EDITORIAL
EDITORIAL Dan Lungu: Ziua cuțitelor lungi – Cum a fost „tranșat” bugetul municipiului Alba Iulia?
Comedia dramatică a votării bugetului municipiului Alba Iulia este pe punctul să se încheie. Cortina se va trage peste un nou episod din politica locală.
Albaiulienii, spectatorii care au asistat de pe margine, vor înțelege foarte puțin sau chiar deloc motivele acestui circ politic, la care au participat toți actorii politici locali, indiferent de culoarea politică.
Cine se așteaptă ca în ședința de luni, la 13 trecute fix, să nu fie votat bugetul, este naiv. Bugetul va fi votat „in corpore”, însă, nu înainte, ca fiecare parte să mai puncteze printr-o reprezentație politică.
Pe scurt: bugetul municipiului Alba Iulia nu a fost votat în Consiliul Local, după ce PNL și PSD au votat împotrivă. Motivele principale invocate: bugetul este nerealist și nu au existat consultări reale.
Trecând peste declarațiile oficiale ale părților implicate, care a fost de fapt miza acestui exercițiu politic?
Începem cu PNL, care a încercat să îți arate mușchii în fața primarului Gabriel Pleșa și a echipei sale, ancorate tot mai puternic la butoanele municipiului Alba Iulia.
Pacea politică dintre Gabriel Pleșa și PNL, din ultimii doi ani, nu este pe placul multor liberali, mai ales pe placul celor din tabăra fostului președinte Mircea Hava.
Pe focul mocnit al orgoliilor a turnat gaz chiar Gabriel Pleșa, care și-a recunoscut public apropierea de PNL spunând că s-ar întoarce în acest partid.
Totuși, palma pe care a primit-o în Consiliul Local nu i se trage de la porumbelul scăpat pe gură, ci de la faptul că a călcat pe cineva pe orgoliu.
Având în vedere experiența politică pe care o are, Gabriel Pleșa nu ar fi făcut greșeala să nu se consulte, înainte de votul din Consiliul Local.
Însă, spun sursele noastre, primarul ar fi dorit să se consulte direct cu Ion Dumitrel, președintele PNL Alba, pe care îl consideră mai aproape de sufletul și de interesele sale politice.
Nu se prea știe clar de ce în toată această acțiune politică s-a ferit ca dracu’ de tămâie de Marius Hațegan, președintele PNL Alba Iulia.
Poate pentru că Hațegan este mult mai interesat politic de Alba Iulia decât Ion Dumitrel sau poate pentru că acesta este și un posibil candidat pentru Primăria Alba Iulia.
Crezând că discuțiile la vârf sunt de ajuns, Pleșa nu a pus accent pe consultările cu consilierii locali, lăsând liberalilor posibilitatea de a-și țese un motiv legitim pentru nevotarea bugetului: lipsa consultării.
PNL Alba Iulia și Marius Hațegan și-au organizat astfel o bună strategia politică și au folosit acest moment pentru a-și arăta forța, dar și pentru a potoli puțin tabăra Hava, care vrea cu orice preț să se asigure că închide ușa pe care Gabriel Pleșa ar putea reveni în PNL.
Strategia PNL a fost bună, dar punerea ei în practică a fost un dezastru deoarece comunicatorii aleși nu au putut explica tehnic de ce nu trebuia votat bugetul.
Astfel, cu excepția unor mici zvâcniri, consilierii locali și viceprimarul Marius Filimon au fost absenți, deși aceștia ar fi trebuit să fie vârful de lance. Astfel, PNL a ratat oportunitatea politică a-și consolida o poziție locală puternică, arătând că este interesat de problemele reale ale municipiului. Deși în unele zone deficitar, bugetul local nu a fost disecat tehnic și pe înțelesul cetățenilor.
Comunicarea trebuia să vină din interiorul primăriei și a Consiliului Local, de la oamenii care au acces direct la informații și care în ochii cetățenilor erau cei mai îndreptățiți să vorbească: viceprimarul PNL Marius Filimon și consilierii locali PNL.
La rândul său, PSD a căzut în acest scandal ca musca-n lapte! Văzând că este rost de gâlceavă politică, PSD s-a gândit să le reamintească albaiulienilor că este în opoziție.
Votul împotriva proiectului de buget a avut rolul și de a-i gâdila orgoliul senatorului Călin Matieș, cel care este anunțat ca și candidat pentru fotoliul de primar din partea partidului trandafirilor. La o primă vedere, poziția PSD ar fi întemeiată ca a unui partid de opoziție.
În spatele ușilor închise, votul consilierilor pesediști urmat de o lungă tăcere arată că PSD este fragmentat și are numeroase verigi slabe, inclusiv în Consiliul Local Alba Iulia.
Gura târgului spune că aleșii PSD au votat împotriva bugetului, nu pentru a-i da ascultare lui Matieș, ci pentru că unii dintre ei ar fi avut negocieri/ discuții direct cu PNL.
Votul pentru buget al consilierului PSD, Dana Nanu, exclusă recent din partid, era oarecum previzibil, știindu-se conflictul direct dintre aceasta și Călin Matieș.
Una peste alta, PSD a ratat o ocazie unică în care putea să se poziționeze ca alternativă pentru Alba Iulia și să arunce PNL, USR și primarul Gabriel în aceeași oală.
Și pesediștilor le-au lipsit comunicatorii locali, iar consilierii și organizația locală au fost haotici în comunicare.
În tot acest război al nervilor, USR Alba Iulia a fost cel mai mare absent, cu excepția unor frământări pe rețele de socializare.
Câteva comentarii acide și explicații tehnice…în rest, liniște. Și când spun USR, mă refer în primul rând la consilierii locali USR, care ar fi trebuit să apere bugetul pe care l-au votat și să explice albaiulienilor de ce acesta este bun.
Într-o acțiune politică „de manual”, aleșii USR ar fi trebuit să facă scut în jurul primarului Gabriel Pleșa și să demonstreze că sunt o echipă. Fiecare dintre aceștia putea fi un vector imagine în acest război în care principala armă a fost comunicarea.
De aici rezultă două concluzii: fie consilierii locali USR, oameni noi în politică, nu sunt pregătiți pentru a face față unei confruntări politice prin discurs și comunicare publică, fie, a doua posibilitate, între primarul Gabriel Pleșa și consilierii USR există o falie deschisă, care s-a adâncit tot mai mult în ultima vreme.
Trecând la Gabriel Pleșa și echipa sa, pot spune cu certitudine că au fost luați pe nepregătite. Cu siguranță edilul a avut discuții și cu PNL și cu PSD mizând apoi că măcar una dintre părți îi va fi alături, dacă nu chiar ambele.
Bugetul putea fi trecut și doar cu votul consilierilor PSD. Așa se explică reacțiile întârziate și stângace după votul din consiliul local.
Dându-și seama că a greșit în perioada tatonărilor și negocierilor politice, Gabriel Pleșa a adoptat o soluție politică rapidă: s-a victimizat. Când îi este greu și este într-o situație de criză, românul se victimizează și își plânge de milă.
Și cum noi, românii, suntem sensibili la victimizare, primarul nu a căzut prea rău în tot acest conflict politic.
Totuși, neașteptându-se la reacția PNL, Gabriel Pleșa a uitat că trebuie să comunice și tehnic, dar mai ales a uitat că un primar are alături o echipă întreagă de tehnocrați pe care îi putea transforma în comunicatori credibili despre buget, pentru că, până la urmă, aceștia construiseră proiectul de buget.
În final, care este realitatea din jurul bugetului din acest an? În primul rând bugetul local al municipiului Alba Iulia pentru 2023 este un buget optimist, construit pe o estimare extrem de favorabilă a încasărilor la buget.
Acest lucru nu constituie neapărat o problemă, dacă îți gândești foarte serios și surse alternative pentru acoperirea posibilelor găuri din buget, cum ar fi un credit bancar.
Aici trebuie văzută care este datoria publică a municipiului și cât de mult sau cât de repede poate beneficia de un astfel de instrument bancar municipalitatea.
De asemenea, proiectul de buget este extrem de optimist și prin sumele estimate a fi cheltuite pe diferite proiecte de investiții, mai exact în cele cu finanțări europene.
Nici acesta nu este un lucru rău pentru că scopul unei administrații locale este să cheltuiască cât mai mult, având în vedere faptul că majoritatea proiectelor sunt în întârziere.
Aceste estimări se fundamentează pe baza graficelor făcute de constructori și, indiferent cât de optimiste ar fi, ar trebui să le iei de bune, asigurându-te că vor fi și îndeplinite de constructor.
Problema care sigur va apărea aici este că astfel de proiecte mamut au nevoie și de un cash flow care să asigure plățile între tranșele de rambursare, dar și o rezervă financiară, care să permită beneficiarului să acopere rapid, anumite cheltuieli neprevăzute.
În concluzie, putem spune că teoretic ambele părți implicate în scandalul legat de bugetul local au dreptate parțial.
PNL are dreptate că bugetul trebuie să fie însoțit și de colacul de salvare bugetară, creditul bugetar care să asigure cash flow-ul și rezerva bugetară, iar acestea trebuie foarte bine gândite, structurate și explicate.
Gabriel Pleșa și echipa sa au dreptate când își propun un buget optimist deoarece aceasta este singura șansă de a forța cheltuirea unei sume cât mai mari din proiectele europene întârziate, în care municipiul riscă să fie nevoit să acopere sume extrem de mari dacă nu se încadrează în termene.
Un buget local optimist, dar construit ținându-se cont de aspectele menționate, te stimulează să accelerezi investițiile locale.
Vom vedea în final cum va fi „tranșat” bugetul în ziua cuțitelor lungi din Consiliul Local Alba Iulia…
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 06.02.2023 at 16:31
Din ce am citit am constat că PNL-ul sunt o organizaţie de neaveniţi, PSD-ul nu contează, cum nu a contat niciodată în Alba, iar USR-ul sunt pe aripile văntului. Politica făcută în Alba este de cea mai joasă speţă posibilă. Cu adunături în prag de alegeri asta se întâmplă.