Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DRAGOBETE 2021: Sărbătoarea iubirii la români. Tradiţii pitoreşti, obiceiuri şi superstiţii de 24 februarie


Publicat

nimfe iele

În fiecare an, pe 24 februarie, românii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele. Marchează sfârşitul iernii şi apropierea primăverii, iar sărbătoarea este însoţită de tradiţii pitoreşti.

VEZI: Iubește românește de Dragobete 2021. MESAJE pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților la români

În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereţii, al veseliei, dar şi al iubirii. Mai este cunoscut şi ca un personaj transmis din generaţie în generatie de la vechii daci, transformat mai apoi într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.

Conform unor legende populare, Dragobetele este chiar fiul babei Dochia, un tânăr chipeş şi iubăreţ care obişnuia să seducă toate femeile care îi ieşeau în cale.

Celebrarea Dragobetelui include o simbolistică aparte, variată şi interesantă. Marchează începerea unui nou anotimp, moment în care natura prinde viaţă.

De Dragobete, tineri îmbrăcaţi în haine frumoase obişnuiau să se adune în păduri şi să culeagă buchete cu primele flori ale primăverii. Cu voie buna, cântece şi un fel de joc numit zburătorit.

Citește și: MESAJE de 8 MARTIE 2021: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege

La ora prânzului, tinerii încercau să prindă fetele şi să le sărute. Dacă băiatul era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă şi sărutată, echivalent al logodnei şi iubirii între cei doi. Seara, logodna se anunţa în cele două familii şi în sat. Participanţii la sarbatoare erau consideraţi binecuvântaţi în acel an, bucurându-se de toate din belşug, fiind feriţi de boli.

O superstiţie din popor spune că persoanele care nu sărbătoreau aceasta zi erau pedepsiţi să nu poata iubi în acel an.

Dacă de Dragobete vremea era mohorâtă, iar ziua era friguroasă, ploioasă sau ningea, tinerii se adunau într-o casă unde să petreaca, să lege prietenii sau să se ţină jocuri.

Se mai vorbea despre farmece împotriva rivalelor în iubire şi de jurăminte de fraţi de sânge pe viaţă.

Tot în această zi, bătrânii din sat se preocupau mai mult decat de obicei de animalele din ogradă. Cei în vârstă credeau că în ziua de Dragobete păsările îşi aleg perechea pe viaţă, iar sacrificarea animalelor era interzisă.

Tinerele necăsătorite obişnuiau să strângă “zăpada zânelor”. Apa obţinută în urma topirii acestei zăpezi ar fi avut proprietati magice cand venea vorba de iubire, de descântece de iubire, dar şi de ritualurile de înfrumusetare. Se spunea că această zăpadă a apărut în urma surâsului zânelor. Tocmai de aceea, fetele obişnuiau să-şi clăteasca chipul cu aceasta apă, pentru a deveni la fel de frumoase precum zânele.

Potrivit altei superstiţii, fetele care nu se întâlneau de Dragobete cu un bărbat nu aveau parte întreg anul de iubire. Mai mult, în unele sate se credea ca toate fetele care ajung să vorbească cu un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi îndrăgostite tot timpul anului.

În unele regiuni din ţară se obişnuia ca în această zi să se scoată din pământ radacini de spânz, pe care oamenii le foloseau pe post de leac pentru vindecarea unor boli.

De asemenea, conform tradiţiei, bărbaţii trebuie să fie în relatii cordiale cu toate femeile. Nu le e permis să le necăjească femeile sau să se certe cu ele. În caz contrar, au parte de o primăvară plină de ghinion şi un an greu.

Pentru ca iubirea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, tinerii trebuie neapărat să se sărute în ziua de Dragobete.

Tot în această zi, lucrul capului, ţesutul, cusutul şi toate treburile grele de pe lângă gospodărie nu sunt permise.

În ziua de Dragobete, atât tinerii, cât şi tinerele nu au voie să plângă. Conform tradiţiei, persoanele care plâng în această zi vor avea parte de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

În unele regiuni din ţară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca şi noaptea de Bobotează. Tinerele care doresc să-şi afle ursitul îşi pun sub pernă busuioc sfinţit, sperând că Dragobetele le va ajuta să-şi găsească ursitul.

sursa: calendarulortodox.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Noile restricții: Mască obligatorie, certificat verde pentru circulație ziua și restricții de noapte pentru nevaccinați

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri câteva dintre resticțiile care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. 

Masca va fi obligatorie în toate spațiile (inclusiv pe stradă).

De asemenea, noaptea vor fi instituite restricții de circulație pentru cei care nu sunt vaccinați. Excepție vor face cei care se deplasează în interes de serviciu.

În timpul zilei, accesul va fi permis accesul la diferite activități numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții.

Măsurile concrete vor fi adoptate de Guvern și de instituțiile cu atribuții.

România trece printr-o gravă criză sanitară. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 17.158 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 și 423 decese (dintre care 9 anterioare), anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Comparativ, marți erau raportate 18.863 cazuri în 24 de ore și un număr record de decese: 574.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele Klaus Iohannis anunță NOILE DECIZII legate de pandemie. Masca redevine obligatorie peste tot

Publicat

Criza sanitară prin care trece România a fost discutată astăzi la Cotroceni, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. 

Subiectul principal a fost legat de măsurile care vor trebui adoptate, pentru reduce impactul valului 4 al pandemiei de COVID asupra populației. 

Principalele declarații:

”Vaccinarea oprește pandemia. În vestul României, unde lumea s-a vaccinat în masă, lumea s-a relaxat. Pandemia nu mai are impact.

Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot.

Este regretabil dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni.

Circulația va fi restricționată noaptea, cu excepția celor vaccinați.

Circulația ziua se va face cu certificatul verde, din pacate pentru cei nevaccinați se va circula cu o mulțime de restricții.”

Știre în actualizare

Cine a participat la ședință

Reprezentanții tuturor instituțiilor relevante au participat la ședință.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Președintele Klaus Iohannis a convocat de la ora 17.30, o ședință la care au participat prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LISTA: 250 clase și grupe în sistem online în județul Alba. 334 elevi confirmați pozitiv. Situația actualizată, 20 octombrie

Publicat

În județul Alba, până miercuri, 20 octombrie, erau în sistem online 250 de clase și grupe.

Numărul elevilor testați pozitiv este de 334, iar în rândul angajaților din învățământ sunt 130 de cazuri.

Datele sunt centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Alba, pe baza celor transmise de unitățile de învățământ.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Comparativ, până marți erau 339 elevi și 135 angajați din învățământ confirmați pozitiv și 248 clase și grupe online.

Potrivit IȘJ Alba, sunt integral online următoarele unități de învățământ:

 • Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia
 • Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia
 • Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia (cu excepția claselor de învățământ primar)
 • Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud
 • Liceul Teoretic ”David Prodan” Cugir
 • Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir
 • Școala Gimnazială Singidava ”Cugir”.

Citește și Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată de 3 săptămâni. Structura anului școlar MODIFICATĂ

Situația din Alba, 20 octombrie – clase și grupe online: AICI lista: SCOLI/ LICEE – online_20.10.2021

Cum se decide intrarea în online

Potrivit noii metodologii, scenariul de funcționare al unității/ instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/ universitar se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/ grupă/ unitate de învățământ/ conexă.

Scenariul 1

Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire, indiferent de rata de incidență cumulată, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ

 • o unitate de învățământ în care niciun elev nu este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, deci nicio grupă/ clasă nu este în sistem online

Scenariul 2

Participarea zilnică în sistem online a elevilor, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/ clasei/ unității de învățământ.

 • dacă într-o unitate de învățământ, chiar și un singur elev este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, o grupă/ clasă se află în sistem online; elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică
 • dacă unitățile de învățământ în care numărul claselor care se află în sistem online este mai mic decât 50% din totalul grupelor/claselor din unitatea de învățământ, elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică.
 • în cazul în care 50% din numărul total de grupe/clase din unitatea de învățământ își desfășoară activitatea în sistem online, întreaga unitatea de învățământ va avea cursurile suspendate pentru o perioada de 14 zile.
Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

O fostă directoare de liceu din Sebeș, trimisă în judecată din cauza unui contract de reabilitare a unei clădiri

Publicat

O fostă directoare a Liceului Tehnologic din Sebeș s-a ales cu dosar penal și a fost pusă sub acuzare de procurori, pentru un contract de reabilitare a unui corp de clădire al Școlii ”Silviu Cărpinişianu”.

Infracțiunea comisă de fosta directoare este una mai mult birocratică. În linii mari, aceasta a semnat contractul de reabilitare a clădirii fără ca actele să mai fie verificate de secretara șefă și automat cheltuielile să fie aprobate prin buget.

În acest fel, Primăria Sebeș a ajuns să plătească pentru reabilitarea clădirii. 

Femeia a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției în care recunoaște comiterea faptei și acceptă încadrarea juridică. Acordul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sebeș și va avea un prim termen de judecată în data de 9 noiembrie 2021.

Ce s-a întâmplat mai exact

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, directoarea ”a angajat cheltuieli peste limita creditului bugetar aprobat instituției pentru anul 2015, prin încheierea unor contracte cu o societate comercială în valoare totală de 190.921,6 lei inclusiv TVA, fără ca acestea să fie verificate în prealabil de contabilul șef prin aplicarea vizei de control financiar preventiv și fără ca respectivele cheltuieli să fie aprobate prin buget, ceea ce a condus la obligarea părții civile Primăria Municipiului Sebeș la plata acestor sume către societatea care a executat lucrările în baza celor două contracte (la care se adaugă penalități de întârziere, cheltuieli de judecată, cheltuieli de executare, etc).

Obiectul contractelor a constat în executarea de către societatea comercială prestatoare a unor reparații privind un corp de clădire al unei școli gimnaziale de pe raza municipiului Sebeș și care aparținea liceului menționat mai sus”, se arată într-un răspuns al procurorilor din Alba, la solicitarea alba24.ro.

Fosta directoare a acceptat un acord de recunoaștere a vinovăției, care, dacă va fi admis de judecătorii din Sebeș, acesta va fi condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate