Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

DOCUMENT: Ministerul Dezvoltării a găsit nereguli privind procedura de atribuire a contractului pentru reabilitarea Cetăţii Alba Carolina


Publicat

Într-o notă de constatare din ianuarie 2012, a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, aprobată de fostul ministru Elena Udrea, Direcţia de control şi Verificare Utilizare Fonduri Comunitare din cadrul MDRT prezintă mai multe nereguli constatate şi corecţii financiare pentru Proiectul „Reabilitare centru istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic, Fortificaţia de tip Vauban Alba Iulia – căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific”. Principalele aspecte se referă la procedura de atribuire a lucrărilor din Cetate. Documentul a fost furnizat presei de deputatul PNL Călin Potor în timpul vizitei ministrului Culturii, Mircea Diaconu, la Alba Iulia.

Analiza documentară a fost efectuată la sediul MDRT, în perioada 30.10-18.11.2011, pe baza unui ordin al  ministrului Udrea din 25.10.2011, pentru verificarea legalităţii, regularităţii şi conformităţii proiectului. Ordinul a avut la bază o sesizare din partea GD AMPOR, înregistrată în 19.10.2011.

Beneficiarul proiectului „Reabilitare centru istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic, Fortificaţia de tip Vauban Alba Iulia – căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific” este Primăria Alba Iulia, prin reprezentant legal Mircea Hava. Potrivit Contract nr. 63/13.03.2009, proiectul are perioada de implementare 26 de luni, din data de 14.03.2009, cu un buget total de 47.553.652,79 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 38.839.091,31 lei şi valoarea neeligibilă estimată inclusiv TVA, de 1.400.913,34 lei. Procedura de achiziţie selectată a fost de licitaţie deschisă, valoarea estimată fiind de 38.651.308,42 lei fără TVA, respectiv 9.249.822,53 euro, iar criteriul de atribuire – oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

În 6.10.2009 a fost încheiat contractul de lucrări 28786, între municipiul Alba Iulia, în calitate de achizitor şi SC „Grup Corint” SA, în calitate de executant. Obiectul principal este „Reabilitare centru istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic, Fortificaţia de tip Vauban Alba Iulia – căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific”.

Paralel cu definitivarea lucrărilor la acest obiectiv şi pentru corelarea activităţii de sistematizare cu măsurile de protejare şi îmbunătăţire a factorilor de mediu, UAT Municipiul Alba Iulia a iniţiat procedura de achiziţie de execuţie de lucrări privind amenajarea terenului şi protecţia mediului în cadrul proiectului menţionat.

Nereguli la procedura de achiziție publică a lucrărilor

A fost aleasă metoda de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, cu justificarea că lucrările suplimentare sunt necesare în contextul unor „aspecte care nu au putut fi prevăzute (consolidări de ziduri şi refacere talazuri etc)”, „ape subterane al căror curs a trebuit drenat şi condus spre punctul de descărcare”, „mutarea unor cabluri electrice şi de comunicaţii”, precizându-se că „lucrările privind refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor de bază, precum plantarea de copaci, reamenajare spaţii verzi, inclusiv sistem de irigare vin să completeze măsurile prevăzute în cadrul proiectului „Reabilitare centru istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic, Fortificaţia de tip Vauban Alba Iulia – căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific”.

Valoarea estimată a achiziţiei este de 690.000 de lei, potrivit Notei justificative din 30.08.2010, astfel că a fost încheiat contract execuţie lucrări 65145/7.10.2010 cu executantul SC „Grup Corint” SA, cu o valoare de 685.317,86 lei, la care se adaugă TVA de 164.476,29 lei. Perioada de execuţie este de 6 luni calendaristice, iar lucrările s-au desfăşurat în octombrie 2010 – aprilie 2011, fiind recepţionate. Lucrările pentru protecţia mediului au fost încadrate în categoria de amenajări peisagistice.

În nota justificativă se arată că „este necesar să achiziţioneze (…) lucrări şi acţiuni de protecţia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor”. Echipa de control a considerat că lucrările de arhitectură peisagistică a spaţiilor verzi precizate în Nota justificativă sunt lucrări ce fac parte din categoria lucrărilor efectuate pentru construcţii şi instalaţii, nu din cea pentru protecţia mediului.

Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, acestea nu se constituie cheltuieli eligibile.

De asemenea, echipa de control a  considerat că nu constituie circumstanţe imprevizibile faptul că, la momentul iniţierii procedurii de achiziţie de lucrări iniţiale, lucrările de amenajare a terenului şi pentru protecţia mediului nu au putut face obiectul contractului de lucrări 28786.

Echipa de control  a considerat că au fost încălcate prevederile privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune servicii, potrivit cărora „Autoritatea contractantă are obligaţia de a atribui contractul de achiziţie publică, de regulă, prin aplicarea procedurilor de licitaţie deschisă sau licitaţie restrânsă”.

De asemenea, în opinia echipei de control, constituie condiţii care ar conduce la restricţionarea participării la procedura de atribuire menţionarea în cuprinsul cerinţelor minime de calificare, din documentaţia de atribuire „media cifrei de afaceri a ofertantului pe ultimii 2 ani financiari (2008, 2009) va depăşi echivalentul în lei a 1.380.000 fără TVA”.

Corecţii financiare stabilite de echipa de control MRDT

În conformitate cu legislaţia privind cheltuielile aferente proiectelor finanţare din fondurile europene şi/sau fonduri publice naţionale naţionale, pentru constatarea unor abateri, echipa de control a stabilit următoarele corecţii financiare:

– 5% din valoarea contractului de lucrări nr. 65145/7.10.2010 (685.317,86 lei), pentru stabilirea în documentaţia de atribuire sau în anunţul de participare a unor criterii de calificare şi selecţie a unor factori de evaluare nelegali; prin criteriile impuse, beneficiarul a împiedicat anumiţi ofertanţi potenţiali să particpe la procedura de atribuire

– 25% din valoarea contractului de lucrări nr. 65145/7.10.2010 (685.317,86 lei), pentru nerespectarea cerinţelor privind asigurarea unui grad adecvat de publicitate şi transparenţă.

S-a aplicat valoarea cea mai mare a corecţiei, respectiv 25%, adică 209.021,94lei, rezultând un cuantum de creanţă bugetară de 179.938,41 lei. Din această sumă, 125.366,93 lei revine bugetului Uniunii Europene, 19.173,76 lei bugetului naţional şi 35.397,72 lei TVA aferentă corecţiei financiare. Debitorul este Primăria Alba Iulia. Scadenţa creanţei bugetare a fost stabilită la 30 de zile de la data comunicării titlului de creanţă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Eu

  duminică, 27.05.2012 at 14:44

  Campanie electorala,dar tot6 nu votam usl(pnl).

 2. derp

  duminică, 27.05.2012 at 16:34

  sa-i vedem cum mai iau banii inapoi de la grofu’ sabau…probabil la pastele cailor!

 3. dacoroman

  luni, 28.05.2012 at 10:48

  nu se pune problema sa-i ia de la sabau. O sa platim noi din buzunar….Gresala e a primariei. Oricum eu zic ca problema a fost tratata cu maxima idulgenta si s-au constatat nereguli la un maruntis de 690.000 lei. Ganditiva ce insemna sanctiunea de 25% asupra sumei totale a contractului de 47 mil. Sau alte sanctiuni mai dure. Problema e de fapt mai simpla. Costurile sau „estimarile de profit” ale firmei Corint au depasit calculele initiale. Si ca sa o regleze au mai tras un contract mai mic si mai discret cu conditii dedicate pentru Corint pe care au bagat cica lucrari neprevazute pe care au sperat sa le plateasca tot din fonduri euro. Evident ca aici a gresit flagrant si intentionat Primarie care a aratat lipsa de respect pt banii publici. Din nou. Sanctiunea de la noi e votu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Patru țări europene au format o „alianță” pentru un vaccin anti-COVID: Vrem să garantăm suficiente doze pentru Uniunea Europeană

Publicat

Franţa, Germania, Italia şi Ţările de Jos au convenit formarea unei „alianţe” care să asigure producerea unui potenţial vaccin anti-COVID-19 în Europa, au anunţat miercuri autorităţile olandeze, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cele patru ţări „explorează în comun diverse iniţiative promiţătoare şi sunt în discuţii cu diverse societăţi farmaceutice”, a indicat Ministerul Sănătăţii Publice olandez într-un comunicat.

Obiectivul acestei alianţe este de a produce vaccinuri pe teritoriul european, acolo unde acest lucru este posibil, a adăugat ministerul citat.

„Germania, Franţa, Italia şi Ţările de Jos sunt convinse că un rezultat de succes presupune o strategie şi investiţii comune”, mai menţionează comunicatul.

Alianţa celor patru ţări îşi propune să garanteze că un număr suficient de doze de vaccin vor fi disponibile pentru Uniunea Europeană şi pentru ţări cu venituri reduse, în special din Africa.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Pista de biciclete aflată pe dealul Mamut din Alba Iulia se degradează de la o zi la alta

Publicat

Pista de biciclete aflată pe dealul Mamut din Alba Iulia, denumită și „Transalpina de Mamut”, pare să se degradeze de la o zi la alta. Porcii mistreți au făcut ravagii pe mai multe porțiuni, unde au răscolit solul și au împrăștiat pământul. În unele zone, din cauza aluviunilor aduse în urma ploilor, pământul a acoperit aproape complet trotuarul.

Nici locurile de joacă pentru copii nu au scăpat „neatinse”. Aceastea prezintă degradări și distrugeri care pot reprezenta un pericol pentru micuții care sunt lăsați nesupravegheați de părinți.

Un cititor Alba24 a surprins recent imagini de pe pista pentru bicicliști aflată pe dealul Mamut din Alba Iulia. Pe mai multe porțiuni din aceasta, aleea pietonală este acoperită aproape în totalitate de pământ și vegetație iar rigolele sunt pline de frunze uscate, spune acesta.

De asemenea, locurile de joacă pentru copii reprezintă un pericol pentru cei mici. Unele elemente din ansamblurile de joacă au dispărut complet iar altele sunt rupte / deteriorate.

O parte din problema pământului care acoperă porțiuni din trotuar sau din pista de biciclete este generată de animalele sălbatice, respectiv de porcii mistreți care au brăzdat și răscolit solul în mai multe zone.

„În urmă câteva săptămâni am văzut o turmă de porci mistreți, cred că erau peste 20, cu mai mulți pui, la 10-15 metri de pista asfaltată de biciclete și la mai puțin de 200 de metri de Pavilion”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate