Connect with us
Advertisement

Eveniment

Duminica Tomii: Semnificații pentru credincioși, tradiții și superstiții. Ce ar trebui să faci în prima duminică după Paști

sf apostol toma

Publicat

În Duminica de după Paști, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Apostol Toma. Este considerat patronul arhitecților, zidarilor și al pietrarilor.

În această zi, Mântuitorul S-a arătat ucenicilor prin ușile încuiate, pentru a doua oară după Înviere. Pentru ca Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atinga semnele rămase pe corp în urma răstignirii Sale.

După acest moment, Toma îl mărturisește fără nicio îndoială pe Iisus Hristos, ca Domn și Dumnezeu. Realitatea Învierii Domnului era astfel dovedită încă o dată pentru cei care nu puteau crede.

Toma Necredinciosul. Cine a fost Sfântul Apostol Toma

Sfântul Apostol Toma era originar din Galileia. Numele de Toma, în aramaică te’oma, tradus în greacă Didymos, înseamnă geamăn.

În aramaică și în ebraică, Toma este doar un epitet. La unii creștini sirieni, el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamănul).

A fost unul din cei 12 Apostoli ai lui Hristos.

Potrivit Tradiției, Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India. Acolo a întemeiat biserici, a sfințit preoți și episcopi și a convertit două surori, Tertiana și Migdonia, soții de mari principi indieni. Prințul Smideu, soțul Tertianei, l-a osândit la moarte.

A fost omorât cu lancea de cinci soldați.

Moaștele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165.

Apostolul Toma este cunoscut ca fiind „necredincios”. „Necredința” sa ar proveni din faptul că nu dă crezare mărturiei Apostolilor ca Hristos a înviat: „Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).

Apostolul Toma nu se îndoiește de faptul că Hristos a înviat, ci de faptul ca Hristos se afla după învierea Sa într-un trup care nu mai poate fi văzut. Sfântul Chiril afirma că, atunci când Toma spune: „dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, nu voi crede…”, el spune de fapt: „Nu voi crede că El mai poate fi văzut, de nu voi pune degetul meu în urma cuielor”.

Duminica Sfântului Apostol Toma. Semnificații

Duminica Sfântului Apostol Toma, a doua după Sfintele Pasti, este singura Duminică din anul bisericesc dedicată și închinata unui Sfânt Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos.

Nici Petru, corifeul Apostolilor, nici Sfântul Ioan, ucenicul iubirii și nici chiar Sfântul Apostol Pavel, Apostolul neamurilor, nu au vreo Duminică închinată și dedicată lor.

Pe de o parte, Duminica Tomii ne indică înțelesul celor trei cuvinte inspirate ale Sfântului Apostol Toma, „cel numit Geamănul”, din Sfânta Evanghelie de la Ioan: „Să mergem și noi și să murim împreuna cu El”; „Doamne, nu știm unde Te duci și cum putem ști calea?” și: „Domnul meu și Dumnezeul meu”.

Cel dintai cuvant, prilejuit de vestirea morții lui Lazăr, străbate întreaga Săptămână a Patimilor, cel de-al doilea, rostit la Cina cea de Taină, îl determină pe Iisus să Se descopere pe Sine ca fiind „Calea, Adevărul și Viața”, iar cel de al treilea cuvânt încheie Săptămâna Luminată prin marturisirea dumnezeirii lui Hristos Cel înviat.

Răspunsul Mântuitorului dat lui Toma: „Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut”.

Duminica Tomii. Tradiții și superstiții

În această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.

În această zi sunt cinstiți și morții. În biserici se săvârșește slujba Utreniei.

Oamenii aduc ouă roșii și colaci pentru a fi sfinţite. Există credinţa că, după sfinţire, acestea trebuie aşezate în coșuri, alături de lumânări aprinse și lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, pentru a ajunge la sufletele morților.

Credincioșii spun că, astfel, ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc.

În lunea de după Dumnica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor. Există credinţa că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții. În Duminica Tomii și de Paștele Blajinilor, credincioșii își plâng morții.

Se obișnuiește ca aceștia să întindă mese bogate, fie în cimitir, la căpătâiul celor decedați, fie în preajma bisericilor.

Se spune că în această zi oamenii pot sta, astfel, la masă, alături de sufletele dragi ale celor care au plecat, cinstind împreună Învierea lui Iisus. În credința populară, astfel de obiceiuri sunt respectate pentru sănătate și viaţă lungă.

sursă: crestinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement