Connect with us
Advertisement

EDITORIAL

EDITORIAL: Au hotărât să nu mai fure la alegeri. Și au fraudat oferta electorală

Publicat

Cine spune că n-avem strategii multianuale pentru județul Alba ”minte cu nerușinare” (ca să folosesc o expresie clasică din jargonul campaniei electorale care tocmai a început). Laboratoarele secrete ale partidelor grăsuțe din Alba, PNL și PSD, au scos ciocanele și au bătut deja în cuie planurile pentru următorii patru ani. Ca întodeauna, nu este vorba despre principii și strategii cu cap și coadă, ci despre oameni care trebuie introduși în schemă. Să ne dăm unii altora câteva exemple și să le luăm pe rând.

PNL

La PNL, planul pentru Alba 2020 este format din omul lungilor mandate, Alexandru Pereș, care va face cu acest prilej și pasul spre cartea recordurilor, omul marilor proiecte, Florin Roman, alături de omul fostelor păduri din Apuseni, Corneliu Olar. Cam asta este viziunea reală (dincolo de flyere și afișe electorale) cu care PNL dorește să acceseze anul 2020 din viața noastră.

Alexandru Pereș a fost destul de bun în 1996, când a fost pentru prima dată parlamentar, de ce n-ar fi bun și în 2016, după 20 de ani? De fapt, cu Alexandru Pereș senator, nici nu-ți dai seama cum zboară timpul! La Camera Deputaților, lista este deschisă de Florin Roman, autoporeclit cu prilejul unei campanii în care a promis tot felul de bazaconii în cantități mari, ”omul marilor proiecte”. Înainte de marele mariaj între PNL și PDL, Roman a fost cel mai vocal contestatar al lui Pereș și al celorlalți lideri democrat–liberali din Alba. Între timp însă, interesul cere lapte și miere. Așadar, acum se află pe lista micilor aranjamente, asta ca să facem și legătura cu următorul candidat, Corneliu Olar.

Omul fostelor păduri din Apuseni este din nou pe listă, pe baza premisei că moții l-ar vota. Cel puțin așa ni se spune. În realitate, să nu uităm că în urmă cu 4 ani, când alegerile s-au desfășurat în sistem uninominal și teoretic putea să facă saltul de la imaginație la realitate, chiar moții au fost cei care i-au tras un șut, alegând în funcția de aspirant la ”crăișor al munților” pe Ioan Dîrzu, omul care în general pierde orice alegeri la care participă. Dacă mai ținem cont și de faptul că locul al doilea al liberalilor este 100% eligibil și nu depinde de bunăvoința gaterelor din Horea și Mătișești, înțelegem că nu (in)capacitatea de a aduce voturi este motivul pentru care Corneliu Olar poluează din nou listele electorale ale unui partid mare.

PSD

La PSD, echipa profitoare de inerția politică a partidului este formată din președintele Ioan Dîrzu, eternul perdant al alegerilor locale din Alba, secondat de (zice lumea) oportunistul Cornel Suciu. La Senat, după multe păruieli interne și scenarii sinucigașe (politic vorbind), candidează, cu forța Ecaterinei Andronescu, Daniel Breaz (pentru neinițiați, rectorul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia). După un mandat eșuat, în care n-a bifat nici una dintre promisiunile electorale de acum 4 ani, Dîrzu mai vrea o tură și candidează, în poziție sigură, pe primul loc pentru lista de la Camera Deputaților. Alte promisiuni, același om!

Locul al doilea este ocupat de eternul câștigător al unei funcții frumușele, indiferent de contextul politic și de partidele aflate la putere, Cornel Suciu. Militant vechi al PSD (cu stații pe la PD și UNPR), Suciu este considerat un profesionist în domeniul finanțelor, dar un ghinionist în cel politic. A mai candidat și a fost aproape să ajungă în Parlament pe listele PDSR (acum PSD), doar că din lipsă de inspirație trecuse la PD cu puțin timp înainte și n-a mai fost acceptat înapoi, nici măcar pe ocoliș (a încercat să revină ca membru al organizației de la Ocoliș). La Senat, PSD îl trimite pe rectorul Daniel Breaz. Bine, Breaz ar fi rector dacă ”1 Decembrie 1918” ar fi universitate. Bilanțul său în această funcție este simplu: universitatea din Alba Iulia a rămas în continuare un fel de prelungire a liceului, departe de pretențiile normale pe care le reclamă un asemenea statut. De fapt, asta și multe altele îi reproșează și lupii tineri din PSD Alba, care nu gustă această candidatură, cu toate că Daniel Breaz pare a fi, de departe, cea mai bună variantă pe care o aveau (alte opțiuni erau un oarecare Tuhuț din Ciuruleasa și un tablou cu Năstase din sala de ședințe).

Și alții…

Prin jocul cifrelor, cel de-al cincilea loc de deputat este inaccesibil pentru cele două partide grăsuțe, așa că l-au abandonat spre tragere la sorți partidelor mai mici: PMP, USR…

Se pare că ambele variante le convin celor PNL: PMP adună resturile de dreapta, nemulțumite de PNL, iar USR este o invenție care ajută la introducerea în Parlament a unor miniștri din cabinetul Cioloș, la pachet cu niște oameni relativ noi, cum este și candidatul de la Alba, Christian Schuster, despre care se poate spune doar că, în virtutea candidaturii, s-a tuns.

În 2020, când noi toți vom fi cu 4 ani mai bătrâni, Pereș, Breaz, Dîrzu, Suciu, Roman, Olar și un norocos de la partidele de nișă vor reprezenta încă ”interesele județului” în Parlament. Și cu asta, am publicat și rezultatele alegerilor… Prosperitate garantată! Seriozitate absolută! Eficiență sigură! În concluzie, famigliile politice din Alba și-au împărțit mandatele ”pentru ca să fie pace și nu război” și indiferent de vot, ”să iasă” cine s-a stabilit. Au descoperit că, decât să încerci să fraudezi alegerile (e greu și riscant), mai bine fraudezi direct oferta electorală.

Ovidiu Hațegan

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. GIGI

    luni, 14.11.2016 at 12:44

    foarte bun articolul. felicitari

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement