Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Măsuri de prevenire a gripei aviare. Ce trebuie să respecte crescătorii de păsări și consumatorii de carne și ouă

Publicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în privința respectării tuturor măsurilor de prevenire a apariției gripei aviare pe teritoriul județului, prin aplicarea măsurilor de biosecuritate, respectarea deciziilor adoptate de către Centrul Național de Combatere a Bolilor și a regulilor generale de protecție.

Achiziționarea păsărilor cu origine necunoscută, de la comercianți neautorizați, rămâne strict interzisă și poate reprezenta un real pericol de introducere a bolii în propriile gospodării, potrivit sursei citate.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor a adoptat, miercuri, 19 mai, o prevedere importantă pentru operatorii economici și populație, după cum urmează: ”comercializarea puilor de o zi din stațiile de incubație autorizate sanitar-veterinar, către crescătorii de păsări din gospodăriile populației, poate fi efectuată și de către unitățile comerciale înregistrate sanitar-veterinar, iar comercializarea puilor precrescuți în cadrul fermelor comerciale, înregistrate sanitar-veterinar, poate fi realizată de către acestea direct către crescătorii de păsări din gospodăriile populației”.

Acest punct vine în completarea Deciziei nr.1 din 7 mai, prin care s-au suspendat activităţile comerciale cu păsări vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, pe întreg teritoriul României pentru toate speciile de păsări comercializate pe o perioadă de 30 de zile.

Persoanele care cresc păsări în propriile gospodării  trebuie să respecte mai multe măsuri:

• prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă și păsările domestice (în special palmipede); este interzis accesul păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captive la luciul de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică

• separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice

• interzicerea creșterii păsărilor domestice în aer liber; acestea trebuie ținute obligatoriu în spații special amenajate; când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice

• se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

• interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice

• prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv animale de companie

• se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul prin păsările sălbatice precum și prin echipamente

• furajele trebuie ținute în spații închise acoperite și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale.

Cumpărarea de carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din unități înregistrate/ autorizate sanitar-veterinar, precizează DSVSA Alba.

Laboratorul Național de Referință pentru Influența Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat patogenitatea ridicată pentru tulpina de virus subtipul H5N8, pentru probele recoltate din focarul confirmat la exploatația de păsări din localitatea Ungheni, din județul Mureș. În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 4 noi focare și suspiciuni de Influență Aviară, dintre care unul în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației.

Din informațiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii.

Influența (gripa) aviară este o boală infecțioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare şi în special păsările acvatice.

Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenței aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate, transmite DSVSA Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax