Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

DSVSA Alba: Ce măsuri trebuie să ia operatorii din industria alimentară, în plină pandemie de coronavirus. GHID OFICIAL

Publicat

Două ghiduri privind siguranța alimentelor, adresate operatorilor din domeniul alimentar, au fost elaborate de către Comisia Europeană și Organizația Mondială Sănătății, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unire pentru Agricultură și Alimentație, în contextul evoluției COVID-19.

Ghidurile au ca scop detalierea măsurilor suplimentare recomandate în contextul evoluției COVID-19 și a bunelor practici de igienă aplicabile de către operatorii din domeniul alimentar, astfel încât să se asigure menținerea funcţionării şi integrităţii lanţului alimentar.

Recomandările cuprinse în ghiduri vizează minimizarea riscului transmiterii Covid-19, gestionarea situațiilor în care s-a identificat o persoană infectată COVID-19 și se adresează personalului din unitățile de producție și vânzare cu amănuntul și a celor care realizează transportul și livrarea alimentelor. De asemenea, sunt furnizate recomandări pentru consumatori în ceea ce priveşte prepararea şi consumul de alimente la domiciliu.

Materialele au fost publicate și pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în subordinea căreia se află Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba.

Acestea pot fi descărcate de la link-urile de mai jos:

COVID-19 și Siguranța Alimentelor: Ghid pentru Industria Alimentară

1COVID-19 și siguranța alimentelor Întrebări și răspunsuri

Între altele, materialele subliniază următoarele aspecte:

– până la această dată nu există evidențe ca virușii care cauzează îmbolnăviri respiratorii se transmit prin alimente sau alimente ambalate; coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente;

– regulile stricte de igienă ce sunt aplicabile deja operatorilor din domeniul alimentar au ca scop prevenirea contaminării alimentelor de orice fel de patogen, incluzând astfel și prevenirea contaminării alimentelor de virusul responsabil pentru COVID-19;

– în contextul evoluției COVID -19, operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia măsuri de prevenire a răspândirii virusului, precum menţinerea distanţării fizice, limitarea contactelor externe la cele absolut necesare dar și reguli suplimentare de igienă, acolo unde este cazul, în special când un angajat este depistat pozitiv la acest virus;

– în unitățile de vânzare cu amănuntul, o atenție deosebită trebuie acordată  măsurilor de igienizare sporite, în special în zonele în care se identifică puncte de atingere cu risc ridicat (cărucioare de cumpărături, mânerele ușilor, cântarul utilizat de către clienți) și în vitrinele cu alimente, deschise spre vânzare (salată, vitrinele cu produse proaspete și produse de panificație); la dispoziția consumatorilor trebuie puse produse pentru dezinfectarea a mâinilor, la intrarea și ieșirea din spațiile alimentare.

Un capitol distinct este dedicat unităților de vânzare cu amănuntul care se confruntă cu cele mai mari provocări din cauza afluxului mare de clienți.

DSVSA Alba transmite, și pe această cale, reprezentanților unităților de vânzare cu amănuntul, măsuri suplimentare pe care trebuie să le ia:

Distanțarea fizică (reglementarea numărului de clienți care intră în magazin în același timp; paravan din sticlă între casieri și clienți etc.)

Punerea la dispoziția consumatorilor a dezinfectanților pentru mâini sau a șervețelelor dezinfectante; mănuși de unică folosință pentru produsele neambalate; informarea consumatorilor privind eliminarea corespunzătoare a acestor echipamente de protecție;

Identificarea punctelor de atingere cu risc și curățarea/dezinfectarea lor în mod regulat (cărucioare, mânerele ușilor, cântare, benzi transportoare etc.)

Comunicarea cu clienții – aceștia trebuie să atingă doar alimentele pe care intenționează să le cumpere; trebuie evidențiate atenționări privind distanțarea fizică și curățarea mâinilor etc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax