Connect with us
Advertisement

Administrație

Dosare penale clasate de procurorii DNA la Primăria Alba Iulia: Singurul angajat trimis în judecată este un șofer

sediu primarie drona

Publicat

O infracțiune de delapidare la Primăria Alba Iulia: banii pe aproape 800 de litri de motorină care nu au putut fi justificați – atât a mai rămas din mai multe dosare penale deschise in rem de procurorii DNA Alba Iulia, în urma unor denunțuri ce priveau achiziția unei mașini. 

S-au făcut referiri la infracțiuni precum: abuz în serviciu, dare și luare de mită și delapidare.

Totul a pornit de la achiziția unui automobil VW Touareg pentru Poliția Locală a Municipiului Alba Iulia, mașină care era folosită des de fostul primar Mircea Hava. 

Deși mașina a fost achiziționată în anul 2014, în anul 2018 au fost înregistrate denunțuri ce priveau posibilele ilegalități menționate mai sus.

Însă, dintre toate, singura infracțiune probată a fost cea de delapidare, iar acuzat și trimis în judecată a fost un angajat al primăriei, șoferul automobilului.

Toate informațiile legate de modul în care s-a ajuns la trimiterea în judecată au fost făcute publice după ce angajatul Primăriei a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției și o primă decizie a fost dată de Judecătoria Alba Iulia în data de 26 iulie 2021. 

Motivarea instanței a fost făcută publică, iar în ea apar toate etapele parcurse, de la denunțuri și până la singura infracțiune care a fost probată de procurori.

De la ce mașină a pornit totul

În 2014, Primăria Alba Iulia cumpăra un autovehicul VW Touareg pentru Poliția Locală a Municipiului Alba Iulia, dotat cu girofar, rampă specială, flash-uri și alte utilități pentru o mașină de poliție.

Însă, între timp, utilitatea mașinii s-a schimbat și era des folosită de fostul primar al municipiului, actualul europarlamentar Mircea Hava.

În 2018 au fost făcute mai multe denunțuri referitoare la achiziția automobilului.

Denunțuri și dosare penale in rem deschise

În data de 20 februarie 2018, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba declina către DNA Alba Iulia un dosar penal in rem care viza achiziția mașinii de către Primăria Alba Iulia.

În actul de sesizare se făcea referire la abuz în serviciu în ceea ce privește procedura de achiziție a mașinii care la vremea respectivă a fost cumpărată cu circa 70.000 de euro. Mașina trebuia să fie dotată cu girofar, sirene, stații de comunicații – o mașină pentru poliția locală.

Însă, deși avea specificații clare și trebuia să fie utilizată pentru patrulare, mașina era folosită des de fostul primar Mircea Hava.

Denunțul privea încălcarea legii în ceea ce privește achiziția publică, mai exact: ”stabilirea criteriilor de atribuire într-o formă care excludea participarea liberă la procedură a producătorilor/distribuitorilor, au fost de natură a crea un folos unui singur ofertant”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât, se făcea trimiterea și la o posibilă infracțiune de dare și luare de mită: ”ulterior achiziției și în schimbul diferenței de preț dintre prețul supraevaluat la licitație și prețul real de vânzare al autovehiculului, un membru al familiei unuia dintre administratorii ofertantului câștigător a fost angajat în funcția de consilier superior”, în cadrul Primăriei, se mai arată în documentul citat.

DNA Alba Iulia a considerat că nu există destule date pentru infracțiunile de dare și luare de mită.

Procurorii DNA au deschis un dosar penal in rem pentru abuz în serviciu în ceea ce privește achiziția mașinii și unul tot pentru abuz în serviciu pentru o angajare din 2014 în cadrul Primăriei Alba Iulia.

A mai existat încă un denunț tot pentru procedura de achiziție, dosar penal care a fost reunit cu cel deja existent.

În motivarea instanței mai este specificat încă un denunț tot pentru achiziția publică în ceea ce privește mașina, o posibilă legătură între câștigătorii achiziției și o angajare la primărie, dar și schimbarea de folosință a automobilului, din dotarea Poliției Locale la Primăria Alba Iulia.

La fel toate au fost reunite la dosar.

Procurorii au cerut documente justificative de la Primăria Alba Iulia: documente de achiziție, contracte, documente care să justifice unde este utilizată mașina, documente privind o angajare din 2014, rapoarte de audit financiar sau foi de parcurs.

Fapte clasate de procurori și dosare trimise la alte instanțe

După cercetări și verificări, procurorii DNA Alba Iulia au început o serie de clasări.

Au fost date două clasări pentru abuz în serviciu. De asemenea au fost clasate și faptele de dare și luare de mită.

Mai mult de atât, au fost disjunse din dosar și declinate către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba infracțiunile de delapidare și deturnare de fonduri și o infracțiune de folosire a funcției pentru favorizarea unei persoane.

La rândul lor, și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus clasarea infracțiunii de deturnare de fonduri.

Mai departe au disjuns și declinat dosarul cu delapidare și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Ce a mai rămas din dosar

După clasări și declinări, singura faptă pe care au probat-o procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a fost cea de delapidare: că în perioada 2014 – 2018 a fost decontat carburant ce nu a fost justificat drept consum cu acte doveditoare.

La începutul anului 2020, pe numele unui angajat al primăriei, șofer al mașinii, a fost începută acțiunea penală.

CITEȘTE ȘI: Angajat al Primăriei Alba Iulia care a condus mașinile folosite de Mircea Hava, acuzat de delapidarea a 800 de litri de motorină

Acest a fost acuzat că: ”În perioada 14.07.2014-27.03.2018, în calitate de angajat al unei unități administrativ teritoriale, inculpatul O.I. a achiziţionat şi a decontat din bugetul instituţiei angajatoare cantitatea de 779,39 litri carburant (motorină) pentru un autovehiculul instituţiei, iar consumul de carburant nu a putut fi justificat de inculpat pe bază de documente legale, fiind însuşit în interesul său ori pentru alte persoane, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum total de 4.410,72 lei”, au precizat procurorii.

Stadiul dosarului

Angajatul Primăriei a încheiat cu procurorul de caz un acord de recunoaștere al vinovăției, însă, la ședința din data de 26 iulie 2021, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au respins acordul.

Magistrații au precizat că ”se constată că poziția inculpatului din faza de urmărire penală nu echivalează cu o poziție de recunoaștere a comiterii faptei, iar recunoașterea faptei la care face referire procurorul în acord este una ipotetică, sub condiția considerării faptei ca fiind una de natură penală, inculpatul considerând că, în realitate, nu a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală, astfel cum rezultă din declarația”.

Drept urmare, prin respingerea acordului de recunoaștere, judecătorul a trimis înapoi dosarul la procurorul de caz pentru continuarea urmării penale.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement