Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Două fete din Alba Iulia și o incursiune în India neturistică. Povești din spatele Bollywoodului


Publicat

Mihaela Bocan este o tânără din Alba Iulia cu o pasiunea aparte: călătoriile. Nu călătoriile turistice, de vacanță, cu cazare și mâncare incluse, ci călătoriile adevărate, în care poți vedea fața ascunsă a unor locuri, poți experimenta culturi și poți învăța multe lucruri de la oamenii cu care te întâlnești, fără să-i judeci și fără să te miri cât ești tu de diferit. De altfel, modestă, inteligentă și plăcută, Mihaela a acceptat cu greu ca poveștile ei, pe care le consideră ”prea comune” să fie subiectul acestui articol.

La cei 27 de ani, tânăra din Alba Iulia a călătorit enorm, după standardele comune. Recent, împreună cu o bună prietenă, a fost în India. Cu rucsacii în spate, cele două fete au căutat mai ales zonele neturistice, care, întotdeauna spun mai mult unui călător atent, decât ar putea-o face destinațiile-capcană pentru spirit și buzunar din ghidurile turistice. 

Cu banii câștigați lucrând în SUA anul trecut, Mihaela ”nu și-a cumpărat laptop”, ci a decis să vadă partea ascunsă a unei țări pe care în general ne-o reprezentăm doar prin niște clișee, fie că vin de la Hollywood, fie că sunt made in Bollywod: sărăcie, mizerie și romantism ieftin.

Că nu este așa, că India este o țară frumoasă, spirituală, cu oameni prietenoși de la care ai ce învăța, vă invităm să citiți în textul de mai jos al Mihaelei și, mai ales, să-i vedeți fotografiile.

Două fete și curajul de a vizita India

”În India am stat doar două săptămâni și jumătate (mult prea puțin, dar deocamdată atât mi-a permis timpul). De mult timp mi-am dorit să văd această zonă a lumii, dar recunosc că a fost primul loc în care nu am vrut să merg totuși singură. Așa că m-am înhămat la drum cu o prietenă, Diana Mardari, la fel de însetată de călătorii ca și mine, bucuroase că ne-am găsit persoana potrivită cu care să facem acest lucru (și ea avusese aceleași rețineri ca și mine când a venit vorba de India, motiv pentru care nu a mers nici ea până în acel moment). Când spun persoana potrivită mă refer la faptul că atunci când pleci într-o astfel de călătorie, trebuie să te asiguri că omul de lângă tine este pe aceeași lungime de undă cu tine.

În cazul nostru, amândouă căutam experiențe autentice, doream să cunoaștem cultura și să interacționăm cu localnicii, nu să fim doar turiști trecători. Asta înseamnă să ieși puțin din zona confort, să stai în hosteluri de backpackers, să te plimbi pe străduțe în afara obiectivelor turistice, să mănânci… recunosc că dintre toate zonele în care am fost, India a fost singurul loc în care nu am încercat street food, din motive de igienă. Cu toate acestea însă am avut ocazia să stăm la localnici și să mâncăm împreună cu ei și tot ce am gustat a fost incredibil de bun. Au o varietate atât de mare de condimente și modul în care le îmbină e excelent.

Trafic auto după regula claxonului și respect pentru vaci

Primul contact cu India a fost destul de șocant. Am început în partea de nord a țării și apoi am mers spre sud (trebuie să menționez asta pentru că localnicii se simțeau ofensați dacă vorbeam de India la modul general, ea fiind împărțită în 29 de state, în care se vorbesc 25 de limbi diferite. Deci eu pot să vorbesc doar despre o mică parte a Indiei).

În partea de nord, toate simțurile îți sunt bombardate: vizual, auditiv, olfactiv… e un haos total! Dar partea cea mai interesantă e faptul că ei au ordinea lor în acest haos și totul decurge natural… în trafic parcă toată lumea este la raliu. Se depășesc ba prin stânga, ba prin dreapta, nu se ține cont de benzi sau de semafoare… mașinile, motoarele, bicicletele, căruțele și tuk-tuk-urile se iau la întrecere, singura regulă fiind regula claxonului, care este atât de folosit încât devine o reală și constantă orchestră. Singura vietate relaxată de pe șosea este vaca, ce stă sau se plimbă nestingherită de tot ce e în jur…

Ospitalitate contra gânduri bune

După ce am petrecut o zi întreagă în această atmosferă, am ajuns (după ce am urcat puțin pe jos) la un fel de templu… simplu, modest, de o parte și de alta a unei străduțe înguste din piatră.  Acolo e liniște. Până când ajungi mai aproape și auzi cum cântă, cum se roagă. Dar cu toate astea, e tot liniște… și pace… am întrebat un bărbat dacă avem voie, fete fiind (în jur văzusem doar bărbați) și cu zâmbetul pe buze suntem chemate înăuntru, unde dăm de o grămadă de oameni îmbracați în robe și pictați pe față.

Majoritatea bărbați, dar și femei, cu o expresivitate aparte.  Ni se spune că este tradiție la ei ca o familie bogată să adune oamenii mai vârstnici și mai săraci și să le ofere de mâncare și eventual ceva bani. În schimb, acei oameni le ofereau binecuvântări și gânduri bune. Suntem și noi invitate să ne alăturăm. E greu de explicat în cuvinte ce am simțit în acel moment. E unul din acele lucruri pe care trebuie să le experimentezi și care rămân în memoria afectivă. A fost una din cele mai puternice experiențe.

Prietenii din New Delhi și Mumbai

Apoi, am avut norocul că atât eu cât și Diana am avut prieteni care locuiau acolo. În New Delhi și Mumbai am fost găzduiți de prietenii ei, o experiență total aparte. Întotdeauna cunoști cel mai bine cultura când trăiești sub același acoperiș cu un localnic și îți prezintă el locurile, te duce în locuri și localuri care nu sunt turistice, dar absolut minunate.

În ultima parte a călătoriei, am mers în Goa, mai spre sud. Peisajul în acea regiune e cu totul schimbat. Multă verdeață, eram și lângă ocean, totul curat, un aer relaxat, parcă eram pe o insulă. Atunci am înțeles la ce se refereau toți când spuneau că India diferă mult de la loc la loc. Acolo am stat la părinții unei prietene, pe care îi cunoscusem doar atunci și am fost întâmpinați cu brațele deschise de prietenii ei din copilărie, deși ea nu era acolo cu noi. Un cuplu minunat și foarte spiritual. Cu ea am făcut yoga și mediație iar cu soțul ei un curs de dans contemporan, ambii studiind dansul la New York înainte să se întoarcă înapoi în Goa. Am cunoscut oameni de la care am învățat multe, care mi-au devenit prieteni, pe care îi aștept cu drag în România.

Cultura amabilității

Am fost surprinsă de cât erau de prietenoși  oamenii. Recunosc că am plecat cu o oarecare reținere, din cauza poveștilor auzite despre India. Într-adevăr, oamenii se uitau foarte insistent la noi pe stradă. Dar mi-am dat seama că oamenii sunt doar curioși. Nu există o intenție negativă. Dar este și o diferență culturală. Ei dacă sunt curioși, se uită fără nici un fel de jenă, nu consideră că este nepoliticos. Noi nu suntem obișnuiți cu așa ceva și atunci putem percepe acest lucru ca fiind amenințător, dar nu este așa.

Foarte mulți oameni ne-au ajutat chiar și atunci când nu ceream ajutorul. Spre exemplu, când am ajuns la gară să ne luăm biletele de tren, un domn a văzut că eram puțin dezorientate și a venit să ne ajute. A stat cu noi până când am completat toate documentele să se asigure că sunt în regulă și că avem biletele în mână. În tren, alți pasageri ne aminteau de câteva ori înainte să ajungem la destinație că acolo trebuie să coborâm. Aceeași atitutine am întâlnit-o peste tot. Am fost plăcut surprinsă de bunăvoința și atitudinea deschisă pe care o aveau cei mai mulți.

O călătorie fără prejudecăți

O călătorie îți oferă multe. Nu doar peisaje noi ci perspective noi. Îți deschide ochii și te face să privești totul altfel. În cazul meu, fiecare călătorie îmi reînnoiește încrederea în umanitate. Uitându-ne la știri, vedem atât de multe lucruri negative. Vedem anumite întâmplări izolate dintr-o parte a lumii, ne sunt prezentate doar lucruri care fac senzație și ne formăm păreri eronate, etichetând pe nedrept o zonă sau o nație pe baza a ceea ce ni se prezintă. Nu îți sunt niciodata prezentate părțile frumoase, pentru că nu prezintă interes dacă nu se face un ban de pe urma lor. Un exemplu pe care îl dau adesea în acest caz e România. E ca și cum o persoană străină ar lua decizia dacă să viziteze sau nu România, uitându-se exclusiv la știrile de la ora cinci.

O ieșire din zona de confort face bine

Călătorind descoperi lumea așa cum este ea. Cu bune și cu rele, dar de cele mai multe ori ai parte de surprize plăcute. Este poate cea mai bună educație și modalitate de dezvoltare personală. Pentru mine asta înseamnă fiecare călătorie, în special atunci când călătoresc singură. Aș recomanda fiecărei persoane să-și ia rucsacul în spate și să plece singur în lume măcar o dată în viață. Atunci ieși cel mai mult din zona de confort și vezi de ce ești în stare, îți testezi și îți depășești limitele. Realizezi că ești capabil de mult mai multe lucruri decât credeai. Înveți să citești mai bine oamenii și să analizezi mai cumpătat lucrurile, dar în același timp să faci “nebunii sănătoase”.

Ajungi să vezi că nu ai nevoie nici de alcool, nici de droguri si de nici un fel de substanțe ca să ai parte de adrenalină și de experiențe incredibile. Și partea cea mai bună e că te formezi în așa fel, încât toate aceste trăiri le aduci înapoi cu tine acasă și le aplici în viața de zi cu zi. Roadele unei călătorii se observă cel mai bine după întoarcerea acasă. Și îți schimbă viața înspre bine. Mult înspre bine. Am observat lucrul acesta  în toate ariile posibile, de la relația cu mine, cu familia, cu prietenii și cu străinii. Dar pentru asta trebuie să ai o minte deschisă, sa fii pregătit pentru lucruri noi, să accepți că lucrurile nu vor merge întotdeauna așa cum îți dorești. Și că acest lucru e foarte ok. E așa de ușor să călătorești! La tot pasul întâlnești oameni care sunt dispuși să te ajute cu orice ai nevoie. Așa că recomand cu căldură tuturor să meargă acolo unde au visat. E mai accesibil decât cred mulți.

Banii…

Cât despre bani… da, o călătorie poate să fie costisitoare… sau nu. Depinde de pretențiile fiecăruia. Dar nu e nevoie să ai un sac plin de bani ca să călătorești. Cele mai scumpe sunt biletele de avion dar și acelea pot fi găsite la prețuri decente dacă sunt luate din timp și ai răbdare să cauți. Apoi, depinde de pretențiile de cazare. Sunt variante foarte ieftine precum hosteluri de backpackers, AirBnb sau chiar couchsurfing, în funcție de locul în care mergi. Nu doar că sunt ieftine, dar sunt și cel mai bun mod de a cunoaște o cultură nouă, pentru că interacționezi mult cu localnici. De obicei mâncarea se găsește destul de ieftin, dacă știi să eviți restaurantele pentru turiști care au prețuri umflate. De asemenea, în funcție de zona în care ești, înveți să negociezi destul de bine prețurile

Această călătorie eu mi-am finanțat-o cu banii câștigați vara trecută în America, unde am lucrat cu programul work and travel. Am știut exact pentru ce vreau să strâng bani, așa că nu mi-am cumpărat nici laptop, nici multe haine nici toate acele lucruri pe care le cumpără majoritatea studenților. O parte i-am folosit să călătoresc prin State și o parte i-am păstrat pentru această călătorie.

În plus, când călătorești există modalitați să câștigi bani și pe drum. Multe hosteluri oferă cazare și mâncare în schimbul unui ajutor la bucătărie sau cu ce ce au nevoie. Am cunoscut oameni care lucrau așa câteva luni, după care foloseau banii respectivi să călătorească mai departe. Opțiuni sunt multe și foarte accesibile, dar aici depinde cum spuneam, de pretențiile fiecărei persoane și de disponibilitatea de a ieși din zona din confort. Cert este că merită!

Despre Mihaela și călătoriile ei

Am terminat masterul la Cluj, Psihologia Sănătății Publice și Clinice. După facultate am făcut un an pauză, atunci am călătorit singură prin America de Sud. Apoi când am fost la master am călătorit în Africa, am mers cu mașina și cu corturile din Kenya până în Namibia. Am lucrat și vizitat America anul trecut… Acum India, Bali și Flores… pe viitor mi-ar plăcea să fac o călătorie mai lungă, de cel puțin 6 luni… vreau neapărat să merg în Iran si în zona de de sud-est a Asiei, care a devenit destul de turistică dar totuși cred că merită văzută”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Deputatul PNL Florin Roman, după valul de demisii din Parlament: Cei care pleacă și atacă partidul, să fie excluși definitiv

Publicat

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman propune ca parlamentarii liberali care-și dau demisia din comisiile de specialitate să fie excluși din partid în cazul în care critică actuala conducere. Precizarea lui Roman vine în contextul în care mai mulți parlamentari PNL au demisionat din grupurile de specialitate. Ultimul este deputatul Constantin Șovăială, care a trecut în tabăra lui Ludovic Orban.

„PNL este singurul partid istoric ce a rezistat în istoria sa îndelungată, în fața tuturor atacurilor venite din interior și exterior! Și va rezista în continuare!

Sigur că regret plecarea fiecărui coleg parlamentar. Vom pierde probabil 13-14 senatori și deputați din totalul de 134. Dar nu 40 cum vroia fostul președinte. Le mulțumesc celor care rămân fideli PNL. Vom rămâne de departe cel mai important partid de dreapta din Parlament. PNL înseamnă și 250.00 de membri, 1.264 primari și 17 președinți de consilii județene, fideli partidului, nu unui om.

A mai încercat, recent și Tăriceanu să rupă PNL. Iar rezultatul este cunoscut. Nu mai există politic.

O să propun colegilor ca cei care pleacă și atacă partidul, să o facă din afara lui și să le spunem clar: ușa PNL este închisă celor care își bat joc de PNL”, a scris Florin Roman, pe pagina de Facebook.
Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

28 octombrie: 9 pacienți COVID din Alba au murit în ultimele 24 de ore. Toți erau nevaccinați. Localitățile din care provin

Publicat

Nouă pacienți COVID din Alba și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor provocate de Sars-Cov-2 în județ de la începutul pandemiei ajungând la 868.

În prezent, în localitățile din județ sunt 4.000 de cazuri active, incidența la mia de locuitori fiind de 10,68.

Vezi și: ALBA: 276 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore. Incidență peste 17 la Abrud. Situația infectărilor pe localități din județ

Decese în ultimele 24 de ore: 

1. Bărbat, 85 de ani, din Oarda;

2. Femeie, 85 de ani, din Blaj;

3. Femeie, 89 de ani, din Ocna Mureș;

4. Femeie, 67 de ani, din Aiud;

5. Femeie, 75 de ani, din Avram Iancu;

6. Femeie, 84 de ani, din Sebeș,

7. Femeie, 75 de ani, din Noșlac;

8. Femeie, 61 de ani, din Bucium;

9. Femeie, 79 de ani, din Alba Iulia.

Toti pacienții decedați erau nevaccinati și aveau comorbidități.

În ultimele 24 de ore au fost identificate în județ 276 de cazuri noi din 1360 de teste.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 276 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore. Incidență peste 17 la Abrud. Situația infectărilor pe localități din județ

Publicat

Au fost înregistrate 276 de cazuri COVID, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) joi, 28 octombrie. 

Cu o zi în urmă, erau raportate 323 cazuri în 24 de ore.

De asemenea, au fost raportate 9 decese în ultimele 24 de ore.

Vezi și CARANTINA de noapte în toată țara din 25 octombrie. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

În județul Alba, de la începutul pandemiei, au fost 30.165 cazuri confirmate, 25.297 persoane vindecate, 868 decese.

În același interval au fost prelucrate 317.198 teste (278.121 PCR și 39.077 rapide).

În ultimele 24 de ore au fost făcute 1.360 de testări (779 PCR – 348 la SJU, 431 la DSP; 581 teste rapide).

Localitățile din județ în care au fost raportate cazuri noi (în ultimele 24 de ore):

Mediul urban: 180 cazuri noi, 2 cazuri reinfectare

Alba Iulia: 87 cazuri (+1 caz reinfectare)

Sebeș: 33 cazuri

Aiud: 22 cazuri

Ocna Mureș: 11 cazuri (+1 caz reinfectare)

Cugir: 10 cazuri

Blaj: 9 cazuri

Zlatna: 4 cazuri

Baia de Arieș: 2 cazuri

Câmpeni: 1 caz

Teiuș: 1 caz

+ 5 cazuri fără locație de infectare stabilită; anchete epidemiologice în derulare

Mediul rural: 86 cazuri noi, 3 cazuri reinfectare

Ciugud: 6 cazuri

Roșia Montană: 6 cazuri

Vințu de Jos: 6 cazuri

Arieșeni: 5 cazuri

Avram Iancu: 5 cazuri

Stremț: 5 cazuri

Vidra: 4 cazuri

Bistra: 3 cazuri

Bucerdea Grânoasă: 3 cazuri

Crăciunelu de Jos: 3 cazuri

Mihalț: 3 cazuri

Mogoș: 3 cazuri

Săsciori: 3 cazuri

Unirea: 3 cazuri

Berghin: 2 cazuri

Galda de Jos: 2 cazuri (+ 1 caz reinfectare)

Gârda de Sus: 2 cazuri

Mirăslău: 2 cazuri

Poiana Vadului: 2 cazuri

Roșia de Secaș: 2 cazuri

Săliștea: 2 cazuri

Sohodol: 2 cazuri

Bucium: 1 caz (+ 1 caz reinfectare)

Câlnic: 1 caz

Ighiu: 1 caz

Lopadea Nouă: 1 caz

Lunca Mureșului: 1 caz

Lupșa: 1 caz reinfectare

Sântimbru: 1 caz

Scărișoara: 1 caz

Șona: 1 caz

Șpring: 1 caz

Șugag: 1 caz

Vadu Moților: 1 caz

Valea Lungă: 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 10,68 (anterior 10,62).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba, perioada de referință 14-27 octombrie):

Localitate Incidența Cazuri
Mediul urban
ORAŞ ABRUD 17.15 89
MUNICIPIUL ALBA IULIA 16.48 1258
MUNICIPIUL SEBEŞ 13.61 448
ORAŞ CÂMPENI 11.38 82
MUNICIPIUL AIUD 10.56 267
ORAŞ CUGIR 9.39 240
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 9.04 34
MUNICIPIUL BLAJ 6.96 144
ORAŞ OCNA MUREŞ 5.61 78
ORAŞ TEIUŞ 5.14 37
ORAŞ ZLATNA 4.22 33
Mediul rural
VINŢU DE JOS 20.61 114
MOGOŞ 18.49 14
BERGHIN 17.25 33
BUCIUM 17.19 24
SÂNTIMBRU 16.57 50
ARIEŞENI 16.15 25
ŞIBOT 13.96 33
LIVEZILE 13.73 16
ŞUGAG 12.93 37
CIUGUD 12.81 42
IGHIU 12.61 89
CIURULEASA 12.29 14
GÂRDA DE SUS 12.06 18
GALDA DE JOS 11.83 53
DAIA ROMÂNĂ 11.8 37
ROŞIA MONTANĂ 11.68 32
VALEA LUNGĂ 11.26 35
CRĂCIUNELU DE JOS 11.2 24
AVRAM IANCU 11.13 16
CUT 11.07 14
VADU MOŢILOR 10.91 14
ŞONA 10.32 45
METEŞ 9.29 26
BISTRA 9.25 42
STREMŢ 9.03 22
HOREA 8.84 17
LUPŞA 8.61 25
VIDRA 8.46 13
SĂSCIORI 8.13 53
RÂMEŢ 8.06 4
RĂDEŞTI 7.84 10
MIHALŢ 7.74 25
ALBAC 7.66 15
POIANA VADULUI 7.62 8
MIRĂSLĂU 7.59 15
SCĂRIŞOARA 7.24 11
LOPADEA NOUĂ 7.13 18
BUCERDEA GRÂNOASĂ 7.06 16
BLANDIANA 6.87 6
ŞPRING 6.75 17
CRICĂU 6.59 13
SĂLIŞTEA 5.99 14
SĂLCIUA 5.71 8
CÂLNIC 5.13 10
PIANU 5.02 18
RIMETEA 5.01 5
OHABA 4.98 3
NOŞLAC 4.42 8
POŞAGA 4.39 4
CETATEA DE BALTĂ 4.25 13
CERU-BĂCĂINŢI 4.24 1
DOŞTAT 3.96 4
GÂRBOVA 3.7 8
LUNCA MUREŞULUI 3.52 9
FĂRĂU 3.38 5
UNIREA 3.29 16
CERGĂU 3.06 5
HOPÂRTA 2.59 3
SOHODOL 2.4 4
OCOLIŞ 1.95 1
PONOR 1.73 1
ALMAŞU MARE 1.66 2
SÂNCEL 1.54 4
JIDVEI 1.32 7
ROŞIA DE SECAŞ 1.25 2
CENADE 0 0
ÎNTREGALDE 0 0
Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO RECORDER: Ce se ascunde în spatele atacurilor din pădurile Bucovinei. Imagini care vă pot afecta emoțional

Publicat

La mijlocul lunii trecute, un incident extrem de grav petrecut într-o pădure din Bucovina a devenit subiect de breaking news pe televiziuni și a ajuns până în presa internațională. 

Un activist de mediu și doi jurnaliști care filmau un documentar despre tăierile ilegale de lemn au fost agresați de un grup de indivizi printre care se aflau și silvicultori ai Ocolului Silvic Dealu Negru.

Unul dintre jurnaliști a fost lovit atât de tare încât și-a pierdut cunoștința, iar activistul Tiberiu Boșutar a fost bătut și umilit, fiind dezbrăcat în pielea goală sub amenințarea toporului.

La scurt timp după atac, jurnaliștii RECORDER au plecat în Bucovina să aflăm ce aveau de ascuns cei care au reacționat cu o asemenea agresivitate la adresa jurnaliștilor și a activiștilor de mediu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate