Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dosarul pensiilor ilegale: 115.000 de lei, cea mai mare sumă pe care statul o mai are de recuperat, de la un bărbat din Apuseni

Publicat

Pe lista datornicilor Casei de Pensii Alba se află un bărbat din Munții Apuseni, care a apelat la o grupare de falsificatori de documente pentru a-și „procura“ dreptul  la o pensie de 1.700 de lei pe lună. În dosarul „pensiilor ilegale“, instrumentat de DIICOT Alba Iulia, au fost trimise în fața judecătorilor 167 de persoane.

Pensionarul din Apuseni a încasat pensia ilegală timp de cinci ani și opt luni. Bărbatul a apelat la serviciile unei grupări de falsificatori de documente, care l-au ajutat cu acte false de vechime în muncă.

1,4 milioane de lei, suma de recuperat de la pensionarii ilegali

„De la pensionarul în cauză avem de recuperat 115.000 de lei. Este cea mai mare sumă pe care ne-o datorează cei care și-au obținut dreptul la pensie pe căi ilegale, din așa numitul dosar al «pensiilor ilegale». Acum, am ajuns în faza în care suntem obligați de lege să-l executăm silit, să-i punem poprire pe bunurile pe care le are, în încercarea de a ne recupera banii”, a declarat Alexandru Retegan, directorul Casei de Pensii Alba.

Instituția publică are de recuperat, în total, 1,4 milioane de lei de la pensionari din zona provin din zona Munţilor Apuseni, din comunele Arieşeni, Scărişoara, Vadu Moţilor, Albac şi Gârda de Sus. Casa de pensii a început să sisteze pensiile ilegale, imediat după ce procurorii DIICOT Alba Iulia au venit de hac grupării infracționale specializate în falsificarea actelor de studii și a cărților de muncă, în septembrie 2011.

În unele cazuri, pensiile au fost tăiate parţial, întrucât beneficiarii aveau pe cartea de muncă vechimea reală şi doar adeverinţele de sporuri erau false. „De comun acord cu cei în cauză, am stabilit să-şi achite sumele în rate lunare, în maximum trei ani. Bineînţeles, că cei care au dispus de bani au achitat integral“, mai spune directorul Casei de Pensii.

Este și cazul unui bărbat din Apuseni care și-a „spălat“ păcatul încasării fără drept a pensiei, prin achitarea integrală a sumei datorate, de 120.000 de lei. Pensionarul a mărturisit că „Dumnezeu i-a luminat mintea și a pus lună de lună pensia primită la CEC“, convins, cel mai probabil, că nu e tocmai ortodox să primești  bani care nu ți se cuvin.

Cum se fabricau pensiile ilegale

Membrii reţelei falsificau cărţi de muncă, certificate de calificare profesională, diplome de bacalaureat, diplome de licenţă, atestate profesionale, adeverinţe cu sporuri. Vindeau documentele la diferite persoane care doreau să primească pensie sau să le fie mărită suma. Doritorii plăteau membrilor grupării sume cuprinse între 2.000 de lei şi 7.000 de lei, în schimbul unor cărţi de muncă falsificate cu ajutorul cărora au solicitat instituţiei de stat plata pensiilor ilegale.Cea mai mare pensie ilegală, de 2.500 de lei/lună, a fost plătită timp de doi ani unui „pensionar“ care nu a avut niciodată carte de muncă.

În fața judecătorilor au fost trimise în acest dosar 167 de persoane. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luna trecută, condamnarea definitivă la închisoarea cu executare a patru inculpaţi, din gruparea liderilor reţelei de falsificatori de acte. Alți 102 au primit închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Nicu NEAG

Citeşte şi Patru inculpați din Dosarul pensiilor ilegale, condamnați definitiv la închisoare cu executare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pensionar sarac

    vineri, 18.10.2013 at 10:59

    Este o rusine cum se fura bani de la saraci care au muncit 41 ani corect, au platit toate texele, inpozitele la statul roman.Cred ca mai sunt judete multe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate