Actualitate
Elevii care lipsesc fără motiv de la școală vor rămâne fără alocație. Proiectul de lege urmărește reducerea abandonului școlar
Elevii care lipsesc nemotivat de la școală ar putea rămâne fără alocația de la stat sau fără o parte din aceasta, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie supus la vot. Inițial, proiectul a fost elaborat pentru ca elevii să primească alocații mai mari, însă aleșii au venit și cu o soluție pentru a-i sancționa pe chiulangii.
„De la 1 ianuarie 2020, vor fi tăiate alocațiile elevilor cu un număr însemnat de absente nemotivate. În funcție de numărul lor, alocația se va reduce cu 20% sau va fi suspendată. Noua măsură face parte dintr-un proiect de lege care propune majorări anuale ale banilor destinați școlarilor”
Astfel, un elev care acumulează într-un semestru între 10 și 19 absente nemotivate va primi o alocație micșorată cu 20%. În cazul în care numărul absențelor nemotivate este mai mare de 20, elevul nu va mai primi deloc alocație.
Măsura a fost deja implementată în județul Vaslui, unde peste 400 de familii nu au mai beneficiat de alocație.
„A fost suspendată plata alocațiilor de susținere a familiei pentru un număr de 427 de familii, suma aferentă fiind de 88.741 lei. Alocația pentru susținerea familiei a fost diminuată de la plata în proporție de 20%, respectiv 50% pentru un numãr de 539 de familii cu suma de 25.716 lei. ” au declarat reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului din județul respectiv.
Alocația se acordă elevilor cu vârsta maximă de 18 ani. Valoarea alocației este de 300 de lei pentru copiii cu vârstă de maxim doi ani și de 150 de lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani. Copiii cu handicap primesc 300 de lei până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Măsura are ca scop limitarea abandonului școlar care se află în continuă creștere în școlile din România.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News