Connect with us
Publicitate

Administrație

DOCUMENT: Ministerul Dezvoltării a găsit nereguli privind procedura de atribuire a contractului pentru reabilitarea Cetăţii Alba Carolina

Publicat

Într-o notă de constatare din ianuarie 2012, a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, aprobată de fostul ministru Elena Udrea, Direcţia de control şi Verificare Utilizare Fonduri Comunitare din cadrul MDRT prezintă mai multe nereguli constatate şi corecţii financiare pentru Proiectul „Reabilitare centru istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic, Fortificaţia de tip Vauban Alba Iulia – căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific”. Principalele aspecte se referă la procedura de atribuire a lucrărilor din Cetate. Documentul a fost furnizat presei de deputatul PNL Călin Potor în timpul vizitei ministrului Culturii, Mircea Diaconu, la Alba Iulia.

Analiza documentară a fost efectuată la sediul MDRT, în perioada 30.10-18.11.2011, pe baza unui ordin al  ministrului Udrea din 25.10.2011, pentru verificarea legalităţii, regularităţii şi conformităţii proiectului. Ordinul a avut la bază o sesizare din partea GD AMPOR, înregistrată în 19.10.2011.

Beneficiarul proiectului „Reabilitare centru istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic, Fortificaţia de tip Vauban Alba Iulia – căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific” este Primăria Alba Iulia, prin reprezentant legal Mircea Hava. Potrivit Contract nr. 63/13.03.2009, proiectul are perioada de implementare 26 de luni, din data de 14.03.2009, cu un buget total de 47.553.652,79 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 38.839.091,31 lei şi valoarea neeligibilă estimată inclusiv TVA, de 1.400.913,34 lei. Procedura de achiziţie selectată a fost de licitaţie deschisă, valoarea estimată fiind de 38.651.308,42 lei fără TVA, respectiv 9.249.822,53 euro, iar criteriul de atribuire – oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

În 6.10.2009 a fost încheiat contractul de lucrări 28786, între municipiul Alba Iulia, în calitate de achizitor şi SC „Grup Corint” SA, în calitate de executant. Obiectul principal este „Reabilitare centru istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic, Fortificaţia de tip Vauban Alba Iulia – căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific”.

Paralel cu definitivarea lucrărilor la acest obiectiv şi pentru corelarea activităţii de sistematizare cu măsurile de protejare şi îmbunătăţire a factorilor de mediu, UAT Municipiul Alba Iulia a iniţiat procedura de achiziţie de execuţie de lucrări privind amenajarea terenului şi protecţia mediului în cadrul proiectului menţionat.

Nereguli la procedura de achiziție publică a lucrărilor

A fost aleasă metoda de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, cu justificarea că lucrările suplimentare sunt necesare în contextul unor „aspecte care nu au putut fi prevăzute (consolidări de ziduri şi refacere talazuri etc)”, „ape subterane al căror curs a trebuit drenat şi condus spre punctul de descărcare”, „mutarea unor cabluri electrice şi de comunicaţii”, precizându-se că „lucrările privind refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor de bază, precum plantarea de copaci, reamenajare spaţii verzi, inclusiv sistem de irigare vin să completeze măsurile prevăzute în cadrul proiectului „Reabilitare centru istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic, Fortificaţia de tip Vauban Alba Iulia – căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific”.

Valoarea estimată a achiziţiei este de 690.000 de lei, potrivit Notei justificative din 30.08.2010, astfel că a fost încheiat contract execuţie lucrări 65145/7.10.2010 cu executantul SC „Grup Corint” SA, cu o valoare de 685.317,86 lei, la care se adaugă TVA de 164.476,29 lei. Perioada de execuţie este de 6 luni calendaristice, iar lucrările s-au desfăşurat în octombrie 2010 – aprilie 2011, fiind recepţionate. Lucrările pentru protecţia mediului au fost încadrate în categoria de amenajări peisagistice.

În nota justificativă se arată că „este necesar să achiziţioneze (…) lucrări şi acţiuni de protecţia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor”. Echipa de control a considerat că lucrările de arhitectură peisagistică a spaţiilor verzi precizate în Nota justificativă sunt lucrări ce fac parte din categoria lucrărilor efectuate pentru construcţii şi instalaţii, nu din cea pentru protecţia mediului.

Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, acestea nu se constituie cheltuieli eligibile.

De asemenea, echipa de control a  considerat că nu constituie circumstanţe imprevizibile faptul că, la momentul iniţierii procedurii de achiziţie de lucrări iniţiale, lucrările de amenajare a terenului şi pentru protecţia mediului nu au putut face obiectul contractului de lucrări 28786.

Echipa de control  a considerat că au fost încălcate prevederile privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune servicii, potrivit cărora „Autoritatea contractantă are obligaţia de a atribui contractul de achiziţie publică, de regulă, prin aplicarea procedurilor de licitaţie deschisă sau licitaţie restrânsă”.

De asemenea, în opinia echipei de control, constituie condiţii care ar conduce la restricţionarea participării la procedura de atribuire menţionarea în cuprinsul cerinţelor minime de calificare, din documentaţia de atribuire „media cifrei de afaceri a ofertantului pe ultimii 2 ani financiari (2008, 2009) va depăşi echivalentul în lei a 1.380.000 fără TVA”.

Corecţii financiare stabilite de echipa de control MRDT

În conformitate cu legislaţia privind cheltuielile aferente proiectelor finanţare din fondurile europene şi/sau fonduri publice naţionale naţionale, pentru constatarea unor abateri, echipa de control a stabilit următoarele corecţii financiare:

– 5% din valoarea contractului de lucrări nr. 65145/7.10.2010 (685.317,86 lei), pentru stabilirea în documentaţia de atribuire sau în anunţul de participare a unor criterii de calificare şi selecţie a unor factori de evaluare nelegali; prin criteriile impuse, beneficiarul a împiedicat anumiţi ofertanţi potenţiali să particpe la procedura de atribuire

– 25% din valoarea contractului de lucrări nr. 65145/7.10.2010 (685.317,86 lei), pentru nerespectarea cerinţelor privind asigurarea unui grad adecvat de publicitate şi transparenţă.

S-a aplicat valoarea cea mai mare a corecţiei, respectiv 25%, adică 209.021,94lei, rezultând un cuantum de creanţă bugetară de 179.938,41 lei. Din această sumă, 125.366,93 lei revine bugetului Uniunii Europene, 19.173,76 lei bugetului naţional şi 35.397,72 lei TVA aferentă corecţiei financiare. Debitorul este Primăria Alba Iulia. Scadenţa creanţei bugetare a fost stabilită la 30 de zile de la data comunicării titlului de creanţă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Eu

    duminică, 27.05.2012 at 14:44

    Campanie electorala,dar tot6 nu votam usl(pnl).

  2. derp

    duminică, 27.05.2012 at 16:34

    sa-i vedem cum mai iau banii inapoi de la grofu’ sabau…probabil la pastele cailor!

  3. dacoroman

    luni, 28.05.2012 at 10:48

    nu se pune problema sa-i ia de la sabau. O sa platim noi din buzunar….Gresala e a primariei. Oricum eu zic ca problema a fost tratata cu maxima idulgenta si s-au constatat nereguli la un maruntis de 690.000 lei. Ganditiva ce insemna sanctiunea de 25% asupra sumei totale a contractului de 47 mil. Sau alte sanctiuni mai dure. Problema e de fapt mai simpla. Costurile sau „estimarile de profit” ale firmei Corint au depasit calculele initiale. Si ca sa o regleze au mai tras un contract mai mic si mai discret cu conditii dedicate pentru Corint pe care au bagat cica lucrari neprevazute pe care au sperat sa le plateasca tot din fonduri euro. Evident ca aici a gresit flagrant si intentionat Primarie care a aratat lipsa de respect pt banii publici. Din nou. Sanctiunea de la noi e votu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate