Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

EDITORIAL | Tot respectul, domnule Ioan Popa!


Publicat

Credeţi-mă, rareori am auzit vorbindu-se despre binefaceri fără răsplată făcute de oameni de afaceri cu bani unor spitale, policlinici, dispensare sau puncte sanitare de prim ajutor.

În schimb, se aud, poate prea des, voci care anunţă că un nou locaş de cult va fi înălţat cu spijinul material al unor tipi cu stare care, brusc, au descoperit că poartă în suflet credinţa faţă de Dumnezeu.

L-am recepţionat recent pe un astfel de om, încremenit într-o stare de evlavie trecătoare, când declara la televizor că va investi bani frumoşi într-un edificiul religios, având pretenţia declarată să-şi vadă numele încrustat pe o placă de marmură pusă la intarea în lăcaşul de cult, eventual să-i fie pictat portretul pe unul din pereţii interiori ai bisericii.

Asta ca ştie lumea unde se încadrează meritele sale, iar imaginea publică să râmnă vie şi după ce va pleca dincolo.

Sunt în dezacord cu o asemenea mentalitate care, o spun direct, îmbolnăveşte realitatea şi, prin expunere publică, alterează credinţa şi onestitatea oamenilor normali.

Uimitor la toţi este faptul că indivizii care ies la rampă neinvitaţi şi îşi arogă merite absolute, aşa cum se întâmplă în cotidianul imediat, nu urmăresc decât faimă şi poate, de ce nu, o anvergură naţională în măsură să le aducă doar motivaţii de ordin personal.

Pe şleau vorbind, aceşti oameni zişi „binefăcători ” sunt, de fapt, cei care falsifică buna-credinţă, pentru că alcăturiea lor interioară nu are nimic de a face cu fapta creştinească imperială, neîngrădită şi necondiţionată sau cu idealul etic.

Toate aceste cerinţe sunt însă „greu de găsit în stratul gros şi impudic al căpătuiţilor de şcoală nouă“, cum scria un cunoscut eseist contemporan.

Prin urmare, se vorbeşte tare despre cei care se laudă că investesc în biserici şi foarte încet, uneori chiar în şoaptă, despre sponsorizări determinate, făcute cinstit de firme conduse de manageri cu ştaif uman şi profesional real.

Este, într-adevăr, memorabil, să auzi că Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba va primi ajutor financiar de la o societate privată, respectiv de la binecunoscuta firmă Transavia SA, suma alocată pentru lucrările de reparaţii la Secţia de Chirurgie, unde sunt operaţi anual 3000 de bolnavi cu o patologie diversă, şi la compartimentul de Urologie, fiind de 400000 de lei.

Dacă nu aţi aflat până acum veţi şti de acum înainte că firma Transavia nu este la primul ajutor de acest gen. A mai alocat alte sume de bani importante pentru reabilitatarea Unităţii de Primiri Urgenţe şi pentru Secţia de Oncologie, ambele aparţinând aceluiaşi spital judeţean.

Prin recenta decizie, omul de afaceri Ioan Popa, cel care a semnat protocolul de colaborare între unitatea sanitară de stat şi firma privată, legitimează acel interes faţă de rolul pe care îl are sistemul de sănătate în evoluţia unei comunităţi. Fără educaţie şi sănătate, performanţa nu poate exista. Ai oameni sănătoşi, întregi la minte şi la trup, ai cu cine să faci producţie, să descoperi idei noi, să-i înveţi carte pe copii, să creezi bunăstare.

O recunosc şi oficialii ministerului de resort când mint torenţial cu ocazia unor discursuri demagogice şi populiste. În realitate, ei sunt cei dintâi vinovaţi pentru faptul că timp de 41 de ani nu şi-au adus aminte că un spital mare, precum cel din Alba Iulia, are nevoie de fonduri de la buget pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii pentru a funcţiona normal.

I-au lăsat pe directorii instituţiei medicale să se descurce cum pot, adică fără resurse şi ajutor de la centru. M-aş fi aşteptat ca aportul financiar al Ministerului Sănătăţii să fie peste sponsorizarea venită de la firma Transavia, nicidecum să fie inferitor ca sumă, având în vedere că Secţia de Chirurgie, dau un singur exemplu, nu a fost atinsă de reabilitare din anul 1973, adică de 41 de ani!

Mă gândeam la un ajutor mai consistent, la noi cote de virtuozitate investiţională pentru a crede că oficialii ministerului s-au rupt de o realitate tristă, unde neimplicarea şi lipsa responsabilităţii au adus spitalele şi pacienţii, nu doar din judeţul Alba, într-o stare de nesiguranţă.

Ca să n-o mai lungesc, îi invit pe cei din Ministerul Sănătăţii să parcurgă neîntârziat cuvintele rostite de omul de afaceri Ioan Popa, despre care ziarul Alba 24 a scris recent, o adevărată mostră de etică şi maturitate morală, de bună-creştere şi de determinare pe tărâm obştesc, economic şi social.

E, pare-se, un cod al moralei cu multe conotaţii pozitive, care ar trebui să fie învăţătură de minte pentru diriguitorii sistemului de sănătate. Textul sună astfel: „ Ăsta este comportamentul meu în viaţă, încerc să-i recompensez pe cei care îmi dau şi mie ceva. Dacă eu am primit de la Cel de Sus mai mult am dat şi eu la rândul meu înapoi.

În viaţă nu avem numai drepturi, avem şi obligaţii, iar asta eu o consider o obligaţie morală. Suntem o firmă performantă, o excepţie în economie iar dacă avem reazultate pozitive şi sufletul deschis ne permitem să-i ajutăm şi pe cei din jur”.

Avem, iată, de-a face cu un tip de reprezentare umană, cu virtuţi şi reuşite de excepţie, cu o formă de onorabilitate ridicată, aparţinând unui distins om de afaceri, care nu rămâne nepăsător faţă de o instituţie socială, asfixiată de criză, a cărui funcţie în comunitate este aceea de a înătura suferinţa prin tratamente medicale diverse şi complexe.

Se spune că faptele bune si binefacerile nu mai au nici un merit atunci când în schimbul lor se cere, ba chiar se pretinde o răsplată. În cazul de faţă, binefacerea de la Spitalul Judeţean Alba are um mare merit.

Eliade Bălan

*Eliade Bălan este colaborator al ziarului Alba24. În  perioada 1993-2010, a fost secretar general de redacție, redactor șef și editorialist la ziarul România liberăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO INTERVIU cu primarul Gabriel Pleșa: Cum va arăta sezonul turistic la Alba Iulia. Evenimente și reprezentații artistice

Publicat

Garda austriacă, trupele de daci și romani, la care se mai adaugă o nouă reprezentație din perioada medievală, câteva evenimente culturale și artistice, ateliere în aer liber, plus o încercare de a revitaliza șanțurile Cetății – planurile primăriei Alba Iulia pentru sezonul turistic 2021. 

Am stat de vorbă cu primarul Gabriel Pleșa despre cum are de gând noua administrație locală să primească turiștii în această vară, după ce anul trecut a fost unul ratat din punct de vedere turistic din cauza pandemiei de COVID-19.

Acum cu relaxarea restricțiilor, însoțită de campania de vaccinare, turiștii sunt așteptați la Alba Iulia. Am vrut să aflăm de la primarul Pleșa dacă vor exista evenimente, reprezentații artistice și cum va fi animată Cetatea pe toată perioada turistică.

Mai mult de atât, am vorbit cu Gabriel Pleșa despre investiții în zona turistică, cum vede turistul Alba Iulia și mai planurile de viitor ale primăriei pentru dezvoltarea serviciilor pentru cei care vizitează orașul.

Garda austriacă, trupele de daci și romani, Garda Unirii, plus o nouă reprezentație din perioada medievală 

Potrivit primarului Pleșa, evenimentele săptămânale de reconstituire istorică din perioada romană vor continua la sfârșit de săptămână. De asemenea, garda austriacă a Cetății, (schimbul de gardă) va avea loc în weekend în jurul după-amiezii. Mai mult de atât, primăria vrea să realizeze și un eveniment de reconstituire din perioada medievală.

Din câte se pare, pe piața din Alba Iulia de reconstituire istorică au apărut mai mulți ofertanți.

Garda Unirii va fi o altă reprezentanție artistică care cel mai probabil va activa în această vară. În total, potrivit primarului Pleșa, turiștii vor avea la dispoziție patru evenimente de reconstituire istorică care se vor desfășura săptămânal la Alba Iulia.

Evenimentele ar urma să înceapă în cursul lunii iunie. Vineri seara, vor avea loc reprezentații ale dacilor și romanilor, sâmbata și duminică va activa garda austriacă, iar pentru cele două reprezentația medivală și Garda Unirii moementan nu a fost fixată o zi sau oră anume.

Mai mult de atât, în șanturile Cetății sub podul Porții a III-a, autoritățile doresc să amenajeze mai multe ateliere: confecții de monezi, țesături, tir cu arcul, dansuri romane la care turiștii să participe.

Declarațiile despre reprezentațiile istorice pot fi văzute de la minutele 2.00 și 13.00 a interviului.

Evenimente în Cetatea Alba Carolina

Un milion și jumătate de lei sunt dedicați din bugetul pe anul 2021 pentru evenimente culturale în Alba Iulia, însă acesta se poate rectifica în funcție de evoluția situației generate de pandemia de COVID-19.

În 29-30 iulie, în șanțurile Cetății, mai exact în zona grădinii japoneze va avea loc un festival culinar.

Pentru luna august este programat un concert de muzică populară susținut de Ioan Bocșa alături de ansamblul ”Icoane”.

Pe 14 august, va avea loc un un eveniment artistic susținut de Transilvania Art Tango.

De asemenea, elevii Liceului de Artă ”Regina Maria”, vor susține concerte în prima și a treia zi de miercuri a fiecărei luni, de la 1 iunie, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina.

Proiectul cu trupa de teatru de amatori ”Skepsis” va avea patru reprezentații pe perioada sezonului turistic.

Spre sfârșitul verii, la început de toamnă, dacă va fi posibil, se ia în calcul și organizarea Festivalului de Muzică.

Cel mai probabil, în fiecare weekend va fi organizat câte un eveniment, de mai mică sau mai mare anvergură, a mai declarat primarul Gabriel Pleșa în timpul interviului.

Mai mult de atât, este luat în calcul și organizarea festivalului ”Alba Fest”, care de obicei avea loc în luna mai, dar situația epidemiologică actuală nu permite acest lucru. Însă, în perioada 1-15 septembrie, dacă situația cauzată de pandemia de COVID-19 va permite, primăria ia în calcul organizarea ”Alba Fest”.

Despre evenimentele programate în acest an, Gabriel Pleșa a discutat cu reporterul alba24.ro, de la minutul 10 al interviului.

Planuri pentru șanțurile Cetății

Marea problemă a șanțurilor care înconjoară Cetatea Alba Carolina este aceea că nu sunt puse în evidență. Mai exact, nu există facilități, nu există operatori economici care să aibă spre vânzare macar un minim de produse, iar despre o terasă în zona de est a cetății nici nu a fost pusă problema până acum.

Însă, Gabriel Pleșa a făcut în timpul interviului o serie de declarații referitoare la planurile pentru punerea în valoare a șanțurilor.

Mai exact, acesta a declarat că după votarea bugetului, a fost realizat un PUZ pentru șanțuri: ”vrem să le dam viață, să le punem în evidență”.

Din punct de vedere turistic, aceasta a declarat că au fost identificate 10-12 puncte care ar putea fi amenajate în puncte de alimentație publică. În zonele respective există utilități, la care puncte de vânzare similare ca cele din interiorul cetății se pot racorda.

Va fi realizat un regulament ca în punctele respective să fie instalate rulote sau locații în care să se servească mâncare sau diferite produse aliementare sau chiar să fie amenajate standuri cu suveniruri.

Gabriel Pleșa a declarat că la nivelul administrației sunt multe cereri din partea operatorilor economici de a activa în zona șanțurilor. Mai mult de atât, primarul a declarat că în maxim o lună ar putea pătrunde primii comercianți în șanțurile Cetății.

De asemenea, spațiile din interiorul șanțurilor care momentan sunt într-o stare precară, vor fi scoase din nou la licitație pentru concesionare.

Tot în planurile primăriei pentru a da viață șanțurilor se află și ideea de a muta o bună parte din terasele sezoniere în interiorul acestora.

Planurile primarului Pleșa despre șanțurile Cetății pot fi ascultate și văzute de la minutul 4.00 al interviului.

Cât stă un turist la Alba Iulia

În ultima vreme, expresia ”la Alba Iulia sunt vizitatori nu turiști” a început să fie din ce în ce mai folosită, în special din partea celor cu afaceri în domeniul HoReCa. Aceștia spun că cei care vin la Alba Iulia sunt doar în vizită: se plimbă prin Cetatea Alba Carolina pentru câteva ore, poate servesc o băutură la terasele din Cetate, dar mare parte dintre ei nu rămân peste noapte.

Potrivit primarului Gabriel Pleșa, un turist care vine la Alba Iulia nu stă mai mult de 24 de ore, ceea ce nu este un lucru pozitiv a specificat acesta. Planurile primăriei sunt acelea de a suplimenta atracțiile turistice din oraș în așa fel încât cei care ajung la Alba Iulia să stea două zile.

”Eu cred că oamenii vor rămâne în Alba Iulia, se vor caza, dacă vor avea ce să facă efectiv două zile. Eu zic că dacă pe lângă Cetate, care în sine care este punctul principal, vom avea și servicii de calitate din partea operatorilor economici, iar noi ca administrație să ajutam la organizare și a evenimente, e imposibil ca oamenii să nu se cazeze și a doua zi să participe la un concert”, a precizat Gabriel Pleșa, de la minutul 17.00 al interviului.

Trei aspecte pentru îmbunătățirea serviciilor turistice la Alba Iulia

Îmbunătățirea infrastructurii turistice, înmulțirea punctelor de atracții turistice ( indiferent de domeniul acestora) și nu în ultimul rând, implicarea activă a autorităților locale în turism, sunt punctele pe care Gabriel Pleșa le-a precizat ca fiind aspecte care necesită îmbunătățiri.

Strategia de dezvoltare a Cetății pe termen mediu și scurt

Întrebat de reporterul alba24.ro care sunt primele trei puncte care îi vin în minte când este vorba despre strategia de dezvoltare a Cetății, Gabriel Pleșa a specificat: continuarea investițiilor în conservarea Cetății Alba Carolina, convingerea Ministerului Apărării de a ceda pavilioanele din Cetate.

De asemenea, în zona Cetății ar putea exista un teatru de iarnă și vară. Finalizarea Casei Velican din partea de jos a orașului este o altă investiție pe care primăria vrea să o realizeze.

Legat de preluarea clădirilor care aparțin MApN, Gabriel Pleșa a declarat că momentan sunt în discuții cu reprezentații armatei, iar săptămâna viitoare o delegație a acestora va ajunge la Alba Iulia pentru a discuta cu autoritățile locale.

Dacă spațiile care acum aparțin armatei vor fi preluate, în viziunea primarului Pleșa, ar putea fi realizată o deschidere pe ravelin, iar clădirile pot avea diferite destinații culturale, artistice.

În curtea actualei unități militare, Gabriel Pleșa, a declarat în închiere că a văzut un proiect al unui arhitect din Alba Iulia, proiect care propune construirea unui teatru în aer liber.

Despre strategia de dezvoltare a turismului în Cetatea Alba Carolina, primarul Pleșa a discutat alături de reporterul alba24.ro, de la minutul 21.00 al interviului.

Un interviu realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Inundațiile fac prăpăd la Arieșeni după ce Arieșul Mare a ieșit din matcă. 50 de familii din satul Galbena, izolate

Publicat

Apele fac prăpad, marți, 18 mai, în mai multe localități din Arieșeni. Mai multe sate aflate pe cursul Arieșului Mare au fost afectate de inundațiile provocate de precipitațiile din ultimele ore dar și dezghețarea zăpezii de pe versanți. 

În jurul orei 17.30, albia Arieșului Mare era ieșită din matcă și și-a schimbat cursul. În satul Islaz apa trece prin gospodăriile oamenilor și a afectat deja mai multe locuințe.

CITEȘTE ȘI: AVERTIZARE COD GALBEN și COD PORTOCALIU de INUNDAȚII pe mai multe râuri, în Alba și alte 14 județe. COD ROȘU în Bihor și Cluj

De asemenea, vremea nu dă semne că s-ar potoli, ba mai mult în zona respectivă plouă torențial.

În satul Galbena, în urma distrugerii podului care face legătura între DN 75 și satul respectiv, 50 de familii sunt momentan izolate și nu mai au pe unde să iasă pe DN75, au declarat reprezentații autorităților locale pentru alba24.ro.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Un pod a fost distrus de inundații în Apuseni. Circulația între DN 75 și satul Galbena, ÎNCHISĂ

De asemenea aceștia au precizat că zonă nu au mai fost de foarte multă vreme inundații de asemenea amploare.

La fața locului intervin pompierii militari ai ISU Alba alături de reprezentanții autorităților locale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Klaus Iohannis: Vrem accelerarea campaniei de vaccinare. Nu ezitați să va vaccinați

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, la finalul ședinței de lucru cu Prim-ministrul României și membri ai Guvernului pe tema campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, o scurtă declarație de presă. 

Cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis

Vrem accelerarea campaniei de vaccinare, trebuie să aducem vaccinul cât mai aproape de oameni

De campanie depinde deschiderea completă a economiei

Primarii, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul de până acum e preponderent în mediul urban, de aceea trebuie să acționăm puternic în mediul rural

În localitățile mici, să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor că e esențial să se vaccineze

obiectivul campaniei de vaccinare pe termen mediu e de a atinge pragul critic de imunitate care să stopeze definitiv transmiterea comunitară

pe măsură ce epidemia scade în intensitate, e posibil ca unele persoane să considere să ce e mai rău a trecut, dar e o falsă senzație de securitate

nu ezitați să vă vaccinați. Întoarcerea cât mai rapidă a elevilor la școală e o prioritate

Ne dorim ca orele în format fizic să rămână așa până la finalul anului școlar

Evenimente culturale: e imperativ să găsim soluții pentru redeschiderea evenimentelor în interior, dar și la exterior

Mă bucur că sunt proiecte-pilot în cultură. I-am cerut expres ministrului Culturii să fie deschis la toate soluțiile care sunt sigure din punct de vedere sanitar

Mă bucur că sunt proiecte foarte bune pregătite și sunt foarte convins că în săptămânile ce urmează campania de vaccinare va primi noi forme foarte atractive

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pompieri militari trimiși în comunele afectate de inundații Scărișoara și Arieșeni. Alertă hidrologică în zonă

Publicat

Reprezentații ISU Alba au transmis că în comunele Scărișoara și Arieșeni, care au fost afectate de inundațiile din ultimele ore, au fost trimise echipe pregătite să intervină în caz de nevoie. 

De asemenea la nivelul ISU Alba a fost alertată Grupa Operativă și a fost prealertat personalul operativ pentru a fi gata să intervină în teren. 

La fața locului, pentru monitorizarea situație și dispunerea eventualelor măsuri se deplasează și subprefectul judeţului Alba, Vincze Andras cu reprezentanți ai Instituției Prefectului.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Un pod a fost distrus de inundații în Apuseni. Circulația între DN 75 și satul Galbena, ÎNCHISĂ

În continuare situația este gestionată la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgenţă.

Pana în acest moment a fost afectat un pod cu deschiderea de 4metri, pe DC255E care face legătura între Arieșeni și satul Galbena.

CITEȘTE ȘI: AVERTIZARE COD GALBEN și COD PORTOCALIU de INUNDAȚII pe mai multe râuri, în Alba și alte 14 județe. COD ROȘU în Bihor și Cluj

De asemenea, reamintim faptul că până în mâine la ora 24:00 ne aflăm sub incidența avertizării hidrologice COD PORTOCALIU pe râul Arieș și atenționare hidrologică COD GALBEN pe afluenții râului Mureș aval confluență cu Târnave, au mai transmis reprezentații ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate