Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DRAGOBETE 2020: Sărbătoarea iubirii la români. Tradiţii pitoreşti, obiceiuri şi superstiţii de 24 februarie


Publicat

nimfe iele

În fiecare an, pe 24 februarie, românii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele. Marchează sfârşitul iernii şi apropierea primăverii, iar sărbătoarea este însoţită de tradiţii pitoreşti.

VEZI: Iubește românește de Dragobete 2020. MESAJE pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților la români

În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereţii, al veseliei, dar şi al iubirii. Mai este cunoscut şi ca un personaj transmis din generaţie în generatie de la vechii daci, transformat mai apoi într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.

Conform unor legende populare, Dragobetele este chiar fiul babei Dochia, un tânăr chipeş şi iubăreţ care obişnuia să seducă toate femeile care îi ieşeau în cale.

Celebrarea Dragobetelui include o simbolistică aparte, variată şi interesantă. Marchează începerea unui nou anotimp, moment în care natura prinde viaţă.

De Dragobete, tineri îmbrăcaţi în haine frumoase obişnuiau să se adune în păduri şi să culeagă buchete cu primele flori ale primăverii. Cu voie buna, cântece şi un fel de joc numit zburătorit.

Citește și: MESAJE de 8 MARTIE 2020: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege

La ora prânzului, tinerii încercau să prindă fetele şi să le sărute. Dacă băiatul era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă şi sărutată, echivalent al logodnei şi iubirii între cei doi. Seara, logodna se anunţa în cele două familii şi în sat. Participanţii la sarbatoare erau consideraţi binecuvântaţi în acel an, bucurându-se de toate din belşug, fiind feriţi de boli.

O superstiţie din popor spune că persoanele care nu sărbătoreau aceasta zi erau pedepsiţi să nu poata iubi în acel an.

Dacă de Dragobete vremea era mohorâtă, iar ziua era friguroasă, ploioasă sau ningea, tinerii se adunau într-o casă unde să petreaca, să lege prietenii sau să se ţină jocuri.

Se mai vorbea despre farmece împotriva rivalelor în iubire şi de jurăminte de fraţi de sânge pe viaţă.

Tot în această zi, bătrânii din sat se preocupau mai mult decat de obicei de animalele din ogradă. Cei în vârstă credeau că în ziua de Dragobete păsările îşi aleg perechea pe viaţă, iar sacrificarea animalelor era interzisă.

Tinerele necăsătorite obişnuiau să strângă “zăpada zânelor”. Apa obţinută în urma topirii acestei zăpezi ar fi avut proprietati magice cand venea vorba de iubire, de descântece de iubire, dar şi de ritualurile de înfrumusetare. Se spunea că această zăpadă a apărut în urma surâsului zânelor. Tocmai de aceea, fetele obişnuiau să-şi clăteasca chipul cu aceasta apă, pentru a deveni la fel de frumoase precum zânele.

Potrivit altei superstiţii, fetele care nu se întâlneau de Dragobete cu un bărbat nu aveau parte întreg anul de iubire. Mai mult, în unele sate se credea ca toate fetele care ajung să vorbească cu un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi îndrăgostite tot timpul anului.

În unele regiuni din ţară se obişnuia ca în această zi să se scoată din pământ radacini de spânz, pe care oamenii le foloseau pe post de leac pentru vindecarea unor boli.

De asemenea, conform tradiţiei, bărbaţii trebuie să fie în relatii cordiale cu toate femeile. Nu le e permis să le necăjească femeile sau să se certe cu ele. În caz contrar, au parte de o primăvară plină de ghinion şi un an greu.

Pentru ca iubirea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, tinerii trebuie neapărat să se sărute în ziua de Dragobete.

Tot în această zi, lucrul capului, ţesutul, cusutul şi toate treburile grele de pe lângă gospodărie nu sunt permise.

În ziua de Dragobete, atât tinerii, cât şi tinerele nu au voie să plângă. Conform tradiţiei, persoanele care plâng în această zi vor avea parte de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

În unele regiuni din ţară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca şi noaptea de Bobotează. Tinerele care doresc să-şi afle ursitul îşi pun sub pernă busuioc sfinţit, sperând că Dragobetele le va ajuta să-şi găsească ursitul.

sursa: calendarulortodox.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Cum se fură jardinirele la Aiud, în câteva secunde. Bărbat suprins de o cameră de supraveghere

Publicat

Un bărbat a fost surprins de camerele de supraveghere din Aiud, în timp ce furat mai flori cu tot cu jardiniere, de pe podul de lângă Liceul Tehnologic din localitate. 

Potrivit reprezentanților primăriei din Aiud, bărbatul a acționat în două zile diferite, mai exact în 1 și 4 iunie, dimineața, în jurul orei 06.00.

Pe imaginile suprinse de camere se poate vedea că bărbatul a ”operat” foarte rapid. În doar câteva secunde acesta s-a dus direct la jardiniera cu flori, a luat-o de pe suport și a plecat.

Reprezentanții primăriei au mai transmis că imaginile vor fi transmise către poliție, alături de o plângere pentru furt din patrimoniul public.

sursă: Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O parte din personalul medical, lăsat ARTIFICIAL fără stimulentul de risc. Cine NU primește cei 2.500 de lei și de ce

Publicat

Aplicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului, care stabilește un stimulent de 2.500 de lei pentru personalul medical și alte categorii de personal implicate direct în activitățile cu pacienți COVID, generează anomalii în sistemul medical. 

Când să pună în practică decizia Guvernului, anunțată cu mult fast de ministrul Sănătății, managerii spitalelor (cei care trebuie să își asume listele cu persoanele care urmează să primească indemnizația) și-au dat seama că de fapt doar cadrele medicale care au lucrat cu pacienți confirmați cu COVID, pot încasa aceste sume de bani.

Asta face, de exemplu, ca personalul care triază pacienții să nu primească acest supliment, dacă printre bolnavii examinați nu există unii la care virusul a fost confirmat.

Adică bani primește doar personalul care a venit în contact direct cu pacienții confirmati poziti la teste primeste stimulentul, chiar dacă și ceilalți și-au asumat riscul.

”Listele inițiale propuneau personalul de la triaj, cel de la urgență si cel de la compartimentul boli infecțioase pentru acordarea stimulentului de risc. Surpriză, nu este așa. Adică… dacă ai lucrat în triaj toată aceasta perioadă și ți-ai asumat riscul de a te infecta, însă nu ai avut norocul (vă dați seama cum sună?) să dai peste un pacient pozitiv, nu te califici pentru stimulent” a transmis pentru Alba24, un medic din Alba, care a preferat să nu îi fie publicat numele.

Situația se complică și mai mult în birocrație. Pacienții au fost trecuți prin triaj, apoi prin urgență, testați și apoi izolați până la aflarea rezultatelor. Acum managerii de spitale trebuie să verfice graficele de prezență în raport cu pacienții confirmați și spitalele sunt vizate de un control al Curții de Conturi.

”Adică să vezi cine a fost de serviciu în noaptea în care pacientul X a trecut prin triaj, apoi prin irgență și apoi la izolator și cine a fost în noaptea în care nici un pacient nu a fost confirmat” a adăugat medicul.

În Alba, există situații în care personalul medical s-a prezentat benevol pentru triajul pacienților, iar situația în care s-a ajuns acum îi nemulțumește. În cel puțin un spital din Alba, angajații s-au solidarizat și au decis să împartă banii cu cei lăsați pe dinafară.

Mai mult, unii dintre managerii de spitale au fost avertizați cu privire la întocmirea listelor cu angajații care primesc stimulentele și cu privire la faptul că toate acestea vor fi verificate în următoarele săptămâni de Curtea de Conturi.

Prevederile ordonanței 43 din 6 aprilie 2020:

(1) Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unități ale administrației publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinație, prin ordonatorul principal de credite, pentru următoarele categorii:

a) personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare și personalul paramedical, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19;

b) personalul care furnizează servicii de asistență medicală comunitară, respectiv servicii de îngrijire medicală, activități de izolare și monitorizare a persoanelor diagnosticate pozitiv aflate în carantină;

c) personalul din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicat în activități de recoltare pentru testare SARS-CoV-2, verificare, evaluare medicală a persoanelor care traversează punctele de frontieră și care asigură tratamentul persoanelor care prezintă risc de infectare SARS-CoV-2, respectiv pacienți diagnosticați cu COVID-19, precum și cel care desfășoară activități specifice de inspecție sanitară, în spațiile în care a existat cel puțin un caz confirmat cu infecție SARS-CoV-2;

d) personalul din rețeaua de medicină legală implicat în manipularea și efectuarea necropsiilor pacienților decedați diagnosticați cu COVID -19, inclusiv personalul din laboratoarele de toxicologie și histopatologie care efectuează analiza probelor aparținând pacienților decedați diagnosticați cu COVID-19;

e) personalul din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare direct implicate în activități de testare și diagnosticare a SARS-CoV-2 prin metode PCR în cadrul laboratoarelor de toxicologie proprii;

f) personalul militar și civil din cadrul structurilor Ministerului Apărării Naționale care execută activități similare celor prevăzute la lit. a)-e);g) personalul de la lit. a)-f) care în urma desfășurării activității a fost diagnosticat cu COVID-19.

Lista personalului din cadrul categoriilor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de stimulent de risc se stabilește prin decizie a conducătorului unității angajatoare, pentru activitatea desfășurată în cadrul unității, inclusiv pentru activitatea desfășurată în condițiile legii într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.

Conducătorul unității angajatoare este responsabil pentru desemnarea personalului implicat în activitățile prevăzute.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Sibiu, prins la volan fără permis, în Alba. Poliția i-a deschis dosar penal

Publicat

Volan

Un tânăr din județul Sibiu a fost prins la volanul unui autoturism, fără a deține permis de conducere, pe raza comunei Gârbova. Poliția i-a deschis dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, vineri, în jurul orei 1.30, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș l-au depistat pe un tânăr de 21 de ani, din comuna Poiana Sibiului, județul Sibiu, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 106 F, pe raza comunei Gârbova, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primul concert cu distanțare socială la Alba Iulia. Pregătiri intense în Piața Cetății

Publicat

După mai bine de două luni de stare de urgență și izolare din cauza pandemiei de coronavirus, locuitorii din Alba Iulia se vor putea bucura de primul concert în aer liber. 

În Piața Cetății din Cetatea Alba Carolina va avea loc duminică – 7 iunie un concert de muzică populară, iar luni 8 iunie, un concert de muzică clasică, susținute de Centrul de Cultură ”Augustin Bena”. 

Totuși, concertele se vor desfășura cu respectarea măsurilor de distanțare socială instituite pe timpul stării de alertă. 

Potrivit organizatorilor, spaţiul este clar delimitat, astfel încât să se asigure distanțarea socială atât între scenă și public, cât și între cele 500 de locuri pe scaune pregătite.

De asemenea, totul va fi temeinic igienizat. Accesul spectatorilor este liber și se va face doar cu respecartea măsurilor și regulilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19, termo scanare, desinfectare și purtea măștilor de protecție.

Spectacolele vor fi organizate de către Consiliul județean Alba prin instituțiile subordonate și Primăria municipiului Alba Iulia.

Pregătirile sunt făcute, scena este instalată, mai rămâne doar ca evenimentul să fie aprobat de comitetul local pentru situații de urgență, care se întrunește astăzi (vineri, 5 iunie). Revenim cu amănunte. 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate