Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul „Singer”: Șapte bărbaţi şi o femeie, condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Alba Iulia. Pedepse cu închisoarea pentru înşelăciune

Publicat


justitie, lege, magistrat, instanta, judecata Opt inculpaţi, şapte bărbaţi şi o femeie, au fost condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Alba Iulia, la pedepse cu închisoarea pentru înşelăciune prin metoda maşinii de cusut Singer. Activitatea infracţională a grupării a avut loc în cursul anilor 2008 – 2009, iar dosarul a fost trimis în judecată în anul 2012.

Decizia definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel în 23 decembrie 2016. Procurorii au reuşit să probeze comiterea unor infracţiuni în dauna a 71 de părţi vătămate, cu un prejudiciu total iniţial de 390.115 lei. Membrii grupării publicau anunţuri de mică publicitate în ziare de circulaţie naţională prin care susţineau că sunt reprezentanţii unor firme străine sau române şi sunt interesaţi de achiziţionarea de maşini de cusut vechi, în special marca Singer, oferind în schimb sume foarte mari de bani de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro.

Un astfel de anunţ suna în felul următor: „Firmă austriacă colecţionez maşini de cusut de toate gamele. Plata la domiciliu. Oferim seriozitate. 305.000 Euro – 485.000 Euro“. Banii depuşi de majoritatea victimelor erau între 300 de lei şi 1.000 de lei. Au fost, însă, două persoane, o femeie din Braşov şi un bărbat din Cluj Napoca, care au „cotizat“ în conturile „ţeparilor“ cu 13.500 lei, respectiv 14.203 lei. Victimele sunau la numărul de telefon din anunţ şi erau convinse să depună diverse sume de bani în conturi indicate de inculpaţi, motivând că sunt necesare pentru diverse taxe sau pentru un certificat de autentificare al maşinii de cusut. O femeie din Alexandria, judeţul Teleorman, a depus într-un cont suma de 900 de lei, în două tranşe.

„După ce şi-au dat seama că nu mai pot stoarce alţi bani de la victimă i-au spus la telefon că a fost înşelată, că banii ei au fost cheltuiţi pe băutură şi că poate face plângere la poliţie deoarece nu are nimeni ce le face“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor. Inculpaţii au fost judecaţi pentru aderare şi constituire grup infracţional nestructurat, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune.

Pedepsele aplicate inculpaţilor:

Mărginean Ioan Eduard – 2 ani de închisoare şi confiscarea sumei de 63.057,76 de lei

Ceară Maria Cristina – 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare condiţionată şi confiscarea sumei de 11.281,25 de lei

Bîrcea Radu – 2 ani şi 6 luni de închisoare şi confiscarea sumei de 29.425,96 de lei

Negrescu Gabriel Paul – 2 ani şi 6 luni de închisoare şi confiscarea sumei de 25.747,96 de lei

Cristea Florian Dan – 1 an şi 6 luni de închisoare şi confiscarea sumei de 7.368,90 de lei

Iarnă Nicolae – 1 an şi 6 luni de închisoare şi confiscarea sumei de 7.368,90 de lei;

Vitale Antonio – 2 ani de închisoare cu supendare condiţionată şi confiscarea sumei de 55.358,51 de lei;

Varga Daniel Iosif – 9 luni de închisoare cu suspendare condiţionată şi confiscarea sumei de 110.470 de lei.

În total, instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţi a sumei de circa 310.000 lei. Iarnă Nicolae, zis Sacâzu şi Cristea Florian mai au condamnări de câte 10 ani de închisoare într-un dosar similar şi se află de câteva luni la închisoare. În acest dosar au fost 32 de inculpaţi condamnaţi la instanţa de fond la un total de 241 de ani de închisoare. De asemenea, Radu Bîrcea şi Gabriel Paul Negrescu sunt condamnaţi, definitiv, la pedepse cu închisoarea într-un dosar privind înşelăciuni pe internet cu maşini fictive. Negrescu a primit doi ani cu suspendare, iar Bîrcea a fost condamnat la trei ani cu executare.

Miturile promovate de zeci de ani susţin că în aceste maşini de cusut, înainte de Al Doilea Război Mondial, evreii au incriptat codurile unor conturi bancare, ori că maşinile de cusut conţin anumite piese de platină. Prin intermediul unui anunţ în presă, “ţeparii” îşi precizează intenţia de a cumpăra astfel de maşini de cusut. Prima metodă este cea a „certificatului de autentificare” şi presupune ca victima să plătească într-un cont care i se comunică telefonic o sumă de bani care reprezintă eliberarea unui certificat care dovedeşte că maşina este autentică sau plata diferitelor taxe pentru transferul banilor.

A doua metodă este cea a maşinii „gemene”. „Colecţionarul” spune că este interesat de cumpărarea maşinii de cusut, dar există o problemă. El este dispus să ofere zeci sau sute de mii de euro pentru maşina în cauză, dar victima trebuie să cumpere şi maşina care are inscripţionată seria „pereche”. Din întîmplare, „colecţionarul” are numărul de telefon al celui care o vinde. Victima sună şi celălalt vânzător spune că vinde maşina cu câteva mii de euro. Cumpără maşina „geamănă”, dar nu va mai sunată niciodată de „colecţionar”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate