Connect with us
Publicitate

Eveniment

DSP Alba: ce măsuri ce trebuie respectate în zonele afectate de inundații, pentru a preveni îmbolnăvirile

Publicat

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba atenționează că, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, în zonele afectate de inundații trebuie respectate anumite măsuri.

DSP, în contextul inundațiilor produse duminică și luni care au afectat cu precădere comuna Ighiu, în colaborare cu celelalte instituții implicate în astfel de situații, participă la acțiuni pentru identificarea fântânilor și izvoarelor inundate, recoltarea de probe de apă, informarea privind consumul de apă, identificarea grupelor de populație la risc: gravide, nou-născuți, bolnavi cronici, imobilizați etc.

Vezi și Inundațiile din Alba: peste 100 de gospodării afectate, în opt localități din județ

În momentul producerii inundațiilor, sănătatea publică trebuie să se țină seama de două aspecte:

  • Grupurile populaționale vulnerabile: copii, vârstnici, gravide, bolnavi cronici, persoane care necesită îngrijiri la domiciliu, persoanele izolate social și/sau economic;
  • Riscurile de transmitere a îmbolnăvirilor (riscuri hidrice, riscuri alimentare, riscuri legate de reziduuri solide și/sau lichide)
  • Riscurile hidrice sunt în special de natură infecțioasă și sunt cu atât mai mari cu cât apa de băut este mai puțin controlată.

Apă nepotabilă în fântâni

În cazul surselor individuale (fântâni), în momentul producerii inundațiilor apa se declară nepotabilă, chiar dacă fântâna nu este inundată direct, ci numai indirect prin creșterea nivelului pânzei freatice. După retragerea apelor, se vor supune procedurii de dezinfecție, procedură care a fost adusă la cunoștința autorităților publice locale.

În cazul apei de rețea se va continua consumul acesteia, dacă nu sunt impuse restricții de utilizare. În cazul localităților afectate de inundații de pe raza comunei Ighiu, pentru locuitorii racordați la sistemul public de aprovizionare cu apă nu există riscuri, așa încât apa poate fi consumată fără restricții.

Riscuri de infecții

Riscurile alimentare (toxiinfecții alimentare, boli diareice acute etc) pot acționa asupra alimentelor neprocesate (legume, fructe depozitate în spații inundate, recoltate de pe terenuri inundate) sau procesate (alimente depozitate în spații inundate, păstrate la temperaturi necorespunzătoare etc), motiv pentru care se recomandă ca alimentele neprocesate să fie consumate doar după spălare cu apă clorinată (apa de rețea).

Riscurile legate de canalele de ape reziduale deversate, depozite neorganizate de deșeuri solide (zootehnice, menajere) sunt influențate de condițiile de inmulțire a unor vectori generatori de boli: insecte (tânțari, muște), rozătoare.

Aceste depozite trebuiesc evacuate, iar terenul asanat/dezinfectat. În timpul asanării acestor zone este necesară purtarea cizmelor de cauciuc și a mănușilor de protecție, precum și spălarea mâinilor cu apă și săpun după fiecare contact cu apa stagnantă, transmite DSP Alba.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ciugudean Alina

    marți, 13.06.2023 at 17:41

    Buna ziua ,articolul DSP este f bine venit pt toată lumea ,doar că acei oameni inundați din sard nu au rețea de apă ,fântânile sunt cu mal și atunci cum să folosească apa .Autoritățile nu au trimis acolo nici o ,,găleată,,cu apa curata să aibă oamenii sa se spele pe mâini macar ….este f trist cum se organizează autoritățile din zona

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate