Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

EDITORIAL | Pupaţi icoana. Succes garantat!

Publicat

Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu Pop, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Alba Iulia, i-aş sugera cu smerenie să dea dezlegare la spovedanie preoţilor din judeţ. Nu la confesiunea personală mă refer, ci la mărturisirea în public a dorinţelor exprimate de către enoriaşii sezonieri, care vin să pupe icoana înainte de alegeri. Nici nu vă închipuiţi ce le este dat să audă şi să vadă trimişii Domnului pe pământ.

Personajele în cauză trec pragul Catedralei Arhiepiscopale din Alba Iulia în fiecare week-end, mânaţi de gândul că în cel mai impunător şi frecventat edificiu de cult din reşedinţa de judeţ vor primi ajutorul divin pentru a obţine poziţii mai înalte în societate.

Există câţiva politicieni din Alba, unii dintre dintre ei cu ştate vechi pe lista de cadre de partid, care vor cu tot dinadinsul să fie văzuţi de credincioşi la toate slujbele oficiate de popi în zilele de sărbătoare, inclusiv duminica. Aşa speră ei că se reabilitează în faţa cetăţenilor alegători.

Nu pot să spun că mă miră atitudinea lor umilă faţă de Sfânta Biserică. Nu sunt atât de naiv încât să cred că oamenii politici, cum le place lor să se recomande la diverse ocazii, vor să se spele de păcate participând la liturghiile religioase. Ar fi o greşeală să gândesc că ei intră în casa Domnului fiindcă au o legătură cu prescripţiile bisericeşti, despre care am mai scris în paginile ziarului Alba 24. Când pupă icoana se gândesc la funcţii, nicidecum la divinitatea supremă. Toţi vor să arate că sunt în rândul lumii dacă se alătură masei de enoriaşi din când în când. Atunci când urcă în rang, fie rang local, fie unul naţional, jură cu mâna pe biblie că vor fi oameni cinstiţi şi oneşti, că vor face şi vor drege spre binele concetăţenilor care i-au ales.

Aiureli! Le tremură vocea când rostesc jurământul de credinţă pentru că ştiu că nu se pot dispensa de statutul de farsor. Se înşeală cei care cred că ideea de a frecventa biserica înainte de scrutinele electorale este a lor. Nici îndemnul de a se închina la sfintele icoane, act religios care face parte din cultul creştin ortodox, nu reprezintă un gest care le aparţie, ci staff-ului de campanie electorală.

Se ştie că „icoana concentrează imaginativul religios, având darul să instituie un tip de comunicare între om şi divinitate. Din perspectiva trăirii cu divinitatea religioasă, ea semnifică prezenţa şi întâlnirea cu divinitatea”. Dacă nu au ştiut până astăzi, află acum că „rolul principal al icoanelor este un neîncetat îndemn către Hristos, o predispoziţie spre sfânta rugăciune, spre menţinerea unei atmosfere de simţire şi de trăire a rugăciunii”.

Vă asigur, cunosc bine ce conţine rugăciunea acestor personaje declarate îndrăgostite de rânduielile şi canoanele bisericeşti. Sau ce au în cap şi în raniţa de politician atunci când dau ochii cu preoţii. Iluzia că se vor lepăda de apucăturile rele şi de gândurile necurate este un punct de vedere inocent. Să fiu bine înţeles: biserica este un domeniu pe care majoritatea oamenilor politici, cei mai mulţi dintre ei şi dintotdeauna, nu l-au slujit niciodată sincer şi curat. Acest model de credincioşi nu vor avea vreodată o predispiziţie reală cu sfânta rugăciune.

Scopul lor este acela să creadă lumea că sunt oameni obişnuiţi când se roagă cu smerenie la o icoană. În acest mod nădăjduiesc că succesul electoral le este garantat. Pe calea adevăratei vieţi creştine nu pot să spun că se vor afla prea curând.

*Eliade Bălan este colaborator al ziarului Alba24. În  perioada 1993-2010, a fost secretar general de redacție, redactor șef și editorialist la ziarul România liberă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. liliana

    marți, 13.05.2014 at 08:10

    Din punct de vedere crestin consider ca n-avem dreptul sa judecam pe nimeni. Fiecare e direct raspunzator de faptele sale, de sinceritatea cu care se roaga; nu putem sti ce-i in sufletul cuiva cand se inchina la icoane;
    avem dar alte drepturi de care nu ne prevalam- votul pe care-l aruncam cu atata usurinta- acolo ar trebui sa gandim mai mult si nu intr-a judeca credinta sau necredinta unora

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate