Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

DOCUMENT: Bursele școlare vor fi majorate. Care va fi suma minimă alocată pe fiecare tip de bursă și modul în care se cumulează

Publicat

Autoritățile pregătesc o nouă grilă de acordare a burselor pentru elevi, odată cu schimbarea Legii Educației. 

Cele mai mari burse vor fi cele pentru excelență olimpică internațională, de 1.000 de lei pe lună. Cele mai mici burse vor fi cele sociale și profesionale, de 300 de lei. 

Criteriile de acordare a burselor sociale, dar și valoarea finală a bursei sociale vor fi stabilite anual la nivelul fiecărei unități de învățământ.

DOCUMENT: Proiectul noii legi a educației, AICI.

Cuantumul minim al burselor

Art. 90: (1) Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat beneficiază de burse.

De bursele de excelență olimpică (I) beneficiază și elevii din învățământul preuniversitar particular acreditat. Cuantumul minim al burselor este definit după cum urmează:

 • 1.000 lei/lună – bursa de excelență olimpică I/internațională;
 • 700 lei/lună – bursa de excelență olimpică II/națională;
 • 500 lei/lună – bursă de performanță școlară;
 • 300 lei/lună – bursă profesională;
 • 300 lei/lună – bursă socială pentru elevii cu situații sociale vulnerabile.

Acestea sunt valori minime. De exemplu, criteriile de acordare a burselor sociale, dar și valoarea finală a bursei sociale vor fi stabilite anual la nivelul fiecărei unități de învățământ, ceea ce înseamnă că acestea ar putea crește.

Bursele se pot cumula

Bursele se vor putea și cumula. Astfel, bursa socială se va putea cumula cu orice tip de bursă, bursa de excelență olimpică (I și II) se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială, iar bursa de performanță se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială.

Valoarea cumulată a burselor plătite elevilor înmatriculați în forma de învățământ dual de către operatorii economici se deduce din impozitul pe profit al acestora.

Tipurile de burse și modul în care se acordă

Bursele de excelență olimpică

a) Bursa de excelență olimpică (I) se acordă elevilor care obţin distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Bursele de excelență olimpică (I) se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, din bugetul Ministerului Educației, și se păstrează pe toată durata studiilor preuniversitare și universitare, în universitățile de stat din România.

b) Bursa de excelență olimpică (II) se acordă elevilor care obţin distincții (premiile I ,II, III , mențiune) la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Bursele de excelență olimpică (II) se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, din bugetul Ministerului Educației, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.

Excepție fac elevii din ultimul an de studii liceale care primesc, un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

Bursa de performanță școlară

(3) Bursa de performanță școlară reprezintă o formă de stimulare a elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură. Bursa de performanță școlară se poate cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială.

Criteriile de acordare a burselor de performanță școlară, precum și cuantumul final al bursei de performanță școlară se stabilesc anual, cu respectarea prevederilor alin. (1), la nivelul fiecărei școli de consiliul de administrație, cu încadrare în buget.

Bursa profesională

(4) Bursa profesională reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul profesional.

Bursa profesională se acordă tuturor elevilor din învățământul liceal profesional, cu condiția respectării prevederilor alin. (1) și a criteriilor de frecvență stabilite prin ordin al ministrului educației.

Elevii din învățământul liceal profesional pot beneficia și de burse pe baza de contracte încheiate cu operatori economici ori cu alte persoane fizice sau juridice.

Bursa socială

(5) Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile, în vederea susținerii participării la activitățile didactice şi a prevenirii abandonului şcolar.

Criteriile de acordare a burselor sociale, precum și cuantumul final al bursei sociale se stabilesc anual, cu respectarea prevederilor alin. (1) și a criteriilor minime de acordare stabilite prin ordin al ministrului educației, la nivelul fiecărei unități de învățământ, de consiliul de administrație, cu încadrare în buget.

(6) Fondul pentru burse se alocă unităților de învățământ de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, în funcţie de numărul de elevi de la învăţământul cu frecvenţă. Fondul pentru burse nu poate fi folosit cu altă destinatie.

Autoritățile publice locale pot suplimenta fondul de burse al școlii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de INUNUDAȚII în ALBA și alte județe din țară, până miercuri. Zonele vizate

Publicat

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până miercuri după-amiaza în 14 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 14:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

INHGA precizează că atenţionarea Hidrologică vizează, în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Bihor, Alba şi Hunedoara.

COD GALBEN inundații: 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 14:00

 • Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj)
 • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad)
 • Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Satu Mare)
 • Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud)
 • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj)
 • Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval SH Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare)
 • Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad)
 • rişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad)
 • Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (judeţele: Timiş şi Arad)
 • Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Şag, Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia (judeţele: Caraş Severin şi Timiş)
 • Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)
 • Jiu – bazin amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi)
 • Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş)
 • Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea)
 • Argeş – bazin superior şi Dâmboviţa – bazin superior (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa).

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății îi îndeamnă pe românii de până la 40 de ani să ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu

Publicat

rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi îndeamnă pe românii cu vârsta sub 40 de ani să meargă „cât mai repede” să-și ridice pastilele de iodură de potasiu.

„Distribuția pastilelor de potasiu este perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția”, a spus luni Rafila, în cadrul unei conferințe susținută la Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca, după ce a vizitat pacienții răniți în accidentul rutier din Bulgaria.

Rafila a adăugat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile. Oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei.

„Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a mai precizat Rafila.

Întrebat dacă există cerere pentru pastilele de iod, Rafila a răspuns: „Există cerere mai mare, mai mică, Nu știu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze o prescripție acestor pacienți care au dreptul să primească iodura de potasiu”.

Declarația vine în condițiile în care forțele ruse au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Potrivit autorităților ucrainene, în atacul de duminică au fost loviți trei senzori de radiații.

Pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar cei cu vârste sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, în termen de 24 de ore de la producerea acestuia.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE Avertizare Cod Portocaliu de furtuni în Alba. Ploi torențiale, descărcări electrice și grindină. Zonele vizate

Publicat

Meteorologii au emis luni, 8 august, avertizări Cod Portocaliu de furtuni valabile în mai multe zone din județul Alba.

Între orele 14:00 – 15:00, sunt vizate localitățile Zlatna, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Almașu Mare, Bucium, Sălciua, Poșaga, Mogoș, Întregalde, Ocoliș, Râmeț și Ponor și zona de munte de peste cota 1800 m.

Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 35…40 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină.

Știrea inițială

Până la ora 13:00, în județul Alba a fost vizată zona de munte de peste cota 1800 m și zona localităților Cugir, Șugag.

Potrivit ANM, între orele 12:10 – 13:00, se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 35…40 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Șoferul care conducea pe contrasens, pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu, identificat: un bărbat de 77 de ani. Ce a pățit

Publicat

Polițiștii de la Autostrăzi l-au identificat pe șoferul care a fost surprins în timp ce conducea pe contrasens, pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu, în zona municipiului Sebeș. 

Este vorba despre un bărbat, de 77 de ani, din municipiul Craiova, județul Dolj. Acesta a rămas fără carnet pentru 120 de zile, dar a și fost amendat. 

Potrivit IPJ Alba, ”urmare a apariției în spațiul public a unor informații și imagini privind un autoturism care circulă pe contrasens, pe autostrada A1, în Sebeș, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba face următoarele precizări:

Din cercetările efectuate de polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva a rezultat că autoturismul a fost condus de un bărbat, de 77 de ani, din municipiul Craiova, județul Dolj.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: La un pas de tragedie pe Autostrada A1, la Sebeș. Un șofer s-a trezit în față cu o mașină care mergea pe contrasens

Față de acesta, polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale, cu amendă în valoare de 1.305 lei, conform OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Complementar, a fost dispusă măsura reținerii permisului de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, pentru 120 de zile”, au transmis polițiștii pentru alba24.ro.

Reamintim că un șofer care conducea o mașină înmatriculată în județul Dolj a fost surprins, duminică dimineața, în timp ce circula pe contrasens, pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu, în zona municipiului Sebeș.

Momentul a fost filmat cu o cameră de bord de un alt participant la trafic, care a fost la un pas să lovească mașina care circula neregulamentar.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax