Eveniment
Dosarul căutătorilor de aur de la Roșia Montană. Rechizitoriul procurorilor, respins de Tribunalul Alba
Rechizitoriul realizat de către procurori în dosarul căutătorilor de aur de la Roșia Montană a fost respins de Tribunalul Alba. În decembrie 2022, un număr de 15 persoane care ar fi exploatat ilegal, timp de mai mulți ani, zăcăminte de aur din galerii miniere de la Roșia Montană, au fost trimise în judecată pentru spălare de bani în formă continuată.
Cele 15 persoane au fost acuzate că, începând din anul 2013, în mod repetat, au pătruns în special pe timpul nopții și au sustras din galeriile miniere din Roșia Montană zăcământ cu conținut aurifer, pe care l-au prelucrat și au valorificat aurul rezultat.
Una dintre persoane este acuzată de deținere ilegală de materiale explozive. La domiciliul acesteia au fost descoperite 50 de calupuri de dinamită și două capse de inițiere. Instanța a considerat că procurorul a descris „insuficient” infracțiunea de spălare a banilor. Singura infracțiune care a rămas valabilă este cea de nerespectare a regimului materialelor explozive, scrie ziare.com.
„Admite, în parte, cererile și excepțiile formulate de inculpaţii (…) şi, în consecinţă: Constată neregularitatea rechizitoriului din data de 14.12.2022 întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în dosarul nr. 291/P/2013 în sensul descrierii insuficiente a infracţiunii de spălare de bani. Respinge ca neîntemeiate restul cererilor si excepţiilor formulate de inculpaţi. (…) Dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul urmând a comunica judecătorului de camera preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei”, se precizează în încheierea pronunțată de Tribunalul Alba în 12 aprilie 2023.
Ancheta datează din 2015, când au avut loc 64 de percheziţii în judeţele Alba (59), Mureş (3), Cluj (1) şi Bihor (1).
La data de 27 octombrie 2015, 160 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, cu sprijinul celor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş, Cluj şi Bihor, au efectuat 64 de percheziţii în judeţele Alba (59), Mureş (3), Cluj (1) şi Bihor (1), la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale.
În cauză au fost efectuate cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt calificat şi spălare de bani.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur.
De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională.
Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste 1.500 de grame de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale.
În fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare.
Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News