Connect with us
Advertisement

Economie

Dosarul Roșia Montană: cum ar putea scăpa România de plata daunelor de 4,4 miliarde de dolari

Publicat

Mining Watch România cere Guvernului să comunice,  în procesul de arbitraj din dosarul Roșia Montană, o decizie a Curții de Apel Ploiești.

Organizația susține că decizia a anulat ultimul certificat de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic/Roșia Montană și că aceasta reprezintă ”un act-cheie” în proces și ”ar putea ajuta România să scape de plată a 4,4 miliarde de dolari către Gabriel Resources”.

Potrivit sursei citate, Guvernul mai are la dispoziție doar câteva zile pentru a depune concluziile finale în procesul de de la Washington. De asemenea, firma Gabriel Resources ar fi folosit în procesul de la Washington o decizie care nu era definitivă a Tribunalului Buzău, hotărâre care a fost desființată de instanța superioară, scrie europalibera.org.

Curtea de Apel Ploiești a casat o hotărâre a Tribunalului Buzău din 10 decembrie 2020 și a dispus anularea certificatului de descărcare arheologică pentru proiectul minier.

Mining Watch mai amintește că, ”deși recursul era în plină desfășurare, avocații Gabriel Resources au prezentat decizia instanței din Buzău, care menținea certificatul de descărcare, ca fiind definitivă și irevocabilă”.

„Nu înțelegem nici cum de avocații statului român nu au contestat spusele Gabriel Resources. Orice student la Drept știe să citească o decizie a unui tribunal. Acum, în mod public, cerem Guvernului să îndrepte acea scăpare și să depună adevărata decizie definitivă din dosar” a declarat Stephanie Roth, reprezentantul Mining Watch România.

Gabriel Resources, compania canadiană care dorea să exploateze zăcământul de aur de la Roșia Montană în cadrul a ceea ce se dorea a fi cel mai mare proiect minier din Europa, solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie. O decizie a instanței cu sediul în capitala SUA este așteptată pentru anul 2022.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement