Connect with us
Advertisement

Actualitate

E oficial: Din 2017 și micii comercianţi vor fi obligați să accepte plăţi cu cardul. Legea cashback, promulgată de Klaus Iohannis

Publicat

tranzactii bancare cont card POS Legea care completează OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cunoscută drept legea cashback, a fost promulgată zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis. Începând de anul viitor, comercianții cu amănuntul ce realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro vor fi obligați să accepte plăţi cu cardul.

Camera Deputaţilor a adoptat la sfârșitul lunii octombrie, în calitate de for decizional, reexaminarea la legea cashback. Măsura prin care comercianţii erau obligați să elibereze clienţilor, la cerere, numerar în valoare de cel mult 200 de lei, a fost eliminată.  Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului în iunie, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, scrie News.ro.

Actul normativ lărgeşte sfera persoanelor juridice care pot accepta ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit, pe de o parte, iar pe de altă parte, reglementează cadrul juridic pentru acordarea de către comercianţi, la terminalele de plată, la cererea clientului, de avansuri în numerar, care nu pot depăşi o sumă fixă stabilită, în combinaţie cu plata aferentă bunurilor şi/sau serviciilor achiziţionate.

Parlamentul a acceptat solicitările preşedintelui şi a eliminat obligativitatea ca acei comercianţi care au o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro pe an să elibereze cash, la cerere, clienţilor, textul fiind modificat astfel încât eliberarea să se facă la discreţia comerciantului.

În actuala formă, comercianţii „oferă serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei legi”. Ei trebuie să afişeze în loc vizibil un semn aparte, precum şi costurile tranzacţiilor. În această categorie intră şi operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe şi amenzi, care vor fi obligate prin această lege să instaleze POS-uri.

Astfel, de la 1 ianuarie 2017 va fi lărgită sfera firmelor care pot accepta ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit. Băncile sunt obligate să asigure infrastructura necesară magazinelor pentru noile operaţiuni în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, aşadar până pe 1 aprilie 2017. Nerespectarea legii va fi considerată contravenţie, sancţiunile putând ajunge până la 200.000 de lei.

Camera Deputaţilor a adoptat, în primăvară, în calitate de for decizional, legea care obligă magazinele în care se poate plăti cu cardul bancar să elibereze numerar în valoare de maximum 200 de lei persoanelor care solicită acest lucru, pentru a compensa lipsa bancomatelor.

Proiectul a fost iniţiat de către deputatul UDMR Zsolt Molnar şi contrasemnat de alţi 31 de parlamentari PSD, PNL şi UDMR.

Legea cash-back-ului va impulsiona dezvoltarea infrastructurii de terminale de plată la comercianţi (POS-uri), cu precădere în mediul rural, iar cei care implementează POS-uri şi serviciul de retragere de numerar oferit clienţilor nu vor avea niciun cost asociat, acesta fiind suportat de băncile acceptatoare, a declarat în 16 mai directorul general al MasterCard România, Cosmin Vladimirescu, care a precizat că operatorul de carduri poate oferi o derogare a acestor costuri până la finalul anului.

Legea prevede posibilitatea retragerii banilor de la comercianţi în sistem de bancomat, în sumă de maxim 200 de lei, reprezentând un avantaj pentru persoanele din mediul rural, unde reţeaua de bancomate (ATM-uri) nu este prea dezvoltată.

În Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor a fost adoptat şi un amendament la lege care prevede scăderea pragului cifrei de afaceri de la care implementarea plăţii cu cardul devine obligatorie pentru comercianţi, de la 100.000 de euro pe an, la 10.000 de euro anual, astfel încât numărul POS-urilor va creşte.

sursa: digi24.ro, news.ro, adevarul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. RUSU PETRONELA

    luni, 14.11.2016 at 18:34

    de unde putem cumpara aceste POS-uri si cat costa?

  2. Robert

    joi, 05.01.2017 at 14:05

    întreprindere individuală – întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică;

    Extras din OUG 44/2008:
    Art. 22. – Întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului.
    Art. 23. – Întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale este comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în registrul comerţului…

  3. Una și-n cele mai proaste legi

    sâmbătă, 21.01.2017 at 03:19

    Cum se poate așa ceva dupa ce ca firmele încasează TVA deja face un serviciu pentru stat mai trebuie sa lucri și pentru banca in ce țara trăim sa facă banca bancomat in fiecare sat dacă vrea profit cum sa pui sa și retragă 200 ron magazinul e sa cumperi nu sa scoți bani faceți magazine de stat in sate și puneți nenorocitele de POS oricum costa casa de marcat suficient ,impozit și alte taxe reveniri asupra legii și mai faceți și legi bune in ajutorul micilor afaceri

  4. un fraier platitor de taxe

    marți, 31.01.2017 at 21:09

    pai bai ^^^^^^ care ati dat legea asta,eu vand in piata unde nu avem nici curent,nici apa nici gunoi.cum mortii mamii voastre sa imi iau posul ^^^ mele.cine vine la piata sa plateasca cu cardul?in plus eu 5 luni pe an nu ies la piata ca nu sunt conditii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement