Connect with us
Advertisement

Eveniment

Drumeție în Apuseni: 7 trasee care promit peisaje spectaculoase, de dificultăți și durate diferite

Publicat

Drumeție în Apuseni: 7 trasee care promit peisaje spectaculoase. Dacă sunteți în căutarea unor trasee de drumeție în zona Apuseni, acest articol vă prezintă 7 opțiuni interesante, care variază ca dificultate și durată.

Fie că preferați trasee scurte și accesibile sau drumeții mai lungi și intense, zona oferă atât trasee ușoare, cât și provocări pentru cei mai experimentați.

Indiferent de alegerea făcută, peisajele din Apuseni sunt deosebite și fiecare traseu oferă o experiență unică, cu peisaje spectaculoase.

Balcoanele Ponorului – Traseu din Glavoi (Zona Padiș)

Balcoanele Ponorului fac parte din Circuitul Cetățile Ponorului, un traseu popular și dificil, însă până la cele patru puncte de belvedere este un traseu ușor și spectaculos.

Pentru a ajunge acolo, porniți din Glavoi și urmați drumul forestier spre Cabana Cetățile Ponorului.

După 500 de metri, părăsiți drumul forestier și urmați marcajul turistic cu bulina albastră spre Balcoanele Ponorului.

O urcare scurtă prin pădure vă va duce la primul punct de belvedere, iar pe parcurs, veți descoperi încă trei.

Puteți reveni pe același drum sau, dacă sunteți experimentați, urmați marcajul albastru pentru întregul circuit. Traseul până la primul punct de belvedere durează aproximativ 30 de minute.

Citește și TRASEE turistice spectaculoase din județul Alba, în munții Apuseni și Șureanu. Unde poți descoperi minunății ale naturii sălbatice

Peștera Cetatea Rădesei – Traseu din Poiana Vărășoia (Zona Padiș)

Traseul către Peștera Rădesei pornește de la Cabana Vărășoia, accesibilă pe drum forestier.

Continuți pe drumul forestier, treceți pe lângă Taul Vărășoia și câteva stâne și căutați marcajul cu punct roșu. Părăsiți apoi drumul și urmați poteca spre peșteră.

După aproximativ o oră, ajungeți la Peștera Cetatea Rădesei.

Nu necesită ghid, dar este echipată cu lanțuri pentru explorare. Este necesar să aveți lanterne, iar traversarea peșterii în întregime se recomandă doar celor cu experiență în drumeție.

Traseu din Sudrigiu – Cabana Padiș – Piatra Ciungilor și Cascada Bulbuci

Traseul începe la intersecția șoselei Sudrigiu-Cabana Padiș cu satul Boga. După un urcuș abrupt pe marginea unei cariere de calcar, continuați pe interfluviul ce desparte Valea Boga de Valea Plaiului.

După 1 kilometru și 250 de metri diferență de nivel, ajungeți pe creasta Pietrei Ciungilor (823 m), cu o priveliște spectaculoasă asupra Văii Plaiului și a satului Boga.

De aici, traseul merge spre sud-est pe o potecă clară și, după 600 de metri, ajunge la un drum forestier. Dacă mergeți la stânga, în 30 de minute dus-întors puteți vizita Cascada Bulbuci.

Traseul urmează drumul forestier, traversează Valea Bulbuci și, după 100 de metri, face stânga pe un vâlcel abrupt, coborând 30 m până la cascada.

Vezi și Munții Apuseni, în top cele mai frumoase trasee de drumeție pe distanțe lungi din Europa. Clasament realizat de CNN

Rezervația Scărița-Belioara

Rezervația Scărița-Belioara, situată în județul Alba, este unul dintre cele mai frumoase trasee din Munții Apuseni.

Rezervația este accesibilă din Poșaga de Sus și impresionează prin pereții uriași de calcar, priveliștea panoramică de 360 de grade și peștera Coșul Boului, care pare un portal.

Traseul durează 5-6 ore, cu multe pauze pentru fotografii și pentru a admira peisajul. Este potrivit și pentru familii cu copii. Nu este un traseu dificil (altitudine de doar 1300 m), dar combinația de stâncă, pădure și pajiști îl face deosebit.

Traseu Cabana Vlădeasa – Gârda de Sus

Acesta este un traseu mai lung, de aproape 53 km, cu dificultate medie, ideal pentru cei care vor să petreacă mai mult timp în natură și chiar să campeze cu cortul.

Pe parcurs, veți întâlni mai multe puncte de interes, cum ar fi Vârful Nimăiasa, Piatra Tâlarului, Poiana Călineasa, Peștera Scărișoara și Cheile Ordâncușa.

Platou Sălciua – Cascada Vânătările Ponorului

În zona Sălciua, puteți vizita și Cascada Vânătările Ponorului. Traseul este mai scurt, dar destul de abrupt. Primul pas este să urcați cu mașina până pe un platou deasupra satului, de unde veți avea deja o priveliște superbă.

De acolo, începe traseul marcat cu bandă albastră, care coboară printr-o zonă împădurită și stâncoasă. La finalul traseului, ajungeți la un balcon de lemn de unde puteți admira cascada.

Traseul are 1,5 kilometri și durează aproximativ o oră.

Rîmetea – Piatra Secuiului – Colții Trascăului

Traseul spre Piatra Secuiului este unul dintre cele mai spectaculoase și populare din Munții Trascău. Începe chiar din centrul satului Rîmetea și este marcat cu cruce albastră.

Drumul se transformă rapid într-o potecă și urmează o urcare destul de abruptă, dar priveliștea de sus face tot efortul să merite.

Ajunși în șaua dintre cele două vârfuri, faceți dreapta și urcați pe Piatra Secuiului.

La întoarcere, puteți continua pe creastă pe banda roșie, până la Colții Trascăului, iar apoi coborâți prin pădure tot pe bandă roșie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement