Connect with us
Publicitate

Actualitate

Dublă lansare de carte la Festivalul Internaţional de Film Etnografic Zlatna: „Dacia Preistorică Ilustrată” și „Mandale dacice”

Publicat

În premieră la Festivalul Internaţional de Film Etnografic Zlatna (FIFE 2014), ediţia a II a, vor fi lansate două cărţi: „Dacia Preistorică Ilustrată” şi „Mandale Dacice”. Nici mandalele dar nici această enciclopedie ilustrată a României antice nu au mai fost realizate până acum. Sunt cărţi pentru copii, legende şi adevăruri povestite într-un stil uşor de înţeles prin intermediul ilustraţiilor, acestea fiind de cele mai multe ori un limbaj fără graniţe.

Două abordări curajoase ale artistului şi autorului de benzi desenate şi cărţi ilustrate pentru copii, Mihai I. Grăjdeanu. Ambele sunt la graniţa dintre adevăr şi legendă, dar acesta este şi scopul întregii abordări. Să ne ajute să descoperim adevărul prin intermediul legendei, dar nu al oricărei legende, ci al celei din ţara noastră, pe care toţi copiii ar trebui să o cunoască şi din care să-şi aleagă eroii preferaţi.

De ce? Pentru că şi noi avem eroi legendari şi poate tocmai aceşti eroi i-au inspirat pe alţii care, cu ajutorul unor tehnologii avansate şi o finanţare demnă de invidiat, au reuşit să promoveze filme artistice şi de animaţie, cărţi, jocuri şi jucării, aplicaţii pentru telefoanele mobile şi calculatoare, în care imaginaţia depăşeşte adevărul istoric. Moştenirea pe care o avem de la moşii şi strămoşii noştri este bogată şi frumoasă, dar trebuie să învăţăm să ne bucuram de ea şi nu s-o ignorăm.

Cărţile, lucrările de specialitate, muzeele şi expoziţiile studiate şi vizitate de artistul Mihai I. Grăjdeanu, i-au inspirat creionul dând naştere acestor două noi titluri care fac parte din proiectul său: „Legendele Dacilor”.

Prezentare autor: Mihai I. Grăjdeanu

Născut în Mangalia. Din 1998 ilustrează zeci de pagini cu benzi desenate. În urma Salonului de Benzi Desenate din 2006 de la Constanţa, a început să lucreze la primul proiect de benzi desenate: „Istoria alternativă a literaturii române”, în colaborare cu scenaristul Luca Dinulescu. A publicat „DUPĂ GRATII”, prima bandă desenată pentru deţinuţii din penitenciarele din România şi „Ciutanul” ‚ volumul I, la editura Dacica, primul roman grafic românesc despre fotbal. Tot la editura Dacica a publicat primul volum din „Legendele dacilor liberi – Piatra sacră”. Cu ocazia anului Caragiale, în 2012, a publicat independent, prima bandă desenată adaptată după celebra piesă de teatru a marelui I.L. Caragiale „O scrisoare pierdută”. În 2013, Mihai Grăjdeanu lansează proiectul de autor „Legendele Dacilor” şi publică primul titlul din proiect „Legendele Dacilor – Personaje”, o carte cu ilustratţii si benzi desenate. Tot în 2013 a iniţiat primul club de bandă desenată din Mangalia. În 2014, autorul continuă cu proiectul „Legednele Dacilor” şi publică „Mandale Dacice” la editura Curtea Veche şi „Dacia Preistorică Ilustrată”.

Un nou volum de benzi desenate aşteaptă lumina tiparului, continuarea trilogiei „Ciutanul”, cu  volumul II.

Mihai Grăjdeanu susţine copiii şi tinerii pasionaţi de benzi desenate prin organizarea atelierelor de benzi desenate, evenimente mixte în cadrul proiectului-expoziţie „Artă la pachet” şi prin publicarea ilustraţiilor si paginilor de bandă desenată în revista online „Atelier BD”. www.mihaibd.blogspot.ro , www.ciutanul.com, www.legendeledacilor.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate