respectării prevederilor alin. (1) și a criteriilor de frecvență stabilite prin ordin al ministrului educației.
Elevii din învățământul liceal profesional pot beneficia și de burse pe baza de contracte încheiate cu operatori economici ori cu alte persoane fizice sau juridice.
Bursa socială
(5) Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile, în vederea susținerii participării la activitățile didactice şi a prevenirii abandonului şcolar.
Criteriile de acordare a burselor sociale, precum și cuantumul final al bursei sociale se stabilesc anual, cu respectarea prevederilor alin. (1) și a criteriilor minime de acordare stabilite prin ordin al ministrului educației, la nivelul fiecărei unități de învățământ, de consiliul de administrație, cu încadrare în buget.
(6) Fondul pentru burse se alocă unităților de învățământ de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, în funcţie de numărul de elevi de la învăţământul cu frecvenţă. Fondul pentru burse nu poate fi folosit cu altă destinatie.
Autoritățile publice locale pot suplimenta fondul de burse al școlii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News