Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

DOCUMENT: Transporturile de lemn din pădure pe timp de noapte, INTERZISE. Reglementări importante pentru industria lemnului

Publicat

Transporturile de lemn din pădure pe timp de noapte au fost interzise, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate vineri. 

Potrivit hotărârii, nu se vor mai putea emite avize de însoțire în SUMAL, de la locul recoltării (din pădure), în intervalul orar 20:00-07:00 în perioada octombrie-martie și, respectiv, 22:00-06:00 în perioada aprilie-septembrie.

Transport de lemn interzis pe timpul nopții: În ce interval orar este permis

Articolul II prevede stabilirea acestui interval orar pentru transportul lemnului din pădure, în baza avizelor.

  • Art. II. – (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se interzice emiterea de avize de
    însoțire a materialelor lemnoase de la locul de recoltare, după cum urmează:
    a) în intervalul orar 20-07, pentru lunile octombrie-martie;
    b) în intervalul orar 22-06, pentru lunile aprilie-septembrie.
    (2) Intervalul orar prevăzut la alin. (1) p

Executivul a aprobat modificarea şi completarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi cele privind provenienţa şi circulaţia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului şi a unor măsuri de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 497/2022.

Document: HOTĂRÂREA pentru modificarea și completarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase poate fi vizualizată AICI.

Transportul de lemn interzis pe timpul nopții: În nota de fundamentare a proiectului se arată:

„Prin modificarea şi completarea HG nr. 497/2020 şi prin aplicaţiile SUMAL 2.0 se asigură punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, în sensul în care informaţiile privind prima punere pe piaţă a lemnului şi produselor din lemn şi trasabilitatea acestuia sunt obţinute în timp real pentru toţi operatorii economici, acest sistem naţional fiind baza pentru sistemul „due diligence” al operatorilor economici”.

Ministrul Mediului: Exploatarea masei lemnoase va fi interzisă în timpul nopții

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, în februarie, că exploatarea masei lemnoase în timpul nopții va fi interzisă pentru a combate fenomenul exploatărilor ilegale.

„SUMAL 2.0 va mai suferi modificări pentru a avea o rigurozitate şi mai mare. Implementăm noi funcţionalităţi care sunt în curs de dezvoltare la STS.

Vom interzice exploatarea masei lemnoase din păduri pe timp de noapte, astfel încât să reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale. În acelaşi timp, vom automatiza verificările la nivel de 20 de metri cubi transport prin persoane fizice, pentru că de la 20 de metri cubi în sus toţi transportatorii trebuie să devină autorizaţi.

Obiectivul nostru pentru 2022 – 2023 este să crească, cu siguranţă, cantitatea de masă lemnoasă venită din depozite. Să reducem conform legii cantităţile vândute „pe picior”. Acest obiectiv trebuie să fie primordial pentru RNP (Regia Naţională a Pădurilor, n.r.), în anul 2022.

Putem analiza în ce interval orar, unde s-au făcut livrările de masă lemnoasă, iar toate aceste informaţii ajută la eficientizare controlului”, a declarat Tanczos, citat de Antena3.

Sursă foto: Poliția Română, arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Padurea

    sâmbătă, 26.03.2022 at 01:55

    Daca ar fi fost obligate institutiile statului, adica Politia, ISCTR, Garda Silvica, Primariile, Padurarii, firmele beneficiare ale masei lemnoase si altii, sa-si faca datoria fara a fi mina in mina cu hotii padurilor, nu mai era nevoie de o noua trezire a guvernului in acest sens. Si nu uitati ca suntem singura tara din UE care permite camionagiilor sa refuze cantarirea camioanelor de catre ISCTR pe traseu, fara a fi confiscate camioanele !!! DE CE OARE ??

  2. Hotia

    sâmbătă, 26.03.2022 at 02:00

    De acum hotii vor actiona doar ziua ! Probabil ce furau noaptea era fara plata spagii catre cei care trebuiau sa ii controloze ? De…unii dorm de fapt si ziua.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax