Connect with us
Advertisement

Administrație

DOCUMENT: Noile uniforme ale polițiștilor. MAI a publicat ordinul prin se care stabilește cum vor fi îmbrăcați oamenii legii

Publicat

Ministerul de Interne s-a hotărât cum va arăta uniforma de polițist. Pe 22 noiembrie a fost lansat în dezbatere publică Proiectul ordinului ministrului afacerilor interne privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor.

DOCUMENT: Proiect OMAI

În anul 2021, prin Hotărârea Guvernului nr.985/2021 au fost aduse modificări substanțiale Hotărârii Guvernului nr.1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru polițiști, republicată, cu modificările și completările ulterioare, fapt pentru care se impune reevaluarea cadrului normativ inferior, respectiv a OMAI nr.236/2009, sub aspectul corelării prevederilor acestuia cu noile dispoziții în materie.

Principalele modificări constau în:

– stabilirea unei structuri unice a normelor de echipament, atât pentru ofițerii, cât și pentru agenții de poliție;

-confecționarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte din aceleași materii prime și folosirea pentru aceleași activități, atât pentru ofițerii, cât și pentru agenții de poliție;
– introducerea unor articole noi de echipament, pentru care se impune a fi reglementat modul de purtare.

Având în vedere cele expuse, a fost elaborat proiectul ordinului ministrului afacerilor interne privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor, care, în concordanță cu normele de tehnică legislativă, va înlocui OMAI nr.236/2009.
Elementele principale de noutate reglementate de proiectul ordinului vizează următoarele aspecte:

– reglementarea modului de port al articolelor de echipament nou introduse (pardesiu, jachetă, costum termic, fes);

– eliminarea uniformei de clasă din categoria uniformelor purtate de către studenţi, stabilindu-se doar două categorii de uniforme, uniforma de oraș, respectiv cea de instruire, atât pentru studenții, cât și pentru elevii din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor;

– eliminarea uniformei de ceremonie, care se acordă doar ofiţerilor ce ocupă funcţii de conducere până la nivel de şef serviciu/similar, inclusiv, stabilindu-se o singură categorie de uniformă de reprezentare și ceremonialuri, atât pentru ofițerii, cât și pentru agenții de poliție;

– introducerea unor precizări legate de acordarea drepturilor de echipament în bani, respectiv, lunar, în cuantum de 1/12 din echivalentul valoric al cotei- părți anuale.

DOCUMENT – REGULAMENTUL PENTRU COMPUNEREA ȘI PORTUL UNIFORMELOR DE POLIȚIE AICI: Anexa nr. 1 Regulament

DOCUMENT – REGULI PENTRU APLICAREA NORMELOR PRIVIND ECHIPAREA POLIȚIȘTILOR AICI: Anexa 2

Potrivit Sindicatului Europol ”în baza acestor acte normative urmează să fie elaborate noile modele de uniforme pentru agenții și ofițerii din cadrul Poliției Române și Poliției de Frontieră Române, cele existente fiind folosite până în data de 31 decembrie 2024, iar după această dată articolele de uniformă  rămase în stocurile unităților de poliție vor fi distribuite către unitățile de învățământ ale MAI pentru a fi utilizate în echiparea elevilor și a studenților în procesul de pregătire.

S-a urmărit flexibilizarea articolelor din componența uniformelor care va trebui adaptată în funcție de evoluția progresului tehnologic privind materialele din care acestea trebuie create, precum și sancționarea societăților care vor încerca să comercializeze astfel de articole vestimentare în mod neautorizat sau sub standardele impuse.

Ca elemente de noutate ce vor intra în componența noilor uniforme de serviciu se regăsesc bereta, fesul, pantalonii de intervenție/tactici, bluza de intervenție/tactică, pantofi de intervenție vară/iarnă și costumul termic, acesta dn urmă purtându-se pe timpul sezonului rece, pe sub articolele de echipament din compunerea uniformei.”

Cum ar trebui să arate uniforma de polițist

”Pe noi ne interesează calitatea materialelor. Să fie tehnice, tactice și potrivite pentru mediul și circumstanțele în care își desfășoară polițiștii activitatea.

În document se precizează însă că va exista o perioadă tranzitorie de 2-3 ani de zile.

Însă acum avem promisiunea că se va merge pe unul dintre modelele agreate, respectiv cel care seamănă cu echipamentul de poliție al celor din Belgia” a declarat pentru Ziare.com Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol

De câte feluri sunt uniformele din Poliție

  • În funcție de gradul profesional și de accesoriile specifice acestuia, uniformele se clasifică astfel:

a) uniforme pentru chestori;

b) uniforme pentru comisari;

c) uniforme pentru inspectori;

d) uniforme pentru agenți;

e) uniforme pentru studenți și elevi.

  • În funcție activitatea la care participă polițistul, studentul sau elevul, uniformele se clasifică astfel:

a) uniforma de reprezentare și ceremonialuri;

b) uniforma de serviciu;

c) uniforma de oraș;

d) uniforma de instruire.

  • În funcție de sezon, uniformele se clasifică astfel:

a) uniformă de vară – se poartă de regulă în perioada 1 mai – 31 octombrie;

b) uniformă de iarnă – se poartă de regulă în perioada 1 noiembrie – 30 aprilie.

Cum se poartă uniforma de polițist

Proiectul legislativ precizează clar că, ”schimbarea uniformelor în funcție de sezon și portul unor articole de echipament din compunerea acestora se fac în funcție de condițiile climaterice din zona geografică de responsabilitate, prin dispoziții ale șefilor de unități. Cu ocazia schimbării ținutei de sezon, șefii nemijlociți verifică dotarea fiecărui polițist cu respectiva uniformă, dispunând măsurile de remediere ce se impun, după caz”.

În actul normativ li se explică polițiștilor și cum să poarte uniforma.

Astfel, cămașa ”se poartă introdusă în pantaloni la costumul din stofă, cu cravată și curea pentru pantaloni, sau în combinație cu puloverul cu/fără cravată”.

Căciula ”se poartă pe timp friguros, iar în raport cu condițiile climaterice în care acționează, polițiștii pot trece la portul căciulii în mod facultativ sau la ordin. Pe timp geros, căciula se poate purta cu clapele lăsate în jos.

Se poziționează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunții, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc”.

Mănușile din piele ”se poartă pe timpul sezonului rece”.

Cureaua din piele ”se poartă strânsă pe talie, fixată în găicile de la pantaloni”.

Pelerina de ploaie ”se poartă pe timpul intemperiilor (ploaie, ninsoare) peste celelalte elemente de ținută ale uniformei de serviciu, corespunzătoare sezonului.

Ciorapii ”se poartă împreună cu articolele de încălțăminte, pe sub pantaloni”, iar dresurile pentru femei ”se poartă împreună cu articolele de încălțăminte, pe sub fustă/pantaloni”.

Cum este uniforma poliției în prezent

Conform descrierii de pe site-ul Poliției Române, uniforma este de culoare bleumarin – indigo şi se poartă atât de către ofiţerii, cât şi de către agenţii de poliţie pe timpul acţiunilor şi misiunilor specifice desfăşurate în teren, precum şi la activităţi de pregătire şi instruire, sau la ordinul şefilor.

Această uniformă se compune din: şapcă din tercot sau şepcuţă, căciulă, completul modular (bluzon pentru anotimpul cald şi scurtă pentru anotimpul rece), bluză matlasată cu mâneci detaşabile, pantaloni din tercot, cămaşă-bluză, tricou, pantofi şi ghete.

surse: MAI, Ziare.com, Sindicatul Europol

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement