Connect with us
Advertisement

Actualitate

Dublu standard al calității: Fanta cu mai puțin suc de fructe, Milka cu mai multe E-uri în România. Concluziile unui studiu InfoCons

supermarket, cumparaturi

Publicat

supermarket shopping InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a organizat un studiu cu privire la existența standardului dublu de calitate între produsele comercializate în România și aceleași produse comercializate în alte țări.

În urma studiului au fost identificate două produse cu diferențe în lista de ingrediente și valori nutriționale, respectiv Fanta Portocale – Băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale și Milka Ciocolata cu lapte, precizează InfoCons, într-un comunicat de presă. 

În cazul băuturii răcoritoare Fanta Portocale, în urma analizei produselor din 3 țări, au fost sesizate diferențe cu privire la conținutul de suc de fructe. În România – minim 5% suc de portocale, din concentrate, iar în Marea Britanie – 3.7% suc de portocale și 1.7% suc de citrice, din concentrat, transmite InfoCons.

O altă diferență sesizată este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se 5 aditivi, în cele din Marea Britanie 8 aditivi și, respectiv, în Spania 10 aditivi.

Pe de altă parte, în ceea ce privește produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, în urma analizei produselor din 2 țări, principala diferență notată de InfoCons se referă la numărul de aditivi alimentari. Astfel, la produsul din România, a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parțial ingredientul de o calitate superioară, dar mai costisitor, „unt de cacao”. Autorii studiului recomandă evitarea consumul frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia în alimentația copiilor.

Cele două produse, chiar dacă aduc același aport caloric, 530kCal/100g, prezintă mici diferențe în ceea ce privește conținutul de nutrienți. Potrivit InfoCons, deși conținutul de grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piața din România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29.5g/100g ce se regăsesc în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare de grăsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17.5g/100g. Făcând diferenta, reiese un conținut diminuat al grasimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, față de produsul echivalent din Spania (12g/100g).

Diferențe pot fi sesizate și în ceea ce privește conținutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în România), de proteine (mai mic la produsul comercializat în România) și sare (mai mic la produsul comercializat în România).

Specialiștii unei clinici de nutriţie avertizează cu privire la E-urile regăsite în aceste produse, potrivit InfoCons:

„Cu cât numărul de aditivi alimentari este mai mare, cu atât ficatul nostru are mai mult de muncă în a-i elimina. Observăm că în Anglia și Spania găsim specificația: „conține o sursă de fenilalanină”. Fenilalanina este un aminoacid care se află în compoziția îndulcitorului aspartam. Există o afecțiune genetică numită fenilcetonurie care reprezintă incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afecțiune gravă care poate duce la retard psihic dacă nu este tratată de timpuriu. De aceea, produsele care conțin această substanță trebuie să aibă pe ambalaj un avertisment în acest sens.”

„După cum puteți vedea pe etichetă, are 0 nutrienți, adică 0 proteine, 0 grăsimi bune, 0 carbohidrați buni. Singura sursă de carbohidrați este din zaharuri simple.

Aceste zaharuri au fost cândva carbohidrați complecși, benefici pentru organism, însă mâna omului a înlăturat din aceștia fibrele alimentare, vitaminele și mineralele și astfel au rămas doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste zaharuri, care se depun foarte ușor sub formă de grăsime, determină creșteri și scăderi bruște ale glicemiei (a zahărului din sânge), influențând astfel într-un mod negativ apetitul. Cu alte cuvinte pot crește senzația de foame.

Zahărul nu este altceva decât un hoț de nutrienți. El nu numai că aduce în corp doar calorii goale, ci pentru a fi metabolizat consumă din rezervele de vitamine și minerale ale organismului. Așadar, pe lângă faptul că Fanta nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, ea ne mai și consumă din cantitatea de vitamine și minerale pe care o avem în corp”, au completat specialiștii clinicii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Apocalipsa lui Rika

    luni, 24.07.2017 at 01:10

    Nu cumparari ce contine E-uri si intro luna nu vor mai fi pe piata !

    Sau care va plac E-urile loat galeata cu E-uri si mancatile pana stati cu burta in sus sub 2 metri in pamant !

    In Romania sa ajuns ca mancam toate cacaturile produse de europa , romania e groapa de gunoi si cobai pentru europa !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement