Eveniment
Doi câini din Alba Iulia sunt primii salvatori din România, atestaţi IRO pentru avalanşă
Doi dintre câinii de intervenţie în regiunile montane din Alba sunt, de acum, oficial specializaţi în acţiuni în caz de avalanşă. Aceştia au obţinut sâmbătă atestatul internaţional pentru intervenţii în caz de avalanşă semnat de Organizaţia Internaţională a Câinilor de Salvare IRO (International Rescuedog Organisation). Este vorba despre Inata Mediguard (zisă Inata), un Golden Retriever în vârstă de 4 ani, aparţinând lui Tiberiu Krizbai, de la Salvamont Alba şi Corver Yan du Domain du Bois de Chartres (zis Yan), un Bosseron francez de 4 ani şi jumătate, care aparţine lui George Popa, de la Asociaţia Româna pentru Câini de Salvare (ARCS). Cei doi câini, împreună cu stăpânii lor au participat, săptămâna trecută, la un curs de intervenţii de salvare în caz de avalanşă, în Italia, după care au trecut cu succes probele de examen.
Săptămâna trecută, între 22 şi 27 ianuarie, a avut loc, în Italia, cea de-a 32-a ediţie a Cursului de intervenţie în caz de avalansă, organizat de Asociaţia pentru Câini de Salvare a regiunii Südtirol, din Italia. La curs au participat 59 de câini, împreună cu stăpânii lor, din Italia, Franţa, Austria, Germania, Olanda, România, Slovenia şi Statele Unite.
Sâmbătă şi duminică, 16 dintre câini au dat examenul (Internationale Prüfung für Rettungshunde), iar 12 au obţinut atestatul IRO.
Singurii participanţi din România, la cursuri şi examene, au fost Tiberiu Krizbai de la Salvamont Alba, sprijinit de Serviciul Public de Salvamont al judeţului Alba şi de Consiliul Judeţean Alba şi George Popa de la Asociaţia Română pentru Câini de Salvare, cu sprijinul ARCS.
Yan, câinele lui George Popa, a obţinut atestatul IRO pentru intervenţii în caz de avalanşă, pentru ambele niveluri, A şi B, iar Inata Mediguard, a lui Tiberiu Krizbai de la Salvamont Alba, a obţinut nivelul A al atestatului, certificate semnate de Gerd Thanner, arbitru IRO din anul 1997.
Cei doi câini au fost obişnuiţi încă de mici cu intervenţii de urgenţă şi au participat la numeroase acţiuni de salvare în Munţii Apuseni şi nu numai. Dintre acestea, Tiberiu Krizbai a amintit-o pe cea de la Zlatna din toamna anului 2010, când trei femei (bunică, mamă şi fiică), pierdute în pădure, au fost găsite, iar meritul i-a revenit, în cea mai mare măsură, căţeluşei Inata.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News