Eveniment
Drumul județean între Vingard și Ohaba va fi modernizat. Investiție de aproape 30 milioane lei
Sectorul de drum județean DJ 106K între Vingard și Ohaba va fi modernizat. Investiția este estimată la 29,2 milioane lei.
Este vorba despre un segment de drum de 8 kilometri, din care 1,5 kilometri de asfalt degradat, cu gropi și restul drum pietruit.
Drumul judeţean DJ 106 K: Sebeş (DN 1) – Daia Română – Ohaba – Secăşel – DJ 107 asigură legătura cu DJ 107 și drumul național DN1, una dintre principalele artere de circulație care străbate teritoriul județului Alba.
Are lungimea totală de 29,929 km, din care 1,210 km administrați de municipiul Sebeș. Tronsonul de drum județean DJ106K propus spre modernizare se desfășoară între localitățile Vingard, de la intersecția cu drumul județean DJ106I, km 18+440, și localitatea Ohaba, la limita intravilanului, km 26+525. Are o lungime de 8085 m.
Starea actuală a drumului
Pe sectoarele de drum cuprinse între km 18+440 -19+430, respectiv între 25+995 – 26+525, în lungime totală de 1.520 m, există îmbrăcăminte asfaltică degradată, iar pe sectorul de drum cuprins între km 19+430 – 25+995 (Șpring și Ohaba), drumul este pietruit.
Îmbrăcămintea rutieră şi traseul drumului sunt neconforme și este necesară modernizarea cât mai rapidă a drumului. Lucrările propuse vor conduce la îmbunătățirea condițiilor de colectare și evacuare a apelor de pe carosabil, vor asigura o circulație fluentă a traficului auto.
Lățimea platformei drumului județean este cuprinsă între 4-7 metri, cu o lățime a părții carosabile între 4 și 5 metri.
Pe sectorul neasfaltat, este piatră concasată amestecată cu pământ adus de pe drumurile laterale neamenajate, în care s-a dezvoltat pe alocuri vegetație. Prezintă degradări: cedări, gropi în care apa ploilor băltește. O mare problemă o reprezintă colectarea și evacuarea apelor de pe partea carosabilă. De-a lungul sectorului de drum, șanțurile sunt parțial nefuncționabile sau lipsesc, iar apa rămâne pe carosabil.
Șanțurile existente sunt de pământ, fiind necesare lucrări de reprofilare și decolmatare prin săpătură mecanizată și manuală și execuția de șanțuri noi acolo unde nu există. În perioadele foarte bogate în precipitații pe sectorul pietruit analizat circulația autovehiculelor se desfășoară cu greutate.
Nu există un sistem de semnalizare conform normelor.
Propunerea de modernizare
Drumul se va asfalta, după montarea fundației din nisip și balast, se vor monta parapete și se vor amenaja șanțurile laterale.
Drumurile laterale se vor amenaja pe o lățime de minimum 4 metri și o lungime variabilă în funcție de limita de proprietate, cu aceeași structură ca a drumului județean.
Podețele existente se vor înlocui cu podețe noi, amenajate corespunzător. Sunt incluse 8 podețe la drumuri laterale și 16 podețe de traversare.
Vor fi făcute lucrări de semnalizare cu indicatoare, marcaj longitudinal si transversal
Valoarea totală a investiției este de 29.222.840,35 lei (inclusiv TVA), din care C+M 25.782.540,00 lei (inclusiv TVA).
Durata estimată de execuție a lucrărilor este de 12 luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
al doilea
vineri, 25.03.2022 at 12:25
aia-i!!! drumu asta e f important pt judet..cred ca o sa circule maxim 3 masini pe sapt..in loc sa faca drumuri importante cum ar fi cel de la SUREANU !!!!!!!!!!! unde este o foarte frumoasa zona de schi si interes turistic, unde s-ar putea dezvolta ceva F frumos..dar nu e important durmul asta de nicaieri inspre nicaieri..cu scuze dar sa fim serioasi sunt 2 sate slab populate si nu cred ca merita investitia..la fel ca si canalizare si apa bagate in sate pe bani grei la care se racordeaza 5 case din sat.. minte de gaina..dar noh ..asa aduni voturi, cu drumuri si camin cultural renovat ca sa stea gol.