Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

EDITORIAL | Pupaţi icoana. Succes garantat!


Publicat

Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu Pop, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Alba Iulia, i-aş sugera cu smerenie să dea dezlegare la spovedanie preoţilor din judeţ. Nu la confesiunea personală mă refer, ci la mărturisirea în public a dorinţelor exprimate de către enoriaşii sezonieri, care vin să pupe icoana înainte de alegeri. Nici nu vă închipuiţi ce le este dat să audă şi să vadă trimişii Domnului pe pământ.

Personajele în cauză trec pragul Catedralei Arhiepiscopale din Alba Iulia în fiecare week-end, mânaţi de gândul că în cel mai impunător şi frecventat edificiu de cult din reşedinţa de judeţ vor primi ajutorul divin pentru a obţine poziţii mai înalte în societate.

Există câţiva politicieni din Alba, unii dintre dintre ei cu ştate vechi pe lista de cadre de partid, care vor cu tot dinadinsul să fie văzuţi de credincioşi la toate slujbele oficiate de popi în zilele de sărbătoare, inclusiv duminica. Aşa speră ei că se reabilitează în faţa cetăţenilor alegători.

Nu pot să spun că mă miră atitudinea lor umilă faţă de Sfânta Biserică. Nu sunt atât de naiv încât să cred că oamenii politici, cum le place lor să se recomande la diverse ocazii, vor să se spele de păcate participând la liturghiile religioase. Ar fi o greşeală să gândesc că ei intră în casa Domnului fiindcă au o legătură cu prescripţiile bisericeşti, despre care am mai scris în paginile ziarului Alba 24. Când pupă icoana se gândesc la funcţii, nicidecum la divinitatea supremă. Toţi vor să arate că sunt în rândul lumii dacă se alătură masei de enoriaşi din când în când. Atunci când urcă în rang, fie rang local, fie unul naţional, jură cu mâna pe biblie că vor fi oameni cinstiţi şi oneşti, că vor face şi vor drege spre binele concetăţenilor care i-au ales.

Aiureli! Le tremură vocea când rostesc jurământul de credinţă pentru că ştiu că nu se pot dispensa de statutul de farsor. Se înşeală cei care cred că ideea de a frecventa biserica înainte de scrutinele electorale este a lor. Nici îndemnul de a se închina la sfintele icoane, act religios care face parte din cultul creştin ortodox, nu reprezintă un gest care le aparţie, ci staff-ului de campanie electorală.

Se ştie că „icoana concentrează imaginativul religios, având darul să instituie un tip de comunicare între om şi divinitate. Din perspectiva trăirii cu divinitatea religioasă, ea semnifică prezenţa şi întâlnirea cu divinitatea”. Dacă nu au ştiut până astăzi, află acum că „rolul principal al icoanelor este un neîncetat îndemn către Hristos, o predispoziţie spre sfânta rugăciune, spre menţinerea unei atmosfere de simţire şi de trăire a rugăciunii”.

Vă asigur, cunosc bine ce conţine rugăciunea acestor personaje declarate îndrăgostite de rânduielile şi canoanele bisericeşti. Sau ce au în cap şi în raniţa de politician atunci când dau ochii cu preoţii. Iluzia că se vor lepăda de apucăturile rele şi de gândurile necurate este un punct de vedere inocent. Să fiu bine înţeles: biserica este un domeniu pe care majoritatea oamenilor politici, cei mai mulţi dintre ei şi dintotdeauna, nu l-au slujit niciodată sincer şi curat. Acest model de credincioşi nu vor avea vreodată o predispiziţie reală cu sfânta rugăciune.

Scopul lor este acela să creadă lumea că sunt oameni obişnuiţi când se roagă cu smerenie la o icoană. În acest mod nădăjduiesc că succesul electoral le este garantat. Pe calea adevăratei vieţi creştine nu pot să spun că se vor afla prea curând.

*Eliade Bălan este colaborator al ziarului Alba24. În  perioada 1993-2010, a fost secretar general de redacție, redactor șef și editorialist la ziarul România liberăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. liliana

    marți, 13.05.2014 at 08:10

    Din punct de vedere crestin consider ca n-avem dreptul sa judecam pe nimeni. Fiecare e direct raspunzator de faptele sale, de sinceritatea cu care se roaga; nu putem sti ce-i in sufletul cuiva cand se inchina la icoane;
    avem dar alte drepturi de care nu ne prevalam- votul pe care-l aruncam cu atata usurinta- acolo ar trebui sa gandim mai mult si nu intr-a judeca credinta sau necredinta unora

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Scandal pe o terasă din Apuseni. Un bărbat, reținut de polițiști după ce a bătut un cetățean din Roșia Montană

Publicat

Poliţiştii din Roșia Montană au reţinut un bărbat din comună care este cercetat pentru lovire sau alte violențe. În timp ce se afla pe o terasă din Cărpiniș, ar fi agresat un concetățean.

Potrivit IPJ Alba, la data de 17 iunie 2021, poliţiştii din Roșia Montană au luat măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de un bărbat, de 51 de ani, din comuna Roșia Montană, care este cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că la data de 16 iunie 2021, în jurul orei 15.00, în timp ce se afla pe terasa unei societăți comerciale din localitatea Cărpiniș, l-ar fi agresat pe un bărbat, de 54 de ani, din comuna Roșia Montană.

În cursul zilei de azi, 18 iunie 2021, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Consiliul Județean al Elevilor Alba a lansat Ghidul Incluziunii Școlare

Publicat

Amfiteatrul A4 al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit, joi, 17 iunie, lansarea oficială a Ghidului Incluziunii Școlare, proiect al echipei formată din membri ai Consiliului Județean al Elevilor Alba.

Nucleul proiectului este format din elevii Florin-Alexandru Popa, Natalia Nicolae, elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Medeea Farcaș, coordonați de Katharina-Gabriela Țîntea, cele două fiind eleve ale Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”. La această lansare au fost prezenți președinți ai consiliilor școlare ale elevilor din județ.

De asemenea, au participat și primarul Gabriel Pleșa, reprezentanți ai Universității „1 Decembrie 1918”, ai Fundației Comunitare Alba, ai sponsorilor acestora, precum și membri ai organizației Rotary Club Alba Iulia.

Ghidul creat și lansat de echipa CJE Alba urmărește să expună pe înțelesul elevilor idei ca necesitatea conturării unui mediu școlar incluziv, mai prietenos pentru cei implicați în actul educațional.

Totodată, prin lansarea acestui material, echipa proiectului dorește să scoată în evidență prezența în școli a unor fenomene negative precum bullying-ul și discriminarea, impactul pe care acestea îl au asupra tinerilor, precum și o serie de soluții care să vină în sprijinul celor care sunt martori sau victime ale unor fenomene de acest gen.

Consiliul Județean al Elevilor Alba urmărește diseminarea acestor informații către școlile din județ, prin substructurile sale.

Foto: Teodora Comșa

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Urșii agresivi ar putea fi împușcați în 24 de ore. Guvernul pregătește modificarea legislației. Ce spune ministrul Mediului

Publicat

urs

Guvernul pregătește o modificare a legislației prin care urșii agresivi să poată fi împușcați la nevoie în maxim 24 de ore. Reglementările ar putea intra în vigoare din iulie.

Procedura este în prezent extrem de greoaie. De exemplu, în urmă cu doi ani, a fost nevoie de mai mult de 2 săptămâni pentru relocarea unui urs care a terorizat un cartier din Alba Iulia.

Citește și: UPDATE VIDEO: TEROARE la Pâclișa. URSUL A ATACAT într-o gospodărie. Jandarmii au izolat zona și au încercat să-l gonească

Ministrul Mediului, Taczos Barna, a declarat că în România se poate vorbi despre o înmulțire excesivă a populației de urși și că nu se mai poate vorbi exclusiv despre o intervenție umană asupra habitatului acestora.

Întrebat de ce s-a ajuns la incursiuni tot mai dese ale urșilor în zone locuite și ce le lipsește acestor animale, ministrul a spus că nu crede că le lipsește nimic.

Vezi și: VIDEO: Imagini rare cu un urs care atacă un mistreț, surprinse pe Valea Feneșului, în apropiere de Zlatna

„Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluții locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laț și exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulțesc aceste atacuri.

Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un județ unde au fost o mie și ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafața tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri.

Acest argument nu mai stă în picioare și vedem zi de zi că populația de urși crește natural, în cazul în care nu există intervenție umană.

Vorbim despre o specie aflată în vârful lanțului trofic și care se simte foarte bine în pădurile României și vrând-nevrând, crește ca populație  an de an”, a declarat la Digi24, ministrul Mediului.

El a adăugat că „fără dar și poate” ne confruntăm cu o creștere a populației de urși.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

VIDEO: Valea Aiudului, poluată cu vopsea lavabilă. Ce amendă a primit cetățeanul care a aruncat vopseaua în apă

Publicat

Un cetățean din Aiud a fost amendat cu 1000 de lei după ce a aruncat vopsea lavabilă în Valea Aiudului. 

Mai exact, în după amiaza zilei de 17 iunie, reprezentații primăriei Aiud au fost atenționați și au primit un video în care se putea observa cum apa este poluată.

La scurt timp, Poliția Locala din Aiud a identificat sursa poluării: (vopsea lavabilă aruncată ilegal în vale de către un cetățean care a vopsit ceva în curte).

Drept urmare, cetățeanul a fost amendat contravențional cu 1000 de lei.

Primăria Aiud a mai transmis într-o postare pe Facebook că: ”avem zero toleranță pentru cei care murdăresc sau degradează spațiile publice sau mediul înconjurător de pe raza municipiului Aiud”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate